Франция извън Париж

• 81 888
  • 559
  •   1
Отговори
# 150
Старбъкс, върнах се от Ривиерата преди 10 дни. Имах на разположение 4 дни, колкото са твоите. Разполагахме с рент-а-кар през цялото време. За това време успяхме да видим Кан, Ница, Монако, Биот, Сен Пол дьо Ванс и единият ден беше посветен на Маринеленд. Дори за Антиб, не стигна времето, но другия път... Програмата, която си написала, без да те отчайвам, е в сферата на фантастиката. В тези градове има ужасяващи задръствания и се губи време. В Кан в момента е разкопан булевардът, водещ до "Кроазет" и предвижването до центъра отнема поне час. В Монако е още по-зловещо откъм трафик. Имах и аз идея да отидем поне до Авиньон, но просто щеше да е загуба на време. Съветът ми е - Съкрати си маршрутът.

# 151
Ползването на личен автомобил между Кан и цялото протежение на Ривиерата до италианската граница е глупаво заради големите задръствания през юли/август.

С автобус за 1.50 евро се пътува навсякъде между Кан-Ница и Ница -Ментон , но най-добре е с влак.
Например в момента Ница- Кан дето са 30 км. се пътува 2 часа с градски автобус вместо само 30 мин. с влак . Антиб е на 10 мин. с влак от Кан та могат да се разгледат и за един ден ако не планирате плаж и заведения.
Ница-Монако с автобус е около 45 мин. срещу 20 мин. с влака , Ница-Ментон е около 1 час и 30 мин. с автобус ...

Моят съвет е поне 7-8 дни за местата между Кан и Ментон ( Кан ,Грас, Антиб, Сен Пол де Венс , Ница , Вилфранш , Кап Фера , Монако ,  Turbie , Ментон - великолепен град) и каквото ви остане да планирате до Авинъон и т.н.

За ден от Ница може да се отскочи и до Сен Тропе с лодка за 65 евро , като имате 5 свободни часа в Сен Тропе . С кола ден няма да ви стигне ...

# 152
 Starbucks, тази година, юни месец бяхме в Авиньон. От опит ти казвам, че цял ден едва ни стигна. Много ми хареса града. Все пак съм и пристрастна - от няколко години имам желание да го видя. Но, все пак ако за моста ви е необходимо по-малко време, то за двореца на папите ще ви трябват поне около два часа. Ако решите да обиколите и други места в Авиньон, то ще ви е необходимо още толкова време. Да не говорим, че ако се и " по изгубите " в малките улички, както ние направихме, ще ви е необходимо още време. Не знам, във темата има други, които са ходили много повече от мен във Франция, послушай техния съвет. Само исках да споделя нашето ходене в Авиньон. А, повярвай ми, Авиньон си заслужава да се види и да му се отдели време.
Ако нещо друго има, питай.
Желая ти весело изкарване! Благородно ти завиждам!

# 153
Здравейте отново,
много, ама супер много Ви благодаря на всички за отзивчивостта и препоръките - много са ми полезни.  Със сигурност стигнах до един извод, а именно - ще трябва да съкратим мегаломанския маршрут, който така смело си начертахме.

Имам нужда от още малко мнения, помощ, информация и насоки, обаче, като се надявам, отново да се включите.

Ето какво коментирахме със съпруга ми и как преформулирахме нещата - като цяло ще гледаме да не се напъваме в бързане и препускане, ще тръгнем от някъде, пък , докъдето стигнем - Роца в това отношение си абсолютно права - по-важно е да усетим атмосферата и да успеем да се насладим, отколкото да отмятаме бройки. Именно затова искам да се обърна с няколко въпроси към теб, а и към всички останали, които искат да споделят мнение. Та - това, което със сигурност не отпада от програмата са косатките Simple Smile и Прованс Simple Smile.

Иска ни се поне един ден да отделим за една нищожна, мъничка част от него, но все пак да можем да се докоснем дори и за малко и много частично до това очарование. Та въпросите ми в това отношение са следните: какво би препоръчала ти Роца и вие мили дами, като място, което да посетим в Прованс. Знам, че всичко е много субективно, но ми се иска някой с повече опит да ми даде съвет. Кое според вас, имайки предвид, че ще имаме един цял ден на разположение и че все пак ще пътуваме и ще трябва да се връщаме вечерта в Ница е най-добрия избор? Може би тук е момента за да ви улесня, да споделя за моите очаквания и какво всъщност ми се иска да видя и да се "потопя" за краткото време, а именно, онази очарователна задушевна картина, която те кара да се чувстваш като в приказка, онези малки, китни улички, отрупани със цветни саксии, тесни улички, със старите къщи със цветни кепенци и висящи фенери, пред вратите, на които има сергийка и се продават лавандулов мед, а наоколо се носи уникален аромат от близката пекарна, пред която можеш да седнеш в уютно наредените малки масички и да изпиеш едно кафе. Казано с други думи иска ми се , аджеба да видя на реално истниския Котидж стила или както още му казват до Shabby Chick. Макар и доста лаически представено, това е моето очакване и към това бих искал да ме насочите + красива природа. Яд ме, че ще се разминем с лавандуловите полета, но ако все пак има и минимална надежда за някое близо до Ница и мислите, че можем да "уловим момента" ще се радвам да споделите.
Другия ми въпрос е свързан с транспорта - какво бихте препоръчали като транспорт до това евентуално кътче от Прованса ? Роца , таксите, които си посичила само в едната посока ли са или важат и за двете? Как мислите кола, автобус или влак е най-удачно и като време и като финанси ( все пак не съм щерка на Рокфелер, а съпругът ми не е шейха на Абу Даби  Simple Smile ), това е нещо важно за мен.  Nisti  каза, че сте наели кола - каква беше тарифата за ден, можеш ли да препоръчаш фирма? Може ли да дадеш и препоръки и съвети за Мариналенд? Онлайн ли си купихте билетите или на място? Колко пъти има представление с косатките? Какво друго е добре да държа в ума си?
malkata казваш, че с влак се стига по-бързо до градовете около Ница, знаеш ли каква е цената на билета, къде мога да видя разписанието на влаковете?
gabivelkova - какво друго успяхте да разгледате освен Авиньон? Може ли някоя снимка Simple Smile Някакви препоръки Simple Smile? И мерси за пожеланието за весело изкарване Simple Smile

Ами, ето надух Ви главите отново, но се надявам някой ден да мога да връщам помощта Simple Smile))

# 154
Eто страницата с регионалните влакове :
http://www.ter-sncf.com/Regions/paca/Fr/Default.aspx

В една посока:

Ница-Антиб е 4.40 eвро
Ница - Кан е 6.60 евро
Ница-Монако е 3.70 eвро
Ница-Ментон е 5 eвро

и т.н.

# 155
Старбъкс, с удоволствие споделям
Колата - взехме я от летище Бергамо от офиса на Авис, предварително бяхме резервирали. Струваше 216 евро за 7 дни /ходихме до Лаго ди Гарда, преди Ривиерата/, за Фиат Пунто.
Маринеленд - билетите букнахме онлайн от сайта им. Вървеше някаква промоция с намаление, но трябваше да се купят за точно определен ден на посещението, който да е поне 5 дни след деня на закупуването. При плащане ти излизат билетите, пращат ги и на мейл. Разпечатваш ги и си готова. Предимство е, че не чакаш на опашки в самия парк, а опашките не са малки. На влизане в парка раздават карта на парка и разписание на представленията. Косатките имат две представления през деня и едно в 22,30 часа. Представленията на делфините и тюлените също са много красиви. Имаше и моржове, но тях ги пропуснахме. Има и различни други забавления - аквариуми, пингвини, акули, бели мечки. Един ден си отива, но тръпката е огромна.
Ако мога с нещо да съм полезна, питай смело. Весело изкарване от мен и много хубави емоции!

# 156
  • пак на Рив Гош
Старбъкс, цитирам един свой стар пост малко по-напред в темата, където има и линк към снимките ми от Прованс миналата година.

Вдигам темата, за да ви кажа, че Прованс си заслужава всеки километър дотам Grinning (дори и без цъфналата лавандула). Невероятна е, искам пак там!  Laughing
Малко разкази и снимки:
част 1
част 2
част 3

Цените по магистралата, които дадох снощи, са в едната посока, за дадената отсечка. Не знам защо, бях останала с впечатлението, че ще пътувате с кола до Франция. Във вашия случай може би ще е наистина по-добре да се придвижвате с влак, тъкмо ще избегнете задръстванията по пътищата.
Аз лично, останах с чудесни впечатления от Екс, както и от малките градчета във високата част на Прованс - Маноск, Форкалкие, Люрс. Но пък до малките градчета придвижванeто е малко по-сложно и ще ви трябва кола. Може да опитате да стигнете до Сен-Пол-де Ванс, който е нещо като квинтесенцията на провансалските градчета (но пък е доста туристически), Грас (седалище на парфюмерията), които са сравнително близо до Ница.
А това е сайта на туристическото бюро на региона Прованс-Алпите-Лазурния бряг (ПАКА), където са отбелязани интересните места : http://www.tourismepaca.fr/territoire-provence/escapades-en-provence (в случай кликнах за Прованс)

# 157
starbucks,
почти не съм писала във форума, повечето чета, защото има какво да се научи, но по темата:
ние съвсем скоро се върнахме от Прованс (22.07.2013), но доколкото разбирам Вие сте избрали за престой Ница. От опита ни с планирането на маршрута и посещението на региона, мога да ти кажа, че какъвто и транспорт да избереш, Прованс за 1 ден е доста незадоволително като начинание.
Ние имахме на разположение 7 дни, собствен автомобил (не нает), и бяхме базирани в Cavaillon (което е "златният" триъгълник Avignon, Arles, Aix-en-Provence) и пак останаха места, които не можахме да посетим.
Ако въпреки всичко успеете и решите да разгледате, както и Роца е споменала, селата не са за изпускане, много са туристически, но и са доста добре съхранени откъм атмосфера (дотолкова са свикнали с туристи, че те приемат като даденост). Отанахме силно впечатлени от Gordes, сега едно малко трудно за писане  Cry- Les Baux de Provence,  Rossillion, нещо по - рядко посещавано, но много впечатляващо (поне за нас тримата) - Pont du Gard, Abbay Senanque - супер туристическо, макар и действащо (абатство, манастир), пълно е с дръпнатооки, за разлика от другите места. Има още много места, които си струват, но за един ден няма да видите почти нищо от гореописаното (нека Роца ти по сочи връзка към влак за Aix-en-Provence - аз с френския съм скарана Embarassed), там гарата е на пешеходно разстояние от историческия център на града, изключително приятно е за разходка, но не предава духа на малките селца. За лавандулата - още когато ние си тръгвахме бяха започнали да я прибират. Ако има въпроси бих отговорила, приятно е да се връщам в спомена  Grinning

# 158
За  Aix-en-Provence  трябва да се хване влак от Марсилия . По-същия маршпрут са и  Sisteron , Briancon ...

Oт Ница тръгват две "теснолинейки" - туристически влакчета които лакътушат и обикалят градчетата нагоре в планината :

Train des Pignes
http://www.beyond.fr/travel/railpignes.html

Ето и снимки :
http://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g187234-d545900-r3654 … zur_Provence.html

TRAIN DES MERVEILLES
http://en.nicetourisme.com/practical-advice/1342

Снимки:
http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g187234-d1460349-Re … zur_Provence.html

Има различни варианти като дневна карта - за 15 евро се возиш колкото искаш в определени региони например  Марсилия - Aix-en-Provence

Ница- Грас се стига с автобус 500
Ница - Сен Пол де Венс с автобус 400 (пътува около час)

# 159
Благодаря много на всички Simple Smile)) Инфото и съветите са ми много полезни:) Запазвам си правото , ако ми възникне още някой въпрос да питам пак:)

# 160
  • Benelux / Varna
Момичета върнахме се от едноседмична обиколка във Франция, която бяхме отложили повече от година. Очарована съм и това е най- малкото което мога да кажа, влюбена съм вече във Франция. Преди за мен Франция беше само Париж, сега се радвам, че успях да видя и други кътчета, а не само да ме тегли към Париж.
Обезателно ще разкажа повече за всеки град, който посетихме, ще се постарая и да кача снимки, когато ги сортирам. Сега само ще спомена кои градове посетихме и ако някой има въпроси междувремено с удоволствие ще отговоря.
Целите ни бяха : Мон Сен Мишел и Сен Мало, но заедно с тях обиколихме и всичко наоколо, което ни се наби на очи. Възхитена съм! Препоръчвам на всеки да попътува в този регион , ако има възможност. Мон Сен Мишел и Сен Мало напълно оправдаха очакванията ми. А за окончателното ми впечатление голям принос имаха и малките очарователни градчета като :Dinan, Fougeres.
Особено ми хареса и очарова атмосферата в Динан, по- късно видях, че в белгийския туристически сайт е даден като едно от най- хубавите градчета във Франция и е оценен с 4 звездички. Подкрепам напълно тази оценка.
Фужер много прилича на Динан, но му липсва тази атмосфера, но определено си струва да се види, за съжаление ние го посетихме в дъждовен ден, но това не попречи на впечатленията ми.
Посетихме: Мон Сен Мишел, Сен Мало, Динард, Динан, Фужер, Рен, Витре, Руан, изброявам ги, ако някой иска да пита нещо за всеки, но определено съм решила, когато ми остане време да разкажа за всеки по нещо, за да е полезно за всички четящи тук.
Ние пътувахме от Белгия и по най- краткия път с платените магистрали и мостове, разхода ни за тях излезе около 30 евро ( в едната посока) за магистралите имам впредвид, около 8 часа път с кола. Резервирахме хотел в околността на Рен, първо защото в сезона всичко беше заето почти ( с изкл, на най- скъпите хотели), а и защото имахме за цел да поопознаем по- голяма част от региона и пътувахме всеки ден по около 40-50 мин, час до целта. Сега, ако трябва да избирам къде да спя, бих избрала Динан или Фужер.
Рен определено беше разочарование за мен и  денят ми прекаран там беше загуба на време.
Много ми харесаха и малките китни селца в околността с типичните каменни къщи ,отрупани с цветя:

