Толкова ли е трудно да се омъжиш след 35 г.?

• 253 100
  • 5 581
  •   1
Отговори
# 3 855
  • Paris, France
мерси! Не се бях сетила за това с чужбините и за издръжката. То, по нашенско второто го няма.

Зная, че го няма. Затова и нито бих се оженила, нито развела по такива закони  Mr. Green и се чудя как зрели 35+ жени драпат към институцията за едната бяла рокля.

Не познавам жена, която да е успяла да получи достойна издръжка от български съд. Повечето даже никаква не получават за себе си

# 3 856
Семейният кодекс си е все онзи от 50-те години. С допълнения и изменения. Надявам се правите разлика между нещо изцяло ново и изменено такова?

изцяло ново е когато е приет изцяло нов закон, респ. кодекс. без значение, че в някои си части текстовете са идентични. объркала съм се, че си юрист, извинявай

# 3 857
  • Варна

Не познавам жена, която да е успяла да получи достойна издръжка от български съд. Повечето даже никаква не получават за себе си

Те и пенсиите в България трудно могат да се нарекат "достойни", но ги има. Аз говорех за хипотезата, че има и такава опция според нашите закони.

Издръжка на бивш съпруг

Чл. 145. (1) Невиновният за развода съпруг има право на издръжка.

(2) Издръжката се дължи най-много до три години от прекратяването на брака, ако страните не са уговорили по-дълъг срок. Съдът може да продължи срока, ако получаващият издръжката е в особено тежко състояние, а задълженият може да я дава без особени затруднения.

(3) Правото на издръжка на бившия съпруг се прекратява, когато той встъпи в брак.

Horvat, нека всеки да отговаря в областта, в която е компетентен.  Peace
П.С. Сега проверих, че сега действащият Семеен кодекс се води нов. Въпреки почти 80% съдържание на предходния.
Конкретно за фамилията след брака още от закона от '48г няма промени.

Фамилно име на съпрузите

Чл. 12. При съставянето на акта за сключване на граждански брак всеки от встъпващите в брак заявява дали запазва своето фамилно име или приема фамилното име на своя съпруг, или добавя фамилното име на съпруга си към своето. Като фамилно име може да се приеме или добави името на другия съпруг, с което той е известен в обществото.

Последна редакция: нд, 20 май 2012, 18:43 от Приятно ми е - Богиня!

# 3 858

В рамките на брака става дума и е ясно за кой части на света говоря, предполагам.

Всъщност не е ясно. Уточни, моля.

Значи, има един Закон от 1882 г. в Англия, които урежда въпросите на собствеността на жената в брака, дотогава всичко преминава в ръцете на мъжа й, защото законът е третирал брака като вливане на идентичността на жената в тази на мъжа (не претендирам за юридическа акуратност). Не знам как е било уредено това в останалия развит свят. Да каже Аlexandria37, че явно е компетентна на такава тематика, че стана няколко пъти ме захапва на исторически теми. Предполагам, в САЩ няма да е било по-различно. Точно както го описа 10 c's. Но само не разбрах защо бяха всички хапливи коментари и несъгласие след това, защото тя си беше исторически акуратна. Ще го отдадем на невежество. Wink

# 3 859
  • Paris, France
Чл. 145. (1) Невиновният за развода съпруг има право на издръжка.

(2) Издръжката се дължи най-много до три години от прекратяването на брака, ако страните не са уговорили по-дълъг срок. Съдът може да продължи срока, ако получаващият издръжката е в особено тежко състояние, а задълженият може да я дава без особени затруднения.

Сама виждаш, че нормално издръжката се присъжда за много кратък срок и само ако нуждаещия се съпруг не е признат за виновен. Не е издръжката, която аз имам предвид и която осигурява при нужда до живот. Точно поради понятието вина често нуждаещия се съпруг е лишаван от издръжка. Лесно е да се намери вина във болен, нетрудоспособен и депресиран човек, който даже няма сили да я оспорва. Понятието вина е отдавна излязло от употреба в законите, уреждащи разводите в много западни страни.

На много места по света жените нямат право на наследство и лично имущество. В Англия жена все още не наследява нищо от благоридническите земи и замъци на баща си ако има жив брат или негови наследници.

В по-голямата част от ислямските страни мюсюлманката няма право да сключи (поне първи) брак без съгласието на настойник от мъжки пол или лице, упълномощено от него.

При много от силно религиозните еврейски групи жената няма право на лично имущество, не е наследник и няма никакво право да се разпорежда със средствата, които печели. При смърт на съпруга и, ако двойката е била бездетна брат му има право да я вземе за жена и ако братът на мъжа и не я освободи от левиратен брак със специална церемония в съда, тя даже не може да се ожени повече.

За Щатите, тук:

http://members.mobar.org/civics/Women.htm

# 3 860
  • Варна
Невена, живеем в България все пак  Peace

# 3 861
Аз пак да питам - някой има ли поглед върху присъдени издръжки в България - за невиновния, не за децата?
Мисля, че това е от новия СК, преди нямаше такова нещо.

# 3 862
  • София
Според римските Дигести, Теодосиевия кодекс и Юстинияновия кодекс жените в Рим и Византия имат право на наследсво и на собственост. Също така имат право да се разпореждат с личното си имущество в рамките на брака както намерят за добре. В Римската империя жените винаги са имали независима от мъжа си собственост.
С дивашкото и аборигенското право не съм запозната.

# 3 863
  • София

При много от силно религиозните еврейски групи жената няма право на лично имущество, не е наследник и няма никакво право да се разпорежда със средствата, които печели. При смърт на съпруга и, ако двойката е била бездетна брат му има право да я вземе за жена и ако братът на мъжа и не я освободи от левиратен брак със специална церемония в съда, тя даже не може да се ожени повече.

Това в Тората ли го пише? По времето на написването на Стария завет може и да е имало подобни практики. Сега - едва ли.

На много места по света жените нямат право на наследство и лично имущество. В Англия жена все още не наследява нищо от благоридническите земи и замъци на баща си ако има жив брат или негови наследници.

Да, но няма проблем да наследи престола. През последните няколко века главно жени са престолонаследници там. Сигурно заради патриархалното законодателство.

Последна редакция: нд, 20 май 2012, 22:02 от Alexandria37

# 3 864
  • Лутаща се
Доста се е изметнала темата.......
Относно омъжването след 35 г....
Според мен достигайки тази възраст без да си сглупил като келеш да се ожениш/омъжиш, от там нататък няма как да се получи. Човек захитрява, свиква да живее сам, не му се иска тепърва да трабва да се учи да се съобразява с някого.
Лично мнение.
В един друг свят или паралелна вселена аз не бих се омъжила.
И аз  Laughing несемейните ми приятели и приятелки са си много добре и много добри ...
А защо не в нашия свят skarlet71 ?
Защото в нашия свят вече съм омъжена от 21 години, отговорности и разни други глупости са ми на главата. Абеее....... тъпотия.
Като келешка бързах, да не би изпусна мъжа  ooooh!

# 3 865
  • София
Няма правилно или грешно решение! Щом сте искали (да се омъжите), значи е трябвало. Wink Обратното също е валидно.

ПП. Но да ползваш брака си за емоционална патерица, която те прави по-ценна пред света, е олигофрения! (не визирам никой конкретно, моля да не се припознавате!!!)

# 3 866
Както казва майка ми " Колкото по- късно, толкова по- добре. След това цял живот ще си омъжена ". И аз слушам, щото съм добра дъщеря Laughing
Обаче виждам нещо, което е много тревожно. Масово хора, които са се бракували твърде млади, скоро след това се развеждат по не особено лицеприятен начин. Познавам момичета на 21-22, които вече са разведени и то след кратък съпружески живот. В случая ми е жал за децата им единствено.

# 3 867
  • Варна
Цитат
Познавам момичета на 21-22, които вече са разведени и то след кратък съпружески живот
Не е задължително. Въобще, в отношенията между хората всичко е толкова индивидуално и не подлежи на унифиране. Peace

# 3 868
Любовта като дойде не пита дали е подходящата възраст  Wink
Дали си много млад или пък си вече "стар" няма значение. На кой когато му дойде времето

# 3 869
  • София
Любовта като дойде не пита дали е подходящата възраст  Wink
Дали си много млад или пък си вече "стар" няма значение. На кой когато му дойде времето

Да, но винаги можеш да не постъпиш правилно: вариант а) има време (с презумпцията, че все ще сме така, ама животът бил пълен с обрати) и вариант б) сега е единствения правилен момента (ама балансът не ни се равнява с времето)

Искам да кажа, че формула не можем да изкараме. Въпросът е да не преиграваме с пропуските/компромисите си.

Общи условия

Активация на акаунт