TSH, Щитовидна жлеза, Еутирокс, Кисти, Пристъпи

 • 1 175
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7
Здравейте, бих искала съвет от ваша страна! Момиче на 23г съм, преди 2г започнах да се чувствам много зле, паник атаки, сърцето ми биеше над 140удъра в минута, отидох на кардиолог, но всичко беше наред и ме посъветва да отида на ендокринолог с изследвания, TAT, MAT, TSH, FT3, FT4. Отидох и само TSH ми беше 5 и нещо, зяпочнах да приемам сироп, който ми влияеше супер зле. Спрях го за около година, но дойде кулминационния момент, оплакванията ми рязко се влошиха и започнах да ходя при различни ендокринолози, защото оплакванията ми и изследванията не съвпадаха. Отидох на ехография на щитовидната жлеза и ми откриха и кисти и някакви други образувания, за щастие не са големи - 4мм, посъветваха ме да я следя на 6месеца. След това отидох в специална клиника по ендокринология и ми казаха - еми отиди си направи изследвания и на стресхормон и още някакви неща, всичко е в норма освен TSH, който стигна 7.67, отказаха ми да направят ехография, въпреки че беше минало доста повече от 6 месеца от последния преглед. Започнах да изпитвам ужас от това да излизам навън, вцепенявах се за около 30 минути, плачейки и не знаех какво да направя, отидох до личния ми лекар, който ми каза пе заради щитовидната жлеза изпитвам нервност и от емоционалното ми състояние и че не споделям изпадам имам паническо разстройство, изписа ми Алора при нужда по 2 таблетки, пих 2 пъти при нужда но ставах неадекватна и ги спрях. Изписаха ми Еутирокс от 25мг, първата седмица да го пия по 1 а после по 1 и половиня, обаче оплакванията ми вместо да се подобрят се влошават. Вечер не мога да спя, а когато спя не мога да се събудя, изпитвам болки в тялото, много силна тревожност и съм много емоционална. Разбрах че козметиката дъщо влияе на щитовидната жлеза и преминах изцяло към органична, но ефект няма. Когато започнах да ги пия бях качила до 49кг с много усилия, а сега съм 47, нямам никакъв апетит вече и изпитвам страшно главоболие, гадене и болки след хранене, вие ми се свят и усещам повече горещина, болките в тялото. Честно да ви кажа ми писна от лекари, от аптеката до нас ме посъветваха да отида в ИСУЛ, но след като приемам лекарството 2 месеца, за да подейства уж. +имунната ми система е станала много крехка и супер много се пазя в момента, защото и най-лекият вирус го карам много тежко. Въпросът ми е къде бихте ме посъветвали да отида на преглед и ако някой от вас се е сблъсквал с подобен проблем да сподели! Това Хашимото ли е? От вдигането на дозата страничен ефект ли е, докато тялото ми привикне?/не привиква вече около 20 дни/ Съвет за специалист моляя /без ендокринологията в София/, за всякъде в България съм съгласна! Как бих могла да успокоя сърцебиенето и пристъпите без да приемам Не билкови лекарства?

# 1
 • Мнения: 13 251
Хашимото е автоимунно. При мен антителата играят, отслабнах при повишени ТАТ и вдигам при завишен МАТ. Нямам опит с хормоните, защото при мен са в норма. Паник атаки не съм получавала. Нервността може да е от недостиг на някой минерал. Провери магнезий, витамин В също си пусни, особено В6 и В12.
Посети и гинеколог, да ти пусне половите хормони. Беше отдавна, не помня вече, но за стимулация ми беше предписал нещо, заради което получих нещо подобно - тежки вълни и силна нервност. Оправих се от симптомите като спряхме стимулацията (препарата).

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 07:09 от Mama Ru

# 2
 • Мнения: 497
Не сте написали какво са Ви резултатите за антителата на щитовидната жлеза. В случай, че са в норма нямате Хашимото. С резултат 7.67 на TSH сте в хипофункция на щитовидната жлеза, което е отделно от Хашимото и не трябва да се бъркат, като Хашимото може да влияе върху хормоните и затова се следи именно TSH. Хашимото е автоимунно заболяване и няма лечение, докато хипофункцията се регулира чрез лекарства.

Бих ви посъветвала да пишете в тази тема, където има хора преминали през много проблеми с щитовидната жлеза, но е хубаво да си споделите пълните резултати, за да получите адекватен съвет.
https://bg-mam.ma/t/1628649

# 3
 • Мнения: 13 069
При Хашимото (хипофункция) не отслабваш, обратното - дебелееш. Дали не е хиперфункция на щитовидната жлеза, можете да изкоментирате с лекар.
За имунната система се хранете добре, яжте плодове и зеленчуци, излизайте на въздух и дано се стабилизирате.

# 4
 • Мнения: 497
Хашимото не е хипофункция. Не ги бъркайте. Хашимото е автоимунно заболяване, което може да протича с повишена секреция на хормони /хиперфункция/, намалена секреция на хормони /хипофункция/ или нормална секреция на хормони. Хора с Хашимото могат да имат и хиперфункция на щитовдината жлеза, а може и да нямат проблем с хормоните. Пиша това, защото сте сложили в скоби до Хашимото хипофункция Uncommon.

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 08:33 от Bernichka

# 5
 • Мнения: 13 069
Полезно уточнение, Bernichka. Simple Smile

# 6
 • Мнения: 701
При тсх 7 определено имате хипофункция, но не сте дали резултати и няма как да ви кажем дали имате също и хашимото. Ако тат и мат са над нормата или на ехограф се вижда нехомогенна структура имате и хашимото.
Винаги се започва с ниска доза еутирокс и постепенно се увеличава. С течение на времето след като се подобри хипофункцията би трябвало да изчезнат повечето симптоми - сърцебиене, емоционалност, нервност, проблемите със съня.
Като начало пийте си редовно хормона. Прегледайте и темата, която ви е дала Bernichka, в първия пост е събрана много полезна информация. Кистата я следете редовно, принципно те не се махат доколкото знам ако са малки и не създават проблеми.
Аз лично се следя при д-р Гоцева в Софиямед от почти 10 години. Тя беше първата при която отидох и не съм търсила друг лекар.

# 7
 • Мнения: 7
Здравейте и благодаря за полезните отговори! При предпоследната ендокриноложка, при която ходих ми каза че имам Хашимото, личният ми лекар също, а последната ми постави диагноза автоимунен тиреоидит. Сега ще ви кажа резултатите от последните изследвания:
Ft3 - 5.19 от 3.1-6.8
Ft4 - 19 от 12-22
ТАТ - 14.7 от <=115
МАТ - <9 от <34
За ехографията под снимките пише "Структура нормоехогенна с дискретни дифузки структурни промени; и в двата лоба по една малка киста с диаметър 4мм и по един микрокалцификат тип "опашка на комета""

# 8
 • Мнения: 497
Автоимунен тиреоидит и Хашимото са едно и също нещо. Гледайки антителата ви, да имате авотимунен тиреоидит на Хашимото. Много често хората за улеснение го наричат само Хашимото.
Както бях написала и по-горе, няма лечение за жалост. Препоръчва се избягването на глутена, захарта и при някои хора млечните продукти. Много важна е чревната микрофлора, тъй като оттам тръгват основно проблемите с щитовидните антитела. Както беше написала Uncommon, трябва да се храните балансирано и да спортувате/ да се движите повечко.

Относно структурата на щитовидната ви жлеза, не мога да изразя мнение. Необходимо е да се следите редовно и вече в случай на нарастване на кистите, може да се наложи хирургична намеса, но  разбира се, това ще ви го каже лекуващия лекар.

Бих ви посъветвала също така да се успокоите и да НЕ приемате никакви имуностимуланти, защото при автоимунните заболявания имунната система няма нужда от допълнително стимулиране.

# 9
 • Мнения: 2
Здравейте ,може ли Еутирокс да се пие съвместно с Levofloxacin антибиотик?

# 10
 • Мнения: 96
Здравейте, бременна съм 13г.с  пиех L-тироксин 50 през ден по половинка. Спряха ми го в 10седмица и tsh изследванията ми са все ниски стойности ходих на ендокринолог и той ми каза ,че било нормално.При последните ми изследвания е 0.8350uIU/ml. И от  инвитро клиниката ме питаха пия ли нещо за tsh.  И ги питам трябва ли да пия нещо нали ми казахте да го спра. Ам ще питам доктора и ще се обадим .И реално ми казаха да си продължавам така 🤔🤨.

Общи условия

Активация на акаунт