Преобразуват помощните училища и други въпроси относно проекто закона образован

• 94 376
  • 1 093
  •   1
Отговори
# 225
Тео, така е. Педагозите трябва да са добре подготвени, но това "Истината е, че повечето деца с увреждания, дори и с тежките, нямат задължително нужда от специални педагози и специалисти. На първо място имат нужда просто от добър педагог, най-обикновен, но минал на обучение и подготовка да прилага качествена педагогика ориентирана към детето и да работи с деца с различни увреждания." не е точно истината, особено за децата с тежки увреждания. Тези деца, според мен и това, което съм видяла през годините,е че имат нужда да се научат на съвсем основни умения, като това да се хранят сами, да използват тоалетната и т.н., които са доста далеч въобще от образованието. Има деца, които като моето например, не могат и да говорят. и най - важните специалисти за него са логопеда и психолога. Най - подготвения педагог да се изправи да го учи на а и б, няма да се справи, защото първо няма да може да го накара да седне на едно място. Мисля, че децата с най-тежко състояние /имам предвид тежко умствено изоставане/ просто няма да бъдат в училищата, а в ЦЛР. За детските градини... не знам. Та мисълта ми беше, че за децата с увреждания трябва индивидуален адекватен подход към нуждите на всяко дете. Може да съм ви омръзнала само това да повтарям в цялата тема, но така мисля. Просто степента на увреждане на всяко дете е различна, две деца с еднаква диагноза може да са съвсем различни в степента си на развитие и напредък.
Иначе абсолютно подкрепям текстовете, на които си обърнала внимание. Така, както обясняваш, всичко звучи чудесно, остава и да се случи. Praynig

# 226
http://humaig.blogspot.com/2012/02/blog-post_2354.html
В Пловдив днес от 13 часа в 1403 кабинет ще се проведе ДИСКУСИЯ върху проекта на Закон за училищното образование.

Как тълкувате чл.130 ал.2 и чл.131 ал.2? newsm78

Ирена Соколова: Децата с аутизъм са 10% от всички деца
http://novatv.bg/news/view/2012/02/29/27500/%D0%98%D1%80%D0%B5%D … 0%B5%D1%86%D0%B0/

Последна редакция: ср, 29 фев 2012, 13:22 от n_alex76

# 227
Мами, ако не сте успели да гледате В.Цолова и И.Соколова в "Здравей България", вижте го на линка, пуснат от n_alex76

# 228
  • София
По въпроса за финансирането - имах една неяснота и тя ми се изясни от предаването в горният линк. Там активистките казаха, че финансирането ще е на дете, заложено е да е до 2 пъти повече от финансирането за типично дете.
Каквито и допълнения да се заложат във финансовата част, щом финансирането е на дете нищо добро няма да се случи за умерено увредените деца, а за най-тежко увредените ще бъде още по- зле.

Ето пример - Финансирането е на дете - в едно училище има 3 деца с леки увреждания, в друго училище има 3 деца с умерени увреждания. Парите и в дете училища са еднакви - като за 3 деца със СОП. Дали ще получат еднакви грижи? В първото училище ще бъдат доволни, защото ще им останат средстава, във второто училище няма да достигат за специални занимания, за доплащане на учителите и за други грижи за децата.

А никое училище няма да иска да направи Център за личностно развитие за най-тежко увредените деца, защото финансирането е все еднакво.
И всички от старата система ще се изхитрят и ще изкарват децата от затруднени семейства с лека до умерена умствена изостаналост, ще прибират високата субсидия за тях, а най-нуждаещите се деца никой няма да ги иска.

Аз си представях, че финансирането ще е от нещо като фонд -  прави се оценка на детето, отпускат се пари според нуждите му. Ако финасирането е сума за дете, съм скептична, че ще има полза.

А парите ще бъдат все еднакви - каквото и да напишем държавата не може да се надскочи - бюджета ще бъде около сегашният, но да се надяваме по-добре разпределен.

По повод предаването - на мен ми прозвуча обидно изказването, че родителите се срамуват от децата си и за това ги пращат в помощни училища. Това е толкова невярно... Аз съм виждала такива деца и родители, опитвала съм се да вляза в контакт с децата, въобще не е въпрос на срамуване. Но за сега изчаквам да чуя повече становища за наследниците на помощните училища.

И един спомен от моето детство - имах съученичка в начален курс, тя пък имаше сестра - увредена, неподвижна, на легло, всичко правеше в леглото, не говореше. Семейството беше леко наказано от партийната власт, защото не са я дали в дом. Никаква помощ, майката трябваше да работи, та беше казала партията, а и имаше още 2 деца. Е, толоква години по-късно, няма промяна - все още има такива деца и все още помощ за тях липсва. Аз се чудех колко ли са тези деца, толкова ли са много, че години нищо не е направено за тях. Оказава се, че са около 3000 - допускам 1500 от помощните училища са наистина тежки случаи и още 1500, които си стоят по къщите, като сестрата на моята съученичка. Не мисля, че тези хора се срамуват да пратят децата си в обикновенно училище. Като гледам за тях се предвижда индивидуално обучение в къщи и майките да стават болногледачки, или децата да се оставят на самотек. Дано да не съм разбрала правилно.

