"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 570
  • 743
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Чисто техническа грешка при редактирането, която, въпреки случайния си характер, е недопустима. Съжалявам, и отивам засрамена в ъгъла  Embarassed
Според мен е съвсем очевАдно, че грешката е станала при редактиране.  Hug
Предполагам, че е било първо "така ни каза нашата учителки" и после си искала да го промениш на "на мен така ми каза...".

# 166
Как е правилно да се каже:
- "Казах на големия си син да изхвърли боклука" или
- "Казах на големия ми син да изхвърли боклука"

# 167
Как е правилно да се каже:
- "Казах на големия си син да изхвърли боклука" или
- "Казах на големия ми син да изхвърли боклука"

"Казах на големия си син да изхвърли боклука."

# 168
svet65, благодаря Peace

# 169

Никой не го казва така.

# 170

Никой не го казва така.

Но така е правилно. Защото аз съм вършителят на действието и става въпрос за моя син.

# 171
Ако всички го казват така, а правилното е иначе, означава, че е сбъркано правилото, а не че всички грешат.

става въпрос за моя син.
моя син = сина ми
"Свой"/"си" са нужни само в трето лице.

# 172
Ако всички го казват така, а правилното е иначе, означава, че е сбъркано правилото, а не че всички грешат.

става въпрос за моя син.
моя син = сина ми
"Свой"/"си" са нужни само в трето лице.

Изобщо не съм съгласна. Има си специално правило в българския език, според което, когато става въпрос за нещо, принадлежащо на подлога, се употребяват формите своя, си. За първи път чувам, че правилното е онова, което се употребява най-често.

# 173
  • София
Много интересна теория - щом болшинството са неграмотни, правилото трябва да се промени. Като с пълния член, който трябвало да се премахне. Аз предлагам да се отменят всички правила, и даже да се забранят, всеки да говори и пише както му дойде, а спазването на вече отменените правила да се счита за връх на безкултурието.

# 174
Има си специално правило в българския език, според което, когато става въпрос за нещо, принадлежащо на подлога, се употребяват формите своя, си. За първи път чувам, че правилното е онова, което се употребява най-често.

Точно това казвам де.
Има теоретично правило за употребата на формите "своя", "си", което не е съобразено с практиката.

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 11:42 от unustamatu

# 175
Много интересна теория - щом болшинството са неграмотни, правилото трябва да се промени. Като с пълния член, който трябвало да се премахне. Аз предлагам да се отменят всички правила, и даже да се забранят, всеки да говори и пише както му дойде, а спазването на вече отменените правила да се счита за връх на безкултурието.

Имало е идеи в България книжовен език да бъде църковнославянският, но се е наложил българският, защото всички са го говорили.
Имало е идеи в българския книжовен език да няма членуване, но се е наложило да има, защото всички са го използвали.
Имало е идеи в българския книжовен език да няма гласна Ъ, но се е наложило да има, защото всички са я изговаряли.
Имало е идеи в българския книжовен език да има падежи, но се е наложило да няма, защото всички са се оправяли без тях.

# 176
  • Варна

Имало е идеи в България книжовен език да бъде църковнославянският, но се е наложил българският, защото всички са го говорили.
Имало е идеи в българския книжовен език да няма членуване, но се е наложило да има, защото всички са ги използвали.
Имало е идеи в българския книжовен език да няма гласна Ъ, но се е наложило да има, защото всички са я използвали.
Имало е идеи в българския книжовен език да има падежи, но се е наложило да няма, защото всички са говорели без падежи.

Един бивш президент имаше идеята да заменим кирилицата с латиница и то по време когато масово се пишеше на нея (СМС и Интернет). Слава Богу, не се осъществи. Sick

# 177

Имало е идеи в българския книжовен език да няма членуване, но се е наложило да има, защото всички са го използвали.
Имало е идеи в българския книжовен език да няма гласна Ъ, но се е наложило да има, защото всички са я изговаряли.
Имало е идеи в българския книжовен език да има падежи, но се е наложило да няма, защото всички са се оправяли без тях.

Сега остава да ми кажеш, че в българския език няма падежи! Има си норми, които докато ги има, сме длъжни да спазваме, ако искаме да сме коректни. Аз съм на това мнение. Поради неграмотността на управляващите преди години са се появили уникални дублетни форми, само и само да не изглеждат невежи някои по-специални персони. Нека не повтаряме тази грешка и не опростяваме езика, за да го направим по-лесен за усвояване, защото накрая ще си говорим с междуметия, както в зората на човечеството.

# 178
  • Варна

Сега остава да ми кажеш, че в българския език няма падежи!

Няма падежи. Peace т.е. отпаднали са.
 Езикът ни е аналитичен.

П.П. Приемам забележката. Blush

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 12:24 от Хексе

# 179
  • София
ЕзикЪТ ни е аналитичен, но падежи има  Peace

Общи условия

Активация на акаунт