Включвам се с две предложения с тиква. Едното отново е за крем-супа, а второто за баница с тиква.
Крем-супа с тиква, праз лук и картоф
300 гр. тиква - нарязана на по-малки парчета
1 среден картоф
1 стрък праз лук
сол и черен пипер на вкус
чили, индийско орехче и джинджифил - по една щипка от всяка подправка (или на върха на чаена лъжица)
зехтин
1. Запържваме тиквата, праз лука и картофа в зехтин.
2. След като се позапържат заливаме с 1 литър топла вода (може и бульон).
3. Добавяме подправките и оставяме да ври за около 15 минути.
4. След като зеленчуците се сварят – пасираме супата и оставяме да заври за още 2-3 минути.
За тези, които са на млечен пост - може да се добави сметана, мляко и сирене.
Баница с тиква (Тиквеник)
Тази баница я правих три пъти в рамките на три дни по три различни начина Всичките бяха изядени много бързичко
В тази рецепта ще се въздържа от грамажи и мерки, защото не знам какви са. Всичко е премено на око.
Разликата в трите баници е в приготвянето на плънката.
Продукти:
Тиква - настъргана
захар
орехи - настъргани
кори за баница
олио
стафиди - предварително накиснати във вода (без да съм я ароматизирала, без ликьори и алкохоли)
1 вариант: омесвам тиквата и стафидите и ги запържвам. След това добавям захарта. Във всяка кора слагам от плънката, навивам на руло и редя в предварително намазана с олио тава. Предварително загрявам фурната на 200 гр. и пека до зачервяване (30-40 мин.). След като се опече се поръсва леко със студена вода и се завива с кърпа.
2 вариант: омесвам тиквата, стафидите и захарта. Във всяка кора първо наръсвам с олио и след това слагам от плънката, навивам на руло и редя в предварително намазана с олио тава. Предварително загрявам фурната на 200 гр. и пека до зачервяване (30-40 мин.). След като се опече се поръсва леко със студена вода и се завива с кърпа.
3 вариант - най-интересен: Всяко руло се състои от три кори. Първата кора наръсвам олио, разнасям го добре с четка и поръсвам със захар. Отгоре слагам втора кора, която поръсвам с орехи. Отгоре слагам трета кора, в която слагам настърганата тиква. Трите кори заедно се завиват на руло. После пак - първа кора - олио и захар, втора - орехи, трета - тиква. Завива се на рула и се редят в предварително намазана с олио тава. Предварително загрявам фурната на 200 гр. и пека до зачервяване (30-40 мин.) Докато баницата се пече, приготвям смес от една водна чаша вода (200 ml) и една водна чаша захар и се загравя на котлонадоакто стане захарен сироп. Захарният сироп се оставя да изстине. След като баницата се извади от фурната, се залива със захарния сироп. Завива се с кърпа.