Отговори
# 60
El Bozko, това е ски училището, на което ходи детето на моята приятелка - близо до Златните мостове е - http://matchirski-sport.org/index.php?option=com_content&vie … id=79&lang=bg
Ахиела, аз също бях доволна от Ганчев преди 3 години като захранвах малката.

Тази събота по БТВ от 15ч. в "Такъв е животът" ще си говорят за храненето на бебковците - АМ и кърма. А предната седмица в предаването участва нашата мама Сиси.

'Малини = въвеждане на ягоди = пресни след 1 год. = пюре или каша преди 1 год.
Къпини = въвеждане на ягоди = пресни след 1 год. = пюре или каша преди 1 год.
Боровинки = след първите плодове = 8-10 м. или 6-8 м. = слаб алерген

Малините и къпините са от едно семейство с ягодите – няма разлика от гледна точка на алергенния потенциал. Възрастта за пресни малини е след 1 год., също могат да провокират реакция от типа на хранителна чувствителност поради киселинността си. Проблемът в малините и къпините са и семките, които биха могли да дразнят храносмилането и да предизвикат задавяне. В пюретата и кашите самите плодове са добре обработени, така че от тази гледна точка могат да се включат преди 1 год., например на 8 или 10 м. според различни схеми.

Боровинките са от друго семейство и се считат за слабоалергизиращи в повечето случаи. Това се отнася както за червените, така и за тъмните видове боровинки. Боровинките се въвеждат на 8-10 м. или 6-8 м. според различни източници. В американските схеми се предлагат в малко по-ранна възраст – имат много добър хранителен състав. От друга страна не са съвсем леки за храносмилането.

Червено цвекло

Въвеждане 7-8 месец:
- слабоалергизиращо
- богато на желязо (не се усвоява напълно ефективно заради оксалатите; неутрализират се частично след варене)
- разнообразно съдържание на витамини и минерали
- съдържа пектин и целулоза, действа разхлабващо (до ¼ от общото количество пюре)
- благоприятно съотношение разтворими-неразтворими фибри (подходящо преди 1 год.; улеснява усвояването на желязото)

Въвеждане 12 месец:
- не е подходящо при чувствително стомахче (високо съдържание на натрий; средноцелулозно - 3% фибри)
- един от най-нитратните зеленчуци, дори домашно (почти колкото репичките; 2 пъти по-нитратно от спанака; 10 пъти повече от морковите)
- правилното съхранение, обработката преди варене и самото варене намаляват нитратите

Сок от цвекло

Силно въздействие
Сокът от цвекло има доста силно въздействие – както положително, така и отрицателно.
- При хора с чувствителен стомах (по презумпция това са и малките деца) е категорично противопоказен.
- Едно от основните му приложения при възрастни е вътрешно прочистване – това също го прави неподходящ за един подрастващ организъм.

Малко количество
При възрастни препоръчителното количество за един ден е до ½ чаша или до 100-200 мл (според различни източници), и то разделен на няколко приема. Най-добре разреден с вода или сок. Дори при възрастни се препоръчва да се започне с една лъжичка и постепенно да се увеличи приема.
От значение е технологията на приготвяне на сока, за да има ефект - а не просто да добавя вкус към храната или друг сок.
Предозирането може да доведе до диария, повръщане, спазми, световъртеж и др.

Въвеждане - възраст
В специализираните източници, посветени на детското хранене, сокът от цвекло присъства в менюто за деца на възраст 1-3 години (най-често смесен с ябълков сок или от моркови). За деца под 1 год. не се споменава – за разлика от високата хранителна ценност на цвеклото.

Дюля

- 6-10 м. (пюре, желе или стерилизирана)
- може от 6 м. (основно срещу диария, има и пюрета за захранване), иначе след 7-9 м. (за разнообразие и хранителна ценност)
- не е мъхест плод
- не е типичен алерген (от семейството на ябълката, крушите, черешите - при кръстосани алергии)
- бедна на витамини и минерали освен витамин С и малко желязо, високо съдържание на натрий
- добро съдържание на пектин (благоприятно въздействие върху стомаха, но не и при чувствително стомахче)
- запичащ ефект (да се комбинира с круша, слива и др.)

Нар
- 8-10 м. (сок или в бебешка храна)
- след 1-3 год. (плод, семки - риск от задавяне)
- по правилото за нетипични, неместни плодове: най-добре около 1 год.
- слаб алерген (повечето екзотични нецитрусови плодове са такива)
- ниска киселинност (не е агресивен за стомахчето)
- добър източник на витамин С и захари; доста натрий

Гъби
- въвеждане: между 1 и 2 год.
- бульон или супа от гъби, без самите гъби: след 10 м.
- не са силен алерген (!)
- трудносмилаеми
- не са незаменими в детското хранене (т.е. няма с какво да обогатят хранителния режим)
- първо се въвеждат като много малка част от общото (до 18 м.), след това се включват по-осезаемо

Гъби се въвеждат след 3 год. по лична преценка. Официалните препоръки на различните схеми на захранване варират от 1 до 2 год., като това зависи и от начина, по който се предлагат.

Неоснователно се причисляват към категорията на забранените храни преди 2-3 год., както например е случая с меда.

/Не съм срещала препоръки да се дават конкретен вид гъби, но печурките все пак са култивирани т.е. безопасни и сравнително по-лесносмилаеми./

Пащърнак
- 6 м. (веднага след или сред първите зеленчуци)
- слаб алерген (основното му предимство при захранването)
- подходяща консистенция за първите зеленчукови пюрета (подобно на моркова)
- сравнително неутрален вкус (по-лесно се възприема от чувствителния вкус на детето)
- добър витаминен и минерален състав
- доста фибри, но преобладаващо разтворими (товари стомахчето, но и регулира)
- от семейството на моркова заедно с целината, магданоза и подобни кореноплодни (от гледна точка на алергиите)

Спанак
- може след 8 м.
- най-добре 10 м.
- алерген (в тази категория са другите зелени листни зеленчуци – лапад, коприва и пр.)
- високоцелулозен (термично обработеният спанак има 3-4 пъти повече фибри от пресния)
- добър витаминен и минерален състав в детското хранене (витамин А, калций, желязо и др.)
- нитрати (един от най-нитратните зеленчуци)
- съдържа добро количество желязо (въпреки историята за сгрешената запетая е добър източник на желязо, но то е слабоусвояемо заради целулозата и оксаловата киселина)

Спанакът е трудносмилаем и се препоръчва на по-късен етап, около 10 м. в общия случай или 12 м. при дечица с чувствителен стомах. Може и малко по-рано от пюре, тъй като в този случай е доста малко количество (не е толкова тежък за стомахчето) и от бебешки храна (заради нитратите).

Може спанак след цвеклото, детенцето е на почти 10 м.

Целината (корен) е подходяща от 7-9 месец. При чувствително стомахче може и по-късно.
При дечица с алергична обремененост - между 1 и 2 години.

Целулоза
Целината е богата на фибри в суров вид. Добре почистена и сварена се понася сравнително леко от стомаха.
Етеричните масла мога да дразнят стомшната лигавица, но ако се консумира количество над 80-100 гр корени от целина.

Алерген
Целината присъства в повечето списъци като силен алерген (заради съдържанието на растителни белтъчини). Това важи за суровата целина. Топлинно обработена не е толкова проблемна.

Зеле: около 10 м.

Възраст според вида
* Листно/главесто зеле(бяло, червено, китайско, савойско): 10-12 м.
* Карфиол, броколи: 8-10 м.
* Брюкселско зеле: 8-12 м.
В много схеми на захранването не се прави съществена разлика между различните видове зеле.

Фибри
Бялото зеле, карфиолът и броколите имат сходно съдържание на фибри (данните варират според различни източници, средно около 1.8 г за ½ чаша).
Брюкселското зеле има доста по-тежка целулоза (средно над 2.2 г за ½ чаша).

Ред на въвеждане

В голяма степен е въпрос на традиция и географски ширини. Всички видове зеле са богати на витамин С и слаб алерген.

