Великденски пости - 2012

• 64 598
  • 675
  •   1
Отговори
# 60
О, здравейте най-после, че ви търсих преди седмица. Hug Тази година ще постя може би по-кратко, но съм сред вас.
Ето и още едно календарче за удобство на всички:

В старата тема има много полезни съвети и рецепти също. Пожелавам ви удовлетворение и чисти мисли по време на поста.

# 61
И аз следя темата както винаги Peace
Строг пост не пазя,нямам нужда от крайности Grinning
Дано успеем да станем по чисти и добри през този пост Grinning

# 62
  • София
Ето ви една идея за сирната седмица:

Това е задушен праз с млечно- зеленчуков сос. Сега праза не го гледайте, може и без него. Соса се получи много интересна комбинация. По същество това е топено сирене с пасирани сварени тищквички, картофи, морков, домати и чесън. Топеното сирене се „разтопява” в част от бульона, в който са се варили зеленчуците и към него се добавят пасираните зеленчуци. Подправяте го на сол и там с каквито си поискате подправки и после ... после става интересно. Топите с хляб и ядете. Точно както сме го правили едно време като малки деца.

Синът ми който яде лято пък при поднасянето си го поръси с лют червен пипер (съвременната младеж му викали чили) и каза че така било неповторимо.

Хайде приятен апетит, до следващото ми хрумване.

# 63
Лек и пречистващ пост на всички!

# 64
   Великденските пости наречени Четиридесетница защото продължават 40дни и с тях се спомня последните пости на Иисус Христос в неговият земен живот. Целта им е християните да пречистят както тялото си така и мислите си от лоши помисли и да посрещнат с чисти души най-светлият християнски празник – Великден.
Поне 10 пъти ги смятах и броих и все са си 49 дни. Аз ли не мога да смятам или има друга причина да се твърди упорито, че поста продължава 40 дни?

Жабче, лека и безпроблемна бременност ти желая  Hug
БубаЛина, на теб желая леко раждане, че то наближило вече  Hug Heart Eyes

От миналите пости досега съм хапвала млечни само 4-5 пъти, месо по принцип не ям, та предполагам няма да ми е трудно да спазя поста, но се присъединих към вас, защото тук винаги е много уютно, споделят се интересни рецепти и винаги научавам по нещо ново и интересно  Hug

Лек и спасителен пост желая на всички!

# 65
zdraveite i sujaliavam za latinicata no niamam Kirilica na rabota.

vijte kakvo namerih na http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm 

kalendara koito biaha pusnali v predishen post e mnogo polezen, no ne triabva li da se dobaviat sriadata i petuka na vsiaka sedmica kato strogi posti toest bez olio? i do kolkoto razbirah sabota i nedelia pozvoleno i vino??? izliza che parva i treta sedlica sa pochti celite strogi posti a prez ostanaloto vreme samo sriada i petuk. ako niakoi po vesht v materiata moje da ni prosvetli shte sum mnogo blagodarna!

Първа седмицаОт понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино) В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.
Втора седмица  Сряда и петък - строг пост. Събота и неделя - олио и вино.  На Благовещение се разрешава и риба.
Трета седмица (Кръстопоклонна)  От понеделник до петък включително - строг пост.  Събота и неделя - олио и вино.   
Четвърта седмица Както втората   
Пета седмица  Както втората   
Шеста седмица  Както втората В събота (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни. 
Страстна седмица От понеделник до събота включително - строг пост. Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода. 

# 66
  • София
zdraveite i sujaliavam za latinicata no niamam Kirilica na rabota.

vijte kakvo namerih na http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm 

kalendara koito biaha pusnali v predishen post e mnogo polezen, no ne triabva li da se dobaviat sriadata i petuka na vsiaka sedmica kato strogi posti toest bez olio? i do kolkoto razbirah sabota i nedelia pozvoleno i vino??? izliza che parva i treta sedlica sa pochti celite strogi posti a prez ostanaloto vreme samo sriada i petuk. ako niakoi po vesht v materiata moje da ni prosvetli shte sum mnogo blagodarna!

Първа седмицаОт понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино) В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.
Втора седмица  Сряда и петък - строг пост. Събота и неделя - олио и вино.  На Благовещение се разрешава и риба.
Трета седмица (Кръстопоклонна)  От понеделник до петък включително - строг пост.  Събота и неделя - олио и вино.   
Четвърта седмица Както втората   
Пета седмица  Както втората   
Шеста седмица  Както втората В събота (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни. 
Страстна седмица От понеделник до събота включително - строг пост. Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода. 

Тъй като започнахме да водим една според мен излишна дискусия за календара на поста, да обърна внимание, че в някои публикации се срещат усложнени версии, които донякъде са компилации с някои манастирски устави.

Българската православна църква има своя официален типик и предлагам да се съобразяваме с него а там на страници 511 и 512 за постите ясно точно и конкретно е записано всичко  и не е нужно да се увличаме по разни други умотворения.

Що се касае до коментираното от мен мнение, нямам представа кой е източника на тези твърдения, но лично аз не бих му имал доверие, след като в него се твърди, че в съботата на шестата седмица е Цветница (интересно Лазаровден кога е).

# 67
  • София
 И аз смятам, че дискусията е излишна, всеки решава за себе си. И тъй като сме в раздел готварски рецепти ще споделя днешното ни меню- туршия и палачинки със сирена и кашкавал на фурна, ще има и със сладко за малчо Mr. Green

# 68
  • на острова на мечтите
Хей, привет мили дами Тези рози са за вас!
Сега, аз не ям мляко и никакви производни SickВече почти година! Прочетох нещо,което ме накара да се реша да елиминирам мл.продукти! И като прочетох за праз ми се дояде,ама да видим как ще го докарам толкова примамлив без топено сирене! Ще пробвам и утре ще споделя. Дядо Хаджи, благодарско за идеята,а и за хубавата снимка

# 69
danilu,много ме заинтригува това за млечните ShockedЧудя се какво ядеш,то в почти всичко има нещо млечно Thinking Сори за спам-а Embarassed

# 70
  • Sofia
Желая на всички лек и приятен пост!
Една идея и от мен.
Днес бяхме на чушки пълнени  с извара и яйца.

# 71
  • София
Записвам се да следя темата и да черпя идеи за постни ястия. С мъжа ми постим двамата, така че мисля, че няма да е трудно. Той пости вече за 4-5 път, а аз за втори. Първия път постих Коледните пости, но тези са по-дългички. Успех на всички!

# 72
  • на острова на мечтите
danilu,много ме заинтригува това за млечните ShockedЧудя се какво ядеш,то в почти всичко има нещо млечно Thinking Сори за спам-а Embarassed
Дес,мила, то там е проблемът я Thinking Ама му се намира цаката, както се казва на чист български Grinning Млякото го замених с бадемово, оризово-соята много много не ми допада,но от време на време го опитвам, сладолед не обичам, но този веганският бананов е върхът, маслото- ползвам зехтин, а напоследък си приготвям кокосово масло,жалко че се получава в малки количества,много е вкусно,на мястото на сирената- тофу или семенца смлени, за спагетите!
Празът ми се получи сравнително вкусен.Целувки

# 73
Към отговора на danilu , понеже и аз опитвам да премахна млечните изцяло,    добавям:
Овесено , оризово мляко, има оризова сметана за готвене, кокосово мляко за готвене, кокосово масло,какаово масло,  вместо майонеза-соева майонеза ,вместо крема сирене-тофу крема сирене, има тофу меко като рикотата, пушено тофу .
Преди малко гледах в сайта на ББМаркет имат вече и масло от маслини и масло от соя ,в кутийки по 250 гр., за мазане, оризова майонеза.
Снощи ядохме фалафели, но на фурна,не пържени, със сос от соева майонеза,крема тофу и подправки.
Днес-май ще е картофи и зеленчуци гювеч,че нещо не ми е ден за връткане из кухнята.   Laughing

# 74
  • София
 Краси, днес ни е ден за фалафели и бих се радвала да споделиш твоята рецепта  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт