"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 652
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
Стигам до извода, че тези хора не възприемат Й като отделна буква
и аз
а просто като И с ударение отгоре.
Или пък възприемат буквата Й като И със заврънкулка отгоре, която му се слага когато е след гласна.
Из Интернет се срещат обяснения, че имало «общо правило за правописа на "Й"-то»: «след гласна буква се пише "Й"».

Последна редакция: чт, 27 сеп 2012, 11:30 от unustamatu

# 331
  • София
Според вас как е правилно -
"лимонови резенки" или "лимонови резанки"?

# 332
Лимонови резанки Peace

# 333
  • София

Защо? Коренът не е ли "резен"?
Казваме един резен хляб. Или
има нещо скрито в "резан", което
ми убягва.  Simple Smile

# 334
Ох, извинявай, написала съм резанки ooooh! - лимонови резенки. Разсъжденията ти са правилни, бонбоните са на резенчета. Всъщност не знам бонбони ли бяха или сладки.

# 335
  • София
Благодаря, Apocalyptic City!  Hug
Днес излъчваха някакъв репортаж по телевизията
и показаха кутия резенки, надписана ето така,
както е на тази снимка. Затова попитах:

Скрит текст:

# 336
Ще се самоцитирам.

Човек, който пише по този начин, ми обясни веднъж - слагало се Й, за да си личи, къде е ударението  Joy

Вече започвам да виждам логиката.
Ако използваме голяма буква за ударенията, ще се получи кофеИн, каИшки, наИстина, Мария ЛуИза.

В същото време, в думата гАйда ударението не е на Й, съответно са го писали като обикновено И.

Стигам до извода, че тези хора не възприемат Й като отделна буква, а просто като И с ударение отгоре.

Оказва се, че в Уикипедията е отразена тази концепция -
че "ѝ" = "й":
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%8 … D0.BE.D0.B2.D0.B5
« Буквите я и ю обозначават комбинации от по два звука (съответно ѝ+а/ɐ и ѝ+у/о) »
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%8 … D0.B5.D0.BC.D0.B8
« Полугласни   меки               ѝ, ь /j/ »
 Shocked

# 337
  • Варна

Защо? Коренът не е ли "резен"?
Казваме един резен хляб. Или
има нещо скрито в "резан", което
ми убягва.  Simple Smile

Предполагам че думата "резанки" не идва от "резен", тогава биха били "лимонови резенчета" или "лимонови резени", да речем. В случая грешно е и "лимонови резенки", защото резен е от м.р. .
Предполагам че резанки идва от режа, нарязвам, рязани, резанки. Не претендирам, че е така, и може би не обяснявам добре, но виждам логика  в резанки.  Laughing

# 338
  • на последния етаж
Аз все още не успявам да намеря удареното и - помогнете моля (вероятно е някаква комбинация от клавиши...).

# 339
Доста често при писането на текстове на компютър се използва «й» вместо «ѝ». Но причината, поради която се прави, е само заради шрифтовете. В доста случаи в шрифта няма «ѝ» и буквата излиза квадратче. После е много лесно за всеки, който желае, да смени «й» с «ѝ», но замяната на голо «и» е далеч по-трудна заради съюза «и». Та затова се ползва «й».
Освен това ще уточня, че няма как да не се «държи» на удареното «и» («ѝ») и поради факта, че това е не просто ударена буква «и» («ѝ») - както може да бъде ударена всяка гласна и което ударение се използва САМО когато се пояснява коя е ударената сричка - а отделна дума в българския език [кратка форма на притежателното местоимение в женски род единствено число (неин) и лично местоимение за 3 л. ед. ч. в дат. падеж (приблизително: «на нея», остаряло: «ней»)].
Така че има разлика.

# 340
  • София
Аз все още не успявам да намеря удареното и - помогнете моля (вероятно е някаква комбинация от клавиши...).
shift+ь=ѝ

# 341
  • на последния етаж
Не става - получава се Ь Sad

# 342
  • София
Става с Windows 7. Може би си с друга операционна система.

# 343
  • София

Ако пишеш на БДС - няма клавишна комбинация, за съжаление  Tired

# 344
shift+ь=ѝ
Murmur`ana,да си жива и здрава!

Общи условия

Активация на акаунт