Ин-витро в Истанбул 5

• 80 311
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Според мен всички клиники, независимо дали в БГ или в чужбина, би трябвало да гледат успеваемостта, а друго, ама дали го правят не е ясно....

# 661

П.С. ddnchv, но мога да разбера откъде го вадиш това самочувствие да даваш категорични определения за работата на подобни специалисти! Второ - ти самата си писала, че имаш провалена стимулация заради ниски дози. Явно въпреки наличието на множество фоликули при ниски дози няма достатъчно "храна", за да зреят правилно. Предполагам, че с ниски първоналачни дози се цели да не се предизвика допълнителен растеж на фоликули, а с нарастване на дозите се подпомага съзряването на фоликулите, които вече са тръгнали.
Точно заради това, почнах с много ниски дози и оттам се насметоха нещата, та после се опитваха да ги оправят с много високи и накрая 2 огромни кисти - та имаше и пункция, но на кистите. Та по тези причини ги казвам тези неща, защото съм ги преживяла и то доста тежко, а не от самочувствие.
Отложения ЕТ не е най-доброто нещо - всяко замразяване има рискове да няма въобще ЕТ.

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 14:44 от ddnchv

# 662
  • Пловдив
В България масово се използва витрификация за замразяване на ембриони, който е доста евтин и не дотам качествен метод. Като добавим неопитността на ембриолозите и неточните им преценки е ясно защо съществува схващането, че при ЗЕТ успеваемостта е много ниска. Не всички клиники обаче са така, особено пък в чужбина. Така че за мен лично подходящият момент на трансфер е по-важния фактор, особено когато ти е гарантирана преживяемостта на ембрионите след размразяване. И в България има доста успели момичета точно по този начин.  Peace

# 663
  • София
Разел, аз съм забелязала, че много малко клиники в БГ разчитат на ЗЕТ. Може би заради лошата техника. Напоследък гледам, че в Селена Пловдив масово се забременява от ЗЕТ, но може би, защото са сравнително нова клиника и имат модерна техника. И в Надежда също практикуват ЗЕТ. Докато в Щерев и Плевен май изобщо- не....Каква е тая витрификация? В чужбина какъв метод за замразяване използват? Дай малко инфо, щом си проучвала въпроса....

# 664
Бях започнала да описвам детайлно прилаганите ми лекарстевни количества още вчера, но реших, че поста ми е дълъг и съкратих описанието. Прецених, че ако някой го интересува ще попита. Все пак ще опиша всичко, за да няма спекулации.
4,5,6 и 7ми ден от МЦ - 75 IU Gonal F
8,9,10ти ден от МЦ - 112,5 IU Gonal F
11,12,13ти ден - 225 IU Gonal F + Orgalutran 0.25 mg
14ти и 15ти ден - 225 IU Gonal F + Orgalutran 0.25mg + Menogon
16, 17,18, 19ти ден - 300 IU Gonal F  + Orgalutran 0.25 + Menogon

Не съм се стимулирала никога преди, но на мен тази стимулация ми изглежда плавна. Болки не съм получила никакви (изключвам тези в дупето, ама Меногона си боли). Яйчниците ми не са типични поликистозни. Зная, че е странно, но всички лекари, които са ме наблюдавали са се изненадвали. Правя си фоликули както трябва, овулирам както трябва (след две години ходене всеки месец на фоликулометрии мога да кажа със сигурност, че овулирам и всеки месец), хормоните са ми абсолютно в норма. Странното е, че ако ми видите яйчниците на ехограф диагнозата е ясна - ПКЯ. Ама като не се държат като такива?

