Толкова ли е трудно да се омъжиш след 35 г.?

• 253 121
  • 5 581
  •   2
Отговори
# 3 840

Съгласна съм с 10 c's, още повече, че и до неотдавна жените не са имали и право на собственост. Сякаш не съществуваш юридически, ако не принадлежиш или на баща си, или на съпруга си.

Кога е било това неотдавна? Laughing И през Средновековието и през Античността жените са имали право на собственост.

В рамките на брака става дума и е ясно за кой части на света говоря, предполагам.

# 3 841

Съгласна съм с 10 c's, още повече, че и до неотдавна жените не са имали и право на собственост. Сякаш не съществуваш юридически, ако не принадлежиш или на баща си, или на съпруга си.

Кога е било това неотдавна? Laughing И през Средновековието и през Античността жените са имали право на собственост.

В рамките на брака става дума и е ясно за кой части на света говоря, предполагам.
Тези части на света НЕ СА България, пък и там, да ти кажа, явно жените се чувстват добре. Кво им е - нито работят, нито имат други грижи, освен да задоволят съпруга и да отгледат децата.
Като ще си говорим с клишета, ако една жена не знае да въздейства на мъжа си, че да стане на нейната - никаква жена не е Simple Smile Пък нека им е зле на забулените каки.

# 3 842
  • София
Като чуя за такива хора и ми се гади чак Sick Как може да натискаш някой да си смени фамилията, да казва " татко " и " майко " на чужди хора, да го натискаш и да се сърдиш за имената на внуците Shocked Все пак не говорим за хора на по 70- 80 години, предполага се, че родителите на младоженците са доста под тази възраст и отдавна би трябвало да са се отърсили от подобни селски изпълнения.
Ех, една потребителка преди известно време написа нещо от сорта - Как така искате да вземете фамилията на мъжа си, да ви приемат в семейството му, пък не искате да казвате мамо на свекървата?
Звучеше искрено учудена. Със сигурност беше под 70-80 годишна, ако не и под 40. Laughing

# 3 843

Всъщност не е ясно. Уточни, моля.

# 3 844
  • София
Какво ядосахте Бояна с тая смяна на имената, та се прекръсти на Пена и ни заряза тука? Thinking Laughing

# 3 845
Какво ядосахте Бояна с тая смяна на имената, та се прекръсти на Пена и ни заряза тука? Thinking Laughing
Може да си е изгубила самоличността, и сега да я търси  Thinking Laughing

# 3 846
Ех, една потребителка преди известно време написа нещо от сорта - Как така искате да вземете фамилията на мъжа си, да ви приемат в семейството му, пък не искате да казвате мамо на свекървата?
Звучеше искрено учудена. Със сигурност беше под 70-80 годишна, ако не и под 40. Laughing
Аз лично не искам ничия фамилия, да ме приемат в семейството му, а да кажа " майко " и " татко " на хора, различни от родителите ми, е абсурд просто. Но наистина се изумявам как може да има хора, които вгорчават живота на снахите си, опитвайки се да им наложат собствените си възгледи. За мен е посегателство над личността и психически тормоз. Интересни са ми и жени, които се правят на маймуни и скачат по зададен сигнал само и само да се харесат на свекърва си. Казвам го, понеже познавам такива.

# 3 847
 А,бе ей,10 листа за тез имена!Явно в главите ви зее черна дупка,която крещи да бъде запълнена с някакви мисли. JoyОсвен това не сте ли чували за нумерология. ShockedИмената ни влияят,новите също.А пък ако една жена е влюбена,ще носи новото си име с такъв кеф!Даже като се запознае  с някого,ще бърза да го каже.Ще се чувства с него като Нике от Самотраки!

# 3 848
  • Paris, France
В България както обясняваше някой наскоро, ако не си подписал и партньорът ти влезе в Пирогов, може да не те пуснат да го видиш докато не излезе, понеже ти какъв си му според закона - познат
някакъв.

Тук, но мисля и в БГ не са проблем посещенията. Когато раждах и двата пъти (само тогава съм била в болници на Запад) се изредиха всичките ми приятели и рода. Проблем е даването на информация, може би, която е считана за лични данни. Но пък мъжо го питаха вместо мене дали да ми направят секцио, пускаха го при сина ни в неонатологията по цели дни и нощи без документ а тогава нито му бяхме изкарали акт за раждане (на бебето), нито бяхме женени (официално). Не знам. А има ли начин чрез нотариално заверен документ на даден човек да се дава инфо? Нещо като пълномощно.

