"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 503
  • 743
  •   1
Отговори
# 75
Глаголите са два всъщност - расна и раста, оттам с всичките им спрежения и времена става дълго. Най-простият, но безотказен начин е "правилото", ако има "Н", няма "т", точно както Хексе е отбелязала. Това е винаги така, без изключения, точно поради факта, че глаголите са два отделни един от друг, макар на практика да са почти припокриващи се по значение.

# 76
  • USA, Steak State
Глаголите са два всъщност - расна и раста, оттам с всичките им спрежения и времена става дълго. Най-простият, но безотказен начин е "правилото", ако има "Н", няма "т", точно както Хексе е отбелязала. Това е винаги така, без изключения, точно поради факта, че глаголите са два отделни един от друг, макар на практика да са почти припокриващи се по значение.

Изключително полезно!Благодаря!  Peace

# 77
омиротворявам или умиротворявам? Срам не срам Embarassed Днес доста се зачудих, в крайна сметка го писах с у...

# 78
Мисля, че е с "у".

# 79
С "у" е със сигурност  Peace

# 80
  • на последния етаж
Правилно е "следобед" и "след обяд", нали?!

# 81
омиротворявам или умиротворявам? Срам не срам Embarassed Днес доста се зачудих, в крайна сметка го писах с у...

Според последния речник на БАН - Нов правописен речник на българския език - са дублети.

Последна редакция: вт, 31 яну 2012, 15:03 от creme caramel

# 82
  • София (Възраждане)

Според последния речник на БАН - Нов правописен речник на българския език - са дублети.

Което ме кара да си спомня едно от правилата за писане на представка "у" или "о" - при първата имаме насочено движение, при втората - обхващане от всички страни. Като се замисля, глаголът значи и "постигам мир", и "налагам мир върху цялата територия", например. Логично би било да са дублети newsm78

# 83
"
Това по каква логика е? Rolling Eyes "Стига" идва от "стигам" - със значение на "достатъчно", но пак си е глагол.

Което ме кара да си спомня едно от правилата за писане на представка "у" или "о" - при първата имаме насочено движение, при втората - обхващане от всички страни. Като се замисля, глаголът значи и "постигам мир", и "налагам мир върху цялата територия", например. Логично би било да са дублети newsm78

Честно казано, не вярвам много на тези правила и никога не съм ги прилагала. Например "омърлушен" в един момент стана "умърлушен" - не ми е ясно поради каква причина. Thinking

# 84
Според моя речник само умиротворявам е вярно, от 2008-ма е, явно отскоро са дублети.
Иначе по мои спомени имаше някаква смислова разлика между представките "о" и "у". Ако не греша, го обясняваха с оплитам и уплитам като първото се ползва за оплетох чорапи, а второто за уплетох интрига /или май беше обратното  ooooh!/
След обяд и следобед са правописно верни, но означават различни неща, точно както за това и затова

# 85
Знам, че има несъответствия в различните речници, но този, който цитирах, се смята за официален. Иначе не е толкова нов - от 2002 г., а новият се очаква да излезе всеки момент.

Относно следобед/след обяд – в същия речник следобед присъства и като съществително, и като наречие. Излиза, че можем да кажем следобед, но преди обяд и преди обед.

# 86
  • Бургас
Запис и благодаря за темата!   bouquet

Омиротворявам – умиротворявам са дублети.  Peace

# 87
Срещала съм го и по двата начина, затова се зачудих, а аз рядко се двоумя Grinning. Та е напълно възможно. Благодаря

# 88
  • София
Уплитам и Уплетох наистина ли са правилни форми?

За "т"-то в гладолите за растеж и аз срещам трудности. Струва ми се, че не може винаги да се прилага критерият "или н или т" - например в пораствам - порасна. Или греша?

# 89
ayka, в твоя пример пораствам идва от глагола раста, а порасна - от глагола расна. Това им е разликата, затова "правилото" ако има "т" няма "н" винаги работи безотказно.  Peace
За уплитам не съм 100% сигурна, както казах имам спомен, че е за друг смисъл, в друг контекст. Ако някой знае, ще се радвам да науча  Hug

Общи условия

Активация на акаунт