Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 18

• 84 901
  • 754
  •   1
Отговори
# 285
  • густо майна Филибето
simona08 , това състояние се определя от много признаци, комплексно. Само липса на говор още не е аутизъм. Детето ти има лепетна реч, което означава, че ще изговаря и думи.

# 286
благодаря за отговора ти аз съм чела за аутизъм и за в момента не намирам нищо притеснително при моето момиченце когато види някое дете по улицата отива при него и му се радва прегръща го иго целува показва с ръце колко голяма ще стане, дава целувка ,казва чао,изпълнява команди  , но ме притесни това с гукането че било признак за аутизъм затова ви попитах защото сте по запознати от мен

# 287
Щом изпълнява команди не се притеснявай! Peace

Ирена Соколова: Децата с аутизъм са 10% от всички деца

http://novatv.bg/news/view/2012/02/29/27500/%D0%98%D1%80%D0%B5%D … 0%B5%D1%86%D0%B0/

Последна редакция: ср, 29 фев 2012, 12:49 от n_alex76

# 288
n_alex76
Благодаря за линка. Сутринта хванах края на предаването и след това се мъчих известно време безуспешно да го намеря онлайн. Мисля, че всички мами трябва да го видят.  bouquet

# 289
  • София
Да взема да го пратя този линк на нашата директорка ooooh!
 Най-любезно попитах директорката какви документи са ми нужни, за да докажа СОП. При което тя ми каза, че аутизма не е СОП. За СОП се приемали ХЗ newsm78 За да не влизам предварително в конфронтации си затраях. Казах и само, че детето ми не е диагностицирано все още като аутист. Има си друга работна диагноза. Обадих се в св. Наум да изтеглим по-напред реоценката - за добро, за лошо ли  Rolling Eyes Просто да имам някакъв документ, а и да ми кажат - да го давам ли на държавна ДГ или да се спасявам сама ooooh!
 Иначе той си е с реални шансове да влезе в градината. Могат ли да ми откажат записване пък, защото не съм обявила официално , че е дете със СОП...? Кофтито е, че покрай брат му учителките и директорката го познават и си имат едно наум за състоянието му Sad

# 290
Аз съм приятелка във FB с нашата директорка на ДГ и не се спирам да публикувам къде за Проект на Закон за образованието и за курсове за квалификации на учители за работа с деца със СОП  , а и няма да го приеме лично. Wink

Последна редакция: чт, 01 мар 2012, 12:39 от n_alex76

# 291
Здравейте,
писала съм и преди, но ще се представя казвам се Таня на 32 г. от София и имам дъщеря аутист на 13 г. Посещава помощно у-ще и имам притеснения относно новия проектозакон. Писала съм и в темата за у-щата http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=641483.new#new. Има още една тема, в която от няколко дни върви разгорещена дискусия със ресурсни учители, организации на родители участващи в изготвянето и т.н. Бих искала да се включите там с въпроси и предложения, да разкажете за опита който имате, за трудностите, които срещате съпътствани новия проектозакон, а и не само него  Hug.
Доника обръщам се към теб, като те моля да разкажеш това във темата, която ще постна, защото и аз имам дъщеря аутист и точно такива притеснения имам. Оказаха се реални  Thinking.
http://www.facebook.com/groups/177044129075727/180995402013933/? … _t=group_activity

Последна редакция: пт, 02 мар 2012, 22:38 от tanq_ludoto

# 292
Мами,
можете да намерите писмо до Министъра на образованието, оформено от ТаняMG и мен въз основа на дискусията ни на този адрес
http://mamtomam.files.wordpress.com/2012/03/reviewofmotherswiths … ecialchildren.pdf

# 293
  • Пловдив
  Констанца, нещо не мога да го видя.
  tanq_ludoto, здравей.Ще се присъединя към групата във фейса, въпреки, че ми е много по-трудно да чета там.Мисля, че по-скоро някои от пишещите там могат да погледнат тук, има много смислени и обосновани предложения.Предполагам, че това, което е написала Таня MG е едно от тях.
 Тези дни съм много притеснена от новината за закриването на ресурсните центрове.Със сигурност знам, че община Пловдив няма пари да открие център за личностно развитие.Дори и да открие такъв моето дете няма да се обучава там, защото на този етап то е напълно интегрирано в кварталното си училище.И в крайна сметка, той ще загуби дори 5 часа седмично ресурсно подпомагане и ще трябва да се оправяме съвсем сами.Толкова недомислици има в този закон, че не ми се говори.

Последна редакция: пт, 02 мар 2012, 17:10 от The Game

# 294
  • София
Ето линка, при констанца не се е маркирало цялото като линк.

http://mamtomam.files.wordpress.com/2012/03/reviewofmotherswiths … ecialchildren.pdf

Материалът е направен от Констанца, аз съм впечатлена от задълбоченият прочит и много доброто й изказване. Моят принос беше, че го прочетох няколко пъти и имах незначителни коментари.

Писмото е направено на базата на дискусията ни в Темата за закона, а в този пост има предложение къде смятаме да го изпращаме

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=641483.msg21303777#msg21303777

Разбира се всички последни мнения са добре дошли, предлагам в темата за закона, защото времето за дискусия е към края си и трябва да го изпращаме.

Последна редакция: пт, 02 мар 2012, 17:10 от TanyaMG

# 295
  • Пловдив
 Таня, Констанца положихте огромен труд.Благодаря.Има ли някаква възможност, който е съгласен да подпише писмото?Възможно е да го направим по електронен път.

# 296
The Game, здравей. Аз им дадох линкове на тази тема и за помощните у-ща. Но притеснението ми е относно две майки, които пишат и тук. Това са teo7777 и  pogar(поне тях видях), които драпат със зъби и нокти на всяка цена този закон да се приеме. Говорейки, те представят нещата от името на МАЙКИТЕ на деца със СОП, което според мен не е редно.В онзи форум хората остават с впечатление, че ние сме озлобени и заядливи  newsm78

# 297
Да взема да го пратя този линк на нашата директорка ooooh!
 Най-любезно попитах директорката какви документи са ми нужни, за да докажа СОП. При което тя ми каза, че аутизма не е СОП. За СОП се приемали ХЗ newsm78 За да не влизам предварително в конфронтации си затраях. Казах и само, че детето ми не е диагностицирано все още като аутист. Има си друга работна диагноза. Обадих се в св. Наум да изтеглим по-напред реоценката - за добро, за лошо ли  Rolling Eyes Просто да имам някакъв документ, а и да ми кажат - да го давам ли на държавна ДГ или да се спасявам сама ooooh!
 Иначе той си е с реални шансове да влезе в градината. Могат ли да ми откажат записване пък, защото не съм обявила официално , че е дете със СОП...? Кофтито е, че покрай брат му учителките и директорката го познават и си имат едно наум за състоянието му Sad

Доника
съжалявам че не съм влизала от доста време в двете теми в които се "срещаме" та чак сега научавам за трудностите които са ви споходили. Директорката на ДГ може да я съдиш ако имаш желание защото не й влиза в компетенцията да решава кое дете е ДГ а кое не. Освем това от  аутизъм до аутизъм има разлика първо и второ няма ограничение да се приемат само деца със СОП. В нашата Дг има дечица със аутизъм и ТЕЛК верно не са ниско функционални но все пак , и са с лични асистенти.

Дори и да имате 100 документа удостоверяващи състоянието на детето никой не може да те принуди да ги представиш в която и да е организация - това е избор на родителя и той свързан най-често с използване на облаги ако родителя иска да има такива.За да приемат детето ти с предимство трябва да сте ТЕЛК, тогава не може копче да ти каже. Но и да нямате можете да кандидатствате на общо основание ( като нас примерно).

Проблемът който аз виждам е че правото е на твоя страна но борбата с директорката вече се усеща. За съжаление каквото и да направиш дори да премат детето в градината не усещам от това да се случи нещо положително, а дори може и да е в минус за детето. А мога да кажа че за едно дете като нашите в ДГ положителния необременен поглед на директора и учители е от голямо значение. Обмисляли ли сте за друга детска градина където по инфо да кажем от близки или ресурсно се гледа с друго око на деца със СОП ?

# 298
Може ли, някой на кратко да ми обясни какво е предложението за изменение на закона?

# 299
The Game, здравей. Аз им дадох линкове на тази тема и за помощните у-ща. Но притеснението ми е относно две майки, които пишат и тук. Това са teo7777 и  pogar(поне тях видях), които драпат със зъби и нокти на всяка цена този закон да се приеме. Говорейки, те представят нещата от името на МАЙКИТЕ на деца със СОП, което според мен не е редно.В онзи форум хората остават с впечатление, че ние сме озлобени и заядливи  newsm78

Предварително извинете на всички останали.
Таня Димитрова, няма да допусна да ме клеветите където и да било- не аз или Тео Ви представяме, Вас или който и да било родител на дете със СОП, където и да било като озлобени и заядливи. Stop
Във фейсбук Вие бяхте тази която хвърля клетви и ругатни наляво и надясно- пожелахте на Тео да има дете със СОП, нарекохте  мен и другите одобряващи закона- истерични, ненормални, с дефицит на вниманието и още и още подобна гнус. Sick
Както Вие имате право на мнение, така и всеки друг- уважавайте го, казвам Ви това за втори път, следващ няма да има, но ще си понесете отговорността за клеветите.

Отново се извинявам на всички останали.

Общи условия

Активация на акаунт