"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 556
  • 743
  •   1
Отговори
# 570
  • somewhere near the sea
Благодаря ви, момичета  bouquet Спечелих вечеря на свещи Hug

# 571
  • София
Трябва ми помощ  Praynig

Има ли правило за интервали във формули?

Слага се интервал като при обикновен текст (т..е, след всяка дума и знак) или се "залепват"?

Ето това имам предвид:

с интервали: Y = а0 + a1 × X + a2 × X2

без интервали: Y=а0+a1×X+a2×X2

newsm78

# 572
  • Варна
Не знам, обаче съм го срещала и по двата начина в учебници.

# 573
  • София
Хексе, мерси  Hug Надявах се да се подчинява на някакво правило, защото ми трябва за официален документ  Tired Без интервал ми стои много сбито в Уърда, ще го оставя с интервалите  Simple Smile

# 574
  • София
Ще може ли някой да погледне в Новия речник за "броколи"  Praynig Включили ли са тази дума и в какъв род? 

# 575
В последния пише:

броколи (само мн.ч.)

# 576
# 577
# 578
Минах само първите 21 въпроса. Имам два грешни отговора - 16-ти (май трябваше да помисля повече) и 20-ти, чийто верен отговор бих нацелила само случайно.  Rolling Eyes
Ама пък простено ми е, гимназия завърших преди около 30 години.  Laughing
Повече ми е любопитно колко биха изкарали днес тези, които са се справили отлично преди 1-2-3 години. Тоест, какво е останало от това, което са учили доскоро.  Thinking

# 579
Въпросче.
Напоследък чувам често по рекламите да употребяват израза, че еди-кое си лекарство "повлиява симптомите на... (нещо си)".
Правилно ли е да се използва този глагол в конкретния случай? На мен поне не ми звучи добре. Не трябва ли да е "влияе на/върху симптомите на..."?  newsm78

# 580
Слято или разделно се пишат "насън" и "наживо"? Какво е правилото?

# 581
Слято или разделно се пишат "насън" и "наживо"? Какво е правилото?
слято, защото са наречия

# 582
Би трябвало, но на практика дума "наживо" в българския език няма.
Не знам каква е логиката и изобщо има ли такава, но това е положението - пише се "на живо".

# 583
Екането е признак на някои от диалектите. Докато е в устната реч е приемливо, започне ли да се пише така - е тогава вече имаме проблем и.... #2gunfire

# 584
  • София
Екането е признак на някои от диалектите. Докато е в устната реч е приемливо, започне ли да се пише така - е тогава вече имаме проблем и.... #2gunfire
А? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт