Обичам Топлофикация

• 66 808
  • 750
  •   1
Отговори
# 300
Хайде и аз в кюпа. 157 лв за 20 дни, само един радиатор сме пускали и то на 2-3. Не ми се мисли как ще е другия месец  Rolling Eyes

# 301
  • гр.София
нашата е 155лв за декември, миналия месец беше 107лв уж ще бъде с 20% по-висока а тя точно с 45% вече не мога да ги разбера  Sick

# 302
  • 1st floor
нашата е 155лв за декември, миналия месец беше 107лв уж ще бъде с 20% по-висока а тя точно с 45% вече не мога да ги разбера  Sick
Миналия месец и била за по-малко от един месец, за това е по-малка.
Иначе моята е скочила почти тройно...

# 303
  • Някъде на път....
Нашата сметка за декември е 201 лева.  Shocked
Това е най-високата сметка, която сме плащали изобщо някога....
Направо съм потресена. Ужасно много пари са това..... Sad

# 304
  • София
щели били да проверяват сметките, които са с 21% повече от миналогодишните  Rolling Eyes
май и тогавашните провериха и казаха че са си екстра  newsm78

# 305
Това нали са прогнозни сметки, какво им се чудите. Реалното потребление ще се види след изравняването. Тази зима е по-топла от предната (поне засега), така че би трябвало и да връщат пари после. Ние тези направо ги мятаме в кофата, плащаме чак като изравнят. Неприятно е, защото слагат лихви, а после като връщат надплатено не  Twisted Evil но това е положението.

97 е нашата за декември, 60 квадрата.

# 306
  • София
малката подробност е че от януари цените са по-ниски уж, та набълбукаха декемврийските сметки, пък после ще изравнят по ниските цени , като сложим и лихвите някак нечестно ми се струва  Close

# 307
  • Някъде на път....
.....
Това си е направо идеално.
При нас квадратурата е 65 квадрата - сметката, както вече споменах - 201.  Tired

# 308
t_ilieva, а колко ви е била миналогодишната сметка за декември?
Ние днес звъняхме да проверим, понеже не пазим бележките, а в интернет не излизат вече изплатените. 73 лв. е била миналата година. Предполагам защото тези 73 лв. пак са били прогнозна, на база по-миналата година, която беше топла  Crazy и понеже миналата се оказа студена, това, което е изхарчено отгоре е излязло по-късно, и е отразено в тази прогнозна.

Повече от 21% е при нас, не знам дали ще ги преразглеждат сега, но е ясно, че е чисто прогнозна, няма как да е толкова, в тази топла зима още не сме пускали парно, само общите части, а те са май към 36-40 лв.

малката подробност е че от януари цените са по-ниски уж, та набълбукаха декемврийските сметки, пък после ще изравнят по ниските цени , като сложим и лихвите някак нечестно ми се струва  Close

Може и така да е. Но ако ги извикаме за засичане и изравняване, пак трябва да платим, така че чакаме стадартното изравняване и това е. Колкото и да правят номера, пак ни е по-евтино (поне на нас) отоплението, отколкото с алтеративен вариант.

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 16:55 от Не се сърди, човече

# 309
Здравейте!
Интересува ме следното - блок без акт 16 /Разрешение за ползване/, полунаселен, с пуснато парно. Имат ли право живеещите да искат  и все още неживеещите в блока да заплащат топлинните загуби? Изчислили са ги по 10 лв. на месец. Казаха, че така било по закон.

# 310
Как без акт 16 пък пуснато парно?Това мисля,че не е възможно  newsm78
По закон наистина сградната инсталация се дели на всички /разликата между потребеното по топломери и водомери с това което е влязло на централния топломер на топлофикация-това е сградната/.Но това е след общо събрание на блока и подписи на /не съм сигурна/ 80% от апартаментите .
От друга страна ..трябва да има партиди ,за да се начисляват пари..партидите ги отварят от топлофикация след присъединяването на сградата ,избор на счетоводител и т.н. /пак след протокол от такова общо събрание и пр./ ,но мисля,че трябва първо акт 16 ,за да стане това..дори не ми е ясно как са Ви пуснали парното.Без разрешение за ползване,нито софийска вода,нито чез ще направят индивидуални партиди на собствениците..какво да говорим за топлофикация..
Сигурна ли си ,че документално са оформени нещата с топлофикация?

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 19:24 от katia13

# 311
.....
Това си е направо идеално.
При нас квадратурата е 65 квадрата - сметката, както вече споменах - 201.  Tired
Ние сме още по-зле .85 кв -сметка за 10 дни /не цял месец/ -155лв Shocked.Ако го умножа по три за цял месец трябва да е 450  Shocked.
Днес звънях и на топлинния счетоводител и на топлофикация.
Скрит текст:
Първите казаха , ще има междинно отчитане и за следващите месеци ще е по-реална консумацията.Но не било сигурно ,че сметката ще падне,защото можело сградната и водата да са ни много скъпи,като е населен на около 30%.Това след като им акзах ,че съм си засякла мегаватите на 31.12 и сумата за парното ни е макс 80лв /без вода и сградна/ .По разбивката от топлофикация ми казаха ,че ни е начилена 135лв самозапарно /от тия 155/  Laughing ,за десет дни .Луди ли са..
От топлофикация ми казаха ,че 3 кубика са им подали вода за тия десет дни   /ние имаме 5 за целия месец  Laughing/  по 7 лв са ни сметнали към момента   /но със сигурност ще са по повече пари/ , а за сградна за десет дни са ни праснали 12лв   /значи за месец 36лв/ .
До тук излиза,че са ни надценили потреблението.Ако е така ще ни връщат после пари /ако ги платим../...
Ако обаче излезе голяма разлика между топломерите на апартаментите и общия ,ще се разпределят тези мегавати на кубиците вода и на сградната.И накрая може да се окаже ,че сметките пак са ни такива,но заради скъпа топла вода и сградна инсталация.С други думи ,може да ни е сметката за парно в случая 80 лв,но вместо да ни връщат /до 135/ ,да се окаже ,че сградната ни е примерно 30лв /вместо 12лв за десет дни Close/ и вода вместо по 7 лв кубика по около 20лв  Twisted Evil
Абе ще гледат ще струват ..да да не връщат ..на мен така ми изглежда  Confused .
Няма да плащаме нищо сега.Поне до контролното отчитане.После ще видя ..какво ще излезе и ще решим ще имаме ли парно или ще го спрем и него и топлата вода.Сериозно го обмислям вече. Sick

# 312
малката подробност е че от януари цените са по-ниски уж, та набълбукаха декемврийските сметки, пък после ще изравнят по ниските цени , като сложим и лихвите някак нечестно ми се струва  Close
Абсолютно .Има логика в това ще си вземат намалението за януари и февруари от сметката за декмври  Twisted Evil
Март и април не ги броя ,защото са по-топли и намалението няма кой знае колко да се усети,но точно в първите два месеца щеше да се усети..обаче не-те са му намерили цаката .Надуват ти яко за декември и после и като ти дойде за януари /дори и да не е намалена/ си викаш..ей,добре,че не е като декмврийскта и се радваш  ooooh!

# 313
  • 1st floor
Абе, парите си вървят...Мои познати се топлят с конвектор, радиатор и в третата стая духалка само вечер...В кухнята също се пуска от време на време духалка, за по час -два , докато се готви . Кучешки студ е въпреки това. В стаите не се вдига повече от 18-19 градуса, при печки на макс и затворени врати. И сметката им за ток за декември е 405 лв. А и топлината от парното е съвсем различна от тази на печки и пр. Живяла съм и при едните условия и при другите, та мога да кажа...В крайна сметка няма евтино отопление, но все си мисля, че парното е по-добрия вариант. Поне е по-безопасен...

# 314
малката подробност е че от януари цените са по-ниски уж, та набълбукаха декемврийските сметки, пък после ще изравнят по ниските цени , като сложим и лихвите някак нечестно ми се струва  Close
Аз днес ги извиках за междинно отчитане, като при изготвяне на изравнителните сметки ще бъде предствена отделна сметка за периода от началото до 15.01.2013 и отделна за времето от 15.01.2013 г. до края на отоплителния сезон. Заявих услугата на 8.01. и ми дадоха дата за днес. Струваше ми 15 лв., което смятам, че е съвсем нормално /ние сме с общ топломер за целия апартамент/. То ясно, че са прогнозни, ама тия прогнози леко взеха да ме изнервят. При положение, че откакто е пуснато парното през есента, може би около седмица в началото работиха радиаторите, за да не се получи някъде въздушна възглавници, а след това врътнах врътките на всички радиатори и ги пуснах едва преди 3 дни. Е, на изключени радиатори /само лирата в банята е работила реално/, прогнозната ми сметка е малко над 600 лв! За 144 кв.м. апартамент.
Утре ще ходя да се разправям да ми намалят прогнозните сметки. Лошото при мен е, че винаги всичко е забатачено - още не съм променила на мое име абонамента /води се на стария собственик/ и първо трябва да сменя партидата. А, за да я сменя, трябва да са платени всички сметки. С една дума - първо трябва да кихна 600 лв., а после да търся справедливост. Но пък смятам повече парно да не се плаща за този сезон. Ще чакам изравнителните сметки през август.

Общи условия

Активация на акаунт