(Био) зеленчукова градина 14

  • 109 446
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Грозното Пате Според мен след месец салатката ще е готова за разсаждане-т.е в края на март.Босилек може да се разсажда,така че добре е ,че е вече посят в саксия .Аз миналата година го сях доста късно /през м.май/ и после го разсаждах из доматите ,защото четох ,че са добра комбинация и взаимно се пазят от болести.Може да се посее и направо навън в лехата след като се затопли времето.
Утре сутринта заминавам на Балкана /не съм ходила от декември/ Нямам търпение .Ще режа дърветата и ще ги пръскам, ако познаят синоптиците времето .Твърдят ,че утре и в събота ще е топло ,10 градуса.

# 361
  • Мнения: 6 481
MX, благодаря ти!
А да се притеснявам ли за есенните салатки, че повечето са с пожълтели листа?

# 362
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Досега не съм се възползвал от лунните фази, но звучи обещаващо. Много живи същества нагласят разни случки в живота си по лунния цикъл. Сещам се за изпълзяване на някакъв вид дълбоководни раци за чифтосване точно на определено пълнолуние веднъж в годината. Чифтосване веднъж годишно, мерси  Wink. Там в дълбоките води няма магданоз, та до някъде ги разбирам, де

avocett, интересни мисли споделяш. Харесах челната дъска на барачката ви.

Грозното Пате, Босилекът е топлолюбив. След такава зима не очаквам да поникнат случайно попадналите в градината ми семенца - измръзнали са, а обикновено презимуват. Младите растения трябва да се пазят от слана. Изнасянето  в градината на постоянно място трябва да стане след като отмине вероятността от слани. При мене опасността от слани отминава след 5 май някъде, но понякога рискувам, на по закътаните местенца. Баща ми разправя за люта слана на 24 май някъде през 60-те. Другото е да му се предвиди защита. Голите охлюви го обожават, докато е млад. Босилекът се пресажда успешно и в по-ранно, и в сравнително напреднало развитие, така че и да избързаш с сеитбата - не е страшно.
Козе сирене с босилек, зехтин, риган и маслини...

Здравей, olqq86. Засей семенцата от домати вътре, сложи в кофичка от кисело мляко по две семенца. Предлагам ти тази схема, за да няма пикиране, което в началото може да те затрудни. 40 корена са малко за едно семейство, сложи 80. Купи си готова торопочвена смес около 20 литра, ако нямаш удобно торище наблизо. Засега не прилагай кокошия тор, но който аз съм голям почитател. Изкисването на семената на доматите не е необходимо, ама и не пречи - те кълнят добре и сравнително бързо. Изкисването се нарича рътене и ако се направи, ще ускори процесите в доматения случай с 5-6 дена.

# 363
  • Видин
  • Мнения: 29
                     Здравейте, бахчеванджии!!! Laughing

      Мотам си се аз из форума от една камара време и преди няколко дни попаднах на вашата тема.
  Е, нЕма друга такава!!! #CrazyОсвен безценните съвети и опита,койта споделяте, много ми хареса и стила ви на изразяване.Явно дОсега със земята ни прави по-земни и добри!

   И така,да ви се представя в цялата си прелест! Wink Казвам се Валя и както е видно съм присадена вече 30 години в "дивия" Северозапад.По-точно във Видин, а от 5-6 год. и в Ново село.Ако някой ми беше казал преди това,че ще ми доставя такова голямо удоволствие да си гледам двора,щях да му се изсмея. Обаче сега я да видим кой е номер 1 в махалата!Щом вече давам съвети и на  комшийските бабички! Laughing Шегата настрана,но наистина в последните години много "задобрях".С безценните съвети на баща ми/по телефона,от 450км/, с ровене из Нета и помощта на селските баби,мога да се похваля с един добре поддържан и даващ добра реколта двор.

       Божеее,май ми умря циганката дет ма фалеше! Joy

   А сега по същество.Тъй като нямам възможност да си правя разсад/освен на краставици и тиквички/ от Видин си купувам разсада за домати, а от Нова Загора/родния ми град/ баща ми ми праща разсада за пипера.Въпреки лошата почва при нас- песъчлива и незадържаща влага,не мога да се оплача от  реколтата.Тук все още имаме сняг и засега нищо не мога да сея навън.Но при първа възможност -моркови,магданоз и копър.

      Аз май голямо представяне направих,голямо чудо! Laughing Ще  ви покажа и снимки ,ама айде не всичко изведнъж.

   

# 364
  • Мнения: 86
Ох,не знам-според прогнозата през цялата следваща седмица ще има валежи от сняг  #Crazy.
Някой беше питал защо е по-добре да се сее гъст разсад вместо по семка-две в кофичка.При гъстия разсад се създават по-добри условия за дружно никнене,растенията сякаш се съревновават едно с друго и растат по-бързо.Освен това е много по-удобно да правиш микро климат на няколко съдчета вместо на десетки кофички.При пикирането се подбират еднакви растения в чифт,за да не доминира едното.
За времето на сеитба-във всеки регион си има народни традиции за сроковете-изградени върху многогодишния човешки опит и наблюдения.Пример за нашия край-разсада се сее по Благовещение,а се разсажда след Св.Св.Кирил и Методий и то по стар стил.Зеле за късно се прави на разсад след като се метне агнето в пещта на Гергьовден и се разсажда десетина дни след Петровден.А се бере след Димитровден по стар стил-8 ноември.И е втасало в качето за Бъдни вечер.
На Зарезан-14 февруари се зарязва лозето,но се започват резитбите месец по-късно-иначе съществува риск да се разбудят рано соковете и да се провокира измръзване при застудявания.Освен това и нещо практично в тази връзка-как режете лози без да са напъпили пъпките,без да е тръгнала мъзгата?Няма никакви ориентири дали не остава нещо помръзнало и дали няма да се наложи повторно оглеждане за поражения и повторна резитба  newsm78
Сроковете и таблиците си ги измисляме ние.А природата трудно се вкарва в схеми....Иска търпение...
Добре дошла Валюша  Hug-харесва ми устрема и изказа ти.Давай снимките,сигурна съм,че има какво да се види.

# 365
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Ако режа рано - гледам цвета и набръчкването. Мъртвите пръчки са загубили цвят, сбръчкват се, трошливи са, а които са загинали по-отдавна имат даже и белезникава плесен, че даже и черен цвят. Но ми се е случвало и да пощадя някоя, уж да й дам шанс, пък после се налага да мина втори път. Ама още ми е рано и хич не бързам.

Хей, да знаете, че липанката се реже на дълга резитба. Случайно го установих миналата година, а после се оказа, че и в нета пишело.

Добре дошли на новите   bouquet

Авосет, как ме зарадва. Твоята снимка на работливата катеричка ще си я сложа на десктопа.

Последна редакция: пт, 02 мар 2012, 13:30 от amica1

# 366
  • Мнения: 8 997
Някъде има ли схема за рязане на асма?
Съвсем показно, като за чисто начинаеща,  моите са млади, тази година, ако не са нещо измръзнали, ще се качат по асмалъка, какво да ги правя?
 Надничам по чуждите дворове,сега все още има добра видимост, докато не са се разлистили, ама никой още не е зарязвал, та да видя.... нещо на две-три пъпки ми се върти в главата.

Другото... садих в една дупка по три пръчки, не бях сигурна, че ще се хванат...ами навсякъде и трите са се хванали, миналата година избуяха...разклониха се...дори грозде имаше...сега какво да ги правя, да махна ли някои, по две ли да оставя, така съм виждала да има - по две, не по три.

Авосет, май тази катеричка от снимката ти е изгризала кората на дърветата?

ПП. Добре дошли на новите (хихи, как хубаво звучи, да не си вече съвсем нов в темичката, да посрещаш като домакин). Шега, далеч съм от домакин, но ми е уютно тук, все едно съм на гости у приятели.
 

Последна редакция: пт, 02 мар 2012, 16:01 от нова

# 367
  • Мнения: 1 754
Коя лоза е липанка, друго име има ли?

# 368
  • Мнения: 86
В обедната си почивка ходих при един приятел на раздумка.Човека има оранжерии-преди години сееше домати и краставици,после продаваше разсади за зеленчуци,после и цветя...През април-май оранжериите му са вдъхновяващи....А човека днес е отчаян-обикаля по пазарите и в повечето дни не успява да си покрие разходите,снега е разкъсал полиетилена на оранжериите,времето не позволява препокриването им,разсадите трябва да се пикират....а едва ли ще бъдат продадени...
Час бях при него-хората подпитват за цените,притръпват зиморничаво и отминават навъсени, без да купят.Опаковките семена са с намален грамаж и увеличени цени,арпаджика на 4,5-5 лева...коментарите са,че по веригите лука е на 39 стотинки и да сееш е безсмислено....
А яйцата днес вече са на 50 стотинки-в медиите никой бъкел на обелва на тази тема.Има огромен недостиг на прясно мляко и изкупните му цени също се движат нагоре....
Къде отиваме и какво ще правим?
Простете ми....за включването извън темата,но знам,че разбирате  Hug
И още една вметка-на парламентарния контрол днес Дянков каза,че сме в една група с Люксембург по макро икономическа стабилност.Контрираха го,че там минималната заплата е 1800 евро...Но сме в една група все пак...
mama_gali,доколкото съм информирана липите или липанките са от типа  на Отел.
 нова,аз се уча на лозарство от няколко години-татко беше много,много добър,но съм слушала с половин ухо уроците му  Embarassed.Сега чета,припомням си таткови съвети,разпитвам възрастни,срещам противоречия.Но мисля,че за асмите е важен сорта при резитбата,а не толкова това,че са на конструкция.Трябва пръчките да са равномерно разположени на конструкцията.Оставяш по-дълго това,което ще прави новия ствол,ако ще запълваш място.Иначе режеш на две пъпки за плод и редуваш с една за чеп.Първите ще родят тази година,а чепа ще е за догодина.Маха се плътно до стеблото всичко болно,изсъхнало,реже се под наклон така,че капката от мъзгата да не тече през пъпката,за да остане суха.И не се лакомете-лозата трябва да има сили да изхрани гроздето,а ако е оставено прекалено много ще и е трудно и няма да успее да узрее.
И се брои и така наречената спяща пъпка,в самата основа на клончето.
И се има в предвид,че лозата е всъщност лиана и соковете бягат съм върха и там хранят по-силно...оставяйте по-малко плодни в началото...
Има сортове,които се режат на 7-9 плодни пъпки-много е трудно по описание.Друго си е да ти покаже някой,да ти обясни "защо" на място

# 369
  • Мнения: 465
Друго си е,Вили! Hug
Ти си ми като детска книжка-чета,препрочитам и се радвам.И помня!
И тъгувам,когато сравнява Дянков.Забравя как е живял,тук.И как се живее в България....
...На всички ви искам да завържа по една мартеничка.Защото ви обичам!
Даже катеричката на Авосет ме усмихва.Почти забравих за моите Катеринки и вчерашния арпаджик.И после викат-не бил афродизиак.Преровиха ми Градината.
То не бе любов,то не бе чудо!
Скилидките чесън са топнати в растителен хормон.
Та,не смея да мисля где ще ги удари..мъжките. hahaha
Последна надежда за солидарно земеделие(и за тях ,и за мен-с добро!) е зимната салата-Валериане́ла(Valerianella locusta).
Точно така от ..валериан идва.
Като киселец,като щавель...Ранко напролет,хрупкава и многодишна.
Успокояваща.И Градинарката,и Катеринките.Че ми идва....
Сигурна съм,че расте в България.Щом я продават в Пикадили.
Пишете за асмите.Темата е сериозна.
А St.Dobri и Лейди Блю да споделят за лозята.Нашето остана незагребано.
Ей,душата ще ми извади мама.Не пуска корени тя.
Тук било Прерия. Joy
Валюша и четящата мама-покажете,споделете,
Добре дошли! Hug
Луната е половинка.Да се претърколи и Пълнолуние и посявам репи и къдрав спанак.
Да дръпнат от силата на Земята.И аз да кротна.  Laughing

# 370
  • Мнения: 1 754
Всичко си записах, Вили  Peace Ние имаме съсед, който режеше асмите, вече не давам, не обяснява нищо, не показва, разпорежда се като у тях си, затова искам не искам трябва да се науча. Отел нямам, аз си помислих да не е чауш, ама не, тук мъж ми казва липа май точно на отела.
Какво говорите 50 ст яйцето, ужас някакъв  ooooh!

# 371
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Цената на яйцата се вдигна, което всъщност е хубаво - много хора може и да се стимулират да си вземат носачки. Омръзна ми да гледам запустели курници, и то не от друго, а от мързел и немукаетлък. Кокошката е чудесен начин за преработка до чудесен тор на практически всичкия органичен отпадък, непретенциозна, пък и вкусна. Имам два довода против това да гледам птици: теснотията и многото пътувания. Имам и около 35 -  за. По Делиормана гледат много гъски - Вълкът да каже нещо. Придавали по-бързо от кокошките и се нуждаели от по-малко фураж и лекарства.
Изобщо смятам, че можем и трябва да си говорим за домашните животни в темата.

Реших да посъветвам olqq86 да не подготвя доматения разсад чрез пикиране заради споделения от нея малък опит. Производството на разсад по схемата масов посев - пикиране е безспорно по-добро за домати и донякъде за пипер. Освен изброените предимства от vili__66 бих добавил и възможността при пикирането да се зарови младото растение до подсемеделното коляно - така допълнителните коренчета се развиват рано. Обилният брой растения при масов посев при мене се явява проблем -жал ми е да изхвърлям растения, пикирам абсолютно всичко изникнало, и после се налага да засаждам по пътеки, по тирове и саксии дори.
Валюша, разкажи как зарязвате гъмзата  Wink.

Край Калофер съм виждал добре различните школи за рязане- буквално в съседни лозя. Едното лозе изрязано ниско до земята, а другото - на буквата U, третото пък - високо, на първия тел. На вид сортовете са еднакви, а лозарите обаче май са с различни виждания.

# 372
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Веси,
Да тъ путсетя, казва се щавляк, като пустиняк..Какво е това щавель?Кожи ли щавите?
Подсетихте ме че и мен чакат асмите.Няколко години все се молих някой да ми подскаже, да ми помогне пък накрая взех ножиците . Ми стана.Оставих ги на 2 -3 пъпки ,че ми беше жал да режа толкова много.Стана отел за чудо и приказ.Колкото човек повече се взира в проблемите все по-големи стават.Трета година се справям.

# 373
  • Видин
  • Мнения: 29
     Първо да благодаря на всички за топлото посрещане! Hug Heart Eyes

   Куркума, колкото и да ти е странно,ние не гледаме лозя.Явно съм си взела за мъж единствения новоселски екземпляр,който не пие вино! Laughing Иначе на тати новозагорската ракийка му се услажда,ама само като имаме гости. Дори миналата пролет изкоренихме лозето в двора и го направихме овощна градина.На него му дай плодчета,ама пресни,не развалени във вид на вино или ракия. Абе едно време право ми казваха хората,че от Ново село куче за тамазлък не си вземат,аз -нееее! Laughing Тъй че по всякакви лозарски въпроси съм непричьом! Embarassed

# 374
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 976
в ново село ходехме на бригада - фъстъци брахме  Mr. Green и ядохме
Ееееееееех, кога беше това  Hug преди има няма 100 години  Whistling

още ли нищо не им се разбира?  Laughing

утре ще си наобиколим нивката, ще докладвам за спанака, магданоза, баклата лука...

Общи условия

Активация на акаунт