Великденски пости - 2012

  • 64 717
  • 675
  •   1
Отговори
# 285
  • На топло...
  • Мнения: 584
С малко закъснение, момичета и момчета, но се включвам в поста (преди два дни).
Ще се радвам да чета кулинарни идеи и да обменяме опит Hug!

Връщам се назад за прегле Grinning!

# 286
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
честит осми март

Искам и вас да попитам,някой чувал ли е за сейтан newsm78 Ето тук го открихhttp://www.youtube.com/watch?v=nWoFOpZORKE
Не ми се вижда трудно Thinking Разгледах и други видеоприготвяния на това "ястия", казват че е много протеиново! Ако някой е правил,или ял,моля споделете!
Ако ви интересува,ще ви го преведа,но мисля, че трябва да го има и на български!Там не съм търсила!

# 287
  • Мнения: X
Ето ви една бърза рецепта, която си измислих, докато разчиствах хладилника.

малка консерва червен боб
домати от буркан, лук и морков на ситно
една тиквичка и един морков се нарязват /настъргват/ на ленти с белачката за картофи
малко олио, сол, чесън на прах, сух джоджен, чили сос

В олиото запържих леко моркова на ситно, лука и боба. Добавих доматите и зеленчуците на ленти.
Оставих го да къкри в тигана до омекването на морковите. След сухите подправки добавих чили сос и стана приятно пикантно. Може да се направи и люто.


Не знам дали всичко използвано става за боб или може да се добави още нещо, но ми беше много вкусно и ароматно. Става доста бързо в малко тиганче и е нискокалорично. 

# 288
  • София
  • Мнения: 8 500
...
Искам и вас да попитам,някой чувал ли е за сейтан newsm78 Ето тук го открихhttp://www.youtube.com/watch?v=nWoFOpZORKE
Не ми се вижда трудно Thinking Разгледах и други видеоприготвяния на това "ястия", казват че е много протеиново! Ако някой е правил,или ял,моля споделете!
Ако ви интересува,ще ви го преведа,но мисля, че трябва да го има и на български!Там не съм търсила!

Сейтана се прави от пшеничено брашно. Малко е тръткава работа, да промиваш продължително едно тесто, докато му измиеш нишестето и остане само на глутен но си струва. На снимката виждате фрикадели от сейтан направен при домашни условия.

Последна редакция: чт, 08 мар 2012, 22:20 от дядо хаджия

# 289
  • Мнения: 1 591
Здравейте всички.  Включвам се в темичката късно, чак сега я открих, но ще се радвам да черпя и споделям идеи за рецепти.  Прочетох само половината тема, като я дочета докрай, ще се включа пак.
Честит празник на всички дами!   bouquet

# 290
  • Мнения: 355
Здравейте,  Hug
Бразилка, благодаря ти за хубавия сайт. Една от най-хубавите страни на тази тема е споделянето на духовните преживявания. Вчера пак си говорих с колеги за смисъла на поста. Безпорно, той има своя физически смисъл - очистване на тялото. Вчера си припомних и нуждата си от нещо духовно в иначе практичното си ежедневие. Имам нужда да се издигна в мислите си над злободневието и да помисля за нещо по-висше, по-добро и по-мъдро. Така все едно душата ми утолява жаждата си. Радвам се като чета вашите опитности в тази насока, както и съветите на знаещите в тази област. Благодаря, че споделяте тези неща.  Hug
Хубав ден!   bouquet

# 291
  • Сред мелниците
  • Мнения: 1 439
 Месенето е ахилесовата ми пета.
Аз също не можех и не мога Laughing да меся. Тестото ми се лепи по ръцете и за да не се лепи, слагам брашно непрекъснато и го правя много твърдо и естествено  го развалям. Майка ми и разни приятелки сто пъти са ми показвали,   но така и не успях да хвана цаката.

 Преди години, обаче, моята свекърва ме насърчаваше да ползвам най-обикновен миксер за месенето - приставката с пръчките. Макар и доста години по-късно  се пробвах и ето вече от мноого време нямам никакъв проблем  с месенето. Такива козунаци правя   Laughing (а казват, че били трудни) - не е за вярване.
За питки, мекици и други пък да не говорим!

  Така че, казвам ти,  пускай миксера! След като поразбъркаш съставките с нормалните бъркачки за кексово тесто, продължавай да добавяш  брашно. Стане ли по-твърдичко и бъркалките започнат да не се справят, слагаш пръчките и продължаваш. Трябва съда да е  по-голям и висок  за да можеш да го подхващаш с пръчките от различни места и да го омесиш добре Като започне да се отлепя от стените и да върви на топка и след като започне  прави шупли,  които да се пукат - значи си готова.  Не е повече от 10-12  мин цялата патардия.

Оттам изиспвам в назмазана с мазнина купа, позаглаждам го чрез обръщане  и  го оставям за първо втастване.  Ако е със сода  го чакам 20 мин и го правя там  каквото ще бъде.

От две години за целта ползвам робот за месенето по същия модел , но понякога макар и рядко пак пускам и миксера. Гарантирам ти успех. и то без да омацаш цялата къща с брашно и да грохнеш от умора.

Последна редакция: пт, 09 мар 2012, 13:18 от В

# 292
  • Мнения: X
В,   bouquet  bouquet  bouquet

За последните години готвене не съм научила толкова много, колкото от тази тема.
Вярно, аз не експериментирам много с готвенето, с постните неща пък съвсем, но май е трябвало. Grinning

Относно духовната страна - понеже аз си нямам изповедник, а по празниците знам, че е лудница в църквите, освен на Тодоровден, след Страстната седмица ли се ходи на изповед и причастие? Извинявам се за глупавите въпроси, обаче преди години съм ходила веднъж на изповед, редих се на една опашка, попът имаше време точно 5 минути, половината неща ги забравих и си тръгнах два пъти по-натоварена, отколкото преди изповедта. Ще се радвам да споделите вашия опит.

# 293
  • в моя свят
  • Мнения: 849
brazilka благодаря за идеята за постната шоколадова торта.
Вчера я приготвих за празника и стана невероятно вкусна.А с ягодите отгоре направо обрах овациите.  Laughing За блата обаче използвах рецептата за Crazy chocolate cake,защото ми е позната и съм я правала и преди,но някой ден ще пробвам и постната шоколатина.Предполагам,че вкуса няма да е по различен,много са подобни двете рецепти.

# 294
  • София
  • Мнения: 1 464
В, страхотни идеи   bouquet
 Моят миксер е без такива приставка, дали мога да си купя допълнително  newsm78

# 295
  • София
  • Мнения: 8 500
  Месенето е ахилесовата ми пета.
....
 Преди години, обаче, моята свекърва ме насърчаваше да ползвам най-обикновен миксер за месенето - приставката с пръчките. ...

В, страхотни идеи   bouquet
 Моят миксер е без такива приставка, дали мога да си купя допълнително  newsm78

Тестото е най интересната материя, която съм срещал. Усети ли те, че му се плашиш или пък си изнервен направо ще те направи на маймуна като стой та гледай. Та затова основния закон в готвенето важи и тук - а именно никога не гответе, когато сте с лошо настроение или неуверени.

Аз имам хлебопекарна. Когато я купихме пробвах три четири пъти да правя хляб на нея и нещо не ми допадна. Затова я ползвам по принцип само за месене и то когато трябва да меся голямо количество или пък така наречените от мен тежки теста (например козуначеното - то изисква мноого месене за развиване на глутена, щото после нали искаме конци).

По принцип меся в една голяма пластмасова купа (тя между другото не се ползва за абсолютно нищо друго). Първоначално бъркам с една голяма вилица докато тестото не хване да се отделя от стените. Като се отдели избутвам тестото на една страна, от другата сипвам брашно и върху него прехвърлям тестото. Набрашнявам ръцете и ... продължавам докато ме удовлетвори консистенцията на тестото.

Сега нали малко бабешки деветини. Значи тестото обича тихото и спокойно място и не обича високата музика, шума, напрежението и стреса. Та ако трябва първо се отпуснете, па релаксирайте там и така нататък и тогава почвайте работа с тестото.

В,   bouquet  bouquet  bouquet

...
Относно духовната страна - понеже аз си нямам изповедник, а по празниците знам, че е лудница в църквите, освен на Тодоровден, след Страстната седмица ли се ходи на изповед и причастие? ...

След Страстната седмица е Светлата седмица. Аз нямам практика точно през светлата седмица да съм ходил на изповед, но си мисля, че не би трябвало да има ограничения.

Сега ... ако имате намерение да взимате причастие по време на пасхалната литургия например, която се отслужва в нощта между събота и неделя, то тогава ще трябва да се изповядате по време на страстната седмица. И понеже на пасхалната литургия знаете са така наречените „православни митинги” дето кой разбрал кой не разбрал всеки „ходи на църква пред нея да си запали свещичка” то точно тогава свещениците едва ли ще помислят да ви изповядат.

Лично аз се изповядвам в дните до велики четвъртък включително. На велики петък не знам защо съм решил да не се изповядвам и имам свои си собствени виждания какво трябва да правя през този ден.

Последна редакция: пт, 09 мар 2012, 23:55 от дядо хаджия

# 296
  • Мнения: 1 934
Да споделя 1-2 рецепти от вчера. Едната е супербърза за мнооого изгладнели хора и нямащи време: в тефлоновия тиган задуших набързо нарязан на ситно праз със зехтин и после с маслинки го хапнах.

После сготвих празена каша по селски, това го знам от баба ми-нарязан праз на ситно се вари в малко вода, олио,сол и червен пипер. После се застройва с брашно с оцет. Става много вкусно, който обича киселичко като мен  Simple Smile

Другото е постна руска салата-зеленчуците на пара- действам с решетка. Купила съм шише с майонеза 0.5 кг- има ги в големите супери-изцяло растителна е. Другата майонеза, която препоръчвам е Сиера-става за филийки, не за руска салата. Малко по-течна и лека ми идва  Peace


Последна редакция: пт, 09 мар 2012, 16:19 от Кливия

# 297
  • Мнения: 508
Благодаря на всички ви за чудесното настроение, което създавате!

Бразилка - това за сапуна е много хубаво написано, заслужава си човек да си размишлява над него, съчетавайки го с въпросите за вярата в Бог.

Малко Мишленце - за изповедта и поста няма точно определено време. Можеш да отидеш и през поста преди Страстната седмица да се изповядаш на спокойствие, да поговориш с отеца, но след това е добре да се причастиш в близките дни след Изповедта.  Ако пък искаш да се причастиш на Великден, то е хубаво Изповедта да е някъде през последната седмица на поста. Идеята е да няма много време между Изповедта и Причастието, защото през това време можеш да си натрупаш още грехове. Но най-добре е да отидеш в някой храм и да поговориш с отеца за всичките тези неща и той да те посъветва кое и как да направиш. това което описваш с изнервящото чакане на опашка за Изповед, в много църкви го избягват като предварително си записваш час за Изповедта. Дано да съм ти била поне малко полезна! Hug


# 298
  • София
  • Мнения: 1 464
дядо хаджия, както винаги изключително полезни съвети    bouquet

# 299
  • Мнения: X
Много ви благодаря за съветите, личните съобщения и споделения опит.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт