Обичам Топлофикация

• 66 663
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
А знаете ли, за тези, на които топломерите им са изведени навън в общия коридор ще се налага присъствие на собственик на апартамента?
Миналата година, през май,трябваше да бъдем вкъщи, защото от Техем отчитаха и водомерите, сега същото отчитане ли ще бъде?
И последно, при положение, че не живеем в апартамента, заявили сме нулево потребление и плащаме ежемесечно само такса за общите части, дали ще ни отчитат и нас?

# 661
  • София
Точно нулевите заявки скоро бяха основно дискутирани, доколко всички са реални.
 Техем откъде да знае, че наистина  апартаментът е необитаем  и наистина е нулево потреблението  Wink  При нас една собственичка заяви 0 потребление, но вкара наематели, които си теглеха като за световно 4 месеца, но сметките им идваха  за О  Mr. Green Проверката е висша степен на доверие както многократно съм го твърдяла
Та Техем по тази логика би трябвало да отчете и вашите. А не е логично, след като са ви външни, да осигурявате присъствие  Thinking
Техем винаги поставя предварително съобщение.

# 662
Аз нямах предвид, изобщо да не ми се отчита нищо като съм го заявила нулево потребление, но нали все пак това е само междинен отчет и ще има друг през май. В крайна сметка ние живеем на 450 км. от апартамента, знаем, че отчитането е през май, а сега се оказва, че на всяка нова " гениална идея" на Фандъкова, трябва да се отзоваваме.
А явно трябва да се отзовем, защото ще ни отчитат и водомера.
Едно съм разбрала, имаш ли апартамент с парно, ако ще и на Луната да си отлетял зимата, пак ще ти се наложи да се върнеш поне два пъти, все нещо ново излиза. #Crazy

# 663
  • София
Споко! Пише, че този междинен отчет ще е само след заявка на Домоуправителя или упълномощено лице от входа - само ако всичките ти съседи го искат! Може пък да няма ентусиазъм - другият и без това е само след 2 месеца.

# 664
О, това не го знаех, благодаря за информацията Simple Smile
Аз и без това си продавам апартамента, и дори да ми направят сега междинния отчет, ако десет дена след това ми се яви купувач, пак ще трябва да заявявам нов индивидуален междинен отчет.
 Така ми бяха обяснили в началото на сезона от Техем.
Сега ми е смешно, като си спомня, как като търсихме апартамент, първото ми условие беше да има централно парно. Защото се бях намръзнала цял живот на ток.
А сега след две години " брак" с Топлофикация, не искам и да чуя за апартамент с парно. Laughing
Колкото и негативи да има отоплението на ток, поне си знам, ползвам-плащам, не ползвам-не плащам. А с парното си е католически брак, няма развод- с отрязани радиатори, без тръби, плащаш такси.

# 665
По-добро отопление от парно централно - няма /лично мнение/.  Други са въпросите как се отчита, как се тарифира, има ли кражби, отказ от услугата и т.н. Аз съм доволна от сметките, които заплащаме и изобщо не търся алтернатива за отопление и доставка на топла вода. Бих искала единствено да постигнем консенсус за отчитане през 2-3 месеца, ако не и всеки месец.  Grinning Може би трябва да се заложи в закона като задължение на собствениците ежемесечното отчитане, или дистанционни такива, за да не се налагат чести прелитания от Луната.  Mr. Green

# 666
Мда.. но това са много потребители, за да се задължат да сменят всичко..
Но може би за новите сгради биха могли да лсагат директно дистанционни водомери примерно.. ако на нас ни бяха сложили такива сега нямаше да се ядосвам, че не съм знаела.. ако бях разбрала поне преди ремонтите и пр. щях сама да поискам , но сега вече.. ще си чакам смянат след 5 г , когато и без това сме длъжни да сменим и ще сложа дистанционните. Peace
За топломерите е аналогично, на новите ако има закон да са с дистанционно.. постепенно ще се изместят другите.. иначе ме съмнява да задължат всички абонати едновременно да сменят и топломери и водомери /на някои при това са нови, скоро закупени.. няма как да стане/ .

# 667
...Бих искала единствено да постигнем консенсус за отчитане през 2-3 месеца, ако не и всеки месец.  Grinning Може би трябва да се заложи в закона като задължение на собствениците ежемесечното отчитане, или дистанционни такива, за да не се налагат чести прелитания от Луната.  Mr. Green

Преди около месец съобщиха, че има възможност за ежемесечно отчитане и реални сметки, ако домоуправителят и още едно лице (може и да бъркам точно колко човека трябваше да са), минават по апартаментите, отчитат уредите, и подават информацията към дружеството (под формата на екселски файл).
В този случай няма допълнително заплащане, защото на практика те така или иначе нанасят цифрите и сумите, но вместо едни (прогнозни), ще нанесат други (реални).
Според мен е добър вариант, защото така ще се спрат и кражбите, все пак не е лесно и незабележимо през месец да сменяш радиатори.
Но понеже не всеки е съгласен да се влиза в имота му (с такова впечатление съм останала от писаното тук), не знам доколко е осъществимо при вас. Но си струва да го обсъдите  Simple Smile
Аз мислех да го предлагам при нас, но сега си имаме др. проблеми и реших да отложа.

# 668
Аз съм готова на всякакви варианти, но не съм само аз...цял 6 етажен блок с над 30 апартамента и всеки съсед си има особено мнение по всички въпроси. За това при въвеждане на задължително дистанционно отчитане в закона, няма да има извинения. Първоначалната инвестиция в нови измервателни уреди не е малка, някои апартаменти са с 2 водомера, но при новото строителство с хоризонтални щрангове поне уредът за топлоенергия е един. Надявам се на повече съседски и законов разум и инвестицията ще се възвърне.

Проблемът е сериозен поне за мен. 

# 669
Аз съм готова на всякакви варианти, но не съм само аз...цял 6 етажен блок с над 30 апартамента и всеки съсед си има особено мнение по всички въпроси. За това при въвеждане на задължително дистанционно отчитане в закона, няма да има извинения. Първоначалната инвестиция в нови измервателни уреди не е малка, някои апартаменти са с 2 водомера, но при новото строителство с хоризонтални щрангове поне уредът за топлоенергия е един. Надявам се на повече съседски и законов разум и инвестицията ще се възвърне.

Проблемът е сериозен поне за мен.  
Да, но нашите са по 450лв /от това което съм чела тук.. тези по радиаторите са по около 60 лв .. смятай - и 5 радиатора да имаш пак е по-малка сума от един пред апартамента/.
Нашите са дистанционни, но ако не бяха предстви си нямаме година от как са купени и някой със закон да задължи да ги сменим и отново да кихнем по почти 500 лв  Shocked .
Затова - казвам че това няма да стане.. немогат да го вкарат в закона - задължително за такива суми .. могат да го направят задължително поставяне на дистанционен уред , но при необходимост от смяна /примерно изтичащ срок на годност, развалени.. или др/ или който сега слага уред /нов блок, не е ползвал досега парно, стар водомер..и т.н./. Така постепенно всички ще станат дистанционни, но няма да е за една година  Confused
Аз съм изцяло за всичко да е дистанционно, хем да се отчита всеки месец и да е реално, хем защото не ща да ми влизат в къщи  Laughing
Даже дори да не са всички дистанционни, ние ще си сложим такива водомери, но когато сменяме старите /по наредба след 5 години/ , но ще е по-хубаво ако са всички  Peace

# 670
Има начин ако самите счетоводители поемат част от сумата при подмяна с дистанционни уреди, както е в Европа.

# 671
  • София
аз пък не искам да ме задължават да купувам някакви си уреди.
искам да си хванат тръбичките и да ги направят като в новите блокове, да ми стигат до входа, ако искам ще ги пусна вътре, ако не искам не, всеки с индивидуален договор.

# 672
бамбарадамбара, много либерално, но няма как да стане - инфраструктурата все пак трябва да стига до твоята къща, апартамент, врата...Като с тока и водата е, ако искаш ползваш, но тръби и кабели минават. А и когато живееш в общност "блок" някои неща са задължителни.
Всеки иска да има права, без задължения...
Проблемът е за старите блокове, където само истинско саниране може да промени статуквото - не знам в България дали е правено, но изисква много пари и време да се промени изцяло водопровод, ел.инсталация, асансьорни шахти, нови дограми и външна изолация, отопление, противоземетръсни шайби и всякакви комуникации и защити, дори слънчеви колектори.

# 673
  • София
аз нямам против задълженията, когато са ясни, в момента са доста хаотични и всъщност не знам какви са ми задълженията, освен да плащам всяка сума, за която получа бележка  Crazy
права не намирам  Mr. Green

# 674
Който купува жилище и е съгласен да живее с множество съседи трябва да е наясно, че без желание за промени и реални действия, няма как да е доволен изцяло. И аз съм на мнение, че не трябва без желание да плащам такси на дружествата за отопление, но какво да се прави, когато е такова положението - с тръби от тяхната мрежа минаваща през твоя собтвеност, които ти не искаш. Или се изнасяш от това жилище или се търси решение. Когато преди много години нямаше кранчета на радиаторите /или не работеха/ и отворяхме прозорците, за да се диша - никой не говореше, че не иска парно...но това вече е труга тема.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт