Великденски пости - 2012

  • 64 719
  • 675
  •   1
Отговори
# 315
# 316
  • в моя свят
  • Мнения: 849
И на мен закуската ми е най-големия проблем,защото тогава нямам никакво време да си измислям и приготвям нещо различно.До скоро закусвах и аз със сладко,но тези дни си правя нещо елементарно,но много вкусно.Препечени филийки с лютеница. Simple Smile


# 317
  • София
  • Мнения: 911
anita29,ще пробвам сладките ти предложения Simple Smile
За закуска:3-4 овесени бисквитки "Ревю"на Победа,обяд ориз със зеленчуци,вечеря-леща.
Ако огладнея хапвам плод или пия чаша  соево мляко.
Чувствам се прекрасно и следя темата с интерес Hug

# 318
  • Мнения: 38
   Добър вечер на постещите! Laughing Laughing Laughing
Днес правих фалафели, но вместо булгур сложих варена ръж-поразбита с пасатор и добавих 2-3 с.л. смлени ленени семки.Не ги пържа , а ги пека във конвейторна фурна-тенджера и за това слагам в "тестото" 3-4 с.л. зехтин.Правих и салата Табуле, но вместо булгур  пак сложих варена ръж(оня ден сварих половин килограм ръж за покълване- изненадах се приятно на вкуса й), нарязах 1 връзка магданоз, 1 връзка копър,малко сол, 1 скилида чесън -нарязана, 1 глава лук- нарязана, черен пипер,малко сол,1ч.л.соев сос, малко лимонов сок, 2-3 домата от консерва- нарязани- стана чудничко!Приятна вечер ви пожелавам!  bouquet

# 319
  • Мнения: 17
Момичета споделете нещо за закуска, но да не е сладко  Praynig. Омръзнаха ми кифли и банички със сладко и бисквити. Като видя вече сладко и ми се отщява да закуся.  Sick

Аз най-често закусвам с овесени ядки - добавям си някой път орехи, друг път стафиди, нарязана ябълка.
Може да си свариш макарони с малко зехтин и сол.

# 320
  • Мнения: X
Аз не закусвам вече от почти месец. Сутрин започвам с едното си кафе за деня с лъжичка мед и до обяд пия вода, ако прегладнея, хапвам плод. Ако закусвах, бих опитала някои от следните неща:
- сусамов тахан с мед
- шепа орехи или други ядки с чай или кафе
- препечена филийка с лютеница, маслинова паста или просто със зехтин, червен пипер и чубрица
- плодова салата с малко мед
- сандвич с хумус и зеленчуци
- в Subway има вегетариански сандвич със зеленчуци и страхотен сос от лук и мед

Аз този уикенд карам на леща, гювеча с ориз, филийка с маслинова паста, малко сурово кашу и ябълка. Вчера навън хапнах в едно бистро картофки по селски и прясна домашна лимонада със стрита прясна мента. Дояждам си няколко сладки, които купих в петък от магазина за сладки. Снощи и днес си сипах по чаша вино. Продължавам да усещам в повечко въглехидратите, та другата седмица ще наблягам на пресни салати, ядки и зеленчуци на тиган. 
 

# 321
  • Мнения: 38
Момичета споделете нещо за закуска, но да не е сладко  Praynig. Омръзнаха ми кифли и банички със сладко и бисквити. Като видя вече сладко и ми се отщява да закуся.  Sick
Правим у нас къпана баница.По-рано майка точеше и печеше корите, но сега има готови кори запечени на сач.Та - баницата я правя с тофу сега в постите, иначе е със сирене!2 реда кори като ги пръскам с топла вода, малко мазнина -маргарин, олио , зехтин или друга растителна мазнина, тофу натрошено, пак 2 реда кори, мазнина тофу и така още 2-3 пъти-да не става много дебела.Отгоре се поръсва леко с мазнина и се пече докато се зачерви хубаво.Напръсква се след това с вода, завива се с вестник и кърпа около 10-15 мин.Става невероятно хубава.Моя приятелка, която също пости , но не понася тофу, я поканих на такава баница- беше очарована.Ако ви се играе може да се запекат допълнително корите върху скара или върху печка с дърва, но тогава всяка кора преди да се сложи в тавата трябва да се потапя, като в друга тава се слага леко топла вода със сол, и тогава се слагат в тавата за баницата.Така става по-хубава.
   Друго, с което можеш да закусваш е препечени филии с маргарин или макарони с тофу или доматен сос или само с маргарин и сол.Както и постни мекици , но без сладко.На "Лагард" има обикновени, пълнозърнести кроасани, без нищо-постни са.

