По десет хиляди лева на панелка от 60-70 квадрата ни готвят от Столична община..

• 30 528
  • 251
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Относно цената на санирането. Напълно е възможно да струва около 20000 на жилище (50% от собственика и 50% от еврофондове). В санирането не влизат само цените на материалите и труда на работниците, за да се финансира един проект за саниране трябва да се направи енергийно обследване на сградата, проекти, разрешения, лицензирана строителна фирма, отчитане на строителството, надзор и т.н.

Е да де, именно. То и без това ще леко невъзможно хората във всички жилищни блокове да се организират да си поръчват такива паспорти; с акция по саниране ще стане "2 в 1", по-организирано някак.

# 46
  • Gone with the wind

А защо точно се забрани да се затъмняват стъклата имаш ли бегъл спомен? Беше заради "вратотата", които пътуваха в подобни коли и укриваха крадени вещи. Така че да се возиш със затъмнени стъкла се оказа обществено небезопасно. В този случай кой какво си прави с имота, стига да не застрашава сградата, не може да бъде предмет на любопитство и ровичкане на никого.

Мен ако питаш и затъмнените стъкла са посегателство върху частната собственост, но при условие че от престъпление загубихме роднина в онези времена, няма как да възразя...

А ако си пребоядисам половината кола кой застрашавам - защото и за това ще ми я спрат от движение ако не съм минала през КАТ
Хвана се за дребното и изпусна смисъла на цялото.
Ти и твоят дозастроен балкон сте в пъти по-опасни за околните от шарената ми кола. Но санкции за мен има, за теб - не? Защо?

# 47
В Зоната аз не се сещам за панелени блокове  newsm78

Имам апартамент в блок 15 в Зона Б5, панелен е.

Но не съм чула за паднали панели.
В Надежда има изселени хора от една сграда, която е над подпочвени води, но и да не беше панелна, пак щяха да ги изселят, водата бута всичко.

В Ямбол падна наистина, но това не беше нормален блок, живущите го разрушаваха ежедневно, ако беше друго строителство, жертвите щяха да са повече. Добре, че го събориха.
http://bgvesti.com/images/stories/image/Bulgaria/2010_09/0916/blok20-1.jpg
http://bgvesti.com/images/stories/image/Bulgaria/2010_09/0916/blok20.jpg

В Стара Загора падна стена от блок с пакетно-повдигащи плочи, не беше панелна сграда.

ее123456, може ли да кажеш какви за цените?
1000 лв. дограма, 1500 лв. изолация, 150-200 лв. подмяна щрангове, за дограма на общите части 4000 лв., грубо по 200 лв. на апартамент (8 етажа), изолация общи части за вътрешен вход като нашия ще е не повече от 5000 лв., т.е. по още 200 лв. на апартамент. За тези неща излиза 3100 дотук, айде 4000 да го кажем. Не знам колко е проверката на заварките, но и 6000 лв. да е на имот, пак става 10000 лв. Колко струват тези проекти? 10000 лв. на апртамент? Не вярвам.

# 48
  • София
Аз не мога да разбера манията на българина, да си купи апартамент и да почне да го преустройва. Я стена ще бутне, я балкон ще остъкли и усвои. Ами не ми харесва и е време, да се въведе ред. Но цифрите са такива, че не виждам как ще стане.

# 49
ее123456, може ли да кажеш какви за цените?
1000 лв. дограма, 1500 лв. изолация, 150-200 лв. подмяна щрангове, за дограма на общите части 4000 лв., грубо по 200 лв. на апартамент (8 етажа), изолация общи части за вътрешен вход като нашия ще е не повече от 5000 лв., т.е. по още 200 лв. на апартамент. За тези неща излиза 3100 дотук, айде 4000 да го кажем. Не знам колко е проверката на заварките, но и 6000 лв. да е на имот, пак става 10000 лв. Колко струват тези проекти? 10000 лв. на апртамент? Не вярвам.

Какви са тези цени? Аз миналата година дадох 3900 за дограма и сега, както писах на целия блок ни предстои по около 7000 лева на апартамент за изолации, боядисване и малко тръби и парапети. Като се санира цяла сграда излизат много повече работата и материалите. То не е като да налепиш един апартамент с фибран и готово.

# 50
Големи сте идиоти!
Исках поста ми да свършва до тук, но да обясня все пак.
Имаме молове като на запад, имаме реклами като на запад, с голям напън (и изцапване на гащите) имаме и коли като на запад, а реалността е точно обратното - бельото ни на дупки, в задния двор кудкудякат кокошки, по улиците тропат каруци, маса народ работи в чужбина за по 1000 евро (какво са 1000 евро и колко от тях спестяваш, та да идеш на майната си?!).
Голяма работа са капиталистите в България - кола (като на запад) на лизинг ("супер изгодно")! А реално 4 коли струват колкото апартамент в панелка. Иначе сме много умни - с време и без време, ще забраняваме колите втора употреба. Защото, видиш ли, за 20 години не само се оправихме, ами си надвихме и на масрафа и чак се чудим какво да си правим излишните пари.
Бизнесът и той процъфтява. 90% от магазинчетата като видят двама костюмирани младежи заключват, защото си мислят, че са от общината, за да не ги глобят. Ама какво е това безобразие, нали си имаме молове? И такситата са ни прекрасни - голям бизнес, големи фирми. Като толкова много сте ходили по чужбина, някаква разлика да намирате? (Защото ми се струва излишно да правя паралел между нашия таксиметров алъж-вериж и обслужването на запад.) За другите "велики" бизнесмени да не говоря - капълъ-чарши - купуват/продават - освен търговци, други има ли.
Ако отделихте достатъчно внимание, за да преосмислите реалността, в която живеем - вие, родителите ви (пенсионери), Ангел Георгиев-Ачо (бг звезди) - звезда, звезда, колко да е звезда - живее в панелоподобен дом (като всички останали), късмет, че живее в центъра (не като всички останали) - но и това не помогна на нашата "бърза" помощ... А, на тях, пък моторчета сега ще им вземат - тогава съвсем ще цъфнем и вържем. Ако можеха и летящи чинии щяха да вземат. Но тогава, поради друга причина, нещо нямаше пак да върви.
Та, ако видяхте картината, да питам колко малоумен трябва да си, за да кажеш "Много хубаво, че ще глобяват 30% от населението!" - нищо, че ситуацията е заварена. И още по-хубаво, че който съвестно си е санирал, ще го плаща втори път - ама и на него глоба трябва да му сложат.
Ами много ... трябва да си. То поне тези глоби да отиваха за дупки или пенсии, че утре ние ще сме пенсионерите, а те потъват някъде бездънно.

# 51
Наистина е редно да се санира...обаче за цветовете  Shocked извинете, ама при положение че господата архитекти на общината разрешават до старинна сграда да се строи ултра хипер модерна сграда, без да се спазва никакъв стил и облик на столицата-  Stop
И друго- ами колко хора ще си позволят тези суми...ако някой от сградата няма пари, или не плати, какво ще се случва? И сега има такива проекти, но за рефинансиране на част от сумата се изисква 100  % съгласие на хората от сградата и на практика просто много рядко се получава. Спомена се че някои хора и за чистачка не плащат, какво ще става в тези случаи...ще се ремонтират и техните имоти и после ще ги съдят...но как ще получат достъп- насила ли...или ще ги пропуснат, и после какво...сградата ще е пак на петна- къде санирана, къде не...
Не знам...така, само като кратка статийка и  идея не знам какво да мисля..има и плюсове, има и минуси...трябва да се направи, но защо ли, защо ли не вярвам че ще е по най- добрия начин и че общината няма просто да налее парички във фирмите-подизпълнителки...

# 52

Какви са тези цени? Аз миналата година дадох 3900 за дограма и сега, както писах на целия блок ни предстои по около 7000 лева на апартамент за изолации, боядисване и малко тръби и парапети. Като се санира цяла сграда излизат много повече работата и материалите. То не е като да налепиш един апартамент с фибран и готово.

Зависи все пак колко е голям блока, зависи дали има много вътрешни стени на входа.

Зависи каква дограма се слага, ако се слага нормална, по 500-600 лв./прозорец, ще е едно, ако се слага от тези по 300, ще е друго, ако се слага от най-най, ще е много висока сумата. Но нали не си мислиш, че ще сложат от възможно най-скъпата? Нашата е Саламандър и за толкова сме я купували, няма да я сменя сега, хубава си е.
Ок, и 2000 да излиза дограмата за 2-ст, пак не ми излизат сметките.

Викахме фирма да питаме колко ще ни излезе на апартамента изолацията - казаха 1000 лв., но е вътрешен, реално само предните панели на стаите са външни. Ако е краен блока, много ще се вдигне разхода.
За общите части - изолацията е на малък участък, защото са само над входа, ето като при този, очертаното с червено. Съвсем малка площ.

Сменихме вертикалните щрангове, по 145 лв. на щранг беше.

Как изглеждат тези 7000 разбити при вас? Колко е изолацията, дограмата, боядисването...
Колко апартамента сте?
Ние сме 24, ако 7000 е 168000 лв. Rolling Eyes а ако наистина е по 20 000, както пише, това са 480 000 лв. Crazy

Nekomusume, познавам страшно много хора, които са си усвоили балконите, мнението на всички е - знам, че е незаконно, ма не ми дреме, щото никой няма да ме закача. Винаги е било незаконно, няма нищо заварено. Просто досега нямаше контрол.

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 17:08 от Не се сърди, човече

# 53
И аз съм  "ЗА", но с това май всичко приключва. Голяма част от хората изнемогват и сега, затънали в сметки и заеми. Как точно ще ги задължат да го направят, може би да карат на фотосинтеза за има-няма 5 години. Не виждам никаква реализация на такъв проект на този етап.

# 54
И аз съм  "ЗА", но с това май всичко приключва. Голяма част от хората изнемогват и сега, затънали в сметки и заеми. Как точно ще ги задължат да го направят, може би да карат на фотосинтеза за има-няма 5 години. Не виждам никаква реализация на такъв проект на този етап.

Със заеми, вероятно, които не се знае колко ще могат да плащат.
Ако се стигне до една по-реална сума - 10000 лв., от която да поемат собствениците половината, тогава има по-голяма надежда.

Да не забравяме и че при подобни големи проекти, материалите и труда не са на цени на дребно.

# 55

Nekomusume, познавам страшно много хора, които са си усвоили балконите, мнението на всички е - знам, че е незаконно, ма не ми дреме, щото никой няма да ме закача. Винаги е било незаконно, няма нищо заварено. Просто досега нямаше контрол.

Може ли доказателство на това твърдение?

Проблемът е по-скоро съгласието от съседите, което ще трябва да се представи в общината за да мине проекта за промяна на фасадата. Не е забранено да се изменя фасадата.

Също мисля че някъде съм чела за давност....дали няма такава?

# 56
Да де, ама представяте ли си колко е безумно да се задължат в следващите няколко години определено количество хора да си бутнат остъкляването на балконите, след което нещата да продължат по старому. И през 10-20 години да бутаме балкони.
Да не би досега да е нямало закони, имало е, но не е имало контрол.

Не е ли по-добре да се обследват съществуващите, кои са опасни и кои са само грозни, да се премахнат опасните, да се даде предписание на грозните за промяна в дългосрочен план, да се направи предписание всеки квартал да има някакъв облик, да се остъклява по конкретен начин.

Хората не си остъкляват балконите само за да ги правят на кухни, по този начин и температурата в помещенията се вдига през зимния сезон, не вали през есента и пролетта, нашият климат е такъв, защо да не се съобразят с особеностите на страната ни?
Хората винаги ще се опитват да защитят по някакъв начин балконите, дадох за пример и испанците, техният климат е такъв, че имат нужда от капаци, завеси, тенти... държавата не им забранява да го правят, а им дава предписания как да го направят така, че да  е естетично.

# 57

Проблемът е по-скоро съгласието от съседите, което ще трябва да се представи в общината за да мине проекта за промяна на фасадата. Не е забранено да се изменя фасадата.

Също мисля че някъде съм чела за давност....дали няма такава?

Имам предвид, че не е незаконно, ако го направят, както му е реда - с проект и да получат разрешение. Но те директно застрояват, без да е изчислено нищо.
Съгласието на съседите - не съм сигурна, че е фактор във всяка община.

нова, има разлика дали ще се монтират капаци/тенти/навеси или ще се строи...

# 58
Фактор е, защото се иска при промяна на общи части. И фасадите се водят за такива, нищо че от друга страна външните стени на твоя апартамент изцяло влизат в твоята квадратура по нот. акт.
Но някой дори да иска да мине по законния ред, може да не стане заради съседите. Като цяло - който може да си спести живота в тия гадни общежития - най-добре.

# 59
  • София
А Столична община, ще  оправи тротоара пред блока, т.к е нейна собственост, ще се погрижи ли да не ми се налага да заобикалям спрелите в/у тротоара коли. Също така, ще се погрижи ли  паркинга , които принадлежи на блока, да е за коли на собственици на апартаменти на блока, без наематели, те си облагодетелстват собственици, които със стотинка не се включват в разходите на блока.

Общи условия

Активация на акаунт