84th Academy Awards OSCAR'2011 - "... и всичко е суета"

• 30 092
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
Рики 2я път беше зле, щото много "фридъм ъф спиич" американците се бяха спекли тотално от предното представяне... Такива церемонии по принцип канят различен хоуст всяка година, но поканиха отново Рики, за да покажат, уж, колко са над нещата, а всъщност сериозно са обсъдили репертоара му преди това, хехе....

# 526
  • в морето до колене
Пак се позабавих – обаче сега ще се стегна и през следващите няколко дни ще пусна всички списъци чак до края на годината. Може и да липсва някое и друго второстепенно заглавие, но основните играчи вече имат доста ясни премиерни дати, та не вярвам да е голям проблем.

Но първо списъкът за септември 2012

07.09.
Bachelorette
The Cold Light of Day (Limited) –
The Eye of the Storm (2011) (Limited) –
The Words
[REC]3:Genesis (VOD on August 3) –
Hello I Must Be Going
The Inbetweeners Movie (2011)
Keep the Lights On
For Ellen
Branded
Beauty Is Embarrassing – документален
Girl Model (2011) – документален
Toys in the Attic 2012 (2009)

14.09.
10 Years (2011)
Arbitrage
Liberal Arts
Resident Evil: Retribution
Stolen
Snowman's Land (2010)
Finding Nemo (2003) – 3D release
The Master (Limited; Expands Sept. 21) – Бум! Бум! Това са залповете на тежката артилерия, която обявява първия голям фаворит на сезона. Филмът беше сред най-чаканите за годината и оправда всички високи очаквания. Завзе фестивалната есен. А сега завзема и всички топ-листи в прогнозите за наградния сезон. Режисьорът, сценарият, актьорите са неизменно поставяни в челото на класациите. Филмът можеше и да е потенциален кандидат за Голям шлем, ако не беше липсата на главна женска роля (точно както стана и с „Речта на краля”)... Към днешна дата обаче Хоакин Финикс и Филип Сиймур-Хофман са водещите кандидати за Оскар за главна и поддържаща мъжка роля. И това е така въпреки всеобщото признание, че това ще са най-тежките и категории за сезона. С най-сериозната конкуренция. Шансовете на Ейми Адамс пък се дължат именно на слабата година за женски роли (за кой ли път).

21.09.
Dredd
End of Watch – прочетох доста хубави думи за филма и за изпълнението на Джейк Гиленхаал. Но няма шансове за влизане в петицата...
House at the End of the Street
How To Survive a Plague (Limited) – документален
The Perks of Being a Wallflower (Limited) – още едно от заглавията, получили висока оценка в Торонто
Trouble with the Curve – това пък се оказа едно от разочарованията на годината, май. Със сигурност не е Moneyball...
Diana Vreeland: The Eye Has to Travel (2011) – документален
Cherry
17 filles (2011)
Brooklyn Brothers Beat the Best (2011)
Backwards
Unconditional

28.09.
Hotel Transylvania
Looper – един от най-добре приетите от публиката „есенни” филми. Но не е „Оскаров материал”. Освен в техническите категории, където вероятно има шансове.
Solomon Kane (2009) (Limited; VOD on Aug 24) –
The Hole in 3D (Limited) –
Won't Back Down
Pitch Perfect
The Other Dream Team – документален
Headshot (2011)
The Waiting Room – документален
Bringing Up Bobby (2011)

# 527
Аз гледах The Words и х-л Трансилвания. Първият остана като недовършен, май ми се искаше още драма към инак нелошата история (писах в Гледах, да не се повтарям). Вторият става, обичайната анимация с доволна доза хумор, любов, музика, цветове... вампири и таласъми. Grinning

# 528
  • в морето до колене
Eто го и списъкът за октомври 2012

05.10.
Butter (2011) (VOD on Sept. 7) –
Frankenweenie –  полето на анимациите май не даде богата реколта тази година; и този филм е доста вероятен номинант
Taken 2
The Oranges (2011)
The Paperboy (Limited) –
V/H/S (Limited) –
Wuthering Heights (2011) (NY; LA on Oct. 12) –
The House I Live In – документален
Escape Fire:The Fight to Rescue American Healthcare – документален

12.10.
Argo – Това е вторият голям фаворит дотук. Бен Афлек се настани с летящ старт на първите места в класациите за режисьор (при положение, че всички са наясно, колко големи имена изпревари). Освен това филмът се смята за сигурен номинат, както и сценарият. Плюс Алън Аркин за поддържаща мъжка роля е във водещата петорка дотук. Хубавото е, че за разлика от други години, някои от основните фаворити ще видим и у нас преди да се стигне до номинации – този е програмиран за премиера в България в петък.
Atlas Shrugged: Part II
Here Comes the Boom
Seven Psychopaths – новият филм на Майкъл МакДона явно е добър, но не чак толкова като „В Брюж”...
Sinister
Smashed (Limited) –
La nouvelle guerre des boutons (2011) (Limited) –
Middle of Nowhere (Limited) –
Grave Encounters 2 (Limited) –
Frankie Go Boom (Limited) –
Smiley (Limited) –
Forces spéciales (2011) (Limited) –

17.10.
Holy Motors (NY) – това е едно от най-противоречивите заглавия през годината за мен. След представянето му в Кан четох всякакви ревюта... Сигурна съм само в едно – филмът явно е шантав. Дори аз, с моя извратен вкус за кино, ще подходя много внимателно към решението, дали да го гледам въобще  Grinning

19.10.
Alex Cross
Paranormal Activity 4
The Sessions – това е един от двата филма, които твърдо се държат над водата още от Сънданс насам. Джон Хоукс и Хелън Хънт също стабилно стоят в челото на прогнозите съответно за главна мъжка и поддържаща женска роля + сценарият е доста обещаващ кандидат.
We Are Legion: The Story of the Hacktivists – документален
Nobody Walks
The First Time
The Flat (2011) – документален
Tai Chi 0
That's What She Said
Yogawoman (2011) – документален
Bigfoot: The Lost Coast Tapes

23.10.
Secret of the Wings (Direct to DVD) –

26.10.
Chasing Mavericks (Limited) –
Cloud Atlas – филмът на Уашовски беше сред най-чаканите заглавия за годината + имаше доста смесени ревюта след Торонто. Вероятно ще е интересно да се види, но също така вероятно в него няма много „хляб” като материал за награди...
Fun Size
Silent Hill: Revelation 3D
The Loneliest Planet (2011) –  (Limited) –

ОК, останаха ноември и декември.
Много потенциален Оскаров материал. Следващите два списъка ще са на база предварителни дати и е възможно все още в тях да настъпят промени... макар да е много малко вероятно.

Последна редакция: чт, 18 окт 2012, 00:07 от mia4ik

# 529
  • в морето до колене
Eто го и списъкът за ноември 2012
В този списък червеничкото е много повече. И няма как да е иначе – ноември винаги е бил наситен с премиери именно на тези филми, които имат сериозни претенции да се качат на голямата въртележка на номинациите и наградите.

b]02.11.[/b]
A Late Quartet (Limited) –
A Liar's Autobiography - The Untrue Story of Monty Python's Graham Chapman (Limited) –
Flight – към ролята на Дензъл Уошингтън има доста големи очаквания и засега той е един от петимата фаворити в категорията. Филмът ще закрие фестивала в Ню Йорк, така че не остана много да чакаме.
Jack and Diane (VOD Sept. 28) –
The Bay
The Man with the Iron Fists
This Must be the Place (2011) – хм, това е един странен филм; с един странен Шон Пен (който аз гледах с изключително странни субтитри и заради тях не го и догледах). Сега като излезе вече в САЩ, дано да му направят нормални субтитри. Може и да го догледам някой ден.
Wreck-It Ralph
The Details (2011)
The ABCs of Death

09.11.
A Royal Affair (Limited) – интересен режисьорски опит на сценариста на първото „Момиче с татуирания дракон”. Филмът има награда за сценария от Берлинския фестивал + награда за мъжка роля пак оттам, но не за Мадс Микелсен, а за изпълнителя на ролята на лудия крал на Дания.
Skyfall – режисьор Сам Мендес, Хавиер Бардем в ролята на злодея... даже аз се изкушавам да го гледам този филм. Какво остава за поклонниците на Агент 007 и неговите екранни превъплъщения. Очакването е още по-мотивирано заради юбилея на поредицата – 50 години Джеймс Бонд Sign Exclamation Представяте ли си след време каква ценност ще е пълното събрание, което предстои да бъде пуснато в продажба. И още – наскоро казах някъде из темите, че май вече е време за нов Бонд. Но Даниел Крейг подписа договор за още два филма, така че новият Бонд малко се отлага...
Lincoln (Limited) – така, в хронологичен ред, това май се пада третият голям фаворит досега. Беше предварителен фаворит още от момента, в който наблюдателите загърбиха предишния награден сезон и обърнаха пъглед към престоящия. И главно заради Дей-Луис. Но след първата прожекция преди около две седмици похвалите станаха реални. Филмът е в топ-5 за всичко, за което се сетите – Спилбърг, Дей-Луис, Томи Лий Джоунс, Сали Фийлд, сценарият, оператора, монтаж, музика, сценографи, грим, костюми / май само за главна женска роля го няма (за която знам, че просто я няма) и за визуални ефекти (за които не знам, дали ги има или ги няма)...

