ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 2

• 225 245
  • 770
  •   1
Отговори
# 255
когато бях там подучух, че датата  с която излизало решението на нелк, май е от датата на явяването в телк newsm78

# 256
Това е така,но колко време след явяването пред НЕЛК е законовият срок за получаване на решението?

# 257
На нас ни казаха до 1 1/2 м. ще дойде на адрес и с указания какво да правим.
нес видях, в старото обжалвано решение, че датата след втория (специализирания телк) е с дата от преди (т.е. явявахме се на обща телк през м. 07. и на 27.09. на специализирана), и датата на инвалидизация е от 29 .05. (а през м.05 имахме пролежавания в 3 болници и най- вероятно тогава сме изпратили документите в РКМЕ-то)

# 258
Сега прочетох в един документ,че законовият срок за произнасяне на мнение и решение от НЕЛК е 45 дена.Дано да е така.Ако го получа в този срок,общо от датата на първият ТЕЛК ще станат 6 месеца,което е доста по-малко от 3 години,както ме бяха изплашили.Затова смятам,че споделянето помежду ни е много важно.Хората се обезсърчават от слухове и преразкази и затова обжалванията в НЕЛК били 2% от общият брой издадени решения в ТЕЛК,въпреки че тази година ножицата е много голяма.Отрязани са доста болести и процентите за други,а също така и ТЕЛК имат вътрешна директива и мотивация да режат.МОЛЯ ВИ,ТЪРСЕТЕ СИ ПРАВАТА,не разрешавайте да ни третират като стадо овце!

# 259
Аз искам да питам, какво дава телковото решение на пенсионер, освен освобождатване от потребителска такса при джипи и в болница; по-малък данък; винетка; и от социалните лекарства 9 лв, ако е заболяване на долните крайници над 71%, профилактика и рехабилитация до 160 лв., карта за жп 2 безплатни пътувания  (разбира се има и заболявания, които са освободени от потр.такса и без телк) newsm78

# 260
  • в полите на Балкана
 izina, за балнеология и рехабилитация парите са 195, ако има и ЧП са двоини. За лекарства дават само, ако пие лекарства частично платени от ЗК.  Транспорт 9лв и за телефон още 13лв. Винетка ако колата е на негово име или на половинката. Данъка е по малък само за сгради, за смет няма отстъпка. Поне в нашата община е така. При нас има и ползване на услугите на социалния патронаж с отстъпка, но то пак е на месно ниво като данака.

# 261
Благодаря за отговора, мама Раче  bouquet

# 262
Отново пак сме на стартова позиция за ТЕЛК.  #Crazy
НЕЛК отменя и връща връща ЕР на ТЕЛК за ново освидетелствуване, като съобрази изложеното от прегледите във всички минати НЕЛК кабинети и ясно описание къде попада всяка дадена болест:
-За психото пише, че попадаме в т. 1, р. V, част II от НМЕ/ 2010 г.
-За вътрешни (стави и псориазиса)= 30 % степен на увреждания по чл. 10, т. 8.3 от НМЕ/ 2010 г., а бяха ни сложили само 10 % от ТЕЛК
-За ортопедични: 10 % ТНР по ч. I, р.4, т. 4.1
-За сърдечната част пише, че отменя и връща  за ново освидетелствуване след консултация с кардиолог за давността на АХ, прротичане, усложнение за доказване на ИБС (неинвазивни методи и Холтер мониторизиране) и камерната екстрасистолия.
Преди 2 седмици лежахме в болница пак за кашлищата, а тя била пак от сърцето и психотропните лекарства ,а не от плевродиафрагмалното срастване на дроба в ляво Cry Sad. От ТЕЛК имахме 40 % за сърцето.
- Другите болести  от кабинети не обуславят степен на увреждане.

И сега, пак ли ще се разхождаме до обща ТЕЛК в Смолян, а после и до психотелк в Пловдив?? След писмо от тям и след изтичане на 14 дневният срок за обжалване решението на НЕЛК?? newsm78  #Crazy
П.С. Но, все пак съм доволна, защото обжалвахме в часта психо, в която бяхме с друга диагноза и само на 50 %  bouquet

# 263
Чела съм,че в някои случаи НЕЛК издава директно решение,други връща в ТЕЛК,както предполагам е вашият случай и трети директно ги отвява.Как са приели псориазиса,на мен за атопичен дерматит(30-50%)не пожелаха в ТЕЛК да ми приемат епикризата с думите"не ставайте смешна",а в НЕЛК въобще не направих на въпрос и сега малко ме е яд.

# 264
Здравейте,аз искам да попитам къде мога да звънна в Пловдивският ТЕЛК, за да проверя дали ми е пуснато писмо? Аз чакам писмо за трудоустрояване,след трудова злополука.Казаха,че до 14 дни трябва да дойде,но още нямам нищо. Срока изтича на 04.12.2012г. И искам също да попитам,когато е за трудоустрояване,като те извикат веднага ли ти дават решението? Питам,защото си взимам снимките от болницата и после ги връщам,за да не се снимам излишно.

# 265
Опитай на 032/633-177.Аз съм звъняла на този телефон за друга информация и бяха много любезни и изчерпателни.Решението за трудоустрояване ми го дадоха още същия ден/но копието за работодателя пристига при него доста по-късно,защото го пращат служебно и доколкото разбрах,трябва да мине през НОИ/.В самия ден се приготви за много чакане/нищо,че има насрочени часове,минаