Проблеми с бъбреците, пикочните пътища и пикочен мехур - 22

• 67 063
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
намален мусколен тонус и произхождащите от него усложнения.

# 61
Здравейте, момичета

Аз отдавна не се бях включвала, бях в нерви и големи надежди покрай предстоящия ни видеозон, който беше вчера, но за съжаление нещата при нас са се влошили . от едната страна и напьлно неясни от другата.

Не зная как в БГ квалифицират хидронефрозата, тук казват, че има 4 степени. При раждането си, бебка има рефлукс 2-3 степен отдясно и малка dilatation (това е един вид минимално подуване на бъбрека, но състояние, което все още не може да се нарече хидронефроза, т.е., по-малко от хидронефроза)на десния си бъбрек, а на левия бъбрек има само по-голяма dilatation, която е вследствие на това, че пикочопроводът от бъбрека до пикочния мехур не може да изтласква добре урината (т., е, не се свива и отпуска нормално).

Вчера на видеозона не видяха  dilatation на десния бъбрек, но на левия бъбрек видяха вече по-голяма dilatation И хидронефроза, която стигала до периферията на бъбрека. каза, че хидронефрозата била към горните граници на 2-ра степен.

Искам да попитам- възможно ли е : ако не се вижда никакво подуване вече на десния бъбрек, да е изчезнал рефлуксът, т.е задължително ли е ,ако няма dilatation/хидронефроза да няма рефлукс, или няма такава връзка? 
Защо се е влошил левия бъбрек, как може да се коригира това свиване и отпускане на пикочния канал или е възможно да се израсте? Или влияние за състоянието на левия бъбрек може да окаже рефлуксът отдясно. Може ли да има рефлукс без никаква хидронефроза?
 Значи ли, че вече ако няма такова подуване на десния бъбрек, никога повече няма да се появи или просто е хванат такъв момент от видеозона, а подуването си го има по принцип?

# 62
Айде поздрав от мен

# 63
наде,хидронефрозата не винаги е в следствие от рефлукс.може да се дължи на стеноза на уретера.това,което наричаш подуване,предполагам,че е дилатация.
и рефлукса може да се израсте.
Аз и тиbouquet

# 64
  • shumen
Момичета благодаря Ви.Наистина здравето е преди всичко.Затова ще пробвам да видя как ще е новата работа и тогава ще решя какво да правя.Иначе днеска малко ме понаболява бъбрека и пишкам по често,но явно вчера понастинах.

# 65
Ина, да, това е дилатация. Всъщност, каква е разликата между дилатация и хидронефроза?

Стенозата води ли до неправилно отпускане и свиване на уретера (само това са ни казали- че уретерът не се свива и отпуска добре, но не са ни казвали за стеноза  newsm78) Израства ли се стенозата или само опреация се прави за това състоние? 

Зная, че рефлукса може да се израсте, но не ми е ясно може ли да няма никаква дилатация/хидронефроза на бъбрека, а да има рефлукс към същия бъбрек? Защото не мисля, че за 3 месеца може да се израсте рефлукс 2-3 степен (беба е на 3 месеца)

# 66
дилатацията е в основата на уретера.някои май го водят и хидроуретер.но не обхваща чашката.мисля,че е до пиелона.от там нататък вече е 1-ва степен,с чашката-2-ра и така н....
стенозата е стиснение и е логично да води до неправилно съкращение на уретера.за операция-зависи какво я причинява.може да е механична причина-конкремент,може външно нещо да го притиска.обикновено се започва със стендове и се наблюдава дали ще се разшири след време.
може да има такъв рефлукс,без засягане на бъбрека-на ниво уретер.1-ва степен- везико -уретрален рефлукс-той не засяга бъбрека,но доказването му е чрез венозна урография.при един растеж и промяна на разположението на органите,възможно е да се израстне.

# 67
Тук никой нищо не ни казва,чувствам се много объркана, не зная какво се случва всъщност с детето ми- има ли хидроуретер, няма ли, има ли стеноза, какво се случва, трябва да съм доктор, за да зная какво да питам и какво да искам като лечение и т.н

Ина, моля те, кажи ми откъде четеш и знаеш всичко това, трябва да се просветля, моля ви, препоръчайте ми някакви медицински книги за тези детски болести! Някой , мисля че беше в предишната тема, беше споменал за такъв учебник, но не мога да намеря къде е . Ако знаете литература на български или английски, моля ви, препоръчайте ми...Постоянно рева, не зная какво да мисля повече, чувствам се ужасно, че не зная какво точно има като заболяване детето ми. Ще търсим още мнения, но тук не отделят необходимото внимание и нищо не казват  Cry Само да чакаме, че има шанс да се израстяло..., Не мога да стоя и да чакам, трябва нещо да направя...Не казват дори какво е - механична ли причина, външно нещо ли го притиска....

Какво значи конкремент, какво може да е това външно нещо, което притиска уретера. какво се прави с тия стендове, колко често се прави, болезнено ли е много за детето?

# 68
Надежда, мисля, че наистина най-доброто за детето ти е, ти да се успокоиш и вземеш в ръце, с тези неуравновесени емоции може само да му навредиш, особено, ако го и кърмиш! Децата усещат настроенията на майките си, дори и бебета. Името ти е чудесно, вземи повярвай, че нещата са положителни и сама си дай надежда, а не да се вкарваш във филми. Съмнявам се, че ако беше толкова страшно, лекарите нямаше да вземат мерки, щом са преценили, че е нужно само наблюдение, приеми го. Да, може да има промяна за 3 месеца. Синът ми имаше значително подобрение точно за три месеца, от ехографа и изследванията на 2 месеца до 5 месец, беше израстнал една част, с две думи от опит-възможно е.
Какво значи не мога да чакам, а трябва да направя нещо? Вземи и чети в нета, събери инфо, за да се успокоиш, информираш и бъдеш максимално полезна на детето си. С тази паника само му вредиш, вместо да помагаш. Кърми, важно е, по мое лично мнение, кърменето и захранването. Второто да стане максимално плавно. И кое предпочиташ да правите нещо, като например една операция, и тя да се окаже излишна, ненужна, или да навреди вместо да помогне, само защото ти имаш нужда да правиш нещо? Приеми ситуацията, като урок по търпение, вземи се в ръце и вярвай, не губи надежда, бъде положително настроена, и ще видиш, че нещата ще се развият ок!
Важно е, детето да се изхожда всеки ден, редовно, да няма запек, т.е. да имаш предвид и го наблюдаваш.

# 69
  • Пловдив
Надежда,най добре и за теб и за цялото семейство е ти да се поуспокоиш.Паниката е лош съветник.
Ани 27 е казала всичко ,което и аз мисля.Едва ли ако има нещо сериозно лекарите не са го видяли.
Колкото до четенето с медицински книги -по скоро недей-само ще се объркаш още повече.Ще ти дам само един пример без да го кометрирам.
Преди месец при мен дойде пациент ,който искаш категорично да му извадя зъба.Говореше ми с мед.термини и смяташе че ако не му извадя зъба той ще умре.Гледам снимката и недоумявам-зъб с гранулом,съвсем спасяем.Отне ми повече от час обяснения и разговори да го убедя в моята правота.Човека чел в нета че от гранулом се умира-беше паникьосан и уплашен.Зъбът е спасен,човека си е жив и здрав.
Според мен човек трябва да се информира ,но да не мисли че всичко написано в нета е абсолютно вярно,и да може да интерпретира информацията правилно.Защото това може да те паникьоса допълнително.
Пиши тук ,момичетата ще ти дадат съвет и помощ.Стискаме палци всичко да е наред Hug

# 70
НАДЕЖДА
напълно съм съгласна с REDYDENT I ANI 27
трябва да се успокоиш!
връзката между маика и бебе е адски силна.
не можеш и да си представиш колко.
така че трябва да си много спокоина.
при такива проблеми с които всички ние сме се сблъскали най важно е ТЪРПЕНИЕТО И СПОКОИСТВИЕТО.
не се притеснявай че ще стане нещо лошо и няма да разбереш.
тези неща искат време и не стават бързо.
за това децата се следят често за да се избегнат по нататъшни проблеми.
аз съм ти споделяла с моя син сме чакали и сме живели в неведение година и половина.
просто притъпи малко емоциите.
знам че е много трудно и всички мамита го знаят.
но се оправя! повярвай всичко се оправя!!!!
просто се въоражи с търпение.
и не търси под вола теле. понякога многото инфо само обърква.
слушаи лекарите и им имаи доверие. те най добре знаят.
ние също знаем много от личен опит но не забряваи че ВСЯКО ДЕТЕ Е РАЗЛИЧНО!!!
ВСИЧКО Е ИНДИВИДУАЛНО!
но всичко се оправя независимо кога или по какъв начин!
просто изчакваи!!!
скоро ще ни пишеш че всичко е наред!
моят син е на 2г4м и чак сега е нормално дете всмисъл без проблеми и без следен толко често тръгва на ясла вече прави всичко което другите деца ит.н
но преди това беше ад повярвай!
аз нямах право да се отпусна и да се депресирам и да плача! просто нямах право заради него.
още незнам от къде взех сила но се справихме!
така ще е и при вас.
всичко ще мине!!!

# 71
Прекрасни сте, мили момичета! Ани, Рени, Виолина,  Hug . Прави сте, че съм много неспокойна, но това неспокойствие идва от неизвестността, в която тук докторите ни държат. "Сърбала " съм им попарата, медицината в САЩ не е това, което изглежда отстрани, изобщо българите не сме доволни от техния протокол и начина, по който се действа. Самият педиатър ни е казвал, че медицината  в САЩ върви поне 5-6 години по-назад от Европа. И не само това, но е дълго за разказване. Тормози ме самият факт, че не мога да им се доверя и то с основание. Никой нищо не ни обяснява, аз питам, докато докторът си пише протоколът и обикновено ми се отговаря много кратко, без обяснения. Дори последния път нефрологът ми говори едно, а после гледам в отчетите му- пише съвсем друго  ooooh! .
Казвам на педиатъра, че беба не ака понякога с по 5-6 дена, а той ми казва, че това няма отношение към инфекциите и щом акото е с нормална консистенция, значи не се водило запек. Казвам му, че детето не яде по принцип, не можем да излъжем да яде, основно я храним само, докато спи, той ми казва, че нали наддавала (а тя наддава по около 400 гр. на месец). Обяснявам му, че постоянно бута с език и се гъне, ако й давам, когато е бутна и не иска да се храни, че има някакъв проблем и да ни прати до специалист, той ме кара постоянно да сменям формулите, да не я кърмя, че може да е алергия към кърмата. Но ене е това, защото докато спи яде кърма или каквоато формула й дам. Според него тя няма проблем. АДържа да отбележа, че педиатърът ни е избран след много питане и препоръки и наистина е много наясно с нещата, а тези негови мнения по моите въпроси ме хврърлят в размисли и притеснения.
На същите въпроси нефрологът ни отговаря следното:  това е малко (с големи зорове стигаме до 500-600 мл за 24 часа кърма/формула) за дететео, трябва да яде повече, затова не може да расте, но не зная къде е причината. Сега ни пращат на логопед дали в захапката нямало проблем  ooooh! . Затова, че дететео не ака- отговорът е- трябва да ака, но тя не ака, защото яде по малко. Питаме го - какво да правим по въпроса- да й варя ли сок от сушени сини сливи- той казва, че трябвало да се храни повече, че да ака редовно.
Ей това е лечението тук и загрижеността. Никой нищо не казва защо уретеруът не изтласква добре урината- нищо не споменава от рода дали е мегауретер, дали е механично ил кой знае какво запушване. Само казва да чакаме и нищо друго.
След всичко това  микажете как да се доверя, как да съм спокойна, искам нещо да направя- имам впредвид да намерим добър специалист, да ни насочи, да ни обясни, ако трябва да ни препоръча план и как да действаме.Не можем- ходихме и при препоръчан уж добъ детски уролог- той прочете от нефролога епикризите и ни каза същото. Поне той ни каза, че беба има от десния си бъбрек двоен уретер, а като питахме рентгенологът, той ни каза, че нямало индикации за двоен уретер  ooooh! После питахме нефрологьт, той не ни го беше казал, той каза- че иам двоен уретер.
После за АБ- първо каза да е съшият. После му казвам, че беба напарви инфекция- той казва- ще го сменим. После му казвам, че аз го бях спряла АБ само за 5 дни и през този период установихме инфекцията. И той казва- добра, значи пиродължавате въс съшия АБ. Да ама аз се питам, че тя може да е направила инфекцията , докато е била на АБ и да  се е установила само, докато не е била на АБ. (на 9 декември- стерилна урина добре, аз спирам АБ от 19 до 23 декември, на 24 декември стерилна урина- инфекция Е. коли). Върви, че разбери какво да правя- да продължава,м ли със същия АБ или да гио сменям, самият той 3 пъти каза 3 различни теории.  ooooh!

Ей такива ми работи, затова не съм спокойна, затова искам да чета и да съм наясно. Ако имам доверие на доктора си, ще  се чувствам мн. по-добре. А този нефролог ни е препоръчан като най-добриоя детски нефролог в една от най-добрите болница на САЩ, в която раждах- в топ 20 болници.

Моля, ако имате възможност, изпратете ми някакви линкове, където да прочета повече за тези неща и да съм наясно, за да се чувствам и по-спокойна.

Прегръщам ви, милички! и извинете ме, че стана много дълго!

# 72
НАДЕЖДА*, Hug Hug Hug

# 73
ТОва с храненето е проблем, не мога да дам мнение защо. Определено трябва да се изхожда редовно, но сок от сливи на 3 месеца не ти препоръчвам, лично аз смятам 3 месеца за рано за захранване, особено ако детето е на кърма.
Защо не си хванеш самолетчето и не се върнеш за 1 месец в Бг. Тук плащаш ли, можеш да обиколиш всички лекари в която област прецениш?

# 74
  • София
Надежда, вие на смесено хранене ли сте - кърма и АМ? Искаш ли да ми напишеш на лични как точно се кърми/храни детето - от раждането до сега, колко кг. е родено, колко е сега, и да ми опишеш как протича кърменето - евентуално за него мога да дам съвет.

Общи условия

Активация на акаунт