"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 83 470
  • 743
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Според "Правописен речник на българския книжовен език" от 1981г, да, има такава дума. Както и "изотвъд", "изотвън (ка)", "изотгоре", "изотдолу", "изотзад", "изотпред" и т.д. и т.п.  Laughing

# 301
  • София
Благодаря, Jarrita!  Hug
На мен никак не ми прозвуча тази дума,
ама ето, оказва се, че е правилна.  Simple Smile

# 302
Ще съм благодарна, ако някой ми обясни следните правила:

- 1л.,ед.ч. на глаголите- кога се слага окончание: -м, -ме (ходим, смятаме и пр.)
- правописа на думите: расна, раста; порасна, пораствам; нарасна, нараствам и пр.   

# 303
  • Варна
Ще съм благодарна, ако някой ми обясни следните правила:

- 1л.,ед.ч. на глаголите- кога се слага окончание: -м, -ме (ходим, смятаме и пр.)
- правописа на думите: расна, раста; порасна, пораствам; нарасна, нараствам и пр.  

На 1л.,ед.ч, няма окончание  -ме
Аз ходя
Аз смятам

Расна - расъл, порасъл
раста  - пораствам, нараствам

# 304
В ед. число - , , а в мн. число - м
В ед. число - ; в мн. число - -ме.

# 305
   Грешката е моя: искахда кажа за глаголите в 1л. мн.ч.- при кои глаголи окончанието е -м(ходим, а не ходиме), при кой е -ме(смятаме)? Ако не се лъжа имаше нещо за вида на глагола, но не си спомням нищо конкретно.

При втория случай може ли малко по- конкретно за глаголите расна- раста. Какъв е разграничителният принцип?

# 306
Източник не мога да дам, защото не помня нито дали съм го чела, нито дали някой ми го е казал, но казвам какво знам.

За думата "расна" и нейните производни преди години е била въведена правописна реформа. С нея се е целяло да се опрости правописът й, да е по-близък до устната реч, и буквата Т отпада при писане.
Пример: глаголите от свършен вид като израсна, порасна, надрасна, дорасна.
Буквата Т обаче се пише в производните глаголи от несвършен вид като пораствам, израствам, надраствам, зараствам.

По първия ти въпрос.
1. Ако думата в първо лице, единствено число не завършва на М, тогава в първо лице, множествено число се пише М.
Пример:ходя – ходим, правя – правим.  

2. Ако думата в първо лице, единствено число завършва на М, тогава в първо лице, множествено число се пише МЕ.
Пример: тичам - тичаме, скачам - скачаме.

Има и изключения, но друг път. Надявам се, че обясних ясно.

# 307
 Apocalyptic Cityр, благодаря!  

Ще съм благодарна и ако някой компетентен по тези въпроси посочи източник- граматика, учебник...

Скоро по новините на БТВ относно новия правописен речник и правописа на някои думи като расна, пораствам... една езиковедка посочи, че ставало дума за два различни глагола.

Последна редакция: сб, 22 сеп 2012, 10:48 от giusi

# 308
  Мисълта ми е за известна непоследователност в правописа. Решават да опростят писането на някои думи с правило, което не звучи толкова логично като например:

- въставам, въстание, потиска, потисник - въпреки морфологичния принцип представка плюс корен, тук решават да премахнат струпването на съгласни и да наложат фонетичния принцип;

- отвертка ще се пише със струпаните съгласни заради морфологичния , а не фонетичния принцип(корена въртя).
В правописния ми речник от 1989г. е дадена думата отверка.
  Не че повдигам дискусия, само изказвам мнението си за безбройните им правила и изключения, както и дублети, които не мога да запомня, камо ли да имам принципно обяснение за правописа като помагам и работя с децата си вкъщи.
  Членуване, учтива и бройна форма са неща, които се поддават на логика и упражнение, но слято, полуслято, разделно писане, поставянето на запетая са ми безкрайна материя и все трябва да отврям речници и помагала.

# 309
Така е, giusi, езикът постоянно търпи промени.
Хубаво е, че се интересуваш и проверяваш в речници, поздравления Peace
А източници като граматика не знам дали има, защото мисля, че тези правила се учеха в началните класове, аз лично не си пазя такъв учебник.

Щом се занимаваш с децата си и техния правопис (браво Grinning), ето ти този сайт, поддържа се от Павлина Върбанова, доктор по български език. Освен че можеш онлайн да провериш каквото те интересува, можеш й да й пишеш и ще получиш подробно обяснение на въпроса си.

# 310
Apocalyptic Cityр, благодаря за препратката! 

# 311
  • Варна
И аз имам въпрос. Има ли промяна в изписването на думата воин?
В учебника за трети клас "Човекът и обществото", навсякъде е изписано войн.  Thinking

И ако е грешка, мога ли да сигнализирам някъде да я оправят?

# 312
Двете форми - воин и войн, са дублети.  

Ето сайта на БАН за езикови справки, там можеш да сигнализираш или да питаш всичко относно българския език.

Последна редакция: сб, 22 сеп 2012, 16:09 от Apocalyptic City

# 313
Да, според най- новия правописен речник от 2012г. воин и войн са дублетни форми.

# 314
  • Варна
Да, според най- новия правописен речник от 2012г. воин и войн са дублетни форми.

Rolling Eyes Не знаех.
Не мога да си изкривя мисълта и да го приема. Joy

Благодаря ви! Явно ще наваксвам с новостите покрай ученика.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт