Църквата се произнесе днес.

• 31 176
  • 844
  •   1
Отговори
# 570
Има явен нихилизъм в обществената нагласа към БПЦ. Не малка заслуга за това има самата Църква. Но простено й е до 1990-та година. Но дотогава. Някак не успя да се приземи и да вземе традиционната си роля. Явно в лоното й бяха оставени само най-некадърните божи проводници, които дълбоко вкоренени, не си отиват от Синода, така както комунистите от висшите етажи на властта.

# 571
Опитах се да накарам децата да кажат три пъти Отричам се от сатаната!, но не могат да говоря все още добре. Дано не сложат фейс контрол по църквите и да им разрешават поне на Велик ден да палят свещи. Tired

Да разбирам ли, че приемаш зачеването чрез гълъб за едно нормално явление, което трябва да се разпространи, с благословията на Църквата?
Че то това по задължение си е благословено от църквата. Simple Smile

# 572
  • Пазете Гор
...Labrador, аз искам подсказка.
Да сме по-конкретни все пак.

Ленин, Троцки, Мао, Пол Пот, Сосо Джугашвили, Чингиз хан, Абимаел Гусман. Може и две страници да напълним с подобни, но нужда няма.

Ненужно е да копаем за мними или реални грехове на клира. Това няма да помогне да оборим, или подкрепим становището й. Още по-малко помагат ехидните остроумия.

Чудех се защо толкова много хора са против сеенето на генномодифицирана соя, да речем, а подкрепят, е, не точно не същото , но наближаващо поведение на учените при хорските гени. Струва ми се, позицията им не се определя от ценностите, а от силата и посоката на медийния шум. Много клишета изчетох.

# 573
  • София
Явно в спора не само че не излезе наяве истината, ами се изгуби и предметът на спора. Laughing

Съжалявам, трудно ми е да разгранича култа към личността или комунизма от религията. Все някой на някакъв Бог се кланя, дали с кръст, дали със сърп и чук в ръка...

# 574
  • Galaxy 13197853088
Labrador, аз искам подсказка.
Да сме по-конкретни все пак.
налагането на комунизма.
русия, българия
червени кхмери
фашизъм, германия
американци в ирак
и т.н.

Елица: бъркаш понятията нещо.

# 575
Явно в спора не само че не излезе наяве истината, ами се изгуби и предметът на спора. Laughing

Съжалявам, трудно ми е да разгранича култа към личността или комунизма от религията. Все някой на някакъв Бог се кланя, дали с кръст, дали със сърп и чук в ръка...

Елица, не намесвай идолите с Бог. Наистина се изумявам от цялата богохулна помия тук...Разчитам на Клонка да запази добрия тон.... Simple Smile

# 576
  • София
Не намесвай какво означава, да не ги споменавам в едно изречение ли? Laughing

# 577
  • Пазете Гор
Споменах няколко атеисти масови убийци в отговор на въпроса ви, Елица. Цитирах ви даже. Видно е известно смесване на клишета, хартисали от политпросфетата, и съжалявам, ако ви затрудних.

Не бива да очакваме много от църквата. Нейният клир е бил обект на най-жестоко изтребление и изкушения. Хората са се отдръпнали от нея, къде от страх, къде от леност. Но чест им прави, че изразяват позиция. Това е толкова рядко по нашите ширини.

# 578
Искам да помоля тези, които са убедени в правотата на църквата и основават това убеждение на религията си, да ми отговорят доколко са запознати със Светото писание или просто традиционно са се определили като вярващи? И като какви се определят - като вярващи или като религиозни?
Питам не от любопитство, а от желание да изясня за самата себе си на какво се базира позицията им. Peace

Хммм, пишейки се заслушах в "извиненията" на представителите на БПЦ - сега излезе, че без да искат са преписали случайно едно мнение върху друго. Ама така е - да пишат на ръка, а не с копи-пейст. Sunglasses

# 579
  • сред маслини и портокалов цвят

Хммм, пишейки се заслушах в "извиненията" на представителите на БПЦ - сега излезе, че без да искат са преписали случайно едно мнение върху друго. Ама така е - да пишат на ръка, а не с копи-пейст. Sunglasses

Това може да мине пред някой, който не е чел първият вариант на становището. Или не е слушал вчера богословката по Нова телевизия.
Както и да е, на всеки му се случва да греши...

# 580
Когато почина сина ми, преди 2 години , ми поискаха 60 лева , за да присъства поп на погребението, нямах парите, обясних това на въпросния представител на църквата, той каза, че щом ги нямам ,толкова обичам детето си.

# 581
Чудех се защо толкова много хора са против сеенето на генномодифицирана соя, да речем, а подкрепят, е, не точно не същото , но наближаващо поведение на учените при хорските гени.
Аз също го попитах.
Къде е църквата за клонирането?
Част от държавите вече разрешиха създаване на органи чрез клониране. Дебатите са за създаване на цял организъм без мозък.
Ще чакат още 20 години да ги попитат ли?
Изказаха съгласие от собствен генетичен материал за ин витро. Другите деца?  Те кръщават ли се?
Какво е това мнение не свързано с нищо църковно?
Има значение мнението им. Как да няма. Ако няма значение кой ще му обърне внимание?

# 582

Изказаха съгласие от собствен генетичен материал за ин витро. Другите деца?  Те кръщават ли се?

newsm78 синът ми е от "ин-витро децата" и е кръстен в църква. Дали сега няма да го изгонят от църквата или с тайнството на кръщението измихме всичките грехове ( той така или иначе не е плод на първородния грях)

# 583
  • София

Чудех се защо толкова много хора са против сеенето на генномодифицирана соя, да речем, а подкрепят, е, не точно не същото , но наближаващо поведение на учените при хорските гени.

Не ми е известно някой да ни кара да ядем генномодифицирани бебета или тайно да ни пробутва месо от тях.

Генното модифициране няма абсолютно нищо общо с ин витрото или сурогатното майчинство, така че не е коректно да се намесва тук.

# 584
Просто питам къде е църквата за такива наболели въпроси или ще чака още 20 години да й поискат  становището?
За ин витрото е вече закъсняла?
За сурогатното майчинство, мисля че трябва да проучи и се нагоди по- обстойно.
Размножаването за осиновяване няма да го коментирам. Между това и сурогатното майчинство не виждам голяма разлика.

Общи условия

Активация на акаунт