16.11.
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
 Anna Karenina (Limited) – филмът има своите почитатели след Торонто. Явно е нетрадиционен като форма, съдейки по това, което съм прочела. И има своето доста високо място в прогнозите. Но аз винаги съм се отнасяла скептично към западните екранизации на руските класици... така че още не съм убедена. Още повече ме разколеба доста негативното ревю на „моя любим блогър”, който принципно е почитател на творчеството на Джо Райт.

21.11.
Red Dawn – заради финансовите проблеми на MGM филмът е отлежал две години на рафта, като сега е отчетена политическата конюнктура за този период  и „главният враг” Китай е сменен на Северна Корея  Mr. Green. Също така междувременно звездите на филма си създадоха име с други популярни продукции, така че сега вероятно се очаква този проект да има повече зрители, отколкото би имал преди две години.
Rise of the Guardians
Life of Pi – филмът на Анг Лий явно е с впечатляваща визия. Историята предразполага, а и режисьорът го умее. Стабилен водач е в категорията за специални ефекти + сериозен фаворит при операторите и сценографите. Пък и за сценарий е в челната петица засега.
Silver Linings Playbook – преди две години Дейвид О. Ръсел сполучи да дирижира прецизно един великолепен ансамбъл. Явно се е справил и в този филм, който разказва историята на бивш учител, опитващ се да стъпи на крака след лечение в психиатрична клиника. Филмът стана всеобщ любимец на фестивала в Торонто – освен признанието на критиката получи и наградата на зрителите (която е основната награда на този фестивал). Да се направи качествен crowd-pleaser не е лесна работа. Но той явно е успял. Очаквам доста скептична реакция на идеята, че Брадли Купър може да е претендент за Оскар. (Вече получих няколко насмешливи коментара по въпроса  Mr. Green) Но това е реална възможност. Четох, че Марк Уолбърг е искал ролята и много се е обидил на режисьора, като не я е получил. Четох също много добри думи за изпълненията на Дженифър Лоурънс и Робърт Де Ниро. И двамата са сериозни претенденти в съответните си актьорски категории.

23.11.
Hitchcock – режисьорът има доста нетипично досие за подобен проект. Но с Антъни Хопкис и Хелън Мирън обикновено никой не бърка.
Rust and Bone (New York) – филмът беше много похвален още в Кан, а после и в Торонто. Марион Котияр има много сериозни шансове за втора номинация с този филм. Друго надали може да се очаква – след „Артиста” академиците вероятно ще се въздържат да дават много награди на чужди филми в близките една-два години.

30.11.
Killing Them Softly – това е едва вторият авторски филм на Андрю Джеймс, който излиза цели пет години след „Убийството на Джеси Джеймс...” и отново в тандем с Брад Пит. Дори и да няма същия успех като първия, със сигурност можем да очакваме това да е един много добър криминален трилър.
Dragon (VOD on October 26) –

Последна редакция: нд, 21 окт 2012, 21:36 от mia4ik

# 530
  • в морето до колене
Eто го и списъкът за декември 2012

07.12.
Hyde Park on Hudson (Limited) – все още има някаква идея, че Бил Мъри има шансове за номинация, но тя е толкова слаба... Нямаше особено възторжени ревюта след Торонто. А иначе в IMDb се „спънах” в най-невероятното изречение, определящо филма: „This is America's response to season three of "Downton Abbey."  ooooh!
Playing for Keeps – * премиерна дата за България също 7 декември със заглавие Игри на сърцето
Deadfall (Limited) – * премиерна дата за България също 9 декември със заглавие Примката

14.12.
The Hobbit: An Unexpected Journey  – не мисля, че някой очаква нещо от този филм, освен може би за сценография, евентуално костюми и най-вече грим. А и може би за визуални ефекти, но там не съм сигурна, дали ще влезе... (разбира се, на никого не отричам правото да чака със затаен дъх нейде около 10-15 номинации към-то 2015 година за кумулативната ценност на трилогията.  Mr. Green Питър Джаксън го е правил веднъж, що да не го направи и втори път  Rolling Eyes) * премиерна дата за България също 14 декември със заглавие Хобит: Неочаквано пътешествие

19.12.
Amour – филмът на Ханеке е победител в Кан, а сега ще се състезава за Оскарите на равна нога (не като чуждоезичен). Това прави шансовете на Жан-Луи Трентинян и особено на Еманюел Рива за номинации доста високи. Но до награди надали ще се стигне. (Нали се сещате... след „Артиста”   Rolling Eyes)
Zero Dark Thirty –вероятно бих могла да се презастраховам и да кажа, че академиците ще удостоят с внимание новия филм на Катрин Бигълоу, още повече щом е посветен на убийството на Осама бин Ладен. Вероятно бих могла..., но няма да го направя  Mr. Green