в такъв случай каква е разликата между брака и съжителството?  newsm78

Пиша за Франция, защото в различните страни е различно. Основните разлики и проблемите, които те могат да създадат според мене са:

1) Сключен граждански брак е валиден навсякъде по света. Съжителството, особено касаещо еднополови двойки, не е признато никъде извън Европа. Ако, да речем, мъжът ми бъде нает от намибийска компания и пратен в дългосрочна командировка в Перу, компанията няма да плати местенето на партньорката, но би платила това на съпругата. Дори и той да поеме разходите, на партньорката няма как да бъде издадена виза за дългосрочно пребиваване в Перу, защото няма основание. Още по-лошо и това е реален случай. Европеец в невъзможност да вземе партньора си в африканска държава, където е пратен на работа (няма да му дадат виза), го закарва там като домашен personal. Първият попада в затвора по обвинение за присвояване на пари. Вторият нито може да изтегли пари от сметката му, нито да се върне да живее в запечатаното жилище, нито има право да се види с него. След като показва партньорския им договор е също тикнат в затвора за педерастия, която е незаконна там. Ако пътуваме и искаме обща стая в хотел на някои места искат брачно свидетелство или семейна книжка. Рядко има проблеми, но може да се случи.

2) Договорът за съжителство може да бъде развален едностранно по решение на единия партньор само чрез заявяване и влиза в сила 3 месеца след тази декларация, която струва между 70 и 150 евра. Другият партньор не може да спре или забави влизането в сила. И 50 години да сте живяли заедно, реши ли единия да си иде, пиши го бегал. Другият може да се окаже на улицата. Плюсът е, че е много по-евтино от евентуален развод.

3) Най-важната за мене разлика е, че при развод може да се поиска издръжка, която служи за запазване на стандарта на живот на партньора, който е в по-неблагоприятно финансово положение. Тя е до живот или друго съжителство от брачен тип и може да се променя в зависимост от обстоятелствата. При раздяла партньорите не си дължат нищо, абсолютно нищо.

тук са сравнени системите на френски

http://www.le-pacs.fr/comparatif-pacs-mariage.html

# 3 849
  • София
мерси! Не се бях сетила за това с чужбините и за издръжката. То, по нашенско второто го няма.

# 3 850
  • София
А,бе ей,10 листа за тез имена!Явно в главите ви зее черна дупка,която крещи да бъде запълнена с някакви мисли. JoyОсвен това не сте ли чували за нумерология. ShockedИмената ни влияят,новите също.А пък ако една жена е влюбена,ще носи новото си име с такъв кеф!Даже като се запознае  с някого,ще бърза да го каже.Ще се чувства с него като Нике от Самотраки!

Ха, така, сега и нумерологията се оказа важна! Изкукал народ колкото щеш!

# 3 851
  • Варна
Цитат
Относно фамилиите - преди 21 години като се женихме никой не ми каза, че можело и да не си сменя фамилията. По подразбиране си беше задължително.
[/b]
Kak ги измисляте тези неща, не знам. Семейният кодекс е от '48г май. Никъде не пише за задължителност на фамилното име след брака.
Майка ми не е искала да приеме фамилията на баща ми, но служителката я посъветвала все пак да го направи с тире. Защото иначе е трябвало навсякъде да ходи с удостоверението за брак. Номинално е с тире, но това не е отразено в зеления й паспорт - беше си с нейната си фамилия.

# 3 852
  • Варна
мерси! Не се бях сетила за това с чужбините и за издръжката. То, по нашенско второто го няма.
Има го  Peace

# 3 853
Цитат
Относно фамилиите - преди 21 години като се женихме никой не ми каза, че можело и да не си сменя фамилията. По подразбиране си беше задължително.
[/b]
Kak ги измисляте тези неща, не знам. Семейният кодекс е от '48г май. Никъде не пише за задължителност на фамилното име след брака.
Майка ми не е искала да приеме фамилията на баща ми, но служителката я посъветвала все пак да го направи с тире. Защото иначе е трябвало навсякъде да ходи с удостоверението за брак. Номинално е с тире, но това не е отразено в зеления й паспорт - беше си с нейната си фамилия.

действащият семеен кодекс е 2008 или 2009 г.
предишният е от осемдесетте години, преди него има друг. не знам този от 48 година до кога е действал. Tired ти не беше ли юрист по образование?

# 3 854
  • Варна
Семейният кодекс си е все онзи от 50-те години. С допълнения и изменения. Надявам се правите разлика между нещо изцяло ново и изменено такова?

Общи условия

Активация на акаунт