Отговори
# 525
  • Canada, ON

ditkins, аз предлагам по-сериозно разчистване и редакция на страничката...
Аз разбрах и съм ЗА, но времето ми стигна до тук  Grinning

ОК, "разчиствам" тогава, а после ще добавяме Simple Smile

# 526
Мили мами, които сте родили по естествен път с епидурална упойка - дали ви се е случвало да усетите болка в кръста, рязка, кратка, но така че да ви се подкосят краката за няколко секунди? Не знам всъщност дали е заради упойката, но на нея го отдавам. Както си вървя и изведнъж ме срязва в кръста, коленете се подкосяват и бувално падам, ако не се хвана за някъде. Избягвам да нося Симеон в ръце поради тази причина. До сега ми се е случвало 3-4 пъти, но ми е леко притеснено, на какво ли се дължи?  newsm78

# 527
Габи, това не е нормално. Отиди на лекар задължително.

# 528
Ок, благодаря  Hug Ще го направя...

# 529
  • Sofia
Шаманката, благодаря ти за отговора! Седмичното наддаване е в рамките на 150-180 гр., тази седмица не тръгна добре, но ще видим до края...
Пробвах позата от линка, не ми се получи много добре, но ще продължавам да опитвам.
Хубава вечер!

# 530
  • На морето!
Докато чакам кърлежът да заспи ще се включа и аз с инфо за протокола.
Валерия често се усмихва, но не вярвам да е осъзнато, малка е още за такова осъзнато общуване. Все повече фокусира и криви очите в тези си опити, много е смешна. Главата също вдига, но по-често като я сложа по корем да вдига главичка, тя вирва дупе нагоре.
Колики също има и откакто овладяхме полегналите пози само в тях иска да яде.
За първа страница и аз съм за разчистване , най-вече на линковете за бременност и раждане и идеята за колаж ми харесва. И, понеже съм много нахална ще предложа ако някой има време и нерви да направи и статистика- брой момчета, момичета, дата с най-много родени бебета, най-дълго, най-тежко и т.н., сигурно сте виждали по другите отчетни какво имам предвид.

# 531
Сори, че спамя, но съм пропуснала да си адресирам въпроса - към ЛЛЛ е. Embarassed
Онзи ден пак имах запушване на едната гърда. Вечерта вдигнах температура, със запушването я свързвам, няма от какво друго да е, и цяла нощ поддържах около 38 градуса. Давах на малкото да суче само от тази гърда, другата изцеждах. Сгреших ли? От какво е тази температура и може ли кърмата от запушената гърда да е вредна за бебето? Проблемът отшумя вчера след обяд.

iofi, всичко ще се нареди, сигурна съм - важното е, че навреме лекарите са видели проблема и нещата са под контрол. Стискам ви палци скоро всичко да остане само лош спомен.

# 532
Сори, че спамя, но съм пропуснала да си адресирам въпроса - към ЛЛЛ е. Embarassed
Онзи ден пак имах запушване на едната гърда. Вечерта вдигнах температура, със запушването я свързвам, няма от какво друго да е, и цяла нощ поддържах около 38 градуса. Давах на малкото да суче само от тази гърда, другата изцеждах. Сгреших ли? От какво е тази температура и може ли кърмата от запушената гърда да е вредна за бебето? Проблемът отшумя вчера след обяд.

Здравей Марету,
Ще използвам да ти пиша докато около мен има предимно спящи деца Simple Smile

Чудесно е, че си реагирала бързо и проблема е преодолян.
При запушване е възможно да се вдигне и температура, в такива моменти най-доброто е бебето да суче именно от засегнатата гърда, за да спомогне по-бързото й отпушване. Много добра реакция от твоя страна, че си го сторила и сама си видяла, че бързо сте се справили с това препятствие. Добре е да се знае, че ако температурата не отшумява, появят се червени петна по гърдите, добра идея е да се посети лекар, за да прецени дали има нужда от допълнително лечение.

