"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 666
  • 743
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Според мен е употребен изразът "я убиват" преносно, както например казваме гърбът ме убива (от болка). Не мисля, че е грешно. Peace
Няма никаква преносна употреба. Обувките убиват = притискат, нараняват крака.

Да, но изразът е "я убиват", a не "обувките и убиват". За мен е двусмислено. Wink
Правилно е "я убиват", а защо е така - Mooimeiske е обяснила.
Значението на глагола тук не е в преносно значение, защото ако кажа на продавачката в магазина за обувки: "Тези не са ми удобни, убиват ме", нямам предвид същото, когато казвам:"Ти ме уби от смях!"

# 376
Разбрах, но не ми звучи добре. Едно е да кажеш, че ти убиват, друго е да кажеш убиват ме. Поне така аз го приемам. Но разбрах кое е правилно и защо. Hug

# 377
  • Пловдив
И аз благодаря за разясненията  bouquet

# 378
Здравейте, момичета! Ще съм много благодарна ако ми кажете дали след лв се поставя точка. Според мен - не, но спорим с колежка. Благодаря!

# 379
  • София
Да, пише се точка.
Направих справка и в новия "Официален правописен речник",
води се графично съкращение.

# 380
ЕЕЕЕйййй, сигурна бях, че не се поставя точка...

# 381
  • София
Дано не си се хванала на бас!  Simple Smile

# 382
  • София
Да, пише се точка.

А каква е логиката тогава след "кг" да няма? Никога не я схванах тази разлика  Tired

# 383
Дано не си се хванала на бас!  Simple Smile
Не съм, обаче бях твърде убедена. Сега не знам как да си призная  Blush
И това ни е спор от години....

# 384
  • София
Да, пише се точка.

А каква е логиката тогава след "кг" да няма? Никога не я схванах тази разлика  Tired

Предполагам отговорът се корени в т.5 и т.6 от основните правила
на Международната измерителна система SI, които гласят следното:

5. Символите на представките за дробните производни единици се пишат с малка буква - напр. kg, nm. Представките и символите на кратните единици дека-, хекто- и кило- също се пишат с малка буква - напр. kg, hl или hL. При останалите кратни единици се пише главна буква. Правилно: MHz, неправилно: mhz, mHz.

6. След символа на мерната единица точка не се поставя, освен в края на изречението. Между символа и предхождащата го цифра задължително се оставя интервал (шпация). Правилно: 12 mm, 4,25 kg, 80 °C.

# 385
  • София
Да, пише се точка.

А каква е логиката тогава след "кг" да няма? Никога не я схванах тази разлика  Tired

Предполагам отговорът се корени в т.5 и т.6 от основните правила
на Международната измерителна система SI, които гласят следното:

5. Символите на представките за дробните производни единици се пишат с малка буква - напр. kg, nm. Представките и символите на кратните единици дека-, хекто- и кило- също се пишат с малка буква - напр. kg, hl или hL. При останалите кратни единици се пише главна буква. Правилно: MHz, неправилно: mhz, mHz.

6. След символа на мерната единица точка не се поставя, освен в края на изречението. Между символа и предхождащата го цифра задължително се оставя интервал (шпация). Правилно: 12 mm, 4,25 kg, 80 °C.

Оооо, много благодаря!!!  Hug

# 386
Здравейте,

Имам един въпрос и се надявам някой да ми отговори. Предварително Благодаря   bouquet !

Кое е правилно - диплом или диплома? Намирам и двете в различни речници, но не съм сигурна дали са верни и двете.

Помощ  Wink!

# 387
  • София
.Ели., в новия "Официален правописен речник" ги има и двете форми:
Дадено е така:

- диплом; дипломи, (два и т.н.) дипломи

- диплома

В "Речник на чуждите думи в българския език" на БАН
също ги има двете форми, като явно разликата в рода
идва от произхода на думата. Дадено е, че произлиза
от френската дума "diplôme", която е в мъжки род и се
произнася "диплом", както и от латинската дума "diploma",
която е в женски род.
Значението на  "диплом" и "диплома" е еквивалентно.

# 388
Учебните заведения издават "диплома".
Сигурно аналогично е положението и с "отпуск" и "отпуска". Едно време вярното беше "отпуск", но не се и съмнявам, че вече и двете форми вече фигурират като правилни в Новия правописен речник.  Mr. Green

# 389
  • София
Сигурно аналогично е положението и с "отпуск" и "отпуска". Едно време вярното беше "отпуск", но не се и съмнявам, че вече и двете форми вече фигурират като правилни в Новия правописен речник.  Mr. Green

Не, фигурира само думата "отпуск".

Общи условия

Активация на акаунт