"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 83 501
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Вчера спорех с една позната, че думите "вярно" и "верно" не са дублети, така ли е? Даже втората не е правилна?  newsm78
http://kaksepishe.com/vyarno/  Peace

# 601
Вчера спорех с една позната, че думите "вярно" и "верно" не са дублети, така ли е? Даже втората не е правилна?  newsm78
http://kaksepishe.com/vyarno/  Peace

Благодаря!   bouquet
Била съм права, а учителката, която й го е казала, явно трябва да си опресни знанията.

# 602
Не зная това ли е точното място,но ще си задам въпроса.
Имам цял кашон книги с литературни анализи и критики, издавани около 1989 година.
Например:
-Творци на българската литература от Сестримски,Бенчев,Манолов издадена 1984 год
-Българска литературна класика в нова светлина-1992 год от Каролев,Леков,Сарандев,Цанева и др.
и т.н.
Местим се в нов апартамент и нямам място, а и не ми трябват. Ще потрябват,евентуално след 7-8 години.
Та въпросът ми е отправен към преподаватели по литература,каквито вероятно има в темата-да ги пазя ли, или не са актуални като тълкуване. Ясно ми е,че въпрос на отмятане на всяко заглавие, но питам по принцип.

# 603
  • Юпитер- Сатурн
Кое е вярното чуствам или чувствам? На времето учителката ми по БЕЛ ни учеше, че и двете са верни.

# 604
  • Варна
Кое е вярното чуствам или чувствам? На времето учителката ми по БЕЛ ни учеше, че и двете са верни.

Няма такова нещо, винаги си е било чувствам.

# 605
  • София

Чувствам  Peace

Как` Сийка, забравих да ти благодаря за отговора за броколи  Hug

# 606
Преди време се пишеше чувствувам Crazy

# 607
  • Варна
Преди време се пишеше чувствувам Crazy

Е, да, участвувам, чувствувам...  Joy

# 608
  • Юпитер- Сатурн
Благодаря Ви.

# 609
  • София
В речника от 2008 година го дават така: чувст(ву)вам. Трябва да се погледне в новия как са го решили  Peace

# 610
  • София
В речника от 2008 година го дават така: чувст(ву)вам. Трябва да се погледне в новия как са го решили  Peace

В новия речник е така:

- чувствам
- чувстване
- чувствен
- чувственост
- чувство

# 611
  • София

В новия речник е така:

- чувствам
- чувстване
- чувствен
- чувственост
- чувство

Мерси много  Hug Коригирам в моя  Peace

# 612
Последните 2 дни на 2 различни места видях написано - "двамата му синове" . Правилно ли е? Винаги съм мислила, че е "двамата му сина".

# 613
Правилно е, защото се отнася за лица. Формата "сина" е останала от народните приказки, архаична е.

# 614
Доскоро се е смятала само формата "сина" за правилна. Сега и двете са правилни.

Общи условия

Активация на акаунт