Хламидия - тема 2!

• 93 503
  • 779
  •   2
Отговори
# 105
  • София
Здравейте, момичета!
С неизяснен стерилитет сме. (засега). Имаме една неуспешна инсеминация и направени изследвания в Щерев. Хидротубацията показа проходими тръби.
Никога не се бях излседвала, нито пък съм лекувала хламидии (до скоро не знаех за тях, от форума научих за страшните последици...). Самоназначих си изследване. Първо директен тест - отрицателен. После прочетох, че той не казва дали си бил заразен в миналото и че старата нелекувана инфекция всъщност е страшната, си пуснах кръвен тест IgG в Цибалаб. Резултат 9 - (<9 отрицателен, от 9 до 11 - граничен). Приятелят ми е с отирцателни IgG и IgM. Граничния резултат ме изплаши, пуснах си изследване в Бодимед - отрицателно IgA и IgG. След един месец пак отидох в Цибалаб за IgG, защото пишеше, че при граничен резултат изследването трябва да се повтори. IgG пак е 9! Понеже съм параноичка, на следващия ден отидох и в Кандиларов. IgM 1.7 и IgG 1.1 при норма под 9 отрицателно. Добре, сигурно ползват различни реактиви, но разлика от 1.1 до 9 ми се вижда доста голяма...На кого да вярвам? Граничен или отрицателен е този резултат? Питах доктора, той се разсърди, че си самоназначавам изследвания...Има ли някакво друго изследване или лаборатория, където да получа обективен отговор... Благодаря!

Според мен нямаш Хламидия
Приятелят ти не е бил заразяван
Ти имаш от 2 лаборатории  отриц.
и от 1 - граничен резултат

Обади се в Цибалаб и говори с някой лекар  - попитай защо се получава такова разминаване- и на кого да вярваш - на Цибалаб или на др. лаборатории?!

# 106
  • София
Feffi, аз искаш да си сигурна, че наистина нямаш нито една от 27те вида хламидии, пусни си ментруална кръв за real-time PCR изледване в Локус-Медикус Атина.

# 107
След около седмица ще правя контролното изслдване за хламидия трахоматис след проведено преди 40 дни антибиотично лечение
резултатите ми бяха IgG 2.05(+); при позитивен>1.10
IgA 2.60(+); при позитивен>1.10
На фиша за новото лабораторно изследване е подчертано да направя само IgA.
Виждам, че има доста компетентни момичета, вероятно мед. лица. Въпросът ми е защо само IgA? Предстои ми и цветна снимка, нима не е от значение и другата стойност?

Sharky*, много бих искала да направя гръцкия тест. Мога ли да разчитам на теб за повече инфо, естествено ще пиша на лс.

# 108
  • София
Да, разбира се. Макар че за всички ще е по-лесно да постна обясненията тук:

Купуваш от коя да е аптека пластмасово шишенце/контейнерче за стерилна урина, струва левче. Като ти дойде мензиса, слагаш контейнерчето на изхода, като целиш да хванеш по-голямо количество менструална кръв, затова е най-добре да изчакаш деня, в който ти тече най-силно. Доливаш 2-3 ампулки от 5 мл физиологичен разтвор, защото иначе кръвта ще засъхне по стените. Готовата проба прибираш в хладилника, но не във фризера. на контейнерчето лепваш отвън трите си имена на латиница.

Изпращането до Локус-Медикус от България  е малко по-сложно, защото всички куриери от сорта на DHL се правят на интересни и режат глави с цени. Май Спийди, българската куриерска служба, ги кара с камион до Атина, така че има голяма вероятност точно те да свършат работа....аз моята проба я пращах на ръка по човек, затова не съм минала през тази процедура....

Лабораторията изпраща резултатите до 2-3 дена по имейл, като имайте предвид, че събота и неделя не работят.

Ако някой от вас "изгори" с положителен резултат, пишете ми на лични да ви кажа кои други съфорумки, за да си пишете с тях. Накратко лечението с антибиотици е не по-кратко от 25 дена, като е вероятно да се кара и втори курс от 25 дена.

# 109
Благодаря, Sharky*! Вкара си таралеж в гащите с мен, щото веднага ми изникнаха още въпроси. Но пък, добре е да ги споделяме и като се обобщи информацията да се сложи на 1-ва страница, нека да е в полза на повече хора!
Как се комуникира с лабораторията? Предполагам трябва и някакво обяснително писмо - какво е това, което се праща, за какъв хикс се появява в тяхната лаборатория, как ще се съобщи резултата и най-важното как ще се плати, кога и колко ще струва?
Следващия месец ще го направя, тъкмо дотогава всичко ще ми е ясно. Ако някой друг се навие, нека ми пише, да си споделяме и да сме си виртуална дружинка.

# 110
  • София
Feffi, аз искаш да си сигурна, че наистина нямаш нито една от 27те вида хламидии, пусни си ментруална кръв за real-time PCR изледване в Локус-Медикус Атина.

Къде са посочени тези 27 'вида'?  /интересно ми е искам да ги видя/

ПП. Според мен е типа, или Серотипа и доколкото зная са 18
И за пациента, респ. лечението не е от значение кой серотип е  - с един и същ АБ се лекуват
Предимството на този тест е само в това, че може да се вземат клетки от матката/ендометриума/ / не само от порциото/

ППП. И ако теста е (-) какво означава това ? Че няма хламидия ли?!

# 111
  • София
Да, разбира се. Макар че за всички ще е по-лесно да постна обясненията тук:

Купуваш от коя да е аптека пластмасово шишенце/контейнерче за стерилна урина, струва левче. Като ти дойде мензиса, слагаш контейнерчето на изхода, като целиш да хванеш по-голямо количество менструална кръв, затова е най-добре да изчакаш деня, в който ти тече най-силно. Доливаш 2-3 ампулки от 5 мл физиологичен разтвор, защото иначе кръвта ще засъхне по стените. Готовата проба прибираш в хладилника, но не във фризера. на контейнерчето лепваш отвън трите си имена на латиница.

Изпращането до Локус-Медикус от България  е малко по-сложно, защото всички куриери от сорта на DHL се правят на интересни и режат глави с цени. Май Спийди, българската куриерска служба, ги кара с камион до Атина, така че има голяма вероятност точно те да свършат работа....аз моята проба я пращах на ръка по човек, затова не съм минала през тази процедура....

Лабораторията изпраща резултатите до 2-3 дена по имейл, като имайте предвид, че събота и неделя не работят.

Ако някой от вас "изгори" с положителен резултат, пишете ми на лични да ви кажа кои други съфорумки, за да си пишете с тях. Накратко лечението с антибиотици е не по-кратко от 25 дена, като е вероятно да се кара и втори курс от 25 дена.
аз изпратих пробата по ТНТ, 125 лв ми излезе със хладилна чанта. На другия ден беше доставена, изобщо не са ми искали никакви документи. Плщането направих с кредитна карта, защото е без комисионна. По Банка ми искаха около 25 лв комисионна, което е безумно.

# 112

Шарки е написала на 30 март в артохолишката тема кои са видовете:
"The quality (260/280) and quantity of the extracted sample (DNA) were screened. Specific primers and ΤaqMan probes were used to selectively amplify the conserved region of Chlamydiaceae, using a LightCycler instrument. The Chlamydiaceae Family includes the Chlamydia species: Chlamydia trachomatis, Chlamydia muridarum and Chlamydia suis, and the genus Chlamydophi: Chlamydophila pneumoniae, Chlamydophila psittacii, Chlamydophila pecorum, Chlamydophila abortus, Chlamydophila felis και Chlamydophila caviae. DNA from Chlamydiaceae positive culture was used as positive control and distilled water as negative."

# 113
  • София
Denis, другото съществено  предиммство на този тест е в реактивите, а именно, че е realtime PCR, aз пред това пусках обикновен PCR с менструална кръв в Геника, но там си ми казаха, че не дават гаранция за резултата, т.е. че може да е фалшиво-отрицателен.

# 114
  • София

Шарки е написала на 30 март в артохолишката тема кои са видовете:
"The quality (260/280) and quantity of the extracted sample (DNA) were screened. Specific primers and ΤaqMan probes were used to selectively amplify the conserved region of Chlamydiaceae, using a LightCycler instrument. The Chlamydiaceae Family includes the Chlamydia species: Chlamydia trachomatis, Chlamydia muridarum and Chlamydia suis, and the genus Chlamydophi: Chlamydophila pneumoniae, Chlamydophila psittacii, Chlamydophila pecorum, Chlamydophila abortus, Chlamydophila felis και Chlamydophila caviae. DNA from Chlamydiaceae positive culture was used as positive control and distilled water as negative."

Тук са описани видовете Хламидии  и Хламидофилата - не е това
Нас ни интересува само Хламидия Трахоматис

ПП.Chlamydiaceae е семейството, което включва 2 рода:
- Chlamydia sp.
- Chlamydophila sp.   

# 115
  • София
A защо? Защото само Хламидия Трахоматис прави поразиите по тръбите и лигавицата ли? Или защото само тя предизвиква ранните спонтанни аборти? Или защото само тя предизвиква слепота у новородените?

# 116
  • София
A защо? Защото само Хламидия Трахоматис прави поразиите по тръбите и лигавицата ли? Или защото само тя предизвиква ранните спонтанни аборти? Или защото само тя предизвиква слепота у новородените?

Да, точно така
И Хламидия трахоматис се среща само при хората 
Докато Chlamydia suis е патоген по прасетата или Chlamydia psittaci - при хората причинява вирусна пневмония - при папагалите чревна инфекция Simple Smile /диария/

# 117
Искам да попитам от тези 17 вида хламидия колко от тях се срещат при хората? Защото гръцкия тест всъщност не специфизира кой вид хламидия е открит, а просто дали пробата е положителна или отрицателна за всичките тези видове. Затова е важно да се знае всъщност колко от тези видове се срещат при хората. Thinking

# 118
Момичета, благодаря ви за споделените мнения! Мисля да пробвам гръцкия тест следващия цикъл.
До тогава ще се изтествам и в Националния център по заразни и паразитни болести. Не знаех, че в Цибалаб имат лекари, които коментират резултати, но в такъв случай наистина ще звънна да попитам защо има такава огромна разлика в резултатите, със сигурност си имат някакво дежурно обяснение, но все пак...

# 119

И Хламидия трахоматис се среща само при хората 
Докато Chlamydia suis е патоген по прасетата или Chlamydia psittaci - при хората причинява вирусна пневмония - при папагалите чревна инфекция Simple Smile /диария/

Мисля, че в руския линк, който пуснах, пишеше, че ДНК-то на хламидията е разгадано сравнително скоро, и предполагам, че в ПСР-теста изследват само част от това ДНК, което е общо за всички видове хламидии. Пак мое предположение е, че приемлив като цена клиничен тест за ДНК едва ли може да изследва цялото ДНК, вероятно цялото се търси само при научни изследвания. Освен това вероятно се предполага, че ако имаш ДНК на хламидия в менструална кръв, тази ДНК няма да е на гадина, която се въди само по птиците или прасетата, или тази, която по принцип обитава белите дробове.

Общи условия

Активация на акаунт