Толкова ли е трудно да се омъжиш след 35 г.?

• 253 089
  • 5 581
  •   1
Отговори
# 3 870
Цитат
Познавам момичета на 21-22, които вече са разведени и то след кратък съпружески живот
Не е задължително. Въобще, в отношенията между хората всичко е толкова индивидуално и не подлежи на унифиране. Peace
Не, разбира се, че не е задължително, просто е някак тъжно. Не знам на какво се дължи. Дали на прекалено ранно бракуване, дали на неправилна преценка, несходства в характерите, или Бог знае какви други причини. Просто като видя такива познати, на 21, с дете, разведена, а и се излиза, та две не вижда, става ми някак гадно. Понеже съм била свидетел на сцени, в които майка на 19 се оплаква, че не може да излезе с нас на дискотека, понеже трябвало някой а гледа онова малкото. И ме избива на агресия чак в такива моменти. То не е въпроса само да удариш подписа и да родиш детето, ами и да си готов да се откажеш от много неща в името на семейството. Лошото е, че все още някои хора не го осъзнават май, омъжват се ей така заради моментното убеждение, че ТОЙ е човекът, а после пак като на игра решават, че не искат вече а са омъжени. И после детето им виновно, че не са свободни да си развяват шортите по цели нощи навън. Това ми е най- грозно.

# 3 871
  • Варна
Глупостта е безгранична.

# 3 872
tanch, тези майки на по 19 години в Испания ли са?

# 3 873
  • Лутаща се
Права си Богиня, глупостта е безгранична. Но понякога не е толкова глупост, колкото наивитет. Визирам точно 19-20 годишните момичета. Аз самата бях на толкова като се омъжих. Пред очите ми беше само Той - мъжът. Бях влюбена и бързах да се измъкна от опеката на родителите ми.
Мислиш ли, че ми е било до това да чета закони и кодекси и да се информирам. Не! Грешката е моя.
Такава грешка допускат и днешните млади момичета като се омъжват, повечето.
Тук обаче говорим за 35+ годишни. При това положение нещата са на друга плоскост. Грешки от незнание и неинформираност са меко казано тъпи.
А относно издръжките: По закон нещата стоят по един начин, де факто са по друг. Имам три разведени приятелки. И трите уж трябва да получават издръжка за децата си. УЖ! С години мъжете им не плащат. И дела водиха, онези пак не плащат. Законът не може да ги накара като не искат по простата причина, че са се постарали да нямат нищо на свое име. Работят в сивия сектор, т.е. и запор на заплатата е невъзможен. Или пък ги осигуряват на минималната заплата. Вратички много.
В България нещата опират до съвестта на съответния родител, няма ли я.....

# 3 874
tanch, тези майки на по 19 години в Испания ли са?
Лично тази, която визирах не е. Но и тук имам един фрапиращ случай. Майка на 17, която беше с новото си гадже на бар, бяха пияни като талпи, а малкото ( на около 2 ) беше оставено навън да си играе около един фонтан безпризорно Shocked

# 3 875
Както казва майка ми " Колкото по- късно, толкова по- добре. След това цял живот ще си омъжена ".
За тoва последното няма никаква гаранция. Wink

# 3 876
  • Paris, France
В Римската империя жените винаги са имали независима от мъжа си собственост.

Не е било винаги. През голяма част от времето на империята е практикувана мъжката геронтокрация (pater potestas) - абсолютни права над децата и наследниците им (и съответно имотите им),  и право даже да ги убива. Чак през първи век им се дават някакви права на жените там. Патриархат си е било и още как. Много малко жени, и то чак след Август (осиновения от Цезар) са имали пълни лични права (Sui iuris).

При много от силно религиозните еврейски групи жената няма право на лично имущество, не е наследник и няма никакво право да се разпорежда със средствата, които печели. При смърт на съпруга и, ако двойката е била бездетна брат му има право да я вземе за жена и ако братът на мъжа и не я освободи от левиратен брак със специална церемония в съда, тя даже не може да се ожени повече.

Това в Тората ли го пише? По времето на написването на Стария завет може и да е имало подобни практики. Сега - едва ли.

Да, и в Тората го пише. В Тората жените са собственост на бащите им или мъжете им. Съпругът е наричан господар в завета. Практиките и днес са абсолютно същите. В днешен Израел единственият законен брак между двама евреи е религиозния и само мъжа подписва брачното свидетелство. Жената може да поиска развод, но докато мъжът не се съгласи развод няма и тя не може да се ожени повторно ако ще 30 години да живеят разделени. Ако случайно през този период роди от друг детето е регистрирано като нечисто и никoй евреин няма право да се ожени за него. Ако бездетна вдовица иска да се ожени повторно, първо трябва да получи нещо като развод от брат по бащина линия на мъжа и. Има си церемония пред съдия и свидетели. А за някои категории бездетни вдовици има и друго ама ме е срам да го напиша. И това е в днешно време, да. В религиозните им съдилища в Париж, Рим, Буенос Айрес, Ню Йорк и, разбира се, Израел. Ако не ми вярваш мога и линкове да потърся.

При много от силно религиозните еврейски групи жената няма право на лично имущество, не е наследник и няма никакво право да се разпорежда със средствата, които печели. При смърт на съпруга и, ако двойката е била бездетна брат му има право да я вземе за жена и ако братът на мъжа и не я освободи от левиратен брак със специална церемония в съда, тя даже не може да се ожени повече.

Това в Тората ли го пише? По времето на написването на Стария завет може и да е имало подобни практики. Сега - едва ли.

На много места по света жените нямат право на наследство и лично имущество. В Англия жена все още не наследява нищо от благоридническите земи и замъци на баща си ако има жив брат или негови наследници.

Да, но няма проблем да наследи престола. През последните няколко века главно жени са престолонаследници там. Сигурно заради патриархалното законодателство.

Главно жени  Shocked Shocked Shocked??????? Нищо такова не виждам. Жена е допускана само при липса на мъжки наследник. Мъжките наследници са с предимство, дори когато са по-млади от женските. Ето списъка на монарсите:

http://www.londononline.co.uk/monarchs/

# 3 877

Главно жени  Shocked Shocked Shocked??????? Нищо такова не виждам. Жена е допускана само при липса на мъжки наследник. Мъжките наследници са с предимство, дори когато са по-млади от женските. Ето списъка на монарсите:

http://www.londononline.co.uk/monarchs/

Всъщност, този закон бе променен наскоро. Независимо от пола, първородното дете наследява трона.

Това каква връзка има с тридесет и пет годишните?  newsm78

# 3 878

А относно издръжките: По закон нещата стоят по един начин, де факто са по друг. Имам три разведени приятелки. И трите уж трябва да получават издръжка за децата си. УЖ! С години мъжете им не плащат. И дела водиха, онези пак не плащат. Законът не може да ги накара като не искат по простата причина, че са се постарали да нямат нищо на свое име. Работят в сивия сектор, т.е. и запор на заплатата е невъзможен. Или пък ги осигуряват на минималната заплата. Вратички много.
В България нещата опират до съвестта на съответния родител, няма ли я.....

Братовчедка ми е в същата ситуация - той не плаща от години, даже последните се е покрил и ни вест, ни кост от него. Адвокатка я посъветва да си търси парите от държавата - държавата й изплаща издръжката, пък тя ще си ги търси от него някой ден
Другата ми братовчедка също не получава пари от бившия за издръжка. Какво им става на тези мъже  Whistling
За протокола - и двете са изпожениха на 19 години и се разведоха след това.
Така че и да се ожениш млада, не е гаранция, че ще си останеш със същия мъж. Има вероятност да ти мине младостта с него и като станеш на 35-40 той например да си намери любовница. За това много моля женените да не гледат така от високо неженените на 30-35+, защото нищо не се знае и за нищо няма гаранция  Confused

# 3 879
  • София
Както казва майка ми " Колкото по- късно, толкова по- добре. След това цял живот ще си омъжена ".
За тoва последното няма никаква гаранция. Wink

И освен това никак не сигурно, че цял живот ще останеш омъжена...

# 3 880
Първия път не си смених името.
Втори не знам дали ще има Laughing, но ако има, зависи каква е. Няма да взема някаква скучна  Crazy Тя и първата не беше скучна, но нито имах желание, нито той настоя.
Не смятам, че ще се обезлича с друго име.

# 3 881
  • София
В Римската империя жените винаги са имали независима от мъжа си собственост.

Не е било винаги. През голяма част от времето на империята е практикувана мъжката геронтокрация (pater potestas) - абсолютни права над децата и наследниците им (и съответно имотите им),  и право даже да ги убива. Чак през първи век им се дават някакви права на жените там. Патриархат си е било и още как. Много малко жени, и то чак след Август (осиновения от Цезар) са имали пълни лични права (Sui iuris).

Аз никъде не съм написала, че не е било патриархат. В матриархат са живяли само най-примитивните диваци. Жените в Рим не са вземали името на мъжа си и юридически са си оставали част от бащиното си семейство. Имали са равни наследствени права с братята си и са можели свободно да се разпореждат със зестрата си. Без знанието или одобрението на мъжа си. Изобщо бащата е имал много по-големи права над тях, отколкото мъжа.

# 3 882
Като чуя за такива хора и ми се гади чак Sick Как може да натискаш някой да си смени фамилията, да казва " татко " и " майко " на чужди хора, да го натискаш и да се сърдиш за имената на внуците Shocked Все пак не говорим за хора на по 70- 80 години, предполага се, че родителите на младоженците са доста под тази възраст и отдавна би трябвало да са се отърсили от подобни селски изпълнения.
Има и по-селски изпълнения ... за жалост. На много по-млади родители.

# 3 883
  • София
Както казва майка ми " Колкото по- късно, толкова по- добре. След това цял живот ще си омъжена ". И аз слушам, щото съм добра дъщеря Laughing
Обаче виждам нещо, което е много тревожно. Масово хора, които са се бракували твърде млади, скоро след това се развеждат по не особено лицеприятен начин. Познавам момичета на 21-22, които вече са разведени и то след кратък съпружески живот. В случая ми е жал за децата им единствено.

няма лицеприятен развод или ако го има, то е изключение. През годините се натрупва много - и хубаво, и лошо, и при една раздяла и двамата са наранени, всеки по свой начин, и ги избива откъм най-лошите страни на характера. Колкото повече е вложил един човек, толкова повече боли. Разводите не са обичайно заради това, че хората са лоши, а са свързани с нормалните възрастови промени, че и подкокоросването отвън.

# 3 884

И освен това никак не сигурно, че цял живот ще останеш омъжена...

Образно казано Peace Идеята й е, че след това ще си омъжена достатъчно дълго, за да ти писне от битовизми. В моето семейство на брака се гледа много сериозно, не само от родителите ми, а и от баби, дядовци и роднини. Не, че ако някой ден се омъжа и после разведа, ще се откажат от мен, просто съм възпитана да гледам добре, да преценявам добре дали човекът е подходящ за мен и да не правя такива сериозни крачки под изблика на моментна емоция. Те пък са възпитани да не се месят във връзките на децата си и да дават съвети само ако им бъдат поискани. Изключение правят само много фрапиращи неща, тогава биха се намесили и без молба, но това е случай, с който съм се сблъсквала само веднъж. За съжаление виждам родители, които са пълен отврат, месят се постоянно в отношенията на младата двойка/ семейство и създават умопомрачителни интриги, което води до крах в отношенията им.

Общи условия

Активация на акаунт