Карфиолът може да се включи по-рано в детското меню (в сравнение с бялото зеле):
- самият тип на фибрите е по-лесно смилаем и не предизвика толкова активна ферментация в стомаха
- по-разнообразен и ценен минерален състав

Брюкселското зеле е доста тежко откъм целулоза (в сравнение с бялото и другите видове зеле), но пък съдържа:
- почти два пъти повече разтворими от неразтворими фибри
- някои ценни минерали, вкл. желязо

И още:
- Количество: до 2 с.л. на ядене, до 2 пъти седмично (за възраст 10 м.)
- Кулинарна обработка за деца: за да не бъде газообразуващо, водата, в която зелето е вряло първите 15 мин., се отстранява, зелето се измива и се вари отново до готовност. Трябва да е добре омекнало, но не преварено - това го прави трудносмилаемо.
- Витамин С: добре е зелето да се комбинира с храни, богати на желязо, тъй като високото му съдържание на витамин С подпомага усвояването на желязото.
- Нитрати: нитратен зеленчук, при бялот зеле нитратите се концентрират във външните листа и сърцевината. За сметка на това обаче не задържа голямо количество пестициди."

# 61
Здравейте и от мен! HugТази нощ успяхме да поспим PartyАлина заспа в 11 часа,събуди се в 3 и после чаааак в 8 CrazyНай-сетне започна да си връща стария режим.Времето днес беше хубавко и излязохме към 11 и 30,прибрахме се към 1,та така...Аз обаче се разболявам,запушен ми е носа,гърлото ми е много зачервено и ме боли,кашлям,но малко...Така и очаквах да стане,аз си знам,че когато не се наспивам ставам още по-уязвима от към болести ConfusedДано само Али да е здрава!
Качих и аз една снимка от днес в албумчето. Simple Smile

Цвети,Дари е пораснала доста и е станала още по-сладка. WinkИ как се върти само...И Алина е същата,гърчи се като червейче Laughing

Звездичкова,Калоян е пораснал много и той,много е сладък.Имаш си 2 страхотни подаръчета под елхата Wink Много са хубави двамата с кака му.Благодаря за комплимента за очите на Алина HugИ аз много й ги харесвам. Crazy

Сийн,мнооого сладък аватар имаш Heart Eyes Laughing

Честита 4-та месечинка на Калоян и Емо! HugЧестити 3-ти месечинки на Симона, Самуил, Стела, Виктор, Антония, Теодор, Светослав и Йоан!

Смуси,браво на Миа.Много спинка,дано да е все така кротичка. Simple Smile

Марсика,Алина като види "другото бебе" в огледалото гледа втренчено и се чуди какво става,след което се отпуска малко и започва да се радва и да се опитва да го пипа Mr. Green

Флучия,благодаря ти,че винаги се стараеш и публикуваш такава полезна информация! Hug

Силви,радвам се,че писа.И браво за поканата,която сте получили.Много е хубаво да си кръстница Wink LaughingА пък за фигурата не се притеснявай,има време,ще влезеш във форма,няма как. WinkИ нас ни поканиха за кумове лятото,но още не сме сигурни дали да се съгласим или да откажем,понеже ММ се дърпа и казва,че не било хубаво да сме кумове на 2 двойки,понеже миналото лято бяхме кумове на еднидруги наши приятели(които между другото ще си имат бебче през април,та аз все казвам,че сме им донесли късмет Grinning)

Та във връзка с това да попитам:След като сме били вече кумове на една сватба,а ни канят отново за кумове,можем ли да се съгласим или не е особено удачно? newsm78
И друго да питам:Вие мажете ли се с някакви лосиони за тяло? Rolling EyesАз имам чувството,че кожата ми е много суха и груба,постоянно се мажа,ама май няма ефект.От време на време се мажа са бебешкия лосион на Алина и тогава кожата ми става много мекичка и хубава,но иначе....Мажа се сега с един лосион на ФА,не е лош,ама не е и това,което искам...Мазала съм се и с Нивея,Дав,Гарниер,ама....Вие от кои сте доволни? Rolling Eyes

Кисса,разби ме от смях с твоя сън,честно rotfImao hahaha

Анбибиан,бързо оздравяване! HugИ дано не е нищо сериозно! Praynig

Наде,на мен също страшно много ми пада косата ConfusedМного неща пробвах,но обсолютно нищо не помага Twisted EvilКосата си подстригах доста,уж за да спре косопада,маски си правих с Тривитаминол и жълтък,специални шампоани от аптеката и от фризьорския салон си купувах,маски от купените пробвах,но не става и това е то ooooh!

