Предстои ми лапароскопия - тема 6

• 101 029
  • 766
  •   1
Отговори
# 285
# 286
  • Варна
Ама чакай сега, разликата между цветна снимка/хидротубация и лапароскопия е от небето до земята. На теб последно какво са ти правили?

# 287
И аз не разбрах  newsm78 Май е цветна снимка.

# 288
Здравейте, момичета  Grinning Тъй като никъде не намерих подробни обяснения относно лапароскопията реших да помогна с малко повечко обяснения. Та става въпрос за интервенция за премахване на овариална киста(простете ако съм сгрешила наименованието), и за болницата в Тутракан, доктор Б.Бойчев.
Първо те приемат сутринта към 08:00 - 08:30, за да ти вземат кръв за изследвания, урина. Настаняваш се и чакаш да дойде вечерта Simple Smile Когато се правят "процедурите" по подготовка за лапарото. А те са клизма и вагинална промивка. Не боли, но и не е особено приятно. На сутринта пак същите "процедури" и чакане да те приемат. когато те извикат за операционната трябва да си само по нощница, без бельо. Връзват ти ръце, крака и ти се слага абокат за системите и банките. После нищо не помниш Wink След няколко часа като се събудиш леко ти се вие свят, замаено е, и не мърдаш много много. Аз даже звъннах ан мъжа ми и го пуснаха да дойде при мен да ме види за 10 мин. Най-важното е да се спи. Постоянно ти се мери кръвно, температура, пулс, питат те дали те боли, за да ти сложат обезболяващо. На сутринта сестрите ти помагат да се изправиш, да се измиеш, дават ти чай или кафе даже. До към 09:00 вече си пак в стаята си и чакаш доктора да дойде на визитация. Вече можеш да се движиш напред-назад. След което те изписват! Аз първите два дни си лежах вкъщи, защото много се измарях и пъпчето много ме болеше при по-дълго движение или стоене. На четвъртия ден след лапарото вече се чувствах като нова, ходех си нормално без никакъв дискомфорт, даже започнах да работя и да спя по корем. Има само три "шева" - на самия пъп, и от двете страни до него малко по-надолу, които изобщо не болят. После се махат шевовете.
Дано съм била полезна на някого. В общи линии никак не е страшно Simple Smile

Последна редакция: нд, 29 юли 2012, 23:09 от kiosseva

# 289
  • София
Здравейте, момичета  Grinning Тъй като никъде не намерих подробни обяснения относно лапароскопията реших да помогна с малко повечко обяснения.
Първо те приемат сутринта към 08:00 - 08:30, за да ти вземат кръв за изследвания, урина. Настаняваш се и чакаш да дойде вечерта Simple Smile Когато се правят "процедурите" по подготовка за лапарото. А те са клизма и вагинална промивка. Не боли, но и не е особено приятно. На сутринта пак същите "процедури" и чакане да те приемат. когато те извикат за операционната трябва да си само по нощница, без бельо. Връзват ти ръце, крака и ти се слага абокат за системите и банките. После нищо не помниш Wink След няколко часа като се събудиш леко ти се вие свят, замаено е, и не мърдаш много много. Аз даже звъннах ан мъжа ми и го пуснаха да дойде при мен да ме види за 10 мин. Най-важното е да се спи. Постоянно ти се мери кръвно, температура, пулс, питат те дали те боли, за да ти сложат обезболяващо. На сутринта сестрите ти помагат да се изправиш, да се измиеш, дават ти чай или кафе даже. До към 09:00 вече си пак в стаята си и чакаш доктора да дойде на визитация. Вече можеш да се движиш напред-назад. След което те изписват! Аз първите два дни си лежах вкъщи, защото много се измарях и пъпчето много ме болеше при по-дълго движение или стоене. На четвъртия ден след лапарото вече се чувствах като нова, ходех си нормално без никакъв дискомфорт, даже започнах да работя и да спя по корем. Има само три "шева" - на самия пъп, и от двете страни до него малко по-надолу, които изобщо не болят. После се махат шевовете.
Дано съм била полезна на някого. В общи линии никак не е страшно Simple Smile

Всичко, което си написала е полезно, но много индивидуално! Зависи от болницата, лекаря и конкретния случай.

# 290
 newsm10 напълно съм съгласна. Пропуснах да кажа - аз бях в Тутракан, при Б.бойчев. Очарована съм от професионалното отношение на персонала Simple Smile

# 291
kiosseva, може ли да предположа... лапарото ти е било диагностично само. Познах ли? Rolling Eyes

# 292
Simple Smile  за премахване на малка киста овариална май беше и преглед на проходимостта на тръбите, ако съм разбрала правилно

# 293
Близко бях значи Laughing

# 294
  • София
Здравейте момичета! Имам едно питане, четох по темата, но не намерих отговор (възможно е да имам пропуски  Embarassed)... При последния преглед, докторката (която ще ми прави лапароскопията) ми даде списък с предоперативните изследвания, които трябвада направя и ми каза да и звънна в деня, в който ми дойде. Е, по закон ще вземе да ми дойде точно в събота или неделя, затова въпросът ми е: каква е последователността на изследванията през първите два-три дни от цикъла (ако въобще се правят по това време), за да се ориентирам дали днес да отида при личния лекар да си взема направления или това може да се случи и в понеделник.

Предварително благодаря на всеки, който ми даде някаква информация!   bouquet   bouquet

# 295
  • София
Здравейте момичета! Имам едно питане, четох по темата, но не намерих отговор (възможно е да имам пропуски  Embarassed)... При последния преглед, докторката (която ще ми прави лапароскопията) ми даде списък с предоперативните изследвания, които трябвада направя и ми каза да и звънна в деня, в който ми дойде. Е, по закон ще вземе да ми дойде точно в събота или неделя, затова въпросът ми е: каква е последователността на изследванията през първите два-три дни от цикъла (ако въобще се правят по това време), за да се ориентирам дали днес да отида при личния лекар да си взема направления или това може да се случи и в понеделник.

Предварително благодаря на всеки, който ми даде някаква информация!   bouquet   bouquet
Кажи какви изследвания точно ще правиш. Ако са стандартните преди операция, няма никакво значение.

# 296
Мога само да предполагам за мотива на лекарката, когато ти е казала да й звъннеш в 1-вия ден от цикъла си. Поне при моя опериращ мотива беше такъв - питаха ме кога очаквам да ми дойде, казах дата; по тази дата ми планираха дата за операцията. Ако ми закъснееше трябваше да звънна, за да променят датата за операцията с по-късна.
Явно иска да й се обадиш, за да предвиди в кой ден ще е лапарото. Няма значение, че ще ти дойде уикенда, ти все пак се обади тогава.
Относно изследванията - на мен ми искаха ПКК, Кр. захар, Урина, Кръвна група. Трябваше да ги направя 7 дни преди операцията. Те не се влияят от деня на цикъла. Но все пак не казваш какви изследвания точно са поискали от теб.

# 297
  • София
Еееее, бързи сте като светкавици!  Hug  Hug

Ще напиша точно какво ми е отбелязано в талончето: ПКК, СУЕ(РУЕ), Кръвна група,
Глюкоза, Креатинин, Урея, Общ белтък, Албумин, АсАТ, АлАТ, Протромбин.Вр., Фибриноген,
HIV, WASS, HCV, HBsAg.
Без да съм много компетентна по въпроса за някои от тях, вероятно става въпрос за стандартни изследвания, но исках все пак да се информирам и ви благодаря за бързите отговори!   bouquet 

# 298
  • София
Еееее, бързи сте като светкавици!  Hug  Hug

Ще напиша точно какво ми е отбелязано в талончето: ПКК, СУЕ(РУЕ), Кръвна група,
Глюкоза, Креатинин, Урея, Общ белтък, Албумин, АсАТ, АлАТ, Протромбин.Вр., Фибриноген,
HIV, WASS, HCV, HBsAg.
Без да съм много компетентна по въпроса за някои от тях, вероятно става въпрос за стандартни изследвания, но исках все пак да се информирам и ви благодаря за бързите отговори!   bouquet 

Да, за тези изследвания цикълът няма значение. Трябва само да са на гладно сутрин. Може би лекарката ти е казала да и звъннеш, защото изследванията трябва да са правени не по-рано от седем дена преди операцията, защото са валидни толкова.
Има възможност, ако не ти е спряло още кръвотечението, в ПКК да аза завишени еритроцитите, но това е нормално по време на цикъл. Просто трябва да го споменеш на лекарката.
А за операцията - успех! Много по-леко е отколкото изглежда!

# 299
Само да вметна, че HIV, WASS, HCV, HBsAg важат повече от 7 дена Wink Не знам колко време е нужно за излизане на резултатите, обаче, и може би е добре да питаш в лабораторията. Ако трябва да ги пуснеш по-рано, знам ли.
И друго - ако някога по някакъв повод си изследвала кръвна група и имаш едно картонче, на която го пише, няма нужда да я пускаш пак.
Успех и от мен Hug

Общи условия

Активация на акаунт