Майчинството счетоводно - 47

• 37 172
  • 744
  •   1
Отговори
# 105
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Имам един въпрос, много  ще съм благодарна, ако може да ме посъветвате как да постъпя.
Преди 20 дена се върнах на работа след използване на 80 дневен платен отпуск, натрупан след 2 годишен отпуск по майчинство и използвани  5 месеца от неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възраст. Малко объркано стана май... Всъщност платеният отпуск използвах, за да не изгори, понеже трябваше да чистя по 75 дена общо за 2011, 2010, 2009 и 14 за 2008- аз използвах 80 от тези 89 дни, тъй като знам, че първо се чистят 2010, 2011 и после 2009 и 2008, за които разбрах от счетоводителката, че са години без давност- т.е. н е могат да ми изгорят- затова си и оставих да си имам за всеки случай едни 9 дни.
Преди 15 дни разбрах, че съм отново бременна, което ме навежда на мисълта, че трябва да уведомя работодателят си тези дни, защото смятам до края на бременността да излезна в болничен- предстои ми серклаж и трябва повече да лежа и да се пазя. Регистрирана съм вече в ЖК, а пък и голямата ми дъщеричка не е навършила още 3 годинки, следователно трябва да имам закрила от закона и не ме притеснява евентуална възможност от уволнение или нещо подобно. Искам да помоля шефа ми да използвам 9-те дни, които ми останаха от старите платени отпуски и по възможност дните от 2012, които в нашата фирма са 25 дни годишен платен отпуск, а след това да излезна в болнични. По принцип могат ли да ми откажат да ползвам сега отпуска си за 2012 , така или иначе след това майчинство пак ще трябва да ми го изплатят. Само да добавя, че

имам 5 работни дни на работа,  откакто съм се върнала, защото ползвах болнични, понеже дъщеричката ми беше болна 2 седмици.

Извинявам се за дългия пост, просто исках максимално подробно да опиша ситуацията.

Сигурно ставам вече много подробна, но... осигуряват ни за всички рискове във фирмата- общо заболяване, бременност.

9-те дни няма как да ти откажат за ползване. Отпускът за 2012 год. може да се ползва с разрешение от работодателя, но той нея може и да я откаже мотивирано, по причини свързани с неотложни дейности на предприятието.
Уведомяваш го за бременността и е логично за медицински манипулации да ползваш болничен за общо заболяване.

Здравейте и благодаря на всички отзивчиви момичета  Hug
И аз с въпросче. Януари месец,напуснах работа след майчинство и полагащи се отпуски. Сега съм на борсата и ще ми изплащат минимално обезщетение 4месеца.Не знам аз ли да почвам да се самоосигурявам или докато тече обезщетението ме осигуряват  Blush - щом получаваш обезщетение си здравно осгурена, а и времето се зачита за осигурителен стаж за пенсия; след изтичане на тези 4 месеца, ако все още си безработна трябва да се осигуряваш сама здравно, като не забравиш да подадеш декларация 7
И другия ми въпрос-напуснах,както вече споменах по взаимно съгласие,но още не са ми изплатили платения отпуск. От фирмата ме уверих,че ще го забавят,но ще ми бъде изплатен. Ако нещо решат,да ме преметнат,дали мога да направя нещо,след като вече съм подписала Заповедта. - ако решат да не ти платят освен със съдебно дело няма как да си получиш сумите за жалост; няма кой друг да го накара да ти плати.
Благодаря ви предварително   bouquet

Последна редакция: пн, 20 фев 2012, 18:08 от AnMary

# 106
Здравейте мами,
много се надявам да можете да ми помогнете..
Имам следния проблем:

Водя се на работа във фирмата на една приятелка, която иска да я замрази понеже няма дейност и е само в разходи. Тя иска да я замрази от 01.03, а аз от 01.04 трябва да изляза в 45 дневния болничен преди раждането. Въпросите са няколко, понеже едва ли ще намеря желаещ да ме назначи за 1 месец........
- ако тя замрази фирмта от средата на април например ще получавам ли аз майчинските? до 410-я ден
- и ще имам ли някакъв проблем с получаването им 2 години? да
- евентуално ако не може да стане, аз мога ли да се самоосигурявам като свободна професия? / член съм на Съюза на художниците и мога към тях да се осигурявам п принцип/ може, но на високия процент
Но главното е как е най добре да постъпим?

Предварително много ви благодаря Simple Smile

Viva_123 много ти благодаря за отговора, а колко е този висок %?
И вече прието ли е това за 24 те месеца или още е 18 месеца.
На мен ми се събират 18 до раждането .....от кога ще започнат да ми изпалщат майчинството в такъв случай и как ще се пресмята?

Казуса става по сложен и по сложен   newsm78

Аз излизам в болничен преди раждането на 01.04. ако моята приятелка замрази фирмата на 05.04. как точно ще се процедира с моят болничен....кой трябва да го занесе в НОИ след като фирмата в началото на май вече няма да работи? Или трябва да работи и май месец за д ами зачетат болничния?

Момичета, много Ви моля отговорете ми защото става спешно и напечено положението

# 107
Здравейте! Днес подадох документи за ясла на малката. Родена е януари. Сега е на годинка и 1 месец. От септември би трявало да тръгне. От септември до януари какво трябва да подам за да ползвам 1/2 от майчинството. От кога се води на ясла-когато я приемат или когато тръгва? Предполагам че от септември, когато тръгват децата, тогава трябва да подавам документи. Трябва ли да работя когато я пусна на ясла за да взимам 1/2 от майчинството? Какви са документите и къде ги подавам? Благодаря Ви предварително  за отделеното внимание!

# 108
  • София-Младост
Здравейте! Днес подадох документи за ясла на малката. Родена е януари. Сега е на годинка и 1 месец. От септември би трявало да тръгне. От септември до януари какво трябва да подам за да ползвам 1/2 от майчинството. От кога се води на ясла-когато я приемат или когато тръгва? Предполагам че от септември, когато тръгват децата, тогава трябва да подавам документи. Трябва ли да работя когато я пусна на ясла за да взимам 1/2 от майчинството? Какви са документите и къде ги подавам? Благодаря Ви предварително  за отделеното внимание!
Когато тръгне ти трябва да се върнеш на работа, или да ползваш друг вид отпуск или болничен. Подава се прил.12 и прил.4 до работодателя, първото в тридневен срок.

# 109
Когато тръгне ти трябва да се върнеш на работа, или да ползваш друг вид отпуск или болничен. Подава се прил.12 и прил.4 до работодателя, първото в тридневен срок.

Няма да се върна на работа, нито ще почна най вероятно. Имам натрупан отпуск и предполагам че мога да го ползвам, неплатен вероятно... Прил 12 и прил. 4 ще подам, и в този случай ще ползвам отпуск-какъв документ ще е необходим за отпуската? Прил.12 в тридневен срок-от кои ден ги броя тия три дни?

# 110
  • София-Младост

Няма да се върна на работа, нито ще почна най вероятно. Имам натрупан отпуск и предполагам че мога да го ползвам, неплатен вероятно... Прил 12 и прил. 4 ще подам, и в този случай ще ползвам отпуск-какъв документ ще е необходим за отпуската? Прил.12 в тридневен срок-от кои ден ги броя тия три дни?
За отпуска предварително се подава молба, платения не би трябвало да ти го откажат, неплатен може и да не ит разрешат. Трите дни се броят , от деня в който детето тръгне на ясла

# 111

За отпуска предварително се подава молба, платения не би трябвало да ти го откажат, неплатен може и да не ит разрешат. Трите дни се броят , от деня в който детето тръгне на ясла

Значи за отпуската ще подам 1 месец предварително. А колко дни мога да искам. Значи около 3год и половина съм по майчинство от тази фирма. Застъпено майчинство се получи. Питам понеже малката ще тръгне на ясла септември и до януари аз трябва да взимам 120лв. но ако отпуската е за 1 месец да речем, какво прява когато този месец изтече? Губя ли 120-те лв до януари?

# 112
  • София-Младост
645686
Провери в счетоводството колко стар отпуск имаш и се консултирай колко вожеш да ползваш. Ако детето е тръгнало на ясла, а ти нямаш отпуск трябва да се върнеш на работа. Ако не ти се връща си пускаш молба за прекратяване на ТД...

# 113
  • вече Пловдив
Здравейте!
Безработна съм вече 7 месеца и до 30 юни ще получавам обезщетение от Бюрото по труда. До тогава ще ми се начисляват ли пенсионни осигуровки?
След като ми изтече обезщетението, имам ли право да си пусна 6-те месеца "неплатеното майчинство" за гледане на дете до 8 г. или трябва да съм на работа, за да го ползвам?

# 114
  • София-Младост
Здравейте!
Безработна съм вече 7 месеца и до 30 юни ще получавам обезщетение от Бюрото по труда. До тогава ще ми се начисляват ли пенсионни осигуровки?
След като ми изтече обезщетението, имам ли право да си пусна 6-те месеца "неплатеното майчинство" за гледане на дете до 8 г. или трябва да съм на работа, за да го ползвам?
По време на обезщетението държавата те осигурява здравно. Ако не бъркам този период се признава за стаж, но при пенсиониране, даже ти се вписва в трудовата книжка периодът.
За да ползваш неплатен трябва да си назначена на ТД.

# 115
  • вече Пловдив
Ала-Бала, много ти благодаря за бързия отговор!  bouquet

# 116
645686
Провери в счетоводството колко стар отпуск имаш и се консултирай колко вожеш да ползваш. Ако детето е тръгнало на ясла, а ти нямаш отпуск трябва да се върнеш на работа. Ако не ти се връща си пускаш молба за прекратяване на ТД...

Благодаря ти Ала-Бала за отговорите. Не ми се искаше да загубя половината си майчинство, но явно няма да мога да го получавам. При молба за прекратяване на трудов договор, след това имам ли право на борса? Имам 2год стаж преди майчинствата. Поне ако напусна и отида на борсата, пак ще получавам някои лев, ако може така де?

# 117
  • София-Младост
645686

Благодаря ти Ала-Бала за отговорите. Не ми се искаше да загубя половината си майчинство, но явно няма да мога да го получавам. При молба за прекратяване на трудов договор, след това имам ли право на борса? Имам 2год стаж преди майчинствата. Поне ако напусна и отида на борсата, пак ще получавам някои лев, ако може така де?
Да, може,при минимално обезщетение 7,20/ден за 4 месеца.

# 118
  • София
Здравейте, момичета!
И друг път сте ми помагали и имам пак нужда от помощта ви.
Моя колежка в момента е в отпуск за гледане на дете до 2 години. Иска да напусне работа, като няма веднага да започва на друго място.
Как документално може да стане това? Трябва ли да се върне на работа преди да я освободим или си остава по майчинство като напусне?
Благодаря предварително за помощта!   bouquet

# 119
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, момичета!
И друг път сте ми помагали и имам пак нужда от помощта ви.
Моя колежка в момента е в отпуск за гледане на дете до 2 години. Иска да напусне работа, като няма веднага да започва на друго място.
Как документално може да стане това? Трябва ли да се върне на работа преди да я освободим или си остава по майчинство като напусне?
Благодаря предварително за помощта!   bouquet

Може по взаимно съгласие или по нейна инциатива, т.е. подава предизвестие до работодателя - минимум 30 дни.
Отпускът за гледане на дете се прекъсва с прекратяване на договора и няма да получава повече обезщетение, щом не е осигурена.

Общи условия

Активация на акаунт