В такива моменти помагат топли компреси непосредствено преди кърмене (или хладки, ако гърдата се усеща топла и като възпалена), много лек и нежен масаж на гърдата от основата към зърното и за облекчение, хубаво изпразване на гърдата и много почивка. След кърмене/цедене, добър успокояващ ефект може да има студен или хладък компрес. Ако запушванията са чести, има и бучки от задържана кърма, може да помогне компрес от изстуден зелев лист (за не много продължително време (3-4 дни), защото има данни, че може да има намаляващо кърмата ефект).

Обичайните причини за запушени канали и мастит са Застой на млякото/ограничен поток на кърмата, което може да се дължи на  препълване,  пропуснати хранения при по-дълъг от обичайния сън на бебето например или ако си била заета и си отложила храненето, притискане на канала от сутиен, дреха или пък по време на сън, от преумора също е възможно да се случи. Може ли да пишеш усещаш ли твърди или тежки, напрегнати гърдите си между кърменията? Споменаваш, че си на диета, би ли споделила какъв е хранителния ти режим сега, лишаваш ли се от нещо?  Може да е добра идея да ограничиш приема на мазнини, особено на хидрогенирани или транс-мазини.

Ако запушването се повтори въпреки изцеждането за облекчение би могла да се консултираш с лекаря си дали да теб е удачно да  приемаш Лецитин. Той действа като емулгатор и пречи на мастните частици да се слепват толкова, като по този начин може да помогне да се избегнат чести запушвания.

Кърмата от и от засегнатата и от другата гърда  е с идеално качество и не би навредила на бебето. Понякога при мастит може да се промени вкуса на кърмата и някои бебета да се дърпат, но качеството си остава все така идеално. Важно е да не пренебрегваш и другата гърда, да предлагаш и двете, а ако се налага занапред, можеш да поизцеждаш по мъничко, когато някоя от гърдите усетиш напрегната и бебето е сито и не иска да суче.

# 533
Имам въпрос към ЛЛЛ: Минаха 8 дена от както родих секцио и имам само коластра все още (около 20 ml от двете гърди изцеждам), а бебка упорито отказва да суче, заспива ми на гърдата, ако изобщо захапе. Слагам я при всяко хранене на гърда и няма никакъв прогрес. Притеснявам се, че свикна с биберона (давам и каквото изцедя + адаптирано мляко) и вече нямам шанс да я науча да суче. Пия чай за кърма от 3 дни, но не виждам разлика за сега. Бебето е много сънливо и не мога да и наложа 7 хранения на ден, както каза педиатърката. Когато реши да спи, нищо не може да я накара да се събуди да яде, нощес спи по 5-6 часа. Грешно ли е ако увелича дозата за сметка на броя на храненията?

Здравей desert_rose_,

Честито бебенце, да ви е здрава и много щастлива  Hug

Сънливото бебе може да е наистина сериозно предизвикателство. Поради жълтеница или упойките от раждането, бебето може да не се буди за хранене, да заспива бързо на гърда и това да се отрази негативно на храненето, наддаването и производството на кърма.

Ще ми разкажеш ли колко са сега мокрите пелени и колко нааканите? С какво количество АМ дохранваш и получава ли бебето друго освен кърма или АМ? Колко пъти в денонощието цедиш и по колко време приблизително?

На няколко дни стомахчето на бебето е много мъничко. В този ред на мисли, по добър вариант е да има чести хранения с по-малки количества, отколкото да се опитваш да дадеш по-големи дози на големи интервали. Седем хранения в денонощие може да са малко, а по-малко от това крие риск бебето да не се храни добре. Може би е добра идея, на първо време, докато бебето ти малко укрепне и стане по-будно и активно, да я будиш за хранене (на интервали от не повече от 2,5 часа), да предлагаш гърда често (поне 8 пъти в денонощие) и да дохранваш с изцедена кърма, за предпочитане с алтернатива на шишето, за да няма объркване и отказ от гърда. Последното, ако сработва. Вариантите, които майките споделят, че сработват са дохранване от чашка, лъжичка или спринцовка, пипета или система за дохранване от гърда. Ето тук има и едно клипче за изцеждане на ръка, което може да ти е полезно с идеи и дохранване с чашка: Breastfeeding Milking by hand

Повечето майки, които цедят за стимулация споделят, че честото цедене, дори и на по-кратки сесии дава по-добър резултат от продължителното изцеждане, но на големи интервали. Дори и сега да не успяваш да изцедиш големи количества, ако започнеш да изцеждаш по-често, възможно е количествата постепенно да се увеличат. Това, което стимулира кърмата да се произвежда е честото и ефективно изпразване на гърдите и когато бебето не суче ефективно, поради някаква причина, вариант е това да се случи и чрез изцеждане. Чаят за стимулиране на кърмата може да има слаб или никакъв ефект без честото и хубаво изсукване или изцеждане на гърдите.

Можеш да прегледаш тези статии за идеи за събуждане на сънливо бебе. Важно е докато е на гърда да си "върши работата", а не просто да заспива. Компресията също може да помогне за по-лесния достъп до кърмата, както при кърменето, така и при изцеждането.
Събуждане на сънливо бебе
Поспаливoтo бебе

Един от факторите, които помагат за сънливостта е прекалено високата температура в стаята в съчетание с прекалено облечено и завито бебе. Ако разсъбличането или намаляването на температурата помага, може да ги използваш като методи на разбуждане.

Сега приоритет е бебето ти да се храни, дори и това да налага дохранване. Ако приемеш идеята, че това е временно решение, напълно възможно е след време добавката да стане излишна. Но точно храната помага на бебето ти да става все по-активно, силно и да може да суче по-добре. Често хранене, често кърмене и до когато се налага изцеждане, внимание за пелените и наддаването и недопускане на прекалено големи паузи в сън са някои от идеите, които могат да ти бъдат полезни. Както и много гушкане, много контакт кожа до кожа, а щом бабите са толкова отзивчиви и помагат, може да е много полезно да поемат останалите домашни занимания, докато ти имаш възможност да се отдадеш на гушкане и кърмене на бебето си.

Успех  Hug

# 534
Венуш, благодаря за инфото и статията за фенугрийк-а. Мисля да го пробвам да видим какво ще излезе.
Миряна, благодаря за статиите, прочетох ги и си ги запазих. Дано да успея по-дълго да кърмя. Попроучих въпроса къде и как ще се изцеждам, дано стане. Благодаря много
Аз също съм за разчистването на първа страничка. Дано поне мамите, които бяха редовни се разписват, но в края на краищата, който има желание да е втемата е тук, а който не желае я е напуснал отдавна.  Sunglasses иофи съжалявам за всичко, през което сте минали, нопък  Дай Боже да е било най-лошото и оттук нататък само добри новини да чуваме от теб.
Лека нкщ от мен Grinning

# 535
Здравейте, мами  Hug

Йофи  Hug дано само хубави неща занапред!

Бебо май заспа, така че сядам бързо да се разпиша  Wink
ние сме добре - започва да стои повечко буден ... лошото е че следобед когато баткото спи, бебо будува ... крива работа, но може да е и по-зле - могат и двамата да не спят (както се получи днес ...)
И не знам защо, но бебо гълта въздух докато се храни ... уж захапва добре (като го гледам) и не ме боли, но явно си прави кратки почивки, в които успява да се нагълта с въздух ... и после започва едно повръщане ...

За разходките - ние си се разхождаме от самото начало .. но тук не е много студено и е слънчево.  Гледам да не ходим на места с много хора (с изключение на два следобеда когато водя баткото на плуване), така че сме навън.  Ходим и на гости на приятелки или ни идват на нас гости, но по 2-3 човека ...

За бебешкото акне - и ние го имаме - не се притеснявайте, нормално е и до  3 месеца изчезва ...

Лека вечер/ден на всички и по-малко колики!

# 536
  • София
Честити бебчета на Irchony  и Nevva!
Да са ви здравички и много послушни!

Йофи
Hug

Ние днес сме на консултация.
Имаме си, нормалните за възрастта, колики и акне. Shocked
Бързам да се приготвим, а после ще се отчетем.
Laughing

# 537
Добро утро, момичета!  Hug  Малката спи и аз реших да хвърля един бърз поглед, докато не се е разпищяла.
Нас ни мъчат коликите най-вече вечер. След 17 - 18 часа става тегаво. Имаме тежки вечери от време на време. Когато не ака редовно имаме и такива дни. Даваме й Колийф по два пъти на ден и Еспумизан при всяко хранене. Горе-долу сме закрепили положението така. В Хип Комбиотик пише, че има пробиотици и се чудя има смисъл да й давам Биогая?  Thinking
Витамин Д даваме от 20-я ден. По 2 капки сутрин. До кога се дава и все по 2 капки ли ще бъде не ми е ясно? Края на месеца сме при Доки и ще питаме.
Никол се усмихва осъзнато вече. Като й говорим например. Не знам кога започават да виждат като хората, както се казва. И сега се заглежда също. Следи с поглед играчките от въртележката над леглото.

Момичета, вие ще водите ли бебоците на ортопед? Ние другата седмица ще я водим при д-р Драганов. В нета мненията за него са 50 на 50. Имаме и направление, но май не работи със ЗК. Дано да е добър специалист.

# 538
Здравейте, аз също не съм от най-редовните тук, но нещо не смогвам да изчета и да пиша, дано се организирам скоро. Одобрявам всички промени на 1-ва страница Simple Smile и аз се чудя някои хора защо ли са се записали изобщо.
Йофи съжалявам за това през което сте преминали, стискам палци всичко скоро да бъде само един лош спомен.
Габи принципно понякога се получават такива болки и от упойката, сестра ми я болеше и година след операцията. Аз лично не съм имала оплаквания, но тити е права дори да е инцидентно се консултирай с лекар.
Вит Д и аз давам на София от 20 ден по 2 капки.

Имам един въпрос към мамите които ползват хомеопатия и момичетата от ЛЛЛ : Док ми изписа вчера едни гранули за коремчето ама каза да ги разтварям във вода   Thinking аз се чудя ще е проблем ли ако ги слагам в малко кърма!???

# 539
  • Пловдив
Здравейте, мами

Всеки ден ви чета, но само за това ми стига времето  Embarassed А и няма с какво по-различно от вас да се похваля.
Притеснява ме това хранене на поискване. Не е типично за мен (аз съм по режимите) и ме измъчват мисли от рода на това дали няма да го разглезя и да иска да заспива само със сукане и т.н. Но този път съм решила да карам на поискване до 40стия ден и тогава почвам с режима и махането на нощния сън. С големия син от болницата почнахме на режим на 3 часа без нощно хранене и след куп перипетии и реална възможност да ми спре кърмата и след двумесечен кошмар се справихме. Но аз не мога да живея без режим  Rolling Eyes

Иначе и ние имаме от тези гадни пъпчици по лицето. По бузките и по челото. Много са, като на пубертетче  Mr. Green Но се надявам да са безобидни и да минат сами. Утре ще ходим на преглед в клиниката, в която раждах, и ще питам. Ако ми кажат нещо по-различно за тези пъпчици, ще ви пиша.

За новата тема и за списъка и аз съм ЗА да се "почисти" от непоявили се мами. В крайна сметка всеки, който иска, може да намери темата и да пише, че иска да го включат в списъка.

Мен ме побърква това стоене вкъщи. Особено в любимото ми време-сняг, студ и никакви хора по парковете. Две зими изкарахме със сина ми сами в парка и ми беше супер  Mr. Green Нооооо, не може на минус да изкарам малкия. Чакам първите положителни температури и почвам малко по малко да го показвам навън.

Приятен ден на всички!

Общи условия

Активация на акаунт