От любов към салатите!

  • 104 142
  • 547
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 1
Предложение и от мен: макарони (по възможност шарени, за да стане по-интересна), пилешко месо, кисели краставички, слънчогледови семки. По желание и малко царевица. Това със зехтинов дресинг и малко сол. Понякога може да се сложат и картофи, ама става прекалено тежка, като сметнем и макароните.

# 376
  • София
  • Мнения: 227
Много обичам салати и ще се възползвам от вашите предложения   bouquet
И една от мен:салта айсберг,домати,краставици,настърган морков,лук на тънки шайбички,царевица,маслини,макарони("панделки" от по-малкия вариант),ленено семе,слънчогледови семки,сол и зехтин  Crazy

# 377
  • Мнения: 17 208
За днес китайската ми салата: Маркови и краставици (нарязани на ленти с ножчето за картофи). Прибавят се соевите кълнове + смачкан чесън. Маринова се със соев сос, масло от гроздови семена, балсамико и лъжица мед. Престоява в хладилника за около 2-3 часа. Сервира се поръсена със семена от сусам.

# 378
  • Мнения: 86
Обожавам салата от морков,ябълка,и алабаш с лимонов сок и зехтин-Любима ми е.
Често хапваме и тези 2 салатки:
-китайско зеле,чери домати,яйце,краставица и царевица,лимонов сок(фен съм му),горчица и зехтин.
-макарони,крутони с чубрица и зехтин,домати,маруля,червен лук,козе сирене,зехтин.

# 379
  • Sofia
  • Мнения: 1 477
За днес китайската ми салата: Маркови и краставици (нарязани на ленти с ножчето за картофи). Прибавят се соевите кълнове + смачкан чесън. Маринова се със соев сос, масло от гроздови семена, балсамико и лъжица мед. Престоява в хладилника за около 2-3 часа. Сервира се поръсена със семена от сусам.
Правя подобна, но вместо краставици режа на ленти сурова тиквичка.

# 380
  • София
  • Мнения: 5 728
Преди няколко дни в една пицария ядох страхотна салата и оттогава правя опити да я направя същата, почти успях, пускам рецептата:
- няколко малки парчета пъпеш /медена роса/
- червена салата
- рукола
- пресен лук - той е няколко пера за декорация и само малко от бялата част в салатата
- сирене Пармезан - нарязано на люспи или настъргано
- синьо сирене - няколко малки кубчета
- айсберг
- меден дресинг - олио /не зехтин, не стана хубаво с него/, балсамов оцет, лимон, мед, хималайска сол.

# 381
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 756
 А аз съм решила тези дни да оползотворя няколко изостанали великденски яйца с тази така примамливо изглеждаща салата на пеп-4о:
             http://pep-4o.blogspot.com/2012/04/blog-post_20.html

# 382
  • Мнения: 17 208
Поредното ми салатено откритие  Heart Eyes:
- листа от червено цвекло
- магданоз
-лапад
- няколко стръка коприва
- листа от див лук
- счукани орехи
- сокът от един лимон
- масло от орехови семки
-сол

разбърква се сместа и се оставя да престои. На вкус става като салата "табуле"

# 383
  • София
  • Мнения: 5 728
Titina, копривата как я приготвяш, да е податлива за ядене в салати? Аз няколко пъти пробвам коприва в салата, все неуспешно.

# 384
  • Мнения: 17 208
Измих я във вода, като при миене я търках да и поомекнат власинките. После я нарязах много много ситно ( че се надявах и детето да яде, а то отиде и си набра само листа от цвекло)

# 385
  • София
  • Мнения: 5 728
Хихихи, значи не само моите деца ядат зеленко. Моето си къса лапад от градината.

# 386
  • Мнения: 104
Ето и моята любима салата в последно време:
- салата айсберг накъсана на парченца
-авокадо
-царевица от консерва
Обичам да я овкусявам с оцет и зехтин. Ох, огладнях  Laughing

# 387
  • Мнения: 139
скоро правих салата с кускус
Сварен кускус,нарязани на кубчета краставици,домати и малко чесън за аромат,сол,зехтин и копър

# 388
  • Мнения: 5 590
И аз се чудех на какъв език е летюс защото на английски е летис, а romano lettice пък е всъщност точно нашата си маруля
Тук го произнасят летюс, а за др не съм съгласна
маруля е Lactuca sativa, а Romaine or cos lettuce е Lactuca sativa L. var. longifolia, и като текстура и като външен вид са различни, и да принадлежат на едно и също семейство.
Не всички се отглеждат хидрополно, особенно в България. Не че и тук не съм срещала, а и имам малка градина с различни растения.


за да не е спам, за днес ще е  корейска салата: няколко вида летис(летюс), тайлански босилек, корейски чипс на ленти, гриловано пилешко,  домат нарязан на ситно. Всичко подправено със соев сос и джинджир сос.


Дано не прозвучи като заяждане, но и американското произношение не е летюс, а летъс http://www.macmillandictionary.com/pronunciation/american/lettuce

А иначе джинджЪр е джинджифил на български. Извинявам се за уточнението, но смятам, че не е редно да се заменят думи, които имат точен еквивалент на български, с неправилни чуждици. В края на краищата това е български форум.

Точно така- другото е дразнещо и префърцунено Peace Хайде,холан,бг си забравил да говориш! /"холан" е готина дума,нали? Laughing/

За да не  с празено мнение,салата,която си хапвам в момета-
айсберг, варено яйце,сьомга,крутони,пармезан / и май е това/ + дресинг "Цезар". Беше готова салата,обичам да си ги взимам такива,само прибавих сьомгата към нея

Последна редакция: пн, 09 юни 2014, 20:34 от red soul

# 389
  • Мнения: 17 208
Точно така- другото е дразнещо и префърцунено Peace Хайде,холан,бг си забравил да говориш! /"холан" е готина дума,нали? Laughing/

За да не  с празено мнение,салата,която си хапвам в момета-
айсберг, варено яйце,сьомга,крутони,пармезан / и май е това/ + дресинг "Цезар". Беше готова салата,обичам да си ги взимам такива,само прибавих сьомгата към нея
Айсберг = летис= маруля
дресин= сос

Нали държим на българския, като виждаме треската в чуждото око, що не виждаме и гредата в своето?

Общи условия

Активация на акаунт