Майчинството счетоводно - 46

• 31 546
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
  • В полите на Пирин планина
Благодаря ви, значи мога да си избера просто по-висок доход, върху който щя внасям осигуроки. Но означава ли, че този доход трявба да има "покритие". Пример, имам суми от граждански договори, които ми се превеждат 2-3 пъти годишно. Но пък имам месеци, в които дори не достигам 420лв. Не мога ли за улеснение примерно всеки месец да се осигурявам на 600лв.?

Трябва да има един вид "покритие" на годишна база. Избери си някакъв среден доход, който може да покрие това изискване, напр. 600 лева, както си писала по-горе.

# 361
  • В градината...
Да, точно това мисля да направя. Благодаря!

# 362
  • 1st floor
Подадох си документите за детски надбавки, но не споменах , че имам прекъсване през годината, между две от работите си /около 20-тина дена/. Не съм била записана като безработна...ще има ли проблем? newsm78

# 363
  • София-Младост
Подадох си документите за детски надбавки, но не споменах , че имам прекъсване през годината, между две от работите си /около 20-тина дена/. Не съм била записана като безработна...ще има ли проблем? newsm78
Не.

# 364
  • 1st floor
Не.
Мерси за бързия отговор!!!   bouquet

# 365
Привет!
Имам дъщеричка на година и 4 месеца и в момента работя като получавам 1/2 от майчинството си. Т.к. фирмата е в затруднено финансово положение и от няколко месеца не сме получавали заплати, с шефа се споразумяхме да се върна в майчинство от началото на февруари. Питането ми е освен молбата за отпуск по майчинство, която трябва да подам във фирмата, какви документи и в какъв срок трябва да се представят в НОИ? Страхувам се да не пропуснем някакви срокове.
Благодаря предварително!

# 366
Привет!
Имам дъщеричка на година и 4 месеца и в момента работя като получавам 1/2 от майчинството си. Т.к. фирмата е в затруднено финансово положение и от няколко месеца не сме получавали заплати, с шефа се споразумяхме да се върна в майчинство от началото на февруари. Питането ми е освен молбата за отпуск по майчинство, която трябва да подам във фирмата, какви документи и в какъв срок трябва да се представят в НОИ? Страхувам се да не пропуснем някакви срокове.
Благодаря предварително!

Първо Приложение 12 в 3-дневен срок - http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.12.doc

Подава се също Приложение 3 - http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.3.doc - през м. 03.2012 ще се подаде, след изплащане на заплатите за м.02.2012, НО щом при вас не ги изплащат в срок би следвало да ги начислят до 31.03.2012 и чак след това да ти подадат декларацията. Имай предвид, че това означава значително закъсняване в изплащне на обезщетението за гледане дете, защото то се изплаща в срок от 15 работни дни от подаване на декларацията и също зависи от момента, в който е подадена обр. 1 от работодателя. Към декларацията се прилага Заповед за отпуск от работодателя и копие от акта за раждане на детето.

# 367
Lady Brinne ,
Огромна благодарност за бързия и изчерпателен отговор!    bouquet

# 368
Здравейте!
Имам следния въпрос, който сигурно е обсъждан но не намерих отговор: Имам издаден първи болничен преди раждане за 45 дни с термин 16 Декември. Родих на 12 Декември и от болницата ми издадоха нов болничен с дата 12 Декември. Отидох при педиатърката на детето и тя ми издаде трети болничен но в него ми вписа само 48 дни- т.е. до 10 Март. Не следва ли третия болничен да е за 48+4дни=52дни, които да са вписани в него?
Благодаря предварително!

# 369
  • София-Младост
Здравейте!
Имам следния въпрос, който сигурно е обсъждан но не намерих отговор: Имам издаден първи болничен преди раждане за 45 дни с термин 16 Декември. Родих на 12 Декември и от болницата ми издадоха нов болничен с дата 12 Декември. Отидох при педиатърката на детето и тя ми издаде трети болничен но в него ми вписа само 48 дни- т.е. до 10 Март. Не следва ли третия болничен да е за 48+4дни=52дни, които да са вписани в него?
Благодаря предварително!

Следва, върни и го да го оправи. Последният болничен от педиатъра трябва да е до 14 март включително.

# 370
  • 1st floor
При неплатена отпуска по желание на работника, разбрах, че се води за стаж и се плащат соц. осигуровки , но не повече от 30 дена. Тези 30 - работни ли са или календарни? Благодаря предварително за отговора!

# 371
При неплатена отпуска по желание на работника, разбрах, че се води за стаж и се плащат соц. осигуровки , но не повече от 30 дена. Тези 30 - работни ли са или календарни? Благодаря предварително за отговора!

календарни

# 372
  • София-Младост
30 календарни в една година се признават за стаж-трудов и осигурителен. Социални осигуровки не се внасят, а само здравни, за сметка на работника(щом неплатеният е по негово искане)

# 373
  • 1st floor
Благодаря и на двете за отговора.   bouquet Аз мислех, че се внасят социални осигуровки. А ако ме съкратят след това, този месец за нулев ли ще ми се брои в Бюрото по труда?  newsm78 Или ще се смята дохода по тр. договор?

# 374
  • София-Младост
Благодаря и на двете за отговора.   bouquet Аз мислех, че се внасят социални осигуровки. А ако ме съкратят след това, този месец за нулев ли ще ми се брои в Бюрото по труда?  newsm78 Или ще се смята дохода по тр. договор?
Ако ти се изчислява обезщетение ще взимат впредвид МРЗ.

Общи условия

Активация на акаунт