А по отношение на въпроса на гост22: Разбира се, че в Рим няма кафени плантации . Съгласна съм обаче, че е въпрос на технология и умения, да се създаде добро кафе, като краен продукт. Тук обаче е разликата м/у Италианците и останалите, едните го могат, а другите се опитват и в този смисъл, кафето е като доброто вино и грозде много, но хубавите вина се раждат на малко места по света. Та ако се върна на моята любима кафеверка, при едни и същи условия и начин на приготвяне разликата в крайният резултат е от небето до земята.
И в крана сметка, при равни условия по отношение на машина умения и така нататък,кафетата далеч не са еднакви . Аз лично не намирам място за сравнение между Якобс ,Чибо, Дао Егбъртс и дори много скъпият Давидоф с Италианските Или, Кафе Верняно и по-скъпите класове на Лавацката.