Тема за храненето - с какво се храним ние и децата ни в чужбина

• 32 642
  • 434
  •   1
Отговори
# 315
Защо е тоя негативизъм и комплекси ли ви подгониха, не знам... То не бяха ерзац мутер, то не беше чудо...
Всеки си споделя с какви си храни децата (и себе си). Какъв е проблемът, че някоя прави домашно ядково мляко, друга купува готово, трета налита на краве?! Недоумявам защо различното ви кара да нападате...  ooooh!

# 316
Това си е магазин, които е специализиран в продажба на органични и натурални продукти и е по-уникален в този смисьл.

Наскоро беше публикувана информация, че в този магазин има генно модифицирани продукти.  Докато живеехме в Денвър го използвах, тук обаче не (не ми харесва магазина им)

Преди 2 години бях сравнявала законите за храните в Европа и САЩ/Канада. Ами различни показатели за био и органични продукти, тези в американските закони размити до безобразие.
Тук открих ферми работещи(произвеждащи0 на принципа на пермакултурите - ориентирахме се към тях. Някой имат и доставка по домовете, което напълно ме устройва.

Когато въведох кравято мляко за сина ми , педиатърката му ми даде лист с търговските марки, за които е сигурна, че информацията на етикетите им е вярна. Препоръча ми и една часна ферма

# 317
Аз повече се впечатлявам на хората, които писаха тук че си правят мляко и други храни, възхищавам се на желанието и времето което отделят.
в моя случай не е от добро Mr. Green Хлябът е отвратителен и наблъскан с какво ли не,има 20 реда съдържание за нещо което се прави от 4 прости  продукта; кис.мляко е същата идея+ че е много по-евтино да го правя у дома,яде се в небивали количества и ако купувам готово каквото искам е доста солено..
*
От може би 2 месеца имаме ден в който децата имат на разположение целия хладилник/шкаф и ги оставям да си пакетират сами обяд. Много интересни решения има,но уговорката е че не поправям освен ако не решат да метнат някоя бутилка бира в бокса. Като цяло съм приятно изненадана от изборите им,като изключим сандвича на син ни от салатени листа-кашкавал-кетчуп-краставица-лимон! и пак салата..

# 318
Преди 2 години бях сравнявала законите за храните в Европа и САЩ/Канада. Ами различни показатели за био и органични продукти, тези в американските закони размити до безобразие.

Скоро био и органично ще бъдат приемани за еквивалентни http://www.npr.org/blogs/thesalt/2012/02/15/146893021/coming-soo … e?ft=1&f=1053

# 319
Изобщо не става дума за комплекси. Не разбирам от къде на къде точно комплекси биха се развихрили тук. Просто прави впечатление, че темата е обсебена от върли маняци на здравословно хранене, противници на храна от животински произход и прочee полезности, които, все пак, не изчерпват изхранването на всички българи в чужбина.
Не видях също така някой да се хвали как се изхранва от walmart, примерно, или подобен магазин.
Та хайде да не се отива в крайности, моля.
Имате си и веганска, и вегетарианска тема в алтернативния форум. Всичко ли е необходимо да налазите, за да наложите себе си и видовете треви, корени и черупки, които на вас са приятни за ядене?
На вас, не на всичко живо на два крака.
Сложно ли е за разбиране какво имам предвид?

# 320
на мен ми е сложно да разбера ,какво ти пречи пък на теб чуждото хранене  Rolling Eyes
и кой,къде,как си излага мнението ...ти какво -арбитър ли си  newsm78
обсебени сме,да!и за кой ли път-спри да ни поучаваш Naughty добрият тон дотук е нарушен само и единствено от теб, Al Fasi

# 321
Какъв е смисъла да си говорим за не6та които знаем? За това си споделяме по-интересното което правим. Обикновените манджи пак си ги ядем, ама какво да им обсъждаме? Така я виждам аз темата.

# 322
Това си е магазин, които е специализиран в продажба на органични и натурални продукти и е по-уникален в този смисьл.

Наскоро беше публикувана информация, че в този магазин има генно модифицирани продукти.  Докато живеехме в Денвър го използвах, тук обаче не (не ми харесва магазина им)

Тук открих ферми работещи(произвеждащи0 на принципа на пермакултурите - ориентирахме се към тях. Някой имат и доставка по домовете, което напълно ме устройва.

Когато въведох кравято мляко за сина ми , педиатърката му ми даде лист с търговските марки, за които е сигурна, че информацията на етикетите им е вярна. Препоръча ми и една часна ферма
не знам как точно стои вьпроса с генно модифицираните храни; мисля си, че това може да е вьпрос на държавен стандарт т.е. дали задължават производителя да удостоверява  даден продукт е генно модифициран. Забелязала сьм че на дадени храни като кракери, бисквити....си пише че съдържат модифицирани съставки, но не сьм го срещала при плодовете и зеленчуците. Обаче всеки пьт като видя американска царевица все си мисля че е генно модифицирана.
Още нещо, което се сетих за wholefood,  магазинът продава месо от локални фарми и сьщото това месо може да се закупи от други места, включително от самата фарма. Ние живеем близо до центъра и определено разчитам на подобни магазини, ако искам да си намеря по-натурални продукти. На север от Торонто има доста фарми и ако живеех в тези райони, щях да пазарувам от там. В крайна сметка става вьпрос за удобство и възможности, а не за парадиране на начин на живот.
По вьпроса за млякото, чувала сьм че канадското прясно мляко е по-чисто от американското, не знам дали е вярно. Знам от познато семейство с деца, които ходят на ваканция в САщ, те винаги пазаруват органично мляко. От друга страна, предполагам, че пазара там е много по-голям и предлага по-разнообразен асортимент.   

# 323
Al Fasi разбирам гледната ти точка, но не разбирам защо толкова се възмущаваш. Аз не сьм от хората, които пият мляко от черупки или виси по алтернативните форуми, но ми е доста интересно да науча какво другите хора консумират. Няма нищо лошо от това човек да е информиран, дори и да не го харесва. Аз до преди 2-3 годни не бях чувала за киноа и след това случайно попаднах и го опитах. Не ми хареса много, но знам че е много полезно. Никога не знаеш дали един ден няма да ти се наложи да спазваш дадена хранителна диета, така че е само в твой плюс да прочетеш. Ако нещо не ти харесва, просто го подмини. Аз сьм на принципа да опитам нещо различно поне ведньж и ако не ми харесва, не повтарям. 
Темата е активна, чете се и се дават мнения, означава, че е интересна така както си е. Когато се изчерпи, ще замине на 2-3-4 страница и няма да дразни никого.

# 324
  • Калгари, Канада
Аз пак за моята стъклена бутилка ще пиша  Laughing Капачка с похлупаче се оказа, че нямат за този размер бутилки  Sad За големите бутилки имат, но си се отварят едва ли не сами, тъй че не са защитени срещу разливане от подрастващи. Аз обаче вече започнах да пращам Владко с новата бутилка, той си я развинтва и завинтва без проблем (просто гърлото и е като на едновремешните шишета от боза), пие си засега без да се залива и от у-щето не са казали нищо за това, че всъщност бутилката е стъклена. С една дума доволна съм  Laughing

Al Fasi и подобни, аз не виждам защо посещавате тази тема след като ви образува такива нерви  Peace Не си съкращавайте душевния живот  Hug

И да попитам за тефлоновите покрития, с какво могат да се заместят? Принципно за тигани питам (за палачинки)?

Някой беше споменал (май Жени), че си съхранява суровите ядки в хладилника, това по каква причина?

# 325
случва ми се да поискат палачинки веднъж годишно,и съм ги правила в единствения си тиган/тефлонов за съжаление/,обаче обмислям да купя тиган с керамично покритие най-скоро

# 326
И да попитам за тефлоновите покрития, с какво могат да се заместят? Принципно за тигани питам (за палачинки)?

Някой беше споменал (май Жени), че си съхранява суровите ядки в хладилника, това по каква причина?

Тиган: ceramic-titanium nonstick surface
Конкретно - този, не спирам да го хваля. Без никаква мазнина ги пека (не пиша пържа, защото де факто не се пържи нищо).

Ядките в хладилник - да не гранясват и да са предпазени от гадинки разни.
Аз лично ги слагам в хладилник за 24-48 часа и после съхранявам в стъклени буркани.

# 327
Според мен е достатъчно да си припомняме по-често ние как сме гледани (или по-старите сред нас тук Grinning). Как в моето детство всяка майка (или поне тези около мен) знаеше да готви супа и кекс,а днес извендъж не е за всеки?!Ядеше се от всичко,умерено,в сезон,консервираше се с аспирин Mr. Green,родителите ни пак работеха. Не отричам че ние борим много повече в ежедневието си, но с малко усилие е абсол.възможно да се пази здравословен минимум и без изхвърляне.

Съжалявам, че разбуних духовете. Моят пост беше провокиран от твърдението, че видите ли, ако не се купи нещото от хол фудс, не е истинско и полезно. Това конкретно ме подразни. Също и твърдението, че ако някой употребява по-"традиционни" храни, като картофи, краве мляко и производни, а не мляко от бадеми; ориз, а не киноа, боровинки, а не годжи берис, и включва в диетата си месо, е необразован и неосведомен. Повтарям, включва в диетата си,  а не се изхранва с горепосочените хранителни продукти. На мен също ми е интересно да чета различни идеи, но ми е странно как никой не сподели традиционна рецепта за супа - у нас се готви често, от scratch (затова се закачих за горния пост), или гювеч, или салата. Голямата ми дъщеря, което е на 10 сама си готви супи от зеленчуци - примерно, картофи, пресен лук, морков и грах със съвсем малко сол и черен пипер. И салати си приготвя - смесена зелена салата, с краставица и малко сол и лимонов сок, без мазнина. Сигурно тези много простички рецепти не са ви на нивото на дискусията, но все пак споделям, защото са много лесни и според мен полезни (вече не съм и сигурна де; щом не включват някоя "супер храна").
На мармалада му се казва "butter", защото английското значение на думата "мармалад" е сладко от портокалови кори.

# 328
Също и твърдението, че ако някой употребява по-"традиционни" храни, като картофи, краве мляко и производни, а не мляко от бадеми; ориз, а не киноа, боровинки, а не годжи берис, и включва в диетата си месо, е необразован и неосведомен. Повтарям, включва в диетата си,  а не се изхранва с горепосочените хранителни продукти. На мен също ми е интересно да чета различни идеи, но ми е странно как никой не сподели традиционна рецепта за супа - у нас се готви често, от scratch (затова се закачих за горния пост), или гювеч, или салата.

Сигурна ли си, че това някой го е твърдял? Освен това защо се приема, че като не пишем за ориз, значи не ядем ориз и като спомена годжи бериз значи съм изхвърлила боровинките?! Това все пак не е тема за рецепти. Има една тема за вегетариански рецепти на Анет и можеш да видиш какво готвим у нас (има и супа, и ориз, и традиционен миш-маш даже ядем у нас).

Всичко крия в хладилник откак имахме кухненски молци, които ужасно обичат ядки. Ужасни гадинки. Според свекърва ми това е недостатък на купуването на органични продукти, които не се третират за молци, и наистина ми се е случвало в неотварян кускус примерно да се пръкнат молци.  Sick

# 329
[quote author=sophiemmaspencer link=topic=636797.msg21283990#msg21283990  Моят пост беше провокиран от твърдението, че видите ли, ако не се купи нещото от хол фудс, не е истинско и полезно. Това конкретно ме подразни. Също и твърдението, че ако някой употребява по-"традиционни" храни, като картофи, краве мляко и производни, а не мляко от бадеми; ориз, а не киноа, боровинки, а не годжи берис, и включва в диетата си месо, е необразован и неосведомен.

[/quote]
това не съм го видяла ,къде е  newsm78
инъче,да,ползвам доста традиционни храни,но и „традициите не са каквото бяха!“  Wink
темата ,според мен,беше замислена точно така,както си и вървеше-за по-особените храни,които  купуваме,за по-здравословната част от менюто ни,и още-за местните,характери продукти щяхме да си говорим!-авторката да каже,но така май тръгна още от предната,от където се преместихме  Peace

Общи условия

Активация на акаунт