Кои са нарцисите на форума?

• 19 768
  • 509
  •   1
Отговори
# 345
Четейки се набива на очи как говоренето в първо число ,споменаването на "Аз правя така,аз мисля така ..", писаното в болднат шрифт, прегледното и ясно (кубично,стихотворно или накъсано ) четмо, изтъкването на качества ,проверими или не чак толкова, са все признаци на самовлюбеност,самодостатъчност на само-оценката и нарцисизъм.
А ,така ли е всъщност? newsm78

Ако човекът е достатъчно смел, за да е придобил и да показва проверими качества, значи едва ли е нарцис.

Ако показва помпозност и чар като Fortune, значи е достоен да бъде боготворен като нея.
Говоря за друг тип показност от тази на Fortune:)
Говоря за казусите Когато арбитърът на чувства,емоции,светоглед и житейски опит е синтезиран и регулярно  напомнян и покаван.
Това за мен е нарцисизъм в чист вид.

Последна редакция: вт, 31 яну 2012, 13:02 от Scarlett O'Hara

# 346
  • София
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8 … D0%B3%D0%B8%D1%8F)

Ето, другарки и другари, малко опресняване за Нарцис!  Simple Smile

А ти знаеш ли, че започнах да използвам "аз" покрай ученето и използването на английския език. Навремето в училище ни учеха, че не трябва да използваме "аз", защото било грубо, но в английския аз-ът е съвсем редовна употреба и дори като се подготвях за ТОЕФЛ учителката изрично ми казваше, че на есето е добре да се използва аз. Явно е въпрос на културни особености.

# 347
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8 … D0%B3%D0%B8%D1%8F)

Ето, другарки и другари, малко опресняване за Нарцис!  Simple Smile

А ти знаеш ли, че започнах да използвам "аз" покрай ученето и използването на английския език. Навремето в училище ни учеха, че не трябва да използваме "аз", защото било грубо, но в английския аз-ът е съвсем редовна употреба и дори като се подготвях за ТОЕФЛ учителката изрично ми казваше, че на есето е добре да се използва аз. Явно е въпрос на културни особености.
Да,но Фройд,както и дъщеря ми Ана не са англичани също, а говорят обстойно за употребата му.
Просто си синтезирам моите виждания по въпроса.

# 348

Говоря за казусите Когато арбитър на чувства,емоции,светоглед и житейски опит са синтезирано напомняни и показни постоянно.

Понеже съм проста теменужка не разбрах смисъла на цитираното - арбитърът са напомняни?  newsm78

собственикът му не се смята за един от масата, а за индивидуалист, различен, и това в никакъв случай не е в посока "по-смотан съм от останалите". Напротив! Wink

Рекнаха ли ти го, кралице? Още един разкрит нарцис под прикритие!  Mr. Green

# 349

Говоря за казусите Когато арбитър на чувства,емоции,светоглед и житейски опит са синтезирано напомняни и показни постоянно.

Понеже съм проста теменужка не разбрах смисъла на цитираното - арбитърът са напомняни?  newsm78

собственикът му не се смята за един от масата, а за индивидуалист, различен, и това в никакъв случай не е в посока "по-смотан съм от останалите". Напротив! Wink

Рекнаха ли ти го, кралице? Още един разкрит нарцис под прикритие!  Mr. Green
Embarassed
Е и аз съм, просто момина сълза, да ми е простено  Wink

# 350
  • София
Аз не мисля така. Да, идва от гръцката митология, благодаря Андариел.
Олицетворява любовта към себе си. Нарцис бил влюбен в собствения си образ.

Обаче любовта към себе си има много измерения.
Както и любовта към околните.
И за да говорим за патология, пороци и прочие глупости, трябва да дефинираме първо кое е нормално и кое -патология.
И да не бъркаме добрата адекватна самооценка с нарцисизъм.
Защото едно е да си достигнал степен на самопознаване, която ти дава реален поглед върху самия себе си отлично знаеш кой си, какъв си и какви са слабите и силните ти страни и съвсем друго да си самовлюбен, неадекватен и загубил способността да общуваш адекватно и със себе си и с околните и оттам да произлизат куп проблеми и все в този дух.
Ако си първото е нормално и задължително, ако е второто е проблем.
За какво говорим да дефинираме първо, ако може с думи прости.

# 351
Е, аз съм само проста, даже теменужка не съм, но ме беше срам да си призная, че нищичко не разбрах от това. Joy

# 352
Е, аз съм само проста, даже теменужка не съм, но ме беше срам да си призная, че нищичко не разбрах от това. Joy
Когато в дадени случаи хората се чувстват събирателни на цялото познание, житейски опит и превъзходство ,то те са т.н. нарциси в моите очи.
 Когато не понасяш критика, имащ се за всезнаещ и раздаваш напътствия и присъди поголовно.
Във форума се наблюдава ,според мен,това явление с това да си радиоточката на форума,да си намразения потребител, да си конфликтния и различния ,да си божествения или висшия пилотаж в домакинстването, да си майката-кърмилница до еди колко си години,да си ССФ най-събирателно....
Но за вас може термина да изразява друго,затова си и нищим кой и как вижда нещата. Peace

# 353
  • София
Да, Танче, абсолютно се наблюдават такива явления, обаче не винаги са прояви на нарцисизъм.
Много често са точно обратното- на ниска самооценка, неудовлетвореност и прочие. И тогава има нужда от някакъв компенсаторен механизъм, който да повдигне самооценката и да се почувства как да го кажа с думи прости - удовлетворен и значим.

# 354
  • София
О, да не съм попаднала погрешка на кръжока по психиатрия за любители?

# 355
Когато в дадени случаи хората се чувстват събирателни на цялото познание, житейски опит и превъзходство ,то те са т.н. нарциси в моите очи.
 Когато не понасяш критика, имащ се за всезнаещ и раздаваш напътствия и присъди поголовно.
Във форума се наблюдава ,според мен,това явление с това да си радиоточката на форума,да си намразения потребител, да си конфликтния и различния ,да си божествения или висшия пилотаж в домакинстването, да си майката-кърмилница до еди колко си години,да си ССФ най-събирателно....
Но за вас може термина да изразява друго,затова си и нищим кой и как вижда нещата. Peace
Както във форума, така и в живия живот има хора, които смятат себе си за особено стойностни, защото се изразяват добре, имат някакво образование и изглеждат прилично. Стойността на един човек, на една личност, не е константна величина за всички останали хора. За един си нищо, за друг си целия свят.

# 356
Хоп,и аз в тази тема.Вчера мислех да ви призовавам към даване на уроци по нарцисизъм,но днес научих,че нямам нужда от такива:

Освен това има и интелектуални нарциси, опиват се от собствения си ум. Обикновено говорят интересно, увлекателно, многословни са и в думите им прозира "гледай къв съм умен, направо си се кефя" Laughing
И аз мисля, че това са нарциси.
Но приятни нарциси.
Сега остава да възпитам у себе си перманентна любов към външния си вид и ще се титулувам "завършен нарцис" Laughing.

# 357
А, разбирам, Таня, говориш за неистовия стремеж към оригиналност и най-най-щина.  Grinning

Azzy, проблемът е, че това, което за един е реална самооценка, за друг може да изглежда като самовлюбеност.

Я се разпознайте:

МНого обичам нарцисите, не се стърпях.  Blush

# 358
Да, Танче, абсолютно се наблюдават такива явления, обаче не винаги са прояви на нарцисизъм.
Много често са точно обратното- на ниска самооценка, неудовлетвореност и прочие. И тогава има нужда от някакъв компенсаторен механизъм, който да повдигне самооценката и да се почувства как да го кажа с думи прости - удовлетворен и значим.

Хм, не ми бе хрумнало точно това обяснения по обективни причини касаещи точно тези потребители,които имам предвид.
В реала май нещата са доста по обрани откъм отношения ,но тук се наблюдават такива кръговрати и залитания,които не можеш така лесно да срещнеш.
Та за мен нарцисизма се припокрива донякъде със ССФ (поне описания тук) ,независимоот това  какви са мотивите или причините зад това поведение .Просто ги възприемам като самовлюбени и самодостатъчни,а ако ме заинтересуват то мога да се опитам и да вникна в причинноследствената връзка на проявите им. Peace
ИрПуц
-свежи цветя,не са ми любими,но как радват окото в температури +3 Simple Smile

# 359
  • София
... Имало едно време един млад и много красив юноша, който отказал за нещо да се подчини на боговете и те го наказали да се влюби в собствения си образ.
За да се наслаждава на красотата си всеки ден той отивал до едно езеро и по цял ден се оглеждал на повърхността му, не правел нищо друго.
Един ден омаян от собствената си красота той поискал да целуне отражението си, паднал в езерото и се удавил.
На мястото, където било тялото на младежа поникнали чудно красиви, непознати до сега цветя, нарекли ги на негово име - нарциси ...
Това е което си спомням.
А някъде четох, че се оглеждал не в езеро, а в река и нарцисите поникнали от сълзите на реката, която плакала, защото вече няма да може да се оглежда в очите му, колко е красива, луда работа!

Общи условия

Активация на акаунт