Рени,добре си е наддал Ивко,не се ядосвай.Пък и на см. си е много добре.Радвам се,че  е кротък,дано все така да е.

Ехее,Пухче,много се радвам,че се появи.Надявам се да се включваш често.Много от момичетата,които бяха активни преди сега почти не пишат Sad

Хариелка,качи нови снимки на Изи като имаш време,много искам да я видя,сигурно много е пораснала.Голяма слабост ми е тя,толкова сладка....и с тази коса,пу-пу!

# 62
radostina 87, моя също много се лигави, затова е постоянно с лигавчета. Дори утре ще ходя да му купя още, че все нямам достатъчно.  ooooh! Когато започна да се лигави, не искаше залъгалката (това преди около месец), но сега пак си я иска макар и много рядко. Ако обривът е от лигите, можеш да му слагаш лигавче и постоянно да го бършеш. В началото и на моя му бяха излезли пъпчици около устата, но като почнах редовно да го забърсвам, няма вече. Ако е алергична реакция обаче положението е различно. Дано да нямате проблеми.

За пюретата като състав Гербер и Хип са най-добри, нямат сол, захар, нишестета и т.н., Ганчев имат понякога захар, често и нишесте и повечето не стават за въвеждане на храна, но след като се въведат каши и т.н. мисля, че няма проблем да се ползват тези пюрета. Стига някоя мама да не е против добавките към тези пюрета. Аз не съм, дори сама подслаждах пюрето от ябълка, че самата аз не можех да го ям такова кисело, камо ли бебето. Тази седмица мисля да си купя пюрета на Ганчев да видя дали ябълката им е по-сладка (няма захар). В пюрето от тиква и морков имаше ябълков сок.  Laughing Но пък беше по-вкусно от това на Хип. Всичко си зависи от желанието на майката. Ако иска бебето да се храни много здравословно и изчистено сигурно няма да й харесат пюретата на Ганчев.  Laughing Аз не съм такава маниачка на тема здравословно хранене, допускам по малко захар и др. И аз самата ям захар, защо да лишавам бебока? Това си е моето мнение де. Така като се замисля май няма много майки като мен.  Laughing
За пюретата на Овко обаче не останах с много добри впечатления от съдържанието - пълни са с Е-та и ми се струват с изкуствени примеси. На Ганчев пюретата поне нямат консерванти.  Rolling Eyes

Флучия, аз също бях попаднала на тази статия в нета и откакто попадам на противоречиви информации съм решила да не слушам никой и нищо пък ще видим. Докато не прочетох тази статия си мислех, че прасковите са алерген, според статията не са. Боровинките също не са, дори не са едно семейство с ягодите и къпините.  ooooh! Съвсем вече се обърках. Въобще не мисля повече да се връзвам и откакто четох, че глутена трябвало да се въвежда преди 6 мес, защото при въвеждане след 6-ти имало по-голям риск от цьолиакия.  ooooh! Вече съм решила никой и нищо да не слушам.  Thinking

Съни, аз се мажа редовно с лосиони за тяло. КОжата ми е суха, но не кой знае колко. Всъщност преди да почна да се мажа (преди 10 години някъде) май беше доста суха, защото се лющеше. Сега обаче не съм претенциозна към мазила, какъвто и да взема ми върши работа. Стига да не е много мазен, да попива бързо, да не е хлъзгав и т.н. Сега се мажа с лосионите на бебока, че на него не му понесоха, но хваления лосион на Хип не ми допада понеже остава някак хлъзгав. Но като цяло е добър. Ако искаш пробвай с други мазила и  експериментирай докато намериш най-подходящия за теб. Аз винаги купувам различни за разнообразие. Харесва ми да сменям аромата.  Laughing

Последна редакция: чт, 12 яну 2012, 19:00 от A_H_I_L_E_A

# 63
Добър вечер Grinning

Kisssa, дано в понеделник всичко да е наред при лекаря и да пуснат мъжа ти от работа Praynig

Anbibian,
недоспиването и умората покрай бебчо си казва думата и имунитетът спада доста. Вземи си някакви имуностимулиращи хапчето и бързо да се оправяш Hug

Blackkiss, според мен това наддаване си е напълно в нормите.

Моята коса, да чукам на дърво, не пада повече от обикновено, но аз по принцип имам доста коса.
Ние днес не излизахме, т.е аз излизах по работа, а Миа я гледа баба й. Сега ще ставам да готвя и после пак ще ви нагледам Laughing

# 64
  • Куциндрел
Днес бяхме на консултация, младежът е 6,350 кг и почти 62 см. Биха му ваксините, за сега няма температура и ми се хили, да видим по-късно. Надявам се да не прави бурна реакция.
Честита месечинка на всички.
Ох, от час се облизвам тук на един хамбургер, но за сега младежа е решил да стои в мен и да се напъва.
Аз възстанових килата от преди бременността, ако мога да посваля още кила, ще е чудесно.

# 65
Искам да питам мамите, които са минали по този ред в кой месец се прави изследване на кръвта на бебето - в 6-ти ли? И трябва ли да е на гладно? Нещо от сега се замислих и почнах да се притеснявам как моя не може да търпи и 10 мин. гладен и ако трябва да чака с часове до консултацията. ..  ooooh! няма да мога нито да го слушам, нито да го удържам.  Confused

# 66
  • Варна
Момичета минавам на бързо само да изкажа благодарности на kisssa и Zvezdichkova за милите думи относно моето момче.  Hug
И освен това след като видях Алина не мога да се въздържа и ще кажа, че е изключително сладка и как само се озърта с този син поглед!  Heart Eyes А и Съни, разби ме как си и прибрала качулката и на моя все са  му големи и се чудя какво как... Мерси за идеята! Пак казвам голяма сладурана!  Hug
Сега да изкъпем Даниел, а после ако успея пак ще пиша, ако ли не - утре. То моето не се губи!

# 67
Здравейте,момичета! Hug Днес моя младеж става на цели 3 месеца,а имам чувството,че от 1 година съм си вкъщи,много бавно ми минава времето.Всички споделяте,че ви минава много бързо,а аз както обикновено съм наопаки,от зодията ще да е! Thinking Laughing

Мари_84,въобще не се самообвинявай,аз също не кърмя,но аз далеч не положих всички усилия,признавам си.Светльо също се дърпаше от гърдата с писък,може би успя да свикне с шишето от раз,понеже раждането беше трудно,имах задържана плацента и ми правиха ревизио на матката,заради което ми го дадоха след повече от 15 часа.А през това време надали са го държали гладен.И така,когато ми го дадоха той се задърпа и реших,че не е гладен.След известно време отново опитах-пак същото.А детето пищеше неистово от глад,а аз ревях с него,защото не знаех как да му помогна. CryМолех се многократно на д-рите да ми дадат добавка,но политиката на болницата била такава-да не се дава,за да могат майките да кърмят. #Crazy От което аз се изнервях още повече,а детето огладняваше още и още.Молех се нон стоп,питах ги,ако нямах кърма какво щеше да стане,отговориха ми,че тогава щели да дадат добавка(а болницата разполага с кърма от Банката за кърма,за която Звездичкова спомена).Най-накрая склониха.И така 3 дни-в рев и молби детето ми да не остане гладно.Може би оттам се наплаших,но изживях истински стрес,на тези които им е правено ревизио знаят какъв ужас е.И така,когато се прибрах вкъщи може да се каже,че просто ме беше страх да сложа детето на гърда,да правех го няколко пъти,но самата мисъл за ужаса в болницата ме плашеше.И така се изцеждах известно време,след което кърмата ми спря.Да,всеки ден се обвинявам,че не бях по-силна и не успях да го кърмя,но това нищо не променя.Много кофти ми става при дежурния въпрос:"Кърмиш ли",на което като кажа "не" и следва;"ахъм" и обвинителен поглед. Naughty Не смятам,че съм по-лоша майка от жените,които кърмят,нито,че обичам по-малко детето си и се старая  по всякакъв начин да компенсирам кърменето.