Причините да се насоча към Истанбул за ин-витро процедурите са две:
1) Как за две години всеки месец ходене на фоликулометрии, изследване на хормонии във всевъзможни дни от МЦ, две спермограми (перфектни), изследване на всичко възможно (имуноглуболини и т.н. и т.н.) НИТО ЕДИН лекар в България не ми каза да си направя цветна снимка?! Съжалявам, но за мен си беше обирджийство да ходя през ден, през два да меря фоликули и да изследвам хормони.
2) Трима акушер-гинеколози, на които вярвам (едната по това време работеща в известна клиника и минала през два неуспешни опита за ин-витро в БГ и в крайна сметка забременяла в Истанбул) ми казаха еднозначно:"Ин-витро - в Истанбул!". Така че България за първи опит за ин-витро въобще не е стояла пред мен като опция.

А причината да се насоча към Tubebek е, че приятелите ми (практикуващи в Истанбул акушер-гинеколози) ми я препоръчаха. Питах ги за Мемориал Хоспитал, съгласиха се, че болницата е изключително добра, но ме насочиха към д-р Камар - същата успеваемост на по-ниска цена (за мен цената също има значение). Не зная дали цените, които съм ви посочила към момента могат да се опишат като "дране", но ми направи добро впечатление и аптеката с която болницата работи - всеки път, когато лекарствата са ни били над 500 тл ни начесляваха 50тл отстъпка. Близо 10% са и от където и да ги погледна.

Alexiana  ще ти по-късно довечера на ЛС.

Разбира се, че всеки решава в коя болница да ходи и това е най-хубавото. Просто прецених, че моята информация може да е полезна за някои от вас (дори само, за да си кажете "там не искам да отивам" или "не сме сбъркали с избора си на клиника").

# 665
В България масово се използва витрификация за замразяване на ембриони, който е доста евтин и не дотам качествен метод. Като добавим неопитността на ембриолозите и неточните им преценки е ясно защо съществува схващането, че при ЗЕТ успеваемостта е много ниска. Не всички клиники обаче са така, особено пък в чужбина. Така че за мен лично подходящият момент на трансфер е по-важния фактор, особено когато ти е гарантирана преживяемостта на ембрионите след размразяване. И в България има доста успели момичета точно по този начин.  Peace
Интересно, аз толкова години се занимавам с криопрезервация на биологични обекти и за по добър и ефективен метод не съм разбрала. Друг е въпроса за оценката за годност за замразяване, в повечето случай се замразява всичко, а дали е годно няма значение, но струва парички.
И при най-добрата техника на замразяване винаги се получава по някой кристал вода в клетката, което я унищожава при размразяване. В този смисъл замразяването има резон при много добри и не единични Е - никой не е застрахован от повреди - та ако ще и на челна стойка да застане.
Оле 16 дни стимулация  Shocked - ти шегуваш ли се с нас.

# 666

Разбира се, че всеки решава в коя болница да ходи и това е най-хубавото. Просто прецених, че моята информация може да е полезна за някои от вас (дори само, за да си кажете "там не искам да отивам" или "не сме сбъркали с избора си на клиника").

Полезна е, и още как!

Разби ме с тия две години без цветна снимка!!!
Аз не съм лекар, досега не съм се лекувала, щастлив невежа съм по репродуктивните проблеми и при първия ни преглед (насочващ) при Конова около 8 март тази година, засега ходя в КИРМ Плевен, казах: май тръбите са ми запушени. Следващото нещо, което ми предстои е цветна снимка.
Досега нещата при мен се развиват доста експресно, чак не вярвам, че това става в бг клиника, особено като ви чета вас. Пазя Турция за резервен вариант. Следя ви с интерес и се радвам, че споделяте.   bouquet

# 667
Оле, права си и аз ти благодаря за информацията. В този сайт е важно да има впечатления за всички клиники в Истанбул.

Все пак наистина как можа ти да не се сетиш за ЦС? Аз исках да си направя още много преди да се замисля за забременяване, ей така да си знам дереджето.

И аз се учудвам от този коментар за витрификацията (встъкляване). Нищо не разбирам, но доколкото знам този метод не е стар и евтин, а тъкмо обратното.

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 15:50 от vi_ga

# 668
Оле, и аз благодаря за споделеното!  Hug

А знаеш ли какви размери са ти фоликулите последните дни и какви са
стойностите на хормоните?

# 669
sunflower, на 18ти ден размера на фоликулите ми беше 17  и 16 мм (не говоря за два фоликула, просто повечето са с този размер). Утре следобяд пак съм на контрола (сутринта ще ми вземат отново кръв, за да изследват хормоните) и ще пиша - нива на хормони и размери.

vi_ga,  как да не съм се сетила за цветната снимка - сетих се. Обаче всички лакари ми обяснваха, че слагам "каруцата пред коня". Аз съм прям човек и съм ги питала нееднократно дали не е добра идея да ме насочат за цветна снима, а те , полуобидени :"не - има време". Накрая ми писна, издирих лекар с добра репутация като хирург акушер-гинеколог в СЗ, уговорих си час за преглед при него и след прегледа го попитах кога му е удобно да плануваме диагностична лапароскопия. Малко го стъписах. Отново имаше типичното "дали да не изчакаме...", но вече бях категорична. Лапароскопия, моля, и гледайте добре къде е проблема. В карйна сметка не съм забелязала да се подмладявам.

ПП: Не, че накрая пак не чаках. И то заради лекари. Нищо, всяко зло за добро  Grinning

Забравих да напиша нещо - последните 12 дни през ден съм на преглед и макар не всяка контрола да е свързана с промяна в количествата на предписаните ми медикаменти, промяна в размерите на фоликулите ми има - всички си растат плавно и стабилно. Гоним 20-21 мм, които до Петък трябва да сме достигнали.

Извинете ме, ако някъде използвам грешни термини и прочие, но съм лаик. И да си призная без бой - искам и лаик да си остана. Не искам опит в тази сфера. Болезнено е. Болно ми е като чета през какви перипетии са минали повечето от вас (опитът винаги има цена, нали  Sad ) и ми се иска по-скоро всички да забременяваме и да оставяме този период зад гърба си.

О, и ще попитам как ще замразяват моите яйцеклетки, а после ще кажа.

.
Оле 16 дни стимулация  Shocked - ти шегуваш ли се с нас.

Извинявай, не разбрах въпроса? С кое да се шегувам и защо да се шегувам?

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 17:03 от Оле

# 670
Оле 16 дни стимулация  Shocked - ти шегуваш ли се с нас.
ddnchv, моята стимулация в БГ беше 17 дни. Не, не беше шега за съжаление. Tired

# 671
Оле, жълта роза, това ми звучи като шега наистина, ако толкова дълго продължава стимулацията кога ще правите пункция ЕТ, мисля, че съвсем скоро обсъждахме за времето на ЕТ - трансферния прозорец. Защото не е нормално да се прави по дефолт отложен ЕТ - напротив, отложения ЕТ е изключение. Ако една стимулация не върви е по добре да се спре, а не да се удължава и на някой от следващите цикли да се почне отново, акто се коригират пропуските от канселирания цикъл. А така се увеличава времето на стимулация за сметка на изпускане на трансферния прозорец и изключотелно много се натоварват хората финансово - сами виждате - време х високи дози.
Нормалната стимулкация е 10-12 -13 дни, пункция ЕТ в нормално време на МЦ, а не ден преди да ти дойде.
Гледайте реално на нещата, не се "побърквайте" по това така модерно напоследък поклонничесто на турските клиники и когато има очебийни фалове ги приемете, а не се опитвайте на всяка цена да защитите югоизточно съседските лекари. Стимулацията на ОЛЕ е такъв пример - няколко грешки. Не че и тук не правят същите, но когато нещо е очевадно то не бива да бъде оправдавано и толерирано, та било то да се отнася за турски лекари.

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 18:25 от ddnchv

# 672
ddnchv, при мен цикъла е към 35-40 дни и за мен стимулация до 20-21-и ден е нормална /за инсеминация/. та въпроса ми е, не е ли важно колко продължителен е и цикъла на жената?

# 673
ddnchv, а ти къде си се лекувала? Виждам един страхотен резултат!

# 674
Оле, успех ти желая! И ще се радвам да продължиш да споделяш в темата!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт