"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 83 478
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
# 616
Записвам се да следя  Wink

# 617

Някои промени напоследък ми "бъркат в здравето".

# 618
И на мен. Ще взема да стана неграмотна и да пиша по старите правила.

# 619

Peace
 Благодаря за отговорите за "сина" и "синове".
Не зная защо се налагат промени, но това е затруднително. Имам се за грамотен човек, въпреки,че имам техническо образование, но вече често се налага да проверявам,преди да отговоря на въпрос на децата. Горките деца...

# 620
  • София

Peace
 Благодаря за отговорите за "сина" и "синове".
Не зная защо се налагат промени, но това е затруднително. Имам се за грамотен човек, въпреки,че имам техническо образование, но вече често се налага да проверявам,преди да отговоря на въпрос на децата. Горките деца...
Но децата знаят (не всички, де!), че сложните съюзи не се разделят със запетаи - въпреки че, макар че, като че, в случай  че, при положение че и т.н.  Peace

# 621
То и аз го знам, ама пусти навик да не се замисля и проверя писанието за грешки... Mr. Green

# 622
  • София - Рим и обратно
Aз имам едно леко недоумение всеки път като се замисля кое е правилното - разлян или разлят... Crazy

# 623
  • София
Aз имам едно леко недоумение всеки път като се замисля кое е правилното - разлян или разлят... Crazy

Разлят.  Peace

# 624
Току-що гледах интервю на новия строителен министър  Терзиева, и просто настръхнах: "Ще можемЕ да започнемЕ", "ще изпълнимЕ" . Това екане винаги ме е дразнило, но все пак бива ли такава езикова неграмотност. То образование, то специализации тук и там, а говори като ....Винаги съм си мислела-за какво им са разни съветници. Ами вземи му кажи как се говори правилно. Той и ББ е-каше, ама няма във визитката си толкова престижно образование и специализации.
Имам авангардно предложение- във всяка телевизия постер с формулирано правило по въпроса. Grinning

# 625
  • София - Рим и обратно
Oх, ако ти кажа на колко случаи с познати деца - абсолютно неспособни да напишат едно изречение на родния си език без грешка и техните "супер начетени" в собствените си очи родители, плащащи луди пари за н'ам си какви колежи и планиращи "блестящо" образование за отрочетата си, които заявяват, че изобщо не се притесняват от правописа на децата. Нямало да стоят в България Rolling Eyes. Какво да обясявам повече.
В такива моменти ми минават несвойствени за мен злобнички мисли през главата: "ами я си представи, че животът се обърне някак и на горките деца им се наложи да общуват в България с важни за тях хора. Как ли ще изложат още с първия си мейл... Twisted Evil"

# 626
Току-що гледах интервю на новия строителен министър  Терзиева, и просто настръхнах: "Ще можемЕ да започнемЕ", "ще изпълнимЕ" . Това екане винаги ме е дразнило, но все пак бива ли такава езикова неграмотност. То образование, то специализации тук и там, а говори като ....Винаги съм си мислела-за какво им са разни съветници. Ами вземи му кажи как се говори правилно. Той и ББ е-каше, ама няма във визитката си толкова престижно образование и специализации.
Имам авангардно предложение- във всяка телевизия постер с формулирано правило по въпроса. Grinning
Аз пък настръхвам от говоренето за жени в мъжки род:
"новия (м.р.) строителен (м.р.) министър (м.р.) Терзиева (ж.р.)".
Супердразнеща модна неграмотност!

# 627
  • София - Рим и обратно
Taka e правилно - професии и длъжности не се спрягат по род. Министър-ка, адвокат-ка, нотариус-ка, та и коле-жка не са правилни.

# 628
Taka e правилно - професии и длъжности не се спрягат по род. Министър-ка, адвокат-ка, нотариус-ка, та и коле-жка не са правилни.
Това просто не е вярно. Но ми е много интересно защо мислиш така и кой всъщност я разпространява тази глупост.

# 629
  • София
http://nauka.bg/a/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0% … D0%B5%D0%BD%D0%B0

5.     Проблемът за отношението между пол и род

Пръв Балан отбелязва  (Балан, цит. по Буров, Познанието в езика на българите, 2004: 158), че „природен мъжки и женски род може да не съвпада с граматическия мъжки или женски род”. Най-често съществителните имена от м.р. назовават обекти от мъжки пол, а тези от ж.р. - обекти от женски пол.

Думи като владика,  поп, герой, игумен, войник, ерген, войвода са само в м.р. и при тях има пълно съвпадение между естествен пол и граматически род.

Съществуват и други думи, които формално са от м.р., но се употребяват и в ж.р.

лекар→мъж   Той е добър лекар.

Жена  Тя е добър лекар.

Този пример показва как една дума се използва и за лица от мъжки пол, и за лица от женски пол.

Аналогични са примерите с хлебар, миньор, инженер, министър, професор, колега, геолог, летец, шофьор, пилот, архитект, негър, инспектор, човекоядец, войник, ръководител, декан, ректор, майстор, сладкар, шофьор, адвокат, занаятчия,  мебелист,  пияница, сирак, хаймана, хипоглекимик, развей прах, търчи лъжи.

В армията има и три жени войници.

Николова е главен архитект.

Общи условия

Активация на акаунт