# 322
  • Сред мелниците
  • Мнения: 1 439

Относно духовната страна - понеже аз си нямам изповедник, а по празниците знам, че е лудница в църквите, освен на Тодоровден, след Страстната седмица ли се ходи на изповед и причастие? Извинявам се за глупавите въпроси, обаче преди години съм ходила веднъж на изповед, редих се на една опашка, попът имаше време точно 5 минути, половината неща ги забравих и си тръгнах два пъти по-натоварена, отколкото преди изповедта. Ще се радвам да споделите вашия опит.
Това с опашките и липсата на интимност и мен ме притесняваше и то много в началото. За да си намери човек изповедник според мен  трябва да опитва докато почувства че това е човекът. Аз лично още  не съм сигурна съвсем. Сега знам  и няколко храма, в които има отделна стаичка за изповед. Това помага. Аз си избирам дни, в които не се очакват много хора. Това естествено е свързано и с разбирането ми за това кога и колко често да се изповядваме и да се причестяваме. Темата е дълга ....
Но  с две думи за причастието аз писах някъде по-горе, че намирам за погрешно да се прави четири пъти  в годината. Смисълът на литургията е в причастието. Тя за това се прави.

Не споделям и убеждението, че се причестяваме, когато не сме сгрешили от последната си изповед. Причастието е лекарство и подкрепа за да не грешим, а не  награда.
Ако се причестявахме само когато сме достойни, никога нямаше да го правим. Такова разбиране обръща нещата.

# 323
  • Мнения: X
В събота вечерта-патладжани и тофу с доматен сос на фурна.
Снощи-къри с картофи и зелен боб.
Довечера -пълнозърнеста паста с тиквички.

# 324
  • София
  • Мнения: 1 464
 Много благодаря на дядо Хаджия за ценните съвети и на darina_28 за рецептата. Хлябът се получи неочаквано добре, изяде се до трохичка. Този първи опит ме обнадежди и тези дни ще пробвам рецептите на LillyLi и Краси.
 Днес ще сме на зелен боб с картофи и палачинки.

Последна редакция: пн, 12 мар 2012, 10:16 от Ева на третия етаж

# 325
  • София
  • Мнения: 925
здравейте и от мене,

за закуската- аз сутрин се опитвам да не закусвам. Това ми е навик от години. А и според моите убеждения сутрин организма смила и се чисти от храната, която сме поели миналият ден и няма нужда да го натоварвам с нова порция.
Затова хапвам само плодове и пия топла вода /чайовете не са ми любими/.

Довечера съм приготвила бобче да си хапнеме с някаква салатка. А уикендите пих много фрешове - с морков и целина предимно, че имам проблем със ставите.

Прекрасна седмица ви желая!

# 326
  • Мнения: X
Успешна седмица на всички, лек и спасителен пост!  bouquet
Аз днес ще правя постни сърми със зелев лист. Ще направя още една леща, че вчерашната свърши.

Да ви кажа, не съм очаквала, че храната няма да ме изкушава до такава степен. Днес правих на детето сандвичи, запечени с кашкавал - преди съм била на диета и това винаги е разваляло всичко, просто нямаше как да ми замирише на кашкавал и да не се нахвърля. Днес, въпреки прекрасното ухание, дори не ми се прииска да опитам. Надявам се да имам силите да се въздържам така до края на поста - заслужава си усилията.  Simple Smile

# 327
  • Мнения: 355
Здравейте,
лека и спорна седмица!  Hug
Вчера и онзи ден - кисело зеле с ориз на фурна, боб в различни варианти - чорба, запържен, яхния и хумус с препечени филийки. За десерт - щастливо избегнала сладкото с един компот.  Simple Smile
За причастието - моя близка ми беше казала, че най-хубаво е да се вземе причастие на Велики Четвъртък. Най-удобно ми е да се изповядам в сряда вечерта и сутринта в Четвъртък да взема причастие. Често литургията е дълга, но като предупредя в офиса, че ще закъснея, обикновено се справям. Да, чака се, но Причастието заслужава. За съжаление не във всяка фирма биха проявили разбиране. Успех на всички желаещи тази година!  Hug

# 328
  • в семейството
  • Мнения: 407
В събота купих от Фантастико едни соеви кремвирши. Малко гаднички ми се сториха. Приличаха ми по-скоро но пастет.
И да ви подсетя за Гуакамолето  Peace . За него препичам много тънко разточено тесто изаприличва на тортиля. Като го извадя от фурната поръсвам със зехтин и подправки. Мнооого вкусно е! Също така може да се хапва с чипс или пък с арабските питки препечени на тиган.

# 329
  • Мнения: X
Само да споделя, че сготвих сарми за първи път през живота си и станаха чудни. Една тенджера постни и една с кайма. От постите ще имам и допълнителни ползи - усъвършенстване в кухнята.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт