"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 83 545
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Проверих, все така си се пише "издръжлив".  Simple Smile

# 511
Малко със закъснение относно спора пиша и предварително се извинявам за това, което ще кажа, но все пак ще го направя.
100% заставам зад думите, че темата е направена за консултации и уточнения по някои казуси и въпроси - това с единия и другия език например - напълно съм съгласна, че зависи от контекста, както july1993 беше казала с конкретни примери при това!
Крайните мнения и писания от рода на "съвършено неправилно" последвани от пълни глупости /пак казвам ще ме прощавате, не искам да засегна/ са меко казано неуместни. Най-малкото някой може да научи нещо грешно! Не съм против спора - в него се ражда истината все пак, но нека не сме така крайни. Това е моето мнение, не ангажирам никого с него, нито искам да се опитвам дори да давам тон на темата, но мисля е редно, да не сме така категорични и крайни в изказванията си. Особено що се отнася до някои сравнително леки неща като Той е убиецЪТ, което бе определено като "допълнение "убиецА" (отговаря на въпрос "какъв")", което не е така. Освен правилото кой/какво или той/него има едно друго правило, което безпогрешно може да определи подлога в изречението и то е съгласуването на подлог и сказуемо по род и число /той беше убиеца/убиецът; Те бяха убийците --> подлог е/.
Terminator, голям да порасне се пише без Т. Причината е, че произлиза от глагола расна. Той пък е различен от глагола раста, откъдето идва голям да порастеш. Двата глагола напрактика са равнозначни по значение, не съм запозната с точната им етимология и причината да са обособени като два отделни. Практическото правило, което знам от университета, е, че когато има Т, никога не се пише Н.
Надявам се да съм била полезна и се извинявам, ако съм засегнала някого. Темата за мен лично с много редки изключения е много приятна и полезна  Hug

# 512
Значи съм си била права. party002 Еееех, колко ми е хубаво... Crazy Mr. Green

# 513
В новия "Официален правописен речник" на БАН от 2012г.
съществуват следните варианти:

- имен, имения(т); имени

- именен, именния(т), именна, именно, именни

- именик, именици, (двама и т.н.) именици

- именник, именници, (два и т.н.) именника

- именица

- именяк, именяци, (двама и т.н.) именяци

Много ти благодаря! Направо си нанасям корекциите в моя речник  Hug
  ooooh!
Благодаря ви за отговорите!
Sheepy, благодаря и на теб!
Бихте ли коментирали това - "порасна, порасне (порастна, порастне; корен на думата е раст от расте, растеж, а не рас пораства, порастване)
порастнал (пораснал; според реформа в бълг. език, за думи с корена "раста" в мин. свършено време "т" отпада)"?! Извадката е от Уикипедия - http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%A3%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0% … D1%88%D0%BA%D0%B8

# 514
Terminator, според мен вариантите с НТ едновременно не са правилни, нищо че ги пише в уикипедия. Както знаеш там всеки може да се изявява  Peace
Довечера като се прибера ще разровя речниците за 100% сигурност, но за момента откривам това:
Правилно е да се пише без т – порасна. Глаголът е от свършен вид, с наставка -н-.

И по-късно, когато децата пораснат, се питаме защо повтарят нашите грешки.
После пораснахме и май престанахме да мечтаем.

Съответният глагол от несвършен вид пораствам (с наставка -ва-) обаче се пише с т.

Зайчето не може да остане съвсем малко, защото всички животинки порастват – това е естествено.
Лидзи порастваше и червеният цвят на косата ѝ като че ли изсветля мъничко.
Двата глагола се различават по правописа, по вида и по наставката си.

Източник
Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 498.

копнах го оттук http://kaksepishe.com/porasna/
Пасва на моите познания по темата  Peace

ПП. http://bglog.net/Obrazovanie/4603 тук също е добре обяснено

Според тълковния речник:
раснеш,
мин. св. раснах
мин. прич. раснал
несв. Раста

Раста, растеш
мин. св. растох, мин. прич. расъл, несв.
1. Ставам по-голям на възраст и на ръст; израствам, пораствам.
2. Увеличавам се по размери и по количество; умножавам се, нараствам. Богатството му растеше с всеки изминат ден. Купчината расте постоянно.
3. За растение, зъби, коса – покарвам, пониквам, зараждам се. Растат му мустаци вече.
4. За растение – вирея. Боровките растат в борови гори.
5. Прен. Напредвам, развивам се, усъвършенствам се, издигам се. Расте в служебната йерархия.
• Раста в очите (на някого). Повишава се авторитетът ми пред някого.
• Раста в собствените си очи. Повишава се самочувствието ми.
• Растат ми ушите. Възгордявам се.

Последна редакция: пн, 25 фев 2013, 12:37 от Sheepy

# 515
  • София
Terminator, не четеш внимателно  Wink

Това е списък на често допускани правописни грешки в българския език. В скоби са посочени правилните форми на думите.

# 516
уфф  ooooh! и аз не погледнах, голям съм идиот

Редактирам се, сега го погледнах пак. Деси, те грешно са го написали все пак, защото според обяснението най-отгоре грешните думи са отпред, а в скобите изписват правилните, а в примера на Terminator е дадено

порасна, порасне (порастна, порастне; корен на думата е раст от расте, растеж, а не рас пораства, порастване)

Тоест според който го е писал "порасна, порасне" е грешно, а това в скобите е правилно. Аз не съм съгласна с първата част в скобите "порастна, порастне" като правилно.

порастнал (пораснал; според реформа в бълг. език, за думи с корена "раста" в мин. свършено време "т" отпада) - това е във втория пример, тук е правилната дума в скобите, но обяснението е, че е заради мин. свършено време.

Според мен разковничето е в това, че расна и раста са два различни глагола. И оттам при спрягането им и образуването на причастия от тях съответно в единия има Т, а в другия няма.

Според моя правописен речник от 1998-ма:
порасна - свършен вид, непреходен глагол
пораста - свършен вид, непреходен глагол
расна - несв. вид, непреходен
раста - несв. вид, непреходен

Според тълковния ми речник на изд. Gaberoff от 2004 г. пък:
расна, раснеш, мин. св. време - раснах, мин. причастие - раснал, несв. вид - раста

Вече се обърках дали са два отделни глагола, или имаме свършен и несвършен вид на един и същи глагол. Практическото правило обаче работи - ако има Н, не се пише Т

Последна редакция: пн, 25 фев 2013, 14:10 от Sheepy

# 517
  • София
Искрено се извинявам на Terminator   Hug Първия пример изобщо не го видях  Embarassed, само втория.

В моя речник пише:
пораствам нсв., порасна и пораста св. нпрх.  Peace

Sheepy, сега се зачетох внимателно, виж какво са написали:

порасна, порасне (порастна, порастне; корен на думата е раст от расте, растеж, а не рас пораства, порастване).

Явно самите те не са наясно  ooooh!
Ето затова никога не вярвам на Уикипедия  Peace  

Ужас! Без никаква регистрация и права влязох и редактирах  ooooh! ooooh! ooooh!

Последна редакция: пн, 25 фев 2013, 15:04 от -=Деси=-

# 518
Явно самите те не са наясно  ooooh!
Ето затова никога не вярвам на Уикипедия  Peace  

Ужас! Без никаква регистрация и права влязох и редактирах  ooooh! ooooh! ooooh!

Съгласна  Tired

# 519
Исках да съм сигурна, пак благодаря. Между другото, речникът, който е даден в началото на темата, също не е съвсем точен, там например, липсва думата именик,....в чието съществуване, започвам да се съмнявам  newsm78.

# 520
  • София
липсва думата именик,....в чието съществуване, започвам да се съмнявам  newsm78.

Определено съществува на стр. 302 на
новия "Официален правописен речник" на БАН.  Laughing

# 521
  • София
Проверих, все така си се пише "издръжлив".  Simple Smile
Благодаря!  bouquet

# 522
Как в крайна сметка се пишат сложните съществитлни имена, чиято съставка(първата или и двте) са чужди по произход:
- слято: еврокредит, джазконцерт, фитнесзала, офисцентър, скисъстезание, фолкпевица, попизпълнител, видеоклип ;
- разделно:евро кредит, джаз концерт, фитнес зала, офис център, ски състезание, фолк певица, поп изпълнител, видео клип ;
- дублети ли са?
Пред мен е едно помагало на ИК Персей от 2013г., дадени са и двата варианта.
Обърквам се, не мога да фиксирам правописния принцип или трябва да запомня дублетите?!

# 523
И двете са правилни.
Т.е., от ИБЕ си измиха ръцете: "Абе, пишете си, както си щете, що ме занимавате сега с глупости!" 

http://kaksepishe.com/spa-procedura/
http://kaksepishe.com/fitnes-zala-fitneszala/
http://kaksepishe.com/videoklip-video-klip/
http://kaksepishe.com/dushgel-dush-gel/
и т. н.

Или - или.  Mr. Green

# 524
 Възмутена съм, значи трябва да наизустяваме дублети, изключения и пр. Защо наистина не опростиха този правопис?!

Умувам и върху телеграфо-пощенски. Защо е с  тире, като има съединителна гласна, пък и не ми се струват равностойни?

Общи условия

Активация на акаунт