Последна редакция: ср, 29 фев 2012, 19:14 от TanyaMG

# 229

Ето пример - Финансирането е на дете - в едно училище има 3 деца с леки увреждания, в друго училище има 3 деца с умерени увреждания. Парите и в дете училища са еднакви - като за 3 деца със СОП. Дали ще получат еднакви грижи? В първото училище ще бъдат доволни, защото ще им останат средстава, във второто училище няма да достигат за специални занимания, за доплащане на учителите и за други грижи за децата.

Нямам много време да пиша сега , но от това което разбрах... в цифри... на 1 ученик  се полагат 1700 лв годишно. Ако има СОП то може след като мине комисия училището да получи още 2000 лв. годишно- независимо от увреждането....
Ако в у-щето е само 1 дете - на практика директора не може да си позволи да назначи на щат учител за тези 2000 лв. годишно - трябва да са минимум 5... за да може да се върже заплатата + разходите за обучение на тези 5 деца ... на практика 1 учител ще може да обърне внимание само 1 час дневно на всяко дете / защото и той си има раб. време/ Та така аз лично нищо хубаво не виждам в тази ситуация или аз не разбирам нищо , но май всичко опира както до сега- проблемите за обучение на децата си остават само и единствено на родителя! Ако нещо не съм разбрала правилно ,моля ви поправете ме!  bouquet

# 230
  • София
veni-b, правилно си разбрала, но ако е едно леко увредено дете, ще дам пример с това, което ти си писала за твоето дете - може учителката да отиде на кратка консултация със специален педагог и  да й се направи програма по предметите, където се затруднява детето, може учителката по английски да даде няколко урока на сина ти, един вид може тези средства да се използват от редовните учители и те да подпомогнат детето. А може и да се сключи договор с външен ресурсен учител за 2-3 часа на седмица, но при тарифа 20-25 лв. на час не знам за колко време ще стигнат. Аз така съм го разбрала.

Обаче ако детето е с умерено увреждане - не стигат за нищо. Ако детето има нужда от 15 -20 часа ресурсно няма да стигнат.

Евентуално ако в това училище има 7-8 деца със СОП и има прехвърляне на средства по тяхната издръжка може да се получи нещо. Но винаги ще се предпочитат по леки случаи, защото ще изискват по-малко разходи.

Последна редакция: ср, 29 фев 2012, 19:27 от TanyaMG

# 231
Права си, че нищо добро не очаква децата ни, с тези финансови разчети, и пак ще занимават децата по 2-3 часа седмично, докато сега в помощното паралелката е от 5 деца и поне има освен класен- специален педагог и логопед, психолог и кинезитерапевт.

# 232
Таничка, има и такива родители- срамуващи се, криещи децата си в собствените си или домовете на държавата, деца отглеждани чисто физически- ам, нани и смяна на памперса.
За жалост са много повече от бройката която посочваш, много повече, но точно колко никой не знае, защото няма регистър на децата с увреждания, а има и мнооого, които никога не са минавали през ЛКК, РЕЛК или ТЕЛК Sad

# 233
  • София
pogar, мисля, че се досещам за кои деца говориш, да и там има проблеми.

Аз съм се насочила към по-близкото обкръжение - ето когато бяхме на рехабилитация в болницата по ДЦП, минавахме през стаята на детската градина за най-увредените деца - тежки квадрипарези, без говор, а нашата рехабилитаторка казваше, че са със съхранен интелект и всичко разбират. Предполагам, че общуваха с тях с очи. Тези деца тогава бяха на около 4-5 години. Сигурно имат напредък, но едва ли на 8-9 години ще са готови да бъдат в първи клас. Родителите се грижат за тях, всеки ден намират начин да ги водят в детската градина и дават пари за допълнителни рехабилитации, когато имат. Тези деца как ще отидат в общообразователно училище? Какво по-добро им предлага сегашният закон?

И още нещо се сещам от ТВ предаването казаха, че за някои деца родителската грижа е най-добра. Това как ли да го разбирам?

# 234
pogar, мисля, че се досещам за кои деца говориш, да и там има проблеми.

Аз съм се насочила към по-близкото обкръжение - ето когато бяхме на рехабилитация в болницата по ДЦП, минавахме през стаята на детската градина за най-увредените деца - тежки квадрипарези, без говор, а нашата рехабилитаторка казваше, че са със съхранен интелект и всичко разбират. Предполагам, че общуваха с тях с очи. Тези деца тогава бяха на около 4-5 години. Сигурно имат напредък, но едва ли на 8-9 години ще са готови да бъдат в първи клас. Родителите се грижат за тях, всеки ден намират начин да ги водят в детската градина и дават пари за допълнителни рехабилитации, когато имат. Тези деца как ще отидат в общообразователно училище? Какво по-добро им предлага сегашният закон?

И още нещо се сещам от ТВ предаването казаха, че за някои деца родителската грижа е най-добра. Това как ли да го разбирам?

Таня, има много начини за контакт освен говора, и подходящите специалисти ще ги използват. В стандарта за приоб.образование е описано как ще се случва това- в център за личностно развитие ли, в масово училище ли и по каква програма и с каква форма на обучение. Аз обръщам въпроса ти обратно- какво им даваме сега на тези деца- образование ли или умения за справяне във всекидневието, или просто отглеждане?
Относно родителската грижа- всеки я разбира различно за себе си- един прави и невъзможното пък каквото стане, друг слуша мнението на специалиста(който никога не е сигурен, няма и как да е дали точно това дете наистина не може още нещо над статистически възможното, защото статистиката е едно, а всяко наше дете изключение от нея)- ми детето Ви толкова може, и решава- ми то така или иначе нищо не може, що да се напъвам да искам, ще я кретаме така.
 Въпрос на личен избор е дали ще поемем пътя от позицията как едно нещо може да стане, или от позицията как НЕ може да стане, но с това трябва да сме готови да поемем и последствията от този си избор.

п.п. В пом.училище на 2 преки от нас, кабинетите за работа с децата са на 2-я етаж, асансьор разбира се няма- как дете като моето и описваните от теб- също с тежки квадрипарези да стигнат до тях, ами никак- не го посещават. Тоест това училище съществува за децата ни, но няма как да го ползваме:(

Последна редакция: ср, 29 фев 2012, 21:30 от pogar

# 235
  • София
pogar, аз не мога да разбера какви са очакванията към майките на тежко увредените деца - в тази болница и училище сигурно учат около 70-80 тежко увредени деца - http://www.cpcentresof-bg.com/?cid=28&spid=11. И сега разбирам, че има упрек и към тези родители, че са си били скрили децата. Знам, че се говори, че рехабилитацията в нея не е на нужното ниво, дано да се предложи нещо по добро на децата. Така или иначе отговори не получаваме, остава ни да чакаме в следващите 2-3 до 5 години, за да видим как ще се развиват.

Гледах пак предаването - Много ме притесни изказването на депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова, че за някои деца най-добрата грижа е майчината грижа. Нали обсъждаме закона за образованието, не закона за грижите.
В нашата фирма работят млади момчета и аз понякога си ги представям как ще се оженят, ще имат деца, ние с мъжа ми ще им ходим на сватбите /преди години и шефа на мъжа ми присъстваше на нашата/ и понякога си мисля, че някои от тях ще имат деца с нужда от рехабилитации и дали ще имат по-лесна съдба от нашата с мъжа ми. До сега разбирам, че ще имат много по-трудна съдба - жените им ще трябва да си останат в къщи, за да полагат най-добрите грижи за тежко увредените деца, ако имат такива. И при всички положения ще трябва да спазват една поговорка от моят роден край "Гледай си детето до 7 години, за да не го гледаш цял живот". Защото ще трябва да бъдат активни родители. А това предполага излизане от трудовият пазар на съпругата, една заплата в семейството, а ако имат късмет след 7 години ще се включи пак. Може би нищо ново под слънцето - в моят роден край са го измислили преди 100 години и не взимат заплати за този съвет.

А начина на разпределение по единен стандарт за всяко дете и обясненията тук и по тв на активистките говорят, че принципа на частното финансиране е негласно одобрен и за децата със СОП. От всички обяснения разбирам, че екипа заедно със майката ще решават как да похарчат парите - ще дадат малко на редовите учители, а другото на частни логопеди, психолози и специални недагози.

Конкретно в нашият случай и изминалите години ние щяхме да имаме по-добра подкрепа по новият закон. От "Свети Никола" ни казаха, че трябва да си намерим добра градина и да работим с логопед. И по новият закон, ние можем да ползваме финансиране за частно образование и допълнителната сума по стандарта за частен логопед.
Конкретно и в Банско сигурно ще бъдат по-добре - 13 деца с една ресурсна учителка до сега, а сега като си съберат финансирането на всичките деца, ще могат да си позволят 2 учителки.

Конкретно ще има места където ще станат по-зле, по зле ще бъдат населените места или училищата където има малко деца, умерено и най-тежко  увредените деца.

Но като чели друго освен да отделим време и да разберем какво се готви за всички потенциално засегнати сега или в бъдеще не можем да направим.

Честита Баба Марта!!! Дано да носи не само надежда, а и конкретни резултати!!!

Последна редакция: чт, 01 мар 2012, 14:36 от TanyaMG

# 236
Честита Баба Марта!
Вчера писах e-mail на кмета какви са възможностите на общината за изграждането на ЦЛР след приемането на закона за образованието от учебната 2012/2013г.?Ще се гарантира ли обучението на децата със СОП от ресурсните учители?
В общината има 38 деца посещаващи ДЦДУ и съответно 3 ресурсни учители.Специално в ДГ на Хриси има 3 деца със СОП, 2 от които са с ресурсен/доколкото имам информация/.Ако няма 5 деца се отпуска ресурсен към няколко ДГ и/или училища.
В момента съм много притеснена , че издръжката ще е за сметка на общината, а малките общини нямат кой знае какви средства и децата са обречени да не успеят да се интегрират, защото няма кой да подходи и да работи с тях, за да се адаптират успешно.Заниманията с логопед и психолог остават в ДЦДУ.
Най-засегнати в общината са децата със слухови проблеми, защото липсват специалисти и няма никакъв за тях. Sad

Съгласно чл.343 ако не осигурим присъствие на детето в ДГ се налага глоба до 500 лв. от кмета.А според чл.309, ал.4 ако кмета реши да не открива или закрие ЦЛР неправомерно кой ще го санкционира/или няма колективна отговорност, защото е решение на общинския съвет/ ?

Цитат
Чл.309(4)Общинските детски градини и центровете за подкрепа за личностно развитие се откриват, преобразуват, променят и закриват със заповед на кмета на общината след решение на общинския съвет.

Грижи ли се проектозаконът за образованието за децата с увреждания?
http://inews.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F … 327_i.157416.html

Последна редакция: чт, 01 мар 2012, 14:09 от n_alex76

# 237
# 238

Честита Баба Марта на всички ни! Да сме бели и червени, винаги засмени!  bouquet

Таня, кой отправя упреци към родителите тук:  http://www.cpcentresof-bg.com/?cid=28&spid=11 и защо? Така са решили, така са постъпили, и какво му е лошото на обучението там? Не всички деца обучаващи се там са с тежки увреждания, но явно родителите са преценили, че там е добре за децата им, а обучението им се осъществява от преподаватели от болнично и пом. училище.
Съгласна съм с теб за майката и отпадането и от трудовия пазар- такъв избор никак не е лесен, не от финансова, а от чисто психологическа гледна точка, защото ние сме майки, но и едновременно с това самостоятелни хора, личности, и всеки от нас има мечти и желания за успехи, различни от всекидневната смяна на памперса или заместването на все що има специалист за да си от полза на детето, не е добро и за детето- ти ставаш целия свят за него, а подобно нещо не е добро за никого.
Защо реши, че родителят и екипа на детето смятат да отделят мизерно финансиране за масовия учител, а по-добро за специалистите след като всички те ще работят повече с това дете, между другото в момента за всяко дете в училище или детска градина вървят някакви пари( + към днешна дата около 200-300лв, след дете със СОП), и много често за дете с проблеми масовия учител не отделя никакво време, считайки, че няма никакъв ангажимент към детето, и като казвам никакво е точно така- не е отделил дори 5 мин примерно за 2-3 месеца за да му зададе 1 въпрос в часа(ей така от чисто любопитство да разбере това човече като е в клас научило ли е нещо), а на детето в норма за същото време е отделил време да го изпита поне 3 пъти Sad.
Все повече се дразня , че не пуснаха стандарта за приобщаващо образование, в него наистина всичко е разписано от -до, дали обаче ще се случи- можем само да се надяваме, защото аз отдавна се научих да не вярвам на обещания, но участвайки в раб.група по създаването му, ръководителката на групата през цялото време казва- не изхождайте от това какво е положението в момента, а какво трябва да бъде за да сме оптимално полезни на децата. Също така ни увериха и , че стандарта ще получи нужното финансово покритие. Списвайки го, всяка дума се обсъжда от цялата група и всеки застава с името си и  със своя подпис, с какво е или не е съгласен. Въпреки недоверието ми съм склонна да се надявам, че труда ни не е отишъл напразно и съответните хора(институциите, които представляват) ще изпълнят ангажиментите, които са поели, ако ли не- ще бъде жалко, че сме си загубили времето, време каквото децата ни нямат за губене.

# 239
Покана към все още неприсъединилите се към групата:
https://www.facebook.com/groups/177044129075727/181033432010130/ … _t=group_activity

Последна редакция: чт, 01 мар 2012, 21:55 от n_alex76

Общи условия

Активация на акаунт