ДЕКУПАЖНА БИБЛИОТЕКА_2

• 155 790
  • 441
  •   1
Отговори
# 285
Аз вчера почнах да ви чете от старата тема но още не съм ви прочела напълно, но доста интересни и до някаква степен непознати термини използвате... но съм сигурна, че и аз ще се науча. Ми аз сега съм почнала да правя една чиния с декопажна хартия, за сега съм сложила само хартията с декопажен лак/гел , днеска мисла да си купя медиум за напукване. За сега не смея да пробвам с Ц200 както сте писали, защота ми се струва по сложно и трудно. Искам да питам няколко въпроса, сигурно ще ви се сторят елементарни но какво да се прави  Simple Smile

1. Моя приятел ме пита вчера дали може да му купя примерно халба за бира/понеже му счупих любимата на Левски Blush/ и да сложа някакъв надпис за Левски. Аз мога да го напиша с акрилна боя, до колкото схванах, но няма да стане същото за това ви питам дали може да принтирам надписа и да го сложа него или хартията е прекалено дебела и няма да стане?

2. Трябва ли четката след използване да се поставя в някакъв разтвор, премерно трепентин. Вчера като лакирвах с нея и само я измих с вода , но сега е станала твърда. Предполагам трябва да се слага в трепентин, но при всяко ползване ли или за определени гелови, медиуми и т.н.

Аз днеска ще ида до магазина да си накупя още неща и да си я довърша, че нямам търпения да я вида а и до 5ти трябва да е готова, че е за подарък. Стискаите палци да стане хубава да не ме е срам да я подаря  Laughing Hug Много хубави уроци слагата, но този руски хич не го разбирам. По скоро тези на английски да ги разбера  Peace

Последна редакция: чт, 02 май 2013, 08:34 от PeHu

# 286
  • пловдив
PeHu можеш да надпишеш халбата с бои за керамика. Марабу пуснаха доста добри бои, които могат и без изпичане, но 20тина дни съхнат /стъклото трябва да е отлично почистено със спирт.
Можеш да залепиш и принтирана картинка. Халбата трябва да е от гладките, защото принта наистина е по твърд и няма да се огъне и залепи добре ако е от релефните халби. Понеже си начинаеща трансфера може да те затрудни, затова по добре си направи традиционния декупаж. Грундираш халбата, минаваш с бяло, изсъхва, лепиш принтираната картинка, рисуваш си наоколо фон, минаваш няколко ръце лак. /При трансфера принтираната картинка първо се лакира откъм лицето поне два пласта лак, като всеки пласт добре изсъхва, после под чешмата намокряш картинката, поставяш я с лице върху хавлия, плат... каквото имаш текстилно под ръка и нежно с пръстчета започваш да белеш белия слой на гърба. Лака ще държи снимката, но все пак не трябва много да натискаш и бързаш. Когато приключиш с беленето, тогава залепяш върху предмета. Бавно и пипкаво е, но това изтъняване помага да не си личи толкова рязко края на картинката./

В зависимост от вида на лака е и поддържането на четката. Когато работиш с акрилен лак на водна основа, тогава си миеш със сапун и вода, но при останалите лакове е различно. Когато работя с автолак първо почиствам четката с разредител АМБ, подсушавам с парцалче и чак тогава сапун и вода. Когато работя с витражни бои например, четката я мия първо с терпентин и после пак сапун и вода... Просто трябва да прочетеш на лака с който работиш с какво се разрежда и на каква основа е  Peace

Медиумите за напукване също са различни и не рядко има точно определени лакове които ги покриват. При Cadence краклето е страхотно, има няколко вида размер на пукнатините, но върху него е желателно за финал да се ползва лака на Cadence.
Аз работа с Креал и досега не съм имала проблем върху него директно да лакирам с лак на водна основа.
Ако ще напукваш върху картинка ти трябва задължително двуфазно кракле, което е от две стъпки - Стъпка 1 и Стъпка 2. Едната напуква другата и в получините пукнатини се втрива по избор маслена боя, сенки за очи....  Еднофазно кракле се ползва само при фона. Първо един цвят боя, после краклето, после другия цвят боя и когато съхне започва да се напуква и в пукнатините се показва долния цвят боя. Това няма как да стане върху картинката. С С200 се прави еднофазно напукване, затова лепилото няма да ти свърши работа върху картинката. / Аз лично така и не успях да постигна нормално напукване с С200  Embarassed /
Успех!

# 287
Благодаря много за обясненията. Халбата май ще почака, че не мога гладка.

Пробвах двуфазното напукване, но нещо не ми се получава. Слагах повече, слагах по малко и само тук таме. Аз не пробвах на чинията директно, а на един картон - да не е от картона да не става? Ето я и чинията
http://igeorgieva.snimka.bg/other/bg-mama.749482.30340486
На нея исках да правя пукнатините , но после се замислих че тя самата е грапава и не се знае дали ще се забелязва, а и както вече казах не ми се получават ...  Sad Малко и точките не са перфектно направени, но като за първи опит мисла че става. Дайте мнение??  Thinking

Това е вторият ми опит да си декорирам захарницата/ бонбониерата. http://igeorgieva.snimka.bg/other/bg-mama.749482.30340484
Искам да попитам има ли как да изчиста това размазаното което е останало от лака/гел за декупаж, че е доста фрапиращо  Wink

И не на последно място.. Христос воскресе Simple Smile)))

# 288
               Рени,остатъците от лепило се изчистват внимателно с остро ножче или памуче /клечка за уши/ натопено във водичка.Ако искаш мотивите да се виждат по-ярко минаваш гръбчетата с бяла акрилна боя,само върху мотива се нанася като първо го лакираш за да не пробие боята .
               Независимо,че чинията е грапава можеш да направиш пукнатини.Мисля,че ще стане още по-красиво.Опитите ти са добри - действай без страх!

# 289
Да се включа и аз ,че от давна не съм писала.По отношеноие на краклето - напоследък работя с двуфазното на Каденс което е в черната кутия ,нанасям с пръсти и се получава страхотно .По рано нанасях с четка и все нещо не ставаше - ето тук е с пръсти :
http://genovevag.snimka.bg/hobby/dekupaj-2013.728148.29883078
А когато правя обратен декупаж на гръбчето на картинката не слагам бяла бпоичка а оцветявам със същите цветове като на картинката и се получава по добре според мен

# 290
Здравейте,
Сърдечно ви благодаря за огромния труд и опит, който споделяте тук. Чета ви от две години и постепенно правя плахи опити в декупажа. Имам два въпроса и ще съм ви много задължена, ако ми дадете съвети и идеи.
1. Декупаж върху свещ. - Четох в руските сайтове, че имало някакъв специален лак, с който се залепвала салфетката върху свещта и при горене тя се "изпарявала". Имате ли идея за какво говорят? Аз досега съм си правила свещите по традиционния метод - лъжица и свещ. При тънките свещи се получава допълнителен ефект - факла, но пък са красиви.
2. Моля препоръчайте ми патина, с която да правя ефект на състаряване по ъглите и краищата на кутия например. Търсих битум, но в магазините ме гледаха много странно. Патина ми предлагат само металикова, която не ми върши работа. Пробвах с акрилна боя, но не ми хареса, седи като боядисано, а не състарено.
Иначе да споделя и аз един линк за декупаж върху яйца - http://fljuida.com/post274942071/
Аз правих по Великден декупаж върху яйца като използвах разбит белтък и захар. Голяма грешка. От захарта лепнеше страшно, но само на местата, където няма салфетка. Затова намокрих на тези места и изтрих с влажна кърпа. Може би, ако бях декупажирала целите яйца, нямаше да лепне. Другият път ще пробвам само с белтък, въпреки че идеята от линка също ми харесва - лепило от нишесте и вода.
Предварително благодаря за помощта. Весел ден.

# 291
        MilenVele,можеш да си направиш лепило от нишесте и с него да декупажираш яйцата.Не лепне със сигурност и не оказва вредно влияние.

# 292
  • в шоки-land
имам нужда от помощта на знаещите и можещите  Hug Heart Eyes...
 как се прави матовият полупрозрачен фон, като този примрно на vivanova http://vivanova043.snimka.bg/hobby/proletno-leten-dekopaj-2012.670697.27707269 или този на
http://igeorgieva.snimka.bg/other/bg-mama.749482.30340484 РеНи....
благодаря много   bouquet  bouquet  bouquet

Последна редакция: пн, 13 май 2013, 21:07 от amei

# 293
               Този матов фон се прави с ФРОСТ за матиране.Може да се направи и по-простичък начин с псевдофрост.Приготвяш си го сама от С 200,бяла акрилна боя /или цветна,ако искаш да не е бяло матирането/ и лак на водна основа.Тампонира се с гъбичка.Ето нещо,което е с розов и бял псевдофрост:
http://media.snimka.bg/9247/024749449.jpg?r=0
               Тези чаши също са правени с псевдофрост:
http://media.snimka.bg/9247/024749461.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/9247/024749467.jpg?r=0

# 294
  • в шоки-land
Didia, благодаря много   bouquet  bouquet  bouquet, точно чашите с карибските пирати ги търсих из нета да ги дам за пример, но не понмех кой е правил тази красота...ще се опитам да си направя сама, но еквивалент на С 200 и до сега не мога да намеря тук...ще пробвам с декупажното лепило, дано стане... Hug Heart Eyes

# 295
amei с всяка металическа боя или боя за стъкло тампонирайки я можеш да постигнеш фрост ефект

# 296
  • в шоки-land
благодаря , *miraGe72* smile3525 , ще опитам!

# 297
Благодаря, Didia, ще опитам догодина с такова лепило. А някакъв съвет за имитацията на захабено и замърсено по ъглите? С какво ще е най-добре да я направя?

# 298
Останаха ми яица от великден и ми се иска да си ги окрася, но някои знае ли някакъв на4ин по които да се сахранят или запе4атат 4е да не замирисват като се развалат, ако има такъв на4ин де  Simple Smile

# 299
Момичета, борбата ми с тея краклета на Пейнтарт продължава - купих си и втория вид за по-големи, но фини пукнатини. Два, три пъти всичко си ставаше както трябва и изведнъж - спря да напуква! #Cussing out Пробвах върху каква ли не боя, лак и т.н е не става и не става вече... Цялата повърхност стои супер гладка и лъскава без грам пукнатина естествено  ooooh!
Възможно ли е да съм го прецакала по някакъв начин - нещо да е имало по четката, нещо друго ли е станало? Случвало ли ви се е такова нещо?
И сега какъв да си купя? Каденс в черната кутия съм си харесала, обаче много се страхувам да не прецакам и него Confused

Общи условия

Активация на акаунт