21.12.
Cirque du Soleil: Worlds Away 3D – * премиерна дата за България 11 януари 2013 със заглавие Цирк дьо Солей: Необятни светове
Jack Reacher – * премиерна дата за България 28 декември със заглавие Джак Ричър
Not Fade Away (Limited) –
On the Road – нещо не ми вдъхва доверие тази екранизация на Керуак. Може би е по-добра идея да си гледам старата.
The Impossible – филмът е посветен на цунамито, което помете Тайланд през 2004 и може би ще се окаже една приятна изненада * премиерна дата за България 30 ноември със заглавие Невъзможното
This is 40 – spin-off от филма Knocked Up (2007) * премиерна дата за България също 21 декември със заглавие Така е на 40
Monsters, Inc. (2001)3D release

25.12.
Django Unchained – йеп, най-чаканият филм за 2012 според всички списъци, които видях веднага след края на предния сезон. И заедно със следващия филм – големите декемврийски фаворити. Изключително голяма вероятност филмът да е в числото на номинираните; изключително голяма вероятност Лео да е в числото на номинираните, изключително голяма вероятност сценарият да е в числото на номинираните... Не толкова голяма вероятност за режисьора  ooooh! и още по-малка за оператора (засега). Но награди или не - един модерен спагети-уестърн по Тарантиновски си е интригуващо преживяване, както и да го погледнете.  Grinning * премиерна дата за България 18 януари 2013 със заглавие Джанго без окови
Les Miserables – йеп, вторият голям фаворит за декември. Още два месеца преди премиерата във всички прогнози сред водачите са – филмът като цяло, Том Хупър, Хю Джакман, Ан Хатауей, операторът, монтажистът, сценографите, костюмерите, гримьорите, звукооператорите и поне една песен + ако наистина се окаже мнооого добър, Ръсел Кроу може да обърка нечии планове. Изобщо – може да се окаже, че това ще е филмът с най-много номинации +/- евентуално в борба за първото място с Линкълн * премиерна дата за България 4 януари 2013 със заглавие Клетниците
Parental Guidance –* премиерна дата за България 4 януари 2013 със заглавие Хаос вкъщи
The Guilt Trip – * премиерна дата за България 12 април 2013 със заглавие Гузен негонен

28.12.
Promised Land (NY/LA) – това се е предвиждало да бъде режисьорски дебют на Мат Деймън, но той просто не е имал времето да го направи, затова с режисурата се е заел Гюс Ван Сант.
Quartet (Limited) – Дъстин Хофман току що получи Breakthrough Director Award на 75-годишна възраст  bowuu ... така че може би си струва да му се хвърли едно око на филма.

Тук както винаги редом с легитимните премиери се срещат и т.нар. qualifying runs – заради едните награди  ooooh!
Предполагам, че е възможно да има още някои такива, които засега да не са обявени официално, като например Spring Breakers, за който се прокрадна такава новина, но още не съм видяла потвърдена дата. Ако попаднете на нещо такова, ще бъда благодарна да споделите.

А иначе – оле!  Party Наградният сезон 2012/2013 вече започна. Да видим дали ще е скучен и предсказуем като последните няколко, или все пак ще има интрига и емоции до края.

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 22:00 от mia4ik

# 531
  • в сърцето на един мъж...
Мяч, отзивите за "По пътя" са доста добри. Аз бих гледала и двата варианта.

# 532
Мячик, от векове се каня, но все не стигам... огромно БЛАГОДАРЯ ТИ от мен! Оценявам!

# 533
  • Далече
Тук както винаги редом с легитимните премиери се срещат и т.нар. qualifying runs – заради едните награди  ooooh!
Предполагам, че е възможно да има още някои такива, които засега да не са обявени официално, като например Spring Breakers, за който се прокрадна такава новина, но още не съм видяла потвърдена дата. Ако попаднете на нещо такова, ще бъда благодарна да споделите.
Споделяме : Stand Up Guys въпреки, че май го насочват повече към Глобусите, отколкото към Оскарите.

# 534
  • Разпиляна във въображението

Сбърках се да търся филма по всевъзможни торенти Crossing Arms

# 535
Досега само надниквах в темата от време на време, но сега с наближаването на голямата суетня да взема и да се запиша, че да не изтърва нещо.

Мячик   bouquet

# 536

Тина гледа на кино, ти нея не я чети кво пише, че ще има да се надяваш на торенти Mr. Green

# 537
  • Разпиляна във въображението

Тина гледа на кино, ти нея не я чети кво пише, че ще има да се надяваш на торенти Mr. Green

Да, предположих. В България няма да го дават със сигурност Sad

# 538
Не знам, не съм търсила дати, но винаги има добри души, все ще го открием из нета Hug

# 539
И аз смятам, че ще се появи. За съжаление, не е блокбъстър, а такива обикновено някак остават в сянка. Не се кахърете, филмът си е идеален за мързелив неделен следобед на малкия екран в хола. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт