(Био) зеленчукова градина 14

• 109 433
  • 753
  •   1
Отговори
# 390
И аз си имам 5 кокошчици + 1 петел. Казва се Аслан, петела де Mr. Green И моите наистина са щастливи кокошки, защото татко им е отделил място в един кът на двора да си ровят и да кълцат колкото си искат.
Моите са обикновени кокошчици, докато тия на Люб са направо тип ,,манекенки,, Mr. Green Mr. Green Само се чудя къде ги гледате? Доколкото си спомням още не живеехте в този парцел, където е цветната и зеленчуковата градинка?

# 391
и нагреватели, за да не замръзват зимата.
Можеш ли да ми покажеш някъде в нета линк към тези нагреватели.
Голям проблем е зимата с водата.
Моите си живеят около ограденото езеро, където е патока. Обикалят си и си чопкат земята.
Разделени са в две ограждения, защото след като пораснаха се оказаха от 6 птици - 4 петела. Един успях да дам на място, където няма да го ядат, други двама се разбират, последния е отделно. Добавих и две кокошки, че то смешна работа. Сега имам 3 петела и 4 кокошки.
И пак да кажа - все още се надявам - на единия, обикновен, черен, но красив - му търся дом (в който няма да го ядат), че ми заради него са двете ограждения и всичко е по две - къщи, хранене, отопление.

# 392
  • При розите и топлата вода ......!
При нас днес беше чудесно време. Земята започна да попива. Сутринта блестеше като че има коричка лед, толкова е напоена.
Окастрихме дръвчетата и са готови за пролетно пръскане.
Привет на новодошлите. Hug
Вес, какво е щавель? newsm78
st. Dobri и аз харесвам този начин на оформяне на дръвчетата- мисля че беше "подобрена италианска корона". Това още не си го рязала тази пролет нали? Има доста за хващане, поне по моя преценка, де.
Ljuboznatelna, от къде купихте тези хубавици? И ние сме намислили тази пролет да се сдобием с кокошки. При нас не съм видяла да продават такива.
Още не сме изровили лехата за разсадите. Чакаме да поизпръхне.

# 393
  • Варна-София
Аз ще взема отношение. Щавель е лапада, Щавель кислый е киселец, а щавель конский мисля, че го нямаме, но руснаците го използват за натъркване на дървесни рани. Изчегъркват болната част и вече здравата я натъркват с него, за да не се напада от гъбни болести. После замазват със замазка.

Не съм си хранила червейчетата от м. декември. Натрупали са много тор. Започнах да я отделям. Торта от ЧКЧ е пълна с яйчица. Когато температурите паднаха под нулата обеззаразяването от яйчица и случайно останали червейчета беше лесно - те измираха. Тогава без да се замислям я ползвах за стайните цветя, но сега вече се затопли. Не ми се ще да я обеззаразявам нито термично, нито с химия. Ще я ползвам:
1. Да торя дърветата (със свредел на дълбочина 30 см)
2. За разсади (различни от домати и пиперки, защото от нея непрекъснато ми никнат хем домати, хем капии от есенната кампания)
3. За шербетуване
Като отделя торта и ми олекне установката, а и като дойде 10 април (последния срок за замръз по нашия тараф) ще ги настаня пак на вилата да летуват.

Потвърждавам, липа=липанка. Отел нямам. Опитах се да разбера що за грозде е, но излиза какво ли не - Отел, Отело, има и варианти с апострофи и излизат картинки и на бели и на червени грозда. За липата, обаче оттук нататък ще режа на 5-6 пъпки. Досега режехме на 2, обаче разкошът настана миналата година, когато нещо се измързеливихме и изобщо не я рязахме, пък какво грозде направи - ум ни зайде. После и в нета прочетох как се реже лабруската (този вид грозде е братовчед на културната лоза - витис винифера). Сортовете на лабруската ги дават да са липа, алжирка, отело, кераца и други подобни.
http://www.ehow.com/how_5081630_prune-concord-grapevines.html

Последна редакция: нд, 04 мар 2012, 19:17 от amica1

# 394
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Вес, какво е щавель? newsm78
st. Dobri и аз харесвам този начин на оформяне на дръвчетата- мисля че беше "подобрена италианска корона". Това още не си го рязала тази пролет нали? Има доста за хващане, поне по моя преценка, де.
...

Mr. Green вес е от Резервата, аз съм в Резервата, значи и аз мога да отогворя  Hug
Wink както и Рорик каза истината е в щавляка = лапад  Laughing

Hug за короната, карам по детски спомени.  Hug

не знам дали е "подобрена италианска" или "стара дядова", преди година изчетох камари книги и окончателно се оплетох в идеи, термини, правила....
сега караме на око и съм доволна.
и да, тогава още не беше оформена, днес вече е   Hug остана лозето, прасковките в него и сливите на улицата  Grinning а колко е приятно да правиш нещо и да ти мирише на пролет  Heart Eyes

# 395
  • Видин
    Айде сега, строй се -преброй се! Laughing

Който е с мускулна треска - две крачки напред!
   Който го боли кръста- една крачка напред!
   А който го е сецнал кръста/пу-пу/ - да си седи в редицата!-кът чи ли мож да мръдне Laughing

Най-накрая и на нашата улица,пардон-градина, изгря слънце! Laughing Вятъра "снегояд" си похапна добре и му останаха само трохички по усойните места.А аз като луда търча из целия двор да гледам къде какво се е подало-къде цветенце,къде лук или чесън.Награбих семената-санким ще сея моркови,магданоз и т.н.- ама нъц! Close То "калище"/на новоселски/! Shocked Ама нЕма спиране- подпукахме дръвчетата.Изрязахме ги,както си знаем,"подобрена новоселска корона". Wink

Аз пък имам едно питане: Ще се отрази  ли зле на добива,ако засадя доматите на миналогодишното им "обиталище"?Двора ни е малък,заграден от всички посоки с ижъ/къщи/ ,клакане/плевни/ и мутваци/летни кухни/- превод от "неразбираемия" новоселски.Нямаме възможност да правим нормално сеитбообращение.

И последно,че ставам досадно бъбрива, днес обрах една голяма торба орехи ,паднали на земята.Силния вятър си има и своите предимства!И за голяма изненада- 90% бяха читави! #Crazy 

# 396
  • на пъпа на Златията
St.Dobri,,
Не ми ли иска някакви семена от чушки?Що си мисля че те нямаше в списъка?Адрес пращала ли си ?
Останали са ми от ония ...  четвъртитите.
А на Вес трябва да и припомняме звучната ,ефективна резерватска реч.
Амика, последно  липанката , отел ли е?Кераца , керацуда ли е? 

# 397
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
St.Dobri,,
Не ми ли иска някакви семена от чушки?Що си мисля че те нямаше в списъка?Адрес пращала ли си ?
Останали са ми от ония ...  четвъртитите.
А на Вес трябва да и припомняме звучната ,ефективна резерватска реч.
Амика, последно  липанката , отел ли е?Кераца , керацуда ли е? 

Mr. Green искаааааам  Hug веднага ще пиша ЛС

и червеи искам, мъжлето подготвя апартамента им  Laughing
 Thinking нави се съмнително бързо, сгазил е лука значи  Whistling

и при назе дуйна ветара и снег нема, сал мачките мячкат на зла гад и не дават да спим ни на обед, ни вечер.
ама ние и без туй не спиме, че вино още има, а тук-там и некой дарап сланина  Whistling

# 398
  • Пазете Гор
...И за голяма изненада- 90% бяха читави!

Браво, ето кой ще прави баклава!
Отглеждането на домати на едно и също място в годините (монокултурно) не се препоръчва. Виждал съм и прилични изключения, все пак. Ако все пак решиш да използваш същото място, предлагам ти да засееш сега грах. Ще стане готов между 20 май и 5 юни, а може и по-рано. Тогава ще е идеално време за засаждане на осем седмичен разсад от средноранни домати - значи да засееш семе за разсада им около 5 април. Аз така практикувам - засаждам доматите на два пъти - първите около 5 май, а вторите - на площите с грах - в деня, в който оскубвам граха. Добивите от домати са прилични, макар и леко късни - точно в консервения момент. Казвам го, за подбора на сортове.
Грахът е класика в сеитбообращенията - бърз, ранен, лесен, азотофиксиращ, вкусен, полезен, добивен. Аз ще засея грах утре, имам сорт Динга.

В парцаливия ми роден край ЩАФЕЛ наричаме спанак, лапад, лобода и киселец. За по-лесно. Моят любим ЩАФЕЛ е копривата. След двадесетина дни ще има прясна, та трябва да наблегна на сушената.

Днеска чоплих цял ден, изкарвах боклуци, подреждах бордюрите, ръчках в торището, засях магданоз. Орязах асмата ниско, стегната и спретната е, като новобранец  Simple Smile. Всичко е презимувало отлично - спанак, чесън, целина, магданоз, марулки, че и праз. На напечените места почвата изпръхна, лека, фина, раздробена от лютия студ.

Ох, крайно време ми е за ЧКЧ!

Котката е ползвала цяла зима за тоалетна една и съща леха. Ако от същата има по-висок добив, ще го пиша откритие.

# 399
  • на пъпа на Златията
Сбрааме се резерватските,  таа вечер.Валюша пущила нек"ви нови думи.А сме само на 100-тина километра.Къде ги тия корони, че имам да опраам овошките?

ПС  Куркума , Аз все на едно място садя доматите , не помня от колко години.Сигурно от 20 г..Просто повече торя.Коловете ми са циментови и ми е трудно да ги местя.Мислих тая година да ги преместя , ама се очертава да им се размине.

Последна редакция: нд, 04 мар 2012, 20:07 от rorik

# 400
  • Пазете Гор
Сеитбообращението е препоръчително, не е задължително. В книгите пише да не се сее едно и също нещо на едно място в последователни години - заради вредители, болести и специфично изтощаване на почвата. Има места в Родопите, например, дето 150 години се садят само картофи, нищо друго. Така е в нивите с тютюн, фасул. А за фасулите пише, че монокултурата е пагубна ужким. А хората си добиват повече или по-малко прилично. та така.

Аз въртя културите, уплътнявам във времето и пространството. Интересно ми е, и мисля, че има и полза.

# 401
  • на пъпа на Златията
Куркума ,
Да  определено има полза от сеитбообращението и то голяма.. Пробвано е. Просто, при мен опира до удобство за поливане, слънцегреене, от физически възможности. Но не е фаталноаконякоя годинане се направи.Ще пробвам тая година поне да облагородя поне по някакъв начин почвата. 

# 402
  • густо майна Филибето
bushkata, ползват ги за гълъби -
ето
И тук

# 403
  • Варна-София

Амика, последно  липанката , отел ли е?Кераца , керацуда ли е?  

Не е. Обаче и липанката, и отелото, и керацата са сортове от Витис Лабруска.
Също както Димятът, памидът, Болгарът, Дунавският мискет, Мерлото и т.н. са сортове от Витис Винифера. А Лабруската и Виниферата са братовчеди, също както ябълката и крушата, касисът и немското грозде.
За Керацудата нямам познания. Но си купуваме вино и пием с удоволствие. Също за Отел нямам познания, но май бил различен от Отело.

Давайте адреси на лични за ЧКЧ, когато се решите. Днес си правих среща с Писаро и й дадох.

Мисля, че е добре да разкажа за някои мои експерименти, които се оказаха жестоки. Пускала съм ЧКЧ в компостната купчина с добро овлажняване през лятото. В природата ЧКЧ имат много врагове - стоножки, паяци, къртици, глад, суша. Аз къртица нямам, но другите им врагове бяха достатъчни. Почти никакви ЧКЧ-та не оставаха до есента в компостните купчини. Така че, който си вземе, трябва да ги държи отделно.

Босилекът в саксия продължава да е добре. Вчера правих сос песто с него. Мисля си да пробвам пак да вкореня клончета във вода. Много ми хареса волята му за живот.

Последна редакция: пн, 05 мар 2012, 11:40 от amica1

# 404
Благодаря ти! А аз ги търся по чужбина, намерих в Англия и така и не намерих начин да ми донесе някой. До другата зима ще се оборудвам, непременно.

Общи условия

Активация на акаунт