Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 18

• 83 779
  • 754
  •   1
Отговори
# 345
Може би, си права Гейм.
Преди години имах среща с моя приятелка с дете със синдрома на Даун.
Проблемът и при тях беше същия. Тя беше обиколила доста места / по друг повод/ и меко казано бяха в същата безизходица. При всички случай децата растат, а ние стареем.

Не ми се иска да си спомням начина по който попаднах на този форум. Беше изказване на друго дете с брат аутист в друг форум и търсещо подкрепа.
За съжаление или не имаше и друго изказване на дете за нашите деца.
Основна грижа на родителите е да решат какво ще правят когато един ден няма да са на този свят.

# 346
 Ние с нашето дете сме съвсем в началото на пътя, ако мога така да го нарека. Наивно от моя страна, но все се надявам тукашните лекари да са се заблудили. Той вече брои до пет и казва мама и тати.Сигурно звуча като наивница, но така съм се вкопчила в тази идея че...
 В началото на месеца звънях в София да запазя час за първа консултация-по препоръка на лекарите от моя град исках час за Терзиев или Аврамова. Първия вече не преглеждал, а Аврамова имала само един ден прегледи в целия месец. Записаха ме и трябваше днес да звъня да ми кажат на коя дата и в колко часа да сме там. Обадих се рано сутринта, часовете за Аврамова били свършили / не ми се спореше, но се обадих съвсем в началото на месеца/. Записаха ни при д-р Димитрова, която изобщо не виждам в списъка със специалисти. И ме налягат сега едни мисли...Този лекар за нас ли е? Като отидем на консултацията изобщо ще е ли възможно да лобирам за Аврамова за по-нататък. Нещо да ме посъветвате.
 Да търся ли някакви по-сериозни връзки за час точно при Аврамова.

# 347
Не мисля, че има голямо значение при обследване при кой лекар - психиатър ще си.
св. Никола в момента лекарите са събрани от две места. За различните лекари също можеш да чуеш различно мнение от различни родители.
Лекарите в св. Никола имат вече повече от 15-20 години стаж и работа с такива деца.
Известно е, че грешки в диагнозата винаги могат да станат, а и поради различни причини и то основателни не се поставя точна диагноза.
Самата ти се съмняваш, а и диагноза аутизъм не се поставя от един път, особено на 2-3 годишно дете.
Всеки един от лекарите е достатъчно запознат за да те насочи. Диагноза се дава от обследване и екип. Разликата да отидете при лекар УНГ и детски психиатър е много голяма.
На пръв поглед може дори да останеш с впечатление, че ходенето ти е безсмислено, но трябва да отидете.

# 348
 Kasidy, моето мнение е,че доктор Димитрова е добър лекар.С доктор Аврамова работят заедно.

През последните месеци много често ми се налагаше да ходя в клиника Св. Никола и  винаги са били двете на срещите.
Младичка ,отзивчива и много приятна и смятам,че няма да ви претупа набързо.
Дано се включи и някой друг с мнение за нея,за да не те подведа или да има и друга лекарка с такава фамилия .

# 349
  • София, Борово
Ние с нашето дете сме съвсем в началото на пътя, ако мога така да го нарека. Наивно от моя страна, но все се надявам тукашните лекари да са се заблудили. Той вече брои до пет и казва мама и тати.Сигурно звуча като наивница, но така съм се вкопчила в тази идея че...
 В началото на месеца звънях в София да запазя час за първа консултация-по препоръка на лекарите от моя град исках час за Терзиев или Аврамова. Първия вече не преглеждал, а Аврамова имала само един ден прегледи в целия месец. Записаха ме и трябваше днес да звъня да ми кажат на коя дата и в колко часа да сме там. Обадих се рано сутринта, часовете за Аврамова били свършили / не ми се спореше, но се обадих съвсем в началото на месеца/. Записаха ни при д-р Димитрова, която изобщо не виждам в списъка със специалисти. И ме налягат сега едни мисли...Този лекар за нас ли е? Като отидем на консултацията изобщо ще е ли възможно да лобирам за Аврамова за по-нататък. Нещо да ме посъветвате.
 Да търся ли някакви по-сериозни връзки за час точно при Аврамова.

Kasidy, часове се записват след 27-мо число на месеца до края на месеца. Тогава се изготвя графика за следващ месец.  Ако си се обадила в началото на месец местата наистина са били свършили.
Нашето обследване беше преди по-малко от месец при Д-р. Димитрова - много млада, но много внимателна. Аз харесах консултациите с нея. В екип беше с Д-р. Манолова - клиничен психолог.
На дъщеря ми поставиха диагноза "разстройство на психичното развитие - неуточнено."

# 350
  • София
Ние в момента сме на обследване при д-р Симеонова. Тази година психолог се падна д-р Манолова. Може би защото имах база за сравнение с д-р Кръстева от миналата година, тя ми се стори малко...сопната. За няма и 20 минути мина срещата с нея. Д-р Кръстева го наблюдава 3 седмици. Сега и д-р Димитрова иска да го наблюдава по-дълго време. Във вторник ще го наблюдава в група с друго детенце.

# 351
  • София, Борово
Доника, моето впечатление от Манолова е същото... близо 15 минути ни отдели (беше дублирала часове и помислих, че това е причината). Успех на вас!

# 352
  • София
И моето впечатление от психолог Манолова е подобно на вашето. Тя беше нашият психолог, когато ходихме през м. май преди първи клас. Някак строга, бърза.
Аз нямам забележки към нея, защото дъщеря ми беше голяма на 6,5 години и успя за 20 мин. да й хване слабите страни, а ние искахме мнение точно за тях. Но често си мислех, ако това обследване беше на 3 годишна възраст, че е възможно да разбере грешно детето. В края на оценката й я питахме какво е мнението й, дали да отложим детето от първи клас. Тя каза, че е много по-добре да я отложим. А в последствие се оказа, че не е прав в преценката си, защото детето се справя съвсем добре и без разлика с другите деца в първи клас. Не мога да преценя как ще за напред.

Днес ни беше Празника на буквите, всичко мина много добре и без никакви разлики с другите деца. И за пореден път се убеждавам, колко съм стресирана от изминалите години, щом имах нужда тук да го кажа.

Успех на всички!  bouquet

# 353
  • София
ТаняHug Браво на твоята ученичка Simple Smile
Аз затова и се успокоих, че д-р Симеонова няма да претупа нещата. И ще питам за д-р Кръстева, че малкия си я беше харесал - дали има кабинет newsm78

# 354
Мами, това е за проектозакона за детето:
http://hsbg.wordpress.com/2012/03/30/брошури-за-протеста-на-28-април/

# 355
Днес ни беше Празника на буквите, всичко мина много добре и без никакви разлики с другите деца. И за пореден път се убеждавам, колко съм стресирана от изминалите години, щом имах нужда тук да го кажа.
Танче, много хубаво! Все напред и на теб малко успокоение.
Стресът наистина ти беше голям. Сега малко по- спокойно.

# 356
 Благодаря за отговорите, момичета.
Тукашната психиатърка е такава стросната че простоне ми се получава комуникацията с нея. Вчера и звънях за да и кажа че макар да ме е упътила към Аврамова така и няма да сме при нея и разговора ни премина почти като телефонна караница. Не съм предубедена, но вероятно сте срещали все някога в живота си  хора с които още от първите десет минути разговор ви става ясно че комуникацията няма да ви се получи взаимно. И ако трябва да бъда честна нещото което безкрайно много ме наостри към нея още при първите ни срещи беше че тя диагнози не поставяла, но " да вне сми чакали консултацията в София, а направо да сме действали да запишем детето в специализираната ясла/градина към Дом майка и дете или към един център за  деца с увреждания в града ни " Shocked Можело и ресурсен учител да издействаме към редовната ясла, но по-добре било някой от първите два варианта. И ронеже са ми близнаци и не бих искала да ги деля даже можело и сестра му там Shocked
 Аз ли нещо не съм добре или преди да е установено поне на 50% каквото и да е не е нужно да си тикам детето в хаотични посоки...
 Иначе побърза да ми препоръча психолог Хариета Манолова/объркала съм без да искам/-от София била и не била мародер/това последното е цитат/. Аз си мислех че като идем до София там на място ще ни насочват къде и при кого.
Таня, браво на дететнце

Така се радвам че намерих място, където могат да ме разберат...

Последна редакция: пт, 30 мар 2012, 15:08 от Kasidy

# 357
Kasidy, нека да поговорим след София.
За мен е хубаво близнаци да не се делят и то в редовна градина.
Даже мисля, че са добре, че са близнаци и, че другото дете е момиче.
Ти с двете ли деца ще бъдеш в София и защо не кажеш, че са близнаци?

# 358
 Снежа, изобщо не ми е минало през ум да го кажа. То като за начало няма и на кого всъщност понеже съм контактувала само с жената на телефона за записване. Може би ако ще се ходи следващ път ще попитам дали е добре да са и двамата.
 Иначе аз в моя си град си казах всичко и на психиатъра и на психолога. Вървя си с епикризата от раждането им и с информацията че са ин-витро.
 Иначе на този етап аз, съпруга ми и малкия мислехме да отидем. То ако вземем нея ще е невъзможно пътуването. Ще трябва цяла нощ да я гоня из влака, при все че часът ни е за 11 на обяд.

Последна редакция: пт, 30 мар 2012, 15:00 от Kasidy

# 359
  • София
Иначе побърза да ми препоръча психолог Хенриета Манолова-от София

Ами това мисля ,че е същата психоложка, за която говорим от Свети Никола. Аз след обследването ни я търсех доста в гоогле, защото бях решила ,че трябва да порабитим с подобен по-строг човек. В крайна сметка попаднахме на една строга логопедка, пак по препоръка на Свети Никола. Сега видях, че е психолога от Свети Никола е Хариета Манолова - http://psychology-bg.com/list.php?id=3269 , има амлка разлика в първото име.

Kasidy, най-вероятно на първата среща само ще си говорите и ще ви назначат нови дати. Ти им кажи, че децата са близнаци, а ако трябва те ще ти кажат да идват и двете.

Общи условия

Активация на акаунт