Флучия,доста интересни неща си публикувала,но и аз като Ахилеа спирам да се интересувам и да чета,защото ми е каша в главата. #Crazy

Съни,за кумуването-майка ми и баща ми са били кумуве 3 пъти и нз дали наистина носи нещастие,или е съвпадение,но и 3-те семейства се разпаднаха. newsm78 #CrazyА за мазане аз ползвам бадемовото масло на Икаров,но не се мажа всяка вечер,защото ме мързи. Embarassed

Във връзка с кумуването и тези традиции искам да ви попитам дали може момичето,на което кумувахме да стане кръстница на Светльо???Така сме решили още преди те да решат,че ще се женят и да ни поканят за кумуве и се надявам да няма проблем.

Имам и още един въпрос-на вас кога ви се регулира цикъла след раждането.На мен ми дойде на 14.12,т.е. до 14.01 трябва да ми дойде,но нещо няма признаци???По принцип ми идваше 4-5 дена по-рано,затова и разбрах много рано,че съм бременна.А честно казано не ми се иска да съм бременна толкова скоро.... #Crazy #Crazy #Crazy bambam

Честити месечинки на всички бебчовци,които са родени на тази дата:Калоян и Емо,Симона, Самуил, Стела, Виктор, Антония, Теодор и Йоан.

# 68
Здравейте, момичета!

Съни- чудесно оформена тема както винаги!

Честита четвърта месечинка на Емо и Калоян на мама Мела и на всички бебоци които са родени на днешна дата!

Много сте продуктивни днес момичета. Аз цял ден ви чета и едва сега сварвам да пиша.

Мари-не се обвинявай. Аз също исках да родя естествено и да кърмя, но така се стекоха нещата, че не се случи нито едното, нито другото. Споделяла съм с ММ, че ми тежи това, че не можах да кърмя Кали и той  ме подкрепя и казва, че аз вина нямам и че най-важното е,че детето се развива добре.

За пюретата
-според нашата педи най-добри са на ХИП, ще видим другия месец на моята госпожица какво ще и хареса ooooh!Аз също споделям мнението, че всяко дете си има собствен вкус и е най-добре да се водим по детето.

Радостина87- ако обривът на Ники е само около устенцата според мен може да е от потекло млекце. На Кали понякога и се появява някоя друга пъпчица там като се лигави с млякото и после бързо изчезва.

За косопада- аз и преди бях споделяла, че по време на бременността нямах проблеми с косата, но след като родих започна доста да пада. Вчера най-после отидох на фризьор и ми махнаха всички цъфтящи крайчета, т.е. доста я скъси фризьорката. Дано сега се засили и да не пада повече, определено в момента изглежда по-добре.

Флучия
- огромни благодарности за всичко, което споделяш за захранването, много е полезно!!!

Пожелавам навсички бебчета и мами, които са болнички да оздравяват бързооо, че никак не е приятно.

Лека вечер от нас с Кали момичета! Hug Hug Hug

# 69
Mode, при мен положението беше подобно. В болницата положиха наистина доста усилия да ми тръгне кърмата и бебето да засуче, но самите моменти на това ми бяха много тежки. Бебето постоянно пищеше, дърпаше се, налагаше се насила да го държим, от което още повече пищеше. Тръгваше да засуче ама не можеше да направи достатъчен вакуум и кърмата да тръгне и той пак се отказваше и пищеше. Огласяше цялото заведение и на мен ми гръмваше главата, а аз съм много нервна и направо много стресиращи ми бяха тия моменти. Чаках часовете за кърмене/ядене като най-неприятното нещо за деня. По 1 час се мъчехме и аз, и бебето и накрая пак стигахме до добавка. Така или иначе моя не ми хареса циците дори и след като кърмата ми тръгна. Тогава се наложи да се цедя, за да няма напрежение в тях и да давам на бебока. Той като пиеше от изцедената коластра и почваше неистов рев - тогава от АМ пиеше по 20-40 мл, аз цедях 80, той изпиваше всичко и се скъсваше от рев и от гърчове. Като пиеше АМ беше много спокоен и веднага заспиваше, като пиеше от моето мляко/коластра, почваше едно реване, едно мятане по час, час и половина.  ooooh! Направо не знаех къде се намирам. Вкъщи продължи по същия начин. Абе някакъв кошмар беше направо, може би това способства някак да остана с много неприятни впечатления като цяло от кърменето, което при мен така и не се състоя де. Ама изобщо нито се чувствам виновна, нито пък има кой да ме обвини - около мен никой не е кърмил дълго, мъжа ми за тия неща не ми се меси и те така.

# 70
хаиде да се разпиша и аз в новата тема моита бебка пак я няма  Thinking уж ка4их сним4ица ама ни6то хаиде
искам да питам мамите които дават сок4е на бебетата си по колко и какав дават
аз правя от ябалка и морков и ве4е пием около 20 мл ама да ви питам и вас

# 71
Съни -  и ние ще ставаме за 2-ри път кумове, а мъжа ми за 3-ти, а ак се сметне и това, че е кръстник и на едно детенце - за 4-ти. Когато станеш 3-ри пъти - ти се опрощават греховете:). Много е хубаво, че ви харесват за кумове, така, че, ако няма друга причина, си е голяма чест. Ние така сме се оплели няколко двойки, че на 01.01., когато се ходи на кръстник, голямо събиране ще падне.

За мамите от Варна - аз веднъж писах, но ще подсетя отново. Имах проблем с гърдите, запушени канали, зачервяване и болка. Нищо не ми помогна, освен физиотерапия в АГ. Около 10 процедури, всяка по 2-3 минути, цената е 5 лв/процедура. Адски съм доволна от 1-вата имаше резулат. И до сега нямам проблеми. Ако някоя от вас има нужда, ще дам телефон за връзка.

# 72
Забравих да кажа за анкетата- гласувах, че Кали спи в нейното креватче, но в нашата стая. Тя от както се е родила не е спала по друг начин.

За сухата кожа- като родих забелязах, че кожата ми стана мноого суха, особено на краката и на ходилата най-вече. Мазах се с овлажняващ лосион за много суха кожа на Гарние и някакъв френски лосион за стрии ( но нямах стрии), който ми е подарък от колегие и така малко по малко нещата се регулираха.
Сега отивам да разглеждам албумчето със снимки на бебоците.

# 73
  • Пловдив
 Здравейте отново днес  Grinning
Момичета, да ви питам докато не съм се отнесла - искам да взема на Благовест някави обувчичи,та може ли да ми кажете ориентировъчно кой номер да гледам,че на око нещо не мога да преценя  newsm78
Съни, много е сладко наистина  Heart Eyes Аз вкъщи си имам две от същата порода - едно бяло и едно черно  Grinning За мазането - преди да родя много се майех, сега не толкова често... В момента ползвам едно кремче на Орифлейм  и съм доволна,иначе преди се мажех с едни,които си взимах от Италия,но скоро не съм ходила и се задоволявам с каквото имам тук...Аааа,сега се сетих на Рефан ползвах и бях много доболна  Peace
Наде, и аз като го бърсах не пускаше,ама като почнах да слагам малчо и той като рита с крачетата и му се боядисваха... сигурно нашия е нещо по-некачествен  Rolling Eyes
Ънвизибъл, и Благовест суче по толкова малко, и аз все се притеснявам, ще видим сега колко е наддал...
Викинци,Съни ще прави нов колаж през март, тогава ще я има и твойта бебка  Peace
А бе,момичета,вече няколко пъти ми се случва като оставя малчо прибабите или при таткото да се почне един истеричен рев и да се успокоява само в мен...Вашите бебоци толкова ли са привързани към вас? Rolling Eyes
Одеве забравих... Честита 4-та месечинка на Калоян и Емо! HugЧестити 3-ти месечинки на Симона, Самуил, Стела, Виктор, Антония, Теодор, Светослав и Йоан!
Лека вечер от нас  Hug

# 74
Seengirl, защо не пробваш да очертаеш на картонче стъпалото на Благовест и с този шаблон да търсиш обувки? Номерата са нещо много относително, също както и размерът на дрехите.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт