Първи срок минах аз, ах колко ми е лесно в ПЪРВИ клас - 2011/2012г.

• 53 850
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Досадното "Това още не сме го учили!" и мен силно ме е озадачавало, защото преди е смятал с много по - големи числа и изведнъж - "Не ми задавай задачи с някое си число, защото още не сме го учили.".
Всъщност това беше и едно от нещата да се замисля, в крайна сметка сина ми напред ли върви или не, или просто тъпче на едно място.
В класовете на вашите деца има ли ромчета?
Уж се имам за широкоскроена, но нещо никак не ми стана приятно, когато някъде по никое време на учебната година в класа на сина ми се появиха две, едното вече ме питаше "Това на Влади братче ли е? и "И са само двамата, нямате други деца!?!".

# 661
  • Варна
Големия ми син имаше в класа си момиченце ромче.Изкласи до 4ти клас само.По никакъв начин не ми е пречело,нито пък на сина ми,приемаха я съвсем нормално и не съм чула да е имало проблеми от някакво естество с нея. Rolling Eyes

Хубава ваканция на сладките 1волачета! Hug

# 662
  • софия
в нашият клас също имаме 1 ромче, но то е толкова свито ,че все едно го няма!

# 663
  • София
Честит празник, момичета!
Ние нямаме ромчета в класа, но има 1 дете със СОП и няколко недиагностицирани, които създават доста проблеми. Нашият много се води по другите и напоследък все повече ми се оплакват, особено в занималнята. То е ясно, че се и уморяват след толкова часове в училище....ама още не може да се научи да мисли преди да свърши квото и да било  Tired

# 664
И ние имаме едно ромче, но не му се чува гласа.Всяка сутрин реве на майка си  и не иска да ходи на училище. Виждала съм как майка му го прибира, още не го е довела и хайде обратно.

# 665
 В класа на сина ми са 3 . Двете са белички и той не вярва , че са ромчета. Говорим , че децата не избират  с какъв цвят на кожата се раждат , не си избират родителите и т. н. и е добре да играе с тях , а не да ги игнорира.Същото е и с децата с увреждания . Кога ние , големите, ще свикнем да приемаме различните , за да могат и децата ни да ги приемат?

# 666
  • София
Нямаме ромчета, но дори и да имахме, фактът сам по себе си не би ме притеснил. Наскоро, по съвсем друг повод разбрах от майка на съученик, че имаме детенце със СОП и с ресурсен учител. Радвам се, че детето ми не е коментирало въпроса, явно си го приема наравно с всички останали.
Ние обаче си имаме днес драма. Вчера изпратихме младежа на дългоочаквания баскетболен лагер. Хубаво, ама съученикът му, с когото единствено се познават по-добре, нещо снощи се уплашил, ревнал на мама и днес са го прибрали. Съответно и моят се ошашкал и сутринта ми звъня 5 пъти, не може ли и той да си ходи! Причината - скучно му било! А иначе доколкото разбрах си имат пълна програма - и тренировки, и разходки... Днес са ги водили и в някакъв манастир по случай Цветница, взели си върбови клонки, изкарали супер. Утре ще ги водят на басейн.Ама иначе скучно му било!  Mr. Green Отсвирих го естетствено, ама хем мразя лигавщини в стил иди-ми-дойди-ми, хем ми стана мъчно. Тренерката пък ми се направи на обидена, че сме им били дали телефони, едва ли не и нямаме доверие, та вместо на нея, на нас реват! И вместо да се радвам аз на краткото си бездетие, днес цял ден ми е криво и още 3 дена ще го мисля!

Честита Цветница на всички, които носят или в чиито семейства има хора, носещи имена на цветя.
Да сте живи и здрави! Весел празник!

# 667
  • София
Нямаме ромчета, но дори и да имахме, фактът сам по себе си не би ме притеснил. Наскоро, по съвсем друг повод разбрах от майка на съученик, че имаме детенце със СОП и с ресурсен учител. Радвам се, че детето ми не е коментирало въпроса, явно си го приема наравно с всички останали.
И аз съвсем случайно разбрах, че имаме дете със СОП - не от сина ми, от учителката, радвам се, че на детето ми не му прави впечатление - явно в класа атмосферата е добра и това не се коментира.
Относно ромчетата - имаме 2 в класа, може би 3, едното живее в ромско семейство, една от първите по усвояване на материала е в класа, а родителите й присъстват на всяка родителска среща, за разлика от 5-6 българи, които видях само на първата през септември.
Второто е моя син, честно казано, леко ме притесниха коментарите в темата, радвам се, обаче че има и родители, на които това не им прави впечатление. Но все пак, моля, учете децата си на толерантност - детето ми по нищо не се различава от вашите деца, дори бих казала, че е доста по-умно, възпитано и добро от някои българчета ooooh!

# 668
Нашето ромче си го познаваме отдавна.Баща му е холандец и е  едно беличко и русичко.На моя син не му прави впечатление, имаме и американци в училището.Жалко ,че детето успява да манипулира майка си и не ходи на училище редовно, в резултат на което не може да пише и да чете.
Но съм чувала от други деца да го наричат цигани.

През ваканцията ще има часове за изоставащите деца. Госпожата е говорила с някои от родителите и децата им ще ходят всеки ден за няколко часа / не съм наясно колко/.
При вас има ли такова нещо?

# 669
  • София
Момичета, децата едва ли знаят, че имат дете със СОП, така че няма как да го говорят.

# 670
  • София
Те може и да не знаят , че се нарича дете със СОП, но виждат, когато проблемите на детето са сериозни.
При нас има дете със СОП, не може да чете добре, трудно се концентрира,,,. Обаче благодарение на госпожата всички му помагат. Дъщеря ми ми разказва, че често в междучасията вместо да играят се скупчват около чина на етето и му помагат да решава задачи. На тържеството на буквите всяко дете си изтегли листче за четене, детето със СОП се затрудни и госпожата така някакси леко и невидимо му помогна, че все едно си беше в сценария.
Детето ми така или иначе е наясно, че има различни деца, защото голямата ми дъщеря е със СОП и учи в спе иализирано училище. Покрая нас съответно има много такива деца в ежедневието и и за радост ги приемаме нормално.
Ромчета имаме 2, но дъщеря ми според мен дори не е наясно, че са такива.
Аз да споделя за нашата класна библиотека- бях писала по-напред, че всяко дете заесе по 1-2-3 или като моята дъщеря 5 книжки Laughing. Сега за ваканцията почти всички деца са си взели за четене, записват се в една тетрадка на коя дата са ги взели и след като ги върнат също ще запишат датата. Много е доволна малката и макар че и в кварталната библиотека съм я записала е видно, че тази в училище и харесва повече.

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 09:00 от Валенцето

# 671
  • Пловдив
Хубава тема сте заформили за толерантността. Ако има повече ромчета в училищата, това след години ще даде и своя резултат на повече образовани българчета...Синчето ми се води дете със СОП - хиперактивност с дефицит на концентрацията, още не се справя добре с четенето, но съм малко горда, че успя на празника на буквите да стои мирен и кротък сред децата в редицата пред 18 чифта родители и да си каже добре стихчето. Искам да ви кажа, че малките и незначителни стъпчици на тези деца за родителите им са голям успех, тъй като са постигнати с много усилия. Отосно атмосферата в класа - имаме си само 5 момченца, и класа е кротък като цяло, но следобед от трите първи класа се образуват две занимални и тогава наистина напрежението и на госпожите и на децата става по-голямо.
Искам да ви питам и друго - забелязали ли сте в бюфетите на училището да се продават"боклуци" - боядисани сокчета, сладолед, близалки и т.н и как бихте реагирали на такава ситуация?

# 672
  • София
Аз вече коментирах в началото на учебната година въпросът с ромчетата. Имаме само едно, от ДГ е свикнала да има повече. За нея са деца като всички останали, за разлика от огромната част нетолерантни съученици.  ooooh! Тя думата не е точно нетолерантни, за да имат определено "отношение" децата, това означава, че са го чули вкъщи. Или най-малкото, че вкъщи никой не е обяснил това-онова.
Точно тези, които обиждат ромчетата, същите обиждат дебелите, различните, тези с очила и т. нат.

Иначе и ние сме с книжка от библиотеката. Аз по принцип обичам да чета мои книги и реагирах малко неуместно със "вкъщи не си приочела твоите, носиш от библиотеката", но добре, че баща й ме контрира навреме.  Embarassed Би трябвало да се радвам, че има желание да чете, а откъде и коя книжка първо, няма значение.

# 673
мама мариана, пусни сигнал в Агенция по храните.

# 674
Имаме 3 ромчета в нашия клас, едно дете с приемна майка и едно  със СОП. Единсвено към 2 ромчета, които са близнаци - момче и момиче и най-вече към момчето се оформи негативно настроение в класа, такова, че децата, включително и моя искат да се преместят в друг клас. Проблемът е ,че започнаха да изчезват вещи на децата. Последно, миналата седмица портомоне на едно дете, което беше върнато, след като учителят им казал, че ще вика полиция. Върнало го, но без стотинките. Синът ми пък направи грешката да си занесе оригинален блейд, защото и другите носели за междучасията, и той изчезна. След няколко дена сестричката издаде брат си, че го е взел, и уж се зарадвахме, че се намери, обещахме, че няма вече да го носи, но така или иначе не можа да си го опази и върне в къщи. Ромчето наблюдавало, че детето си го прибрало в джоба на якето и пак го взело. Вече го отписах този блейд, но на детето му е криво, че му беше любим. Преди време изчезна и телефона на едно дете и той не се намери. Така, че има разлика и между самите ромчета. За третото ромче нищо лошо не мога да кажа, по нищо не се отличава от другите и самите деца незнаят, че е ромче. Детето с приемна майка, в началото беше доста буйно и невъздържано, но мисля, че има вече положителна промяна в него, просто си изисква повече внимание.

Общи условия

Активация на акаунт