Толкова ли е трудно да се омъжиш след 35 г.?

• 253 157
  • 5 581
  •   2
Отговори
# 3 765
Невена,
разкажи малко как е уредено съвместното съжителство във Франция, какви права имат партньорите, какви ангажименти след раздяла.

# 3 766
  • София
Ох, смешно ми е, когато някой започне да обяснява за пълноценното си самотно съществуване и абсолютната ненужда от друг човек. Такива хора в тази тема място нямат.
....

Да си сам и да си самотен са различни неща. Много омъжени дами са доста по-самотни от неомъжените, надявам се схващаш препратката.

ПП. Аз не съм сигурна къде се числя, защото и "стандартите" не са ясни, но участвам защото ме дразнят изопачените обобщения.

# 3 767
Сега пък фамилиите. Crazy
Имам доста приятелки в Бг,които не си смениха фамилиите за тези на мЪжовете им Rolling Eyes
Това както всичко друго си е личен избор.
Ама чакайте първо да намерим женихите па после ще уточним фамилиите.
То сега така като - рибата в морето,а ние с тигана в ръка  Mr. Green
Тази тема е безмилостно хумористична  Peace

# 3 768
  • Paris, France
argun, накратко. Правата и задълженията при съвместното съжителство и брака са почти едни и същи - право на обща медицинска застраховка, кредити в банки, право на информация за партньора (в полицията, болницата итн), право на наследство, издръжка итн. Има разлики в правата за бащинство/майчинство, но те касаят само еднополовите двойки. Ако дете на женена или съжителствуваща официално с мъж майка е автоматически записано като дете на мъжа и/партньора и, това не е така при еднополовите двойки. Тук записване на двама еднополови родители в акта за раждане не е възможно. Има разлики при осиновяване на дете между женените и съжителствуващи двойки. Общо взето, разликите касаят само децата, които не са и на двамата.

Съжителството се прекратява лесно, само чрез анулиране по желание на единия и другият нищо не може да направи. Развод на женени може да се точи десетилетие и по закон е задължително с адвокат/и. Няма опция да не се ползуват услугите на адвокат при развод, дори и да няма деца и общо имущество.

Има разлики и в имиграционните права. Женен за французин чужденец има автоматичното право да живее във Франция и да работи. За съжителството не е така и съжителствуващ с французин чужденец може и да не получи право на пребиваване (по този параграф). Също за да получи партньорът право на постоянно пребиваване се изисква по-дълъг период. Зависи и от коя държава е с какъв статус.

Има и предбрачни/брачни договори, които съдът взема под внимание. Най-бедните и най-богатите не се женят нито подписват договори за съжителство ако са с човек с много различно финансово състояние от тяхното, защото тук данъчното облагане и социално подпомагане са семейни а не лични.

Единственото предимство, според мене, на регистрираното съжителство пред брака е, че разтрогването му е лесно, бързо и евтино.

По закон е забранено на женени хора да подписват договор за съжителство с други хора. Дори и да има регистрирана дългогодишна раздяла, докато не излезе разводът не може. Обаче на практика много женени хора (разделени, разбира се) подписват съжителство. Двама приятели на мъжа ми даже си доведоха жени-чужденки и им извадиха визи по този начин. Познавам и майка в този форум, която така, с все още женен мъж си оправи правата за работа и престой навремето, когато все още такива за българи нямаше (и даже все още няма). Не зная къде и как точно го правят, но явно може. Регистрираното съжителство е начин за някакво легитимиране на връзката когато единият партньор е женен и не може да се разведе.

# 3 769
Много ти благодаря за това обяснение, много е интересно.
В България както обясняваше някой наскоро, ако не си подписал и партньорът ти влезе в Пирогов, може да не те пуснат да го видиш докато не излезе, понеже ти какъв си му според закона - познат някакъв.

# 3 770
  • София
в такъв случай каква е разликата между брака и съжителството?  newsm78

# 3 771
Сега пък фамилиите. Crazy
Имам доста приятелки в Бг,които не си смениха фамилиите за тези на мЪжовете им

Аз имам една приятелка, която не си смени фамилията, повечето са с тиренца  Simple Smile

# 3 772
в такъв случай каква е разликата между брака и съжителството?  newsm78

хаха, как каква е - в единия случай подписват брак, в другия съжителство.
така в крайна сметка полагат така трудния и неважен подпис под съответният контракт  tooth

# 3 773
  • София
Това с фамилиите е пълна простотия!
Аз съм с тире, но съжалявам ужасно. Още не мога, вече почти 8 г да свикна с нова фамилия. Как си го причиних въобще не знам... ooooh!

# 3 774
  • София
от изброеното не видях никаква разлика. Изглежда, сякаш са еднакви и съжителството дублира брака. И все пак, явно трябва да има разлика, щом и двете съществуват!  newsm78

# 3 775
  • Варна
Това с фамилиите е пълна простотия!

Аз моята не си я промених втория път (не, не защото се страхувам да не изгубя самоличността си, а по чисто бюрократични причини). Имам граждански брак, имаше си опция да не си променям фамилията. Имаше и опция съпругът ми да вземе моята.

# 3 776
 А бе я да ви светна аз по темата,/и подтемите/.Както казва баба ми:"Мома да не си на днешно време!''Мъжете изобщо не искат да се женят-нито младите,нито старите.Животът е труден и те искат да са си фри.Най-важната причина,поради която не щат да'' свият гнездо'' е,че са видяли как техните бащи са се превърнали в плюжеци с увиснали рамене,лишени от радости в живота.Това първо.Второ-за съжаление жените бързо губим свежестта,а често и излъчването си.Сега младостта е фиксидея.Всички се опитват да подражават на младите -на външния им вид,начин на живот,говорене...Жени на 50 се държат като лолитки.Да,на мода е лолитката и може би това е нормално.Много по лесно е един мъж да се увлече по някоя свежарка,отколкото по уморена и маргинална лелка,която ''не се дава''на младите.Моя съвет към тези,кито искат, пък не могат да се омъжат е да не им пука.Нека си родят по едно детенце.Ще се отпуснат,ще се почувстват по добре,и тогава може и да се оженят.Ако не-пак да не им пука.Животът е готин и най-вече ефимерен.

# 3 777
   Сетих се още нещо. Rolling Eyesзрелите жени да се насочат към мъже с по така изявен едипов комплекс.Има си такива,дето харесват зрели,че и презрели.Май бяха от водните зодии тези мъже,ако искате мога да питам.Така всички ще се хепи. Heart EyesНадавам се да съм полезна в темата,де. newsm78

# 3 778
Не при мен, а съм риби. Не знам какво имаш в предвид в презрели ама си слагам примерни граници +- 5 години и то ако е + да не личи много, а да младее та да е около моята възраст. Иначе предпочитам -5, но човек не знае никога къде и как ще се влюби.

# 3 779
  • София
в такъв случай каква е разликата между брака и съжителството?  newsm78
Вместо да се ожениш се жениш, но се един твърде сериозен договор. На практика е същото, но пък можеш да не се ожениш. Mr. Green Всъщност, сериозно, най- важното е, че ако живееш с човек от същият пол можете да се ожените чрез такъв договор.

Това с фамилиите вече е хит. Можеш да имаш хиляди причини да приемеш фамилията на съпруга- като започнем от това да носиш една и съща фамилия с децата си и стигнеш до битови въпроси като това при претоварен самолет да не се окаже, че само човекът с различна фамилия няма да може да лети днес.

В моето семейство няма традиция жената да приема фамилията на съпруга си, нито е традиция патриархалното семейство. Вероятно затова и не ме гонят революционно феминистични настроения, а мога да следвам нуждите си без да се страхувам, че с това да губя идентичност или права.

Общи условия

Активация на акаунт