И аз не знам колко, ще следя темата, дано някой да цитира правилото.
Мен са ме учили, че когато те почерпят с нещо, взимаш веднъж. От тази страна, която е най-близо до теб. Не ровиш, не подбираш, не взимаш от отсрещната страна. Което докоснеш с ръка - твое е. Не може да го опипаш и оставиш.
При повторна покана - може да си вземеш и втори път. Но да се нахвърлиш и да излапаш цялата кутия, като че ли си "държан на въже" (както се изразяваше милата ми баба), било признак на липса на възпитание. Само невъзпитаните деца правели така. Особено, ако има и други хора, които също биха желали да си хапнат.
Не знам дали това е правилното, просто споделям как ми промиваха мозъка като малка.

ПП Естествено, след изрична покана и уточнение от страна на домакините, че цялата кутия е за изяждане - може.
Обаче! Децата на ССФ да ядат бонбони? Стига, бе! Това да го видя, няма да повярвам!
Заради това правило аз все напипвах хартийки - взели си хората бонбон, а опаковката му върнали в общата купчинка - навремето така беше етикета. И в купа - отдолу бонбони, отгоре хартиШки. Теглиш хартийката и се усмихваш, а детската ти душичка плаче.