# 161
  • София
zornitsa Чудесен разказ, разказан с удоволствие.   bouquet
Ходихте ли в Динан до цитаделата, видяхте ли каляската на любовницата на краля Слънце.
А страхотната пещера Merveilleuse ?
А във Фужер, каменния замък......
Права си за всичко, искам отново тези места.......

# 162
  • Benelux / Varna
Bled, ходихме по крепостните стени и мисля, че обиколихме голяма част от стените, но сега сън няма да мога да спя, къде е тази каляска на любовницата на Краля Слънце ( май пак ще трябва да прочета - " В сянката на краля слънце"), може и да съм я видяла, но да не знам, че става въпрос за нея. Би ли пуснала снимка , ако ти се намира?
 Обиколката ни в Динан започна от реката, нямах никаква представа къде отивам, не бях чела нищо за градчето. Паркирахме на паркинг под големия мост ( виадукта) , като преди това минахме през малкия каменен мост на реката. Между другото там паркинга е изкл. евтин, спомням си , че платихме 2 евро за почти цял ден. И започнахме разходката си по реката, след което се запътихме по малката пешеходна уличка и следвахме хода на туристите, като се отбивахме тук таме, където ни хареса, качихме се по крепостните стени и дълго вървяхме. Обикновенно първо търся тур.бюро, но така и не го видях в началото и се понесохме в градчето на където ни видят очите, много по-късно когато стигнахме замъка, видях че е пред него, много близко и взехме карта, но се оказа, че почти всичко вече сме обходили. До реката тръгваше и  влакче, което обикаля градчето, но ние го бяхме изтървали и до следващото имаше два часа, затова не го чакахме.
Като история за града почти нищо незнам, тепърва ще се интересувам, но много, много ми хареса. Типичните каменни улички, крепостни стени, красивите стари къщи- невероятна атмосфера наистина.

Във Фужер ходихме до замъка, но за съжаление го обходихме само отвън, защото когато се наредихме за билети да влезем , не ни пуснаха - беше 6 вечерта и ни трябвало час и половина да разгледаме отвърте, а те затваряли в 7, така че обикаляхме само отвън, но се качихме на панорамата. Дъждът беше спрял вече и имаше страхотна гледка. Обезателно ще кача снимка. За съжаление на Фужер отделихме само един следобед, защото преди обяд бяхме в Рен.

Последна редакция: чт, 22 авг 2013, 23:29 от zornitsa

# 163
  • София
zornitsa Страхотно, не се ядосвай, винаги нещо остава за следващ път.
Снимките са с нас, беше отдавна, снимах предимно нас си, сега снимам наред......

# 164
Здравейте, момичета. Имам нужда от съвет. Ще съчетаем пътуване до Париж със замъците по Лоара. Въпроса ми е, удачно ли е да купувам онлайн билети за замъците от сайтовете им или на място? Ясно ми е, че по принцип с онлайн билети минаваш без да чакаш по опашки, но в сайтa на един от замъците(не помня кой) пишеше, че като купиш билет, ти изпращат код на e-mail-а, който носиш със себе си и с него на гишето си получаваш билета. Това значи, че все пак чакаш на опашка и обезсмисля купуването онлайн. Така ли е наистина? С точно определен час ли е билета или важи за целият ден? Споделете опит.

Общи условия

Активация на акаунт