"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 83 509
  • 743
  •   1
Отговори
# 705
  • Варна
Как се употребява глагола сресвам в мин св. време.
Писах вече сресах, но ме замъчиха съмнения дали пък не е сресох. Crazy

# 706
  • Sofia
И аз да попитам нещо експертите.
Пред мен е правописният речник на майка ми от 1981 г. /тя е филолог и цял живот е работела като редактор/ и в него е посочено, че община Своге - община се пише с малка буква. Напоследък, обаче, навсякъде в официална кореспонденция Община се изписва с главна буква.
Майка ми е категорична, че не може да е с главна,защото не е част от наименованието.
Та според вас /а и според новия речник/ как следва да се изписва община.

# 707
  • София (Възраждане)
От линка с Мурдаров по-горе правилно ли разбрах, че е редно Министерски съвет да се членува, тъй като има само един такъв съвет: решение на Министерския съвет ??Rolling Eyes Лично това на мен хич не ми харесва, звучи ми като диалектизъм от среднобалкански говори, където членуването е задължително и при подлог и при допълнение и т.н. Mr. Green

# 708
"сресвам"
мин св. вр.: сресвах, сресва, сресва, сресвахме, сресвахте, сресваха
мин несв. вр.: сресвах, сресваше, сресваше, сресвахме, сресвахте, сресваха

"среша"
мин св. вр.: сресах, среса, среса, сресахме, сресахте, сресаха
мин несв. вр.: срешех, срешеше, срешеше, срешехме, срешехте, срешеха

# 709
  • София - Рим и обратно
И аз да попитам нещо експертите.
Пред мен е правописният речник на майка ми от 1981 г. /тя е филолог и цял живот е работела като редактор/ и в него е посочено, че община Своге - община се пише с малка буква. Напоследък, обаче, навсякъде в официална кореспонденция Община се изписва с главна буква.
Майка ми е категорична, че не може да е с главна,защото не е част от наименованието.
Та според вас /а и според новия речник/ как следва да се изписва община.
Доколкото разбрах, четейки новия правописен речник (в момента не е пред мен и затова разказвам по памет), главна буква на учреждение, титла и т.н. се поставя само когато в текста не се ползва собственото им име. Примерно: "проф. Иванов каза...", но "Професорът каза....". Предполагам, че и за общината се отнася същото: "община Своге...." и "Общината".

# 710
Права ли съм, че, поне допреди време, беше/е правлно напр. "Вие сте казали", а не "Вие сте казал", като Вие е в ед.ч. newsm78 
За особеностите при използване на учтива форма: http://www.balgarskiezik.org/lan_culture/uchtivi_dokraj.PDF

# 711
  • Варна
"сресвам"
мин св. вр.: сресвах, сресва, сресва, сресвахме, сресвахте, сресваха
мин несв. вр.: сресвах, сресваше, сресваше, сресвахме, сресвахте, сресваха

"среша"
мин св. вр.: сресах, среса, среса, сресахме, сресахте, сресаха
мин несв. вр.: срешех, срешеше, срешеше, срешехме, срешехте, срешеха

Забравих да благодаря.  bouquet

# 712
Ако някой рзполага с по-нов правописен речник, моля да сподели как се пише: омърлушен или умърлушен?

# 713
  • София
Пише се "умърлушен", проверих в най-новия правописен речник.  Peace

# 714
Пише се "умърлушен", проверих в най-новия правописен речник.  Peace

Благодаря много. Simple Smile)

# 715
  • София
Имам следното питане: В кои случаи се употребяват множествените числа "звукове"и "знакове"? Преди няколко ни поправих дъщеря си, че дума звукове няма, а е правилно да се каже звуци. Само че след това проверих в речника и се оказа, че греша. Ще съм благодарна, ако някой може да разясни.

# 716
  • София
Имам следното питане: В кои случаи се употребяват множествените числа "звукове"и "знакове"? Преди няколко ни поправих дъщеря си, че дума звукове няма, а е правилно да се каже звуци. Само че след това проверих в речника и се оказа, че греша. Ще съм благодарна, ако някой може да разясни.
Когато става въпрос за човешката реч, говорим за ЗВУКОВЕ, а когато различаваме различни шумове и сигнали около нас - ЗВУЦИ. Напр. А, О, М, Л са звукове, а клаксонът на кола, звукът от падане на чаша, от дрънкането на трамвая и т.н. са звуци. Peace

# 717
  • София
Ясно, благодаря   bouquet.

А някаква идея знакове в какъв смисъл на знак се използва?

# 718
  • София
Ясно, благодаря   bouquet.

А някаква идея знакове в какъв смисъл на знак се използва?
За там не съм сигурна, но мисля, че са дублети, като по-често се използва знаци. Може някой, който има новия речник, да провери. Simple Smile

# 719
Слято или разделно се пишат: вследствие, вдействителност, взависимост- какво е правилото?

Общи условия

Активация на акаунт