Раждане вкъщи 19

• 40 586
  • 798
  •   1
Отговори
# 630
Персимон, втория път и мен мепитаха (те и първия ме питаха, щото бях с протекции) - и за клизмата, и за пукането на мехура, и за вливане на химия. И бебето ми дадоха да си гушна, макар и за малко. В България, в държавна болница. Предполагам, че случих на екип, защото не всички са доволни от същата болница. Но вече има и доволни, нещата се променят. Вторият път не ни разрешаваха да даваме АМ, освен ако изрично не реши неоантолога. Представяш ли си?!

Подчертаното хубаво обяснява всичко. А червеното е истина и макар и трудно нещата се променят. Преди няколко години много неща, които сега стават бяха немислими.  След още няколко ще е още по-друго. Peace

# 631
Това не беше в България, обаче нали? Да не говорим, че и в Америка не винаги питат,макар, че там е значително по-добре. Тук си правят каквото си искат с теб, никой не пита и пукат мехура в началото още при приемането.

Ама не е вярно това, или поне не е принцип. Моят мехур го пукнаха при първото раждане след като стигнах някакво разкритие (не помня колко). И ми казаха : "Сега ще ти пукнем мехура, вече може, няма да боли, но ще се засилят контракциите". Съвсем цивилизовано си беше. Два пъти раждах и съм свидетел и другите как раждаха. Не видях крясъци, изнасилвания с пръсти и не чух клишето "Лесно не се става майка". Реагира персонала адекватно и трезво, без лиготии, но и без излишна грубост. Обаче тук изобилства от драматични болнични истории, коя от коя по-сърцераздирателни. Явно съм щастливка, че не съм ги изживяла, или пък не съм тъй нежна душа като някои други.

# 632
Днес разбрах, че Ерика Баду била дула. Много и отива!
http://www.estestveni-idei.com/prod/blog/badoula/

# 633
Днес разбрах, че Ерика Баду била дула. Много и отива!
http://www.estestveni-idei.com/prod/blog/badoula/

Страхотна е, наистина и отива!:) Бих и се доверила, има много земно и женско излъване.

# 634
Прочетете как инжектиране на стерилна вода подкожно в областта на кръста може да облекчи болките при раждане.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18837842
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277958/
Вижте и снимката.Мисля,че бащата сьщо може да го направи.Няма нищо трудно в тази безвредна и безопасна манипулация.

# 635
Споделих част от прочетеното в тази тема с половинката. Той е здравомислещ човек, много прагамтичен и не е привърженик на болници, манипулации и прочие, но каза, че раждането вкъщи е идеален пример за естествен отбор в действие...или по-точно тези, на които не им стига акъла да се възползват от съвременната медицина и поемат подобни неоправдани рискове, е по-малко вероятно да успеят да си предадат гените в бъдещото поколение (само цитирам, не ме яжте).

# 636
Споделих част от прочетеното в тази тема с половинката. Той е здравомислещ човек, много прагамтичен и не е привърженик на болници, манипулации и прочие, но каза, че раждането вкъщи е идеален пример за естествен отбор в действие...или по-точно тези, на които не им стига акъла да се възползват от съвременната медицина и поемат подобни неоправдани рискове, е по-малко вероятно да успеят да си предадат гените в бъдещото поколение (само цитирам, не ме яжте).

Хубаво мислене, но се базира на вярване, не на факти. Аз бих казала точно същото, но в обратна посока:"Раждането в болница, където се прилагат не малко опасни за живота интервнеции и се правят вредни и опасни и за майка и за бебе неща е идеален пример за естествен отбор. На който му стига акъла да предпази себе си и детето си от опасност, има по-голям шанс да си остави гените." Ако мъжа ти иска да има реално мнение по въпроса, трябва да прави изказванията си не на вяра и религиозни убеждения в ползата от болничните практики за оцеляване на бебетата, а на сериозно проучване на въпроса. Може, ако иска, да почне от началния пост на тази тема, с линковете към статистики, научни изследвания и други материали. Peace Simple Smile Надявам се не се чувстваш изядена, не беше това целта. Wink

# 637
10 домашни раждания на знаменитости :

http://doula.bg/2012/07/23/celebrity-homebirths/

с тази разлика, че винаги е имало една или няколко акушерки

# 638
10 домашни раждания на знаменитости :

http://doula.bg/2012/07/23/celebrity-homebirths/
с тази разлика, че винаги е имало една или няколко акушерки

Е, при една от тях не е имало, но уж случайно Wink

Обаче много хубаво материалче...  Peace
Което пак ми навява едни леко тъжни мисли, в посока.. колко сме (съжалявам, че трябва да го напиша) изостанали в БГ. Ето навсякъде това "явление" - раждане в къщи, е започнало да се случва от... незнайно кога, без да му се пулят хората и да се зверят, уредено си е. В същност винаги може би си го е имало, просто съвременните условия предлагат и още подобрения и към него.
А у нас... и към днешна дата още има (и дълго ще си има) хора, дето реагират "Ооо, ето и тая родила в къщи - извратенячка, тц тц тц.." - независимо дали ще е имало някой с нея, или не. То като иска да има някой с нея пък, често реакцията е "хм, дули, акушерки - какви са тия изгъзици на извратенячките..???".
Тъжна история сме...
Така че... както и преди си мислех, много път има още да се извърви у нас, докато стигнем където трябва, мноого.. в чисто емоционален, човешки план, не е до усолвията само...  Tired

# 639
Сова, не малка вина за тази реакция имаше и агресивната кампания за неасистирано домашно раждане
както и тоталното оплюване на медицинското съсловие
ако нещата бяха с по-умерен тон, може би някои хора биха реагирали с малко повече разбиране

вина за описаното от теб носят, разбира се, и АГ "светилата"
както и липсата на законова регулация

# 640
Такава кампания никога не е имало и не е имало нужда от нея, защото всеки може да роди вкъщи неасистирано, по желание или по спешност, и не виждам какво точно би му попречило.

Имаше случай с фатален изход, раздухан от медицинско лице и от медиите, който направи тази тема толкова популярна. Имаше и няколко случая с нормален изход, които медиите използваха, за да представят домашното раждане като избор на някакви откачалки. Това може да се нарече кампания, но не за, а срещу неасистираното домашно раждане.

Кампания има(ше) ЗА законово уреждане на асистираното домашно раждане, и най-вече ЗА осигуряване правото на жените да родят естествено с минимални интервенции в болница като се зачитат техните права и желания. Друг е въпросът дали е била агресивна - това е доста субективно. Логично, оплюването на лекарското съсловие не е било част от тези кампании, защото и в двата случая е нужно неговото съдействие. Освен ако не наричаме оплюване показването и описването на действителността в българските болници. Съвсем наскоро за пореден път попаднах на въпрос от прясно родила майка някой знае ли какво точно е подписала в болницата. Информирано? Съгласие?

А ако говорим за оплюването на лекарското съсловие по принцип в медийното пространство, аз лично мисля, че то си е заслуга изцяло на въпросното съсловие - както на "черните овце" в него, така и на техните известни и уважавани колеги, които с действие или бездействие допускат съществуването им. Хубавото е, че медиите раздухват и част от тези случаи, така че нещата започват да се променят. За съжаление мнооого по-бавно, отколкото би трябвало.

Последна редакция: чт, 02 авг 2012, 09:07 от Maria.St

# 641
То оплюване.. абе не знам, колко да е оплюване - в смисъл, безпочвено..? Ми може би не винаги, но често си има причина..
Като например това, попадахте ли..? Потресающо е, освен ако не обвиним жената, че има доста развинтена фантазия.. ама надали, за жалост  Cry :

http://www.rodilnitza.com/blog/birth-stories/razkaz-za-prestoi-v … iski-rodilen-dom/

# 642
Сова, именно подобни разкази имах предвид под "показването и описването на действителността в българските болници", които са единственото "оплюване", което под някаква форма може да е било част от въпросните кампании. При това като участник в една такава, мога да кажа, че включването на такива разкази се наложи именно поради масовото неразбиране на проблема и цъкане с език от сорта на "Тия пък лигли какво искат" и никога не е било във фокуса на кампаниите - просто се даде гласност на подобни разкази, за да се илюстрира проблема.

# 643
Идея нямам защо жените масово не желаят да се включват в подобни дискусии. Сякаш не ги засяга и няма начин да се случи на тях или на дъщерите им. Много е грозно това, което прочетох, не го пожелавам и на най-големите си недоброжелатели. Confused

# 644
Maria.St , благодаря за преразказа, но нямам нужда от него
следя темата от самото и начало
както и кампанията уж за правата на жените, зад която се оказа скрита същата идея за неасистирано раждане у дома
та ... теорията е красива
но силно се разминава с практиката, за съжаление, поне у нас

и за съжаление отново за това колко е безопасно неасистираното раждане
http://dnes.dir.bg/news/smart-mvr-vidin-bebe-11775796?nt=10

Новороденото бебе на 37-годишна видинчанка е починало след раждане в жилището й, след като тя не потърсила медицинска помощ, съобщиха от Областна дирекция на МВР във Видин.

Общи условия

Активация на акаунт