Отговори
# 435
bgroza  ТСХ се изследва преди да си пила кафе, кола и тн...

# 436
rendence, разбрах го вече за съжаление, за първи път правя каквито и да е кръвни изследвания НЕ на гладно.
Лаборантката ме подведе, че няма проблем при хорм. изследвания, а само за биохимия се иска да е на гладно.
И как влияе кофеина/ храната върху ТСХ резултата- увеличава го или го намаля? Има ли някой наблюдения?
А за ТАТ и МАТ има ли значение на гладно ли са или не? Последно съм ги пускала преди 2 години- стойностите им бяха близки до 0, а сега са по-високи, макар и в норма.

# 437
  • София
Днес пуснах хормони на щит. жлеза + ТАТ и МАТ:
ТСХ-3.06 / 0,27-4,2/
ФТ4 - 11,29 / 9.30-17/
ТАТ -21,5 /0-115/
МАТ - 9,93/0-34/

Преди вземането на кръв бях пила вода, кафе и протеини. Лаборантката каза, че не е проблем, но резултатите ме стреснаха, защото само преди 2 месеца ТСХ беше 2,30.
Какво ще кажете? Не целя забременяване . Как да го намаля това ТСХ без лекарства?

Нямаш Хашимото, което е супер.
Имаш лека Хипофункция на ЩЖ, която не е проблем / от време на време си следи ТСХ/
Може да пиеш добавки за ЩЖ / Келп, Омега 3, Мултивитамини - вкл. селен, цинк, мед, калий, калций, магнезий, литий, желязо, като селена и желязото нормализират функцията на ЩЖ, но трябва да се внимава с тях/
вит. А , /но ако се предозира подтиска ЩЖ/, вит.Д, вит.В комплекс, вит.С, вит.Е
Хром /заедно със селен/ - при превръщането на Т4 в Т3
Повече фибри и намалена до минимум консумация на растения от сем Кръстоцветни Simple Smile /разл. видове зеле/ - подтискат функцията на ЖЩ / т.н. стрyмигенни вещества/

Да не си на НВДиета?

# 438
  • София

На мен ми казаха, че за хормони мога да си пия кафе и т.н.  ooooh! Аз преди предното нажулих 2 кафета. Защо лекарите не предупреждават?  #2gunfire

# 439
  • София
rendence, разбрах го вече за съжаление, за първи път правя каквито и да е кръвни изследвания НЕ на гладно.
Лаборантката ме подведе, че няма проблем при хорм. изследвания, а само за биохимия се иска да е на гладно.
И как влияе кофеина/ храната върху ТСХ резултата- увеличава го или го намаля? Има ли някой наблюдения?
А за ТАТ и МАТ има ли значение на гладно ли са или не? Последно съм ги пускала преди 2 години- стойностите им бяха близки до 0, а сега са по-високи, макар и в норма.

Кофеина действа на симпатиковия дял и повишава функцията на ЩЖ т.е увеличават се Т3 и Т4, а ТСХ пада
При здрав човек тези отклонения са минимални
Но, по принцип не е добре да се приемат стимуланти / кафе, кола, шоколад и т.н./ преди теста за да са достоверни изследванията

ТАТ и МАТ са антитела - за тях няма значение / по всяко време може да се изследват/, дали си пил, ял и т.н  - не се влияят от нищо

ПП. Надявам се rendence,  да не се обиди, че отговарям аз  

# 440

Не съм на никаква диета, но пия част от добавките,които си препоръчала. Пия и натурален бетакаротен 25000 IU  на ден от iherb-ако той подтиска жлезата,да го спирам?
Преди 2 месеца ТСХ беше почти 1 единица надолу.Преди 2 години  ТАТ и МАТ бяха почти 0 - защо се увеличават, макар да са в граници стойностите?

Препоръчай ми,моля те  селен и желязо от iherb.

# 441
  • РУСЕ/ПЛОВДИВ
От кой ден пиеш утрогестана
Пия го от 16-ти ден на цикъла 10 дни по едно хапче сутрин и вечер

# 442
  • София

Не съм на никаква диета, но пия част от добавките,които си препоръчала. Пия и натурален бетакаротен 25000 IU  на ден от iherb-ако той подтиска жлезата,да го спирам?
Преди 2 месеца ТСХ беше почти 1 единица надолу.Преди 2 години  ТАТ и МАТ бяха почти 0 - защо се увеличават, макар да са в граници стойностите?

Препоръчай ми,моля те  селен и желязо от iherb.

Според мен няма нищо обезпокоително в стойностите на ТАТ и МАТ - не трябва да те притесняеват
Може да е напр. от някакво леко възпаление или нещо друго на което жлезата реагира

Бета-Каротина не се натрупва /не може да го предозираш/, така че не го спирай - лято е , пий го за хубав тен Simple Smile
/ако си пушач не трябва да го пиеш/
селен,
http://www.iherb.com/Nature-s-Answer-Selenium-100-mcg-90-Veggie-Caps/8186

за желязото си избери Мултивитамини с желязо
тези напр.
http://www.iherb.com/Pure-Essence-LifeEssence-The-Master-Multipl … 120-Tablets/39215
имат и хром, келп, селен - дозите са супер
Сега ги откривам и аз ще си ги взема Simple Smile

# 443
Току -що си погледнах изследванията на ТАТ и МАТ ,правени през 2009, 2010 и 2012 в една и съща лаборатория- стойностите ,макар и в норма , нарастват с ок.1/3 през годините. Ако продължават така,  значи ли, че след 3-4 години , например, ще съм с Хашимото?
Прегледах  си и ТСХ изследванията - тази стойност 3,06 ми е най-високата от 2009 насам.

# 444
  • София
Току -що си погледнах изследванията на ТАТ и МАТ ,правени през 2009, 2010 и 2012 в една и съща лаборатория- стойностите ,макар и в норма , нарастват с ок.1/3 през годините. Ако продължават така,  значи ли, че след 3-4 години , например, ще съм с Хашимото?
Прегледах  си и ТСХ изследванията - тази стойност 3,06 ми е най-високата от 2009 насам.

Няма такава зависимост за антителата, спокойно
Хашимото е Автоимунно заболяване /т.е. трябва да си генетично предразположена/, а антителата на ЩЖ може да се повишат и от нещо друго / не защото тялото приема жлезата за чуждо тяло и я атакува /
А и диагнозата  Тиреоидит на Хашимото не се поставя само на база повишени антитела
Не го мисли това Simple Smile

Не зная на колко си години , но Хипофункцията на ЩЖ се проявява с напредване на възрастта на жената и е нормално да има лека хипофункция на ЩЖ след 40 год.
Колкото до стойностите на ТСХ те може леко да варират - влият се от доста неща, вкл. и от сезона- лятото ТСХ се повишава, зимата пада /тогава пък има нужда от по-високи нива на хормоните на ЩЖ/

# 445
Почти на 40 съм, кои стойности/ над 2/на ТСХ се смятат за нормални за тази възраст?

# 446
  • София
Почти на 40 съм, кои стойности/ над 2/на ТСХ се смятат за нормални за тази възраст?

Ако ТСХ е над 2.0 се води Хипофункция на ЩЖ, но около 2,5 -3.0 не  е проблем, не се налага лечение
/ това не се отнася за случаите, когато се цели зачеване/

Диабета /тип 2, ИР/ може също да е причина за Хипофункцията на ЩЖ.

Превръщането на Т4 в Т3 се влияе от Инсулина, затова диабетиците имат понижена функция на ЩЖ.

Доста са навързани нещата - трябва Ендокринолог да си каже мнението Simple Smile / да прецени къде е основния проблем, първопричината/
 Хипофункцията на ЩЖ може да е следствие

# 447
Днес ми правиха и ехография на щит.жлеза -размери в норма, няма възли,др.изменения- т.е. наред е.
Не целя забременяване,но ми се иска да го вкарам това ТСХ в границите ок. 2 -така ,както беше преди 2 месеца.

# 448
  • София
Днес ми правиха и ехография на щит.жлеза -размери в норма, няма възли,др.изменения- т.е. наред е.
Не целя забременяване,но ми се иска да го вкарам това ТСХ в границите ок. 2 -така ,както беше преди 2 месеца.
ТСХ може и само да влезе в тази норма Simple Smile / която си си избрала */
Ако нямаш симптоми, които да ти "пречат" / сърцебиене,тремор,  качване на кг, проблем с косата, Проблем с МЦ и О.  и т.н./ не е нужно да пиеш хормони за ЩЖ.
Какво каза Ендокринолога? Предписа ли ти нещо?
Хипофункцията е по-малкото зло и често  лекарите не предписват лечение / а само добавки/
Жлезата може и сама да нормализира функцията си

ПП. Хормоните не са константи, те непрекъснато варират  в някакви граници *

# 449
Здравейте отново, смених си ендокринолога, защото не бях доволна от предната ми лекарка, показвам хронология на изследванията ми.ю

29.02.2012г.
TSH  6.140 uIU/ml референтни граници : 0.4-5.60
FT4  10,07 pmol/l референтни граници : 7.9-14.4 pmol/l

Anti TPO  9.8 U/ml < 12IU/ml
Anti TG    0.0 IU/ml < 4.0IU/ml

21.03.2012г. (тези са на 3-ти ден от МЦ и си ги пуснах по собствена идея и желание нямам ги в ел.вид, но новата лекарка каза, че са добри)
пускам да покажа само Prolactin 39.69 ж.1,34-24,20

21.04.2012г.
TSH 2.31 uIU/ml реф.граници 0.34-5.60
FT4 12.51 uIU/ml  рег.граници 7.9-14.4

На 19.05 бях на преглед при новата докторка, тя ми назначи Еутирокса (50мг, който приемам от 7-ми март) ,то да го приемам от понеделник до петък, а събота и неделя не-, от тогава съм на този принцип и днес пуснах изследванията.

Днес на 21.06.2012г. са пускани в друга лаборатория, новата ми докторка, не е съгласна с горната, от която са ми изследванията за реф. граници на TSH , защото 5,60 е високо, и дори ме помоли, а не ми каза, къде да отида, както държеше предната в др. лаборатория.
TSH          0.099 mIU/ml реф.граници 0,27-4,20
Prolactin 411.400 mIU/ml - рег граници Жнебр.(102-496)

Моля за малко коментари, в понеделник тя ще види изследванията.

Общи условия

Активация на акаунт