Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 30

• 62 073
  • 747
  •   1
Отговори
# 555
Мистик, странна работа да няма турско изследване върху живота и личността на Паргалъ  newsm78
Чак ми стана смешно да седнат да превеждат  Wink

Доколкото си спомням, филмът ще бъде около 60 епизода. Тъжна работа, че толкова задълбаха в глупави харемски сплетни и не им остава време да покажат нещо повече за историята, културата, нравите, строежи /чакам Мимар Синан да се появи откога/,еволюцията на Хюрем /докрая явно ще ни я представят по този ограничен начин/

# 556
.... Хестер Доналдсон Дженкинс, живяла и работила от 1900 до 1909 година в Истанбул....
Във филма няма и наполовина това, което се разказва в книгата....

Тая има и изследване-статия за България през периода преди Първата война - намерих го в нета и искрено се надявам превода от английски на български да е неточен,защото иначе ще приема написаното за нас като,меко казано, некоректно или изплагиатствано от Тодор Влайков (примерно - или пък Вазов)...Отделно от това ,се оказа и че въпросната статия е използвана за елементарна вътрешно-политическа агитация от нашите партии след 1990 г.

И май е по-добре,че във филма няма и наполовина от книгата й за Паргалъ  Wink . Дано да не съм прав  Peace

# 557
Искам да попитам всички, които са ходили в Топ Капъ, какво са видели и докъде са стигнали? При нас времето беше студено и отидохме само до музея... Казаха, че по-нататък не можело да се ходи, но мен нещо ме съмнява, че не пускат туристи.

# 558
Искам да попитам всички, които са ходили в Топ Капъ, какво са видели и докъде са стигнали? При нас времето беше студено и отидохме само до музея... Казаха, че по-нататък не можело да се ходи, но мен нещо ме съмнява, че не пускат туристи.

Аз ходих в Топкапъ пред 2-3 години - беше прекрасно пролетно време - градините бяха зелени и с нацъфтели цветя и целият дворец беше отворен, та се мушнах и снимах навсякъде  Mr. Green Само ме е яд, че тогава нищо не знаех за Сюлейман (почти нищо де) и Хюррем, та сега искам пак да отида!! Но все пак ми беше толкова интересно и сега само гледам снимките и разпознавам къде са снимали сцени от филма   Simple Smile

# 559
  • Истанбул
Aми, Кливия, само султаните са 36 броя ooooh! Ами жените, та децата им, та периода им, та войни, политики, завоевания и т.н. Не остава на историците време за везири, шейx-юл-ислями и пр., че някои сменят по 4-5 по време на господставането си. Даже случаят Джем не е много известен... Освен това, османският език се различава много от съвременния турски и историците непременно трябва да знаят арабската азбука и османски език, който е смес от турски, арабски и персийски. Трудна работа... Но в ново време, има подем сред романистите и историците, има вече и качествени учени. Та имаме надежда.... Hug
Книгата на Хестер Дженкинс е просто единствен източник за Паргалъ, не че не се отсява и не, че и тя не е  изплагиатствана от тозu-онзи...  Просто е концентриран източник, точно за Паргалъ....

# 560
  • somewhere near the sea
Аз бях в Топкапъ  в началото на изминалото лято, точно когато цъфтят лалетата- в музея беше забранено да се снима. Градините наистина са върховни...Минахме по Златния път, Харема(казаха, че много рядко го отварят), хамамът беше в ремонт. А бижутата, изложени в музея, приборите....с часове не можеш да си затвориш устата. Crazy

# 561
Всъщност аз не съм чела първите теми, там сигурно сте коментирали-къде е сниман филмът? Има ли кадри от Топкапъ?

# 562

Аз ходих преди 2 години, лятото. Градините бяха зелени, красиви, страхотни гледки към Босфора. Точно бях прочела "Харем" на Колин Фалконър и определено отделих най-много време на Харема. Може да съм обикаляла и около 2 часа. Бутнах се в къде-що имаше отворени стаи, открехнати врати и т.н. Simple Smile И хамама видях, и по Златния път минах... Абе беше си много интересно и наистина се потопих в онези епохи. Сега като гледам сериала ми е някак си като "у дома" интериора...  Joy
Макар, че четох, че по по времето на Сюлейман Харемът не е бил в Топ Капъ, а в Стария Дворец (Ески сарай) и след голям пожар, в който изгаря старият харем, който бил направен от дърво, го местят в Топ Капъ . Може и да греша... newsm78

# 563
Не, не грешиш, и аз съм го чела това.

Да разбирам ли, че филмът се снима в Топкапъ?

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 15:09 от Кливия

# 564

Да разбирам ли, че фирмът се снима в Топкапъ?

Декори са. В студио се снима, но пресъздава Топкапъ

# 565

Да разбирам ли, че фирмът се снима в Топкапъ?

Декори са. В студио се снима, но пресъздава Топкапъ

Обаче някои от външните сцени със сигурност са от Топкапъ  Peace Разпознах местата, имам ги и на снимки  Grinning

# 566
# 567
# 568
# 569
Специално за тези, на които (пак) им се ходи в Истанбул.

http://www.3dmekanlar.com/en/topkapi-palace.html

Харема е по-хубав във филма, отколкото истинския. Може би защото във филма е обзаведен, докато в истинския няма почти  нищо.

Общи условия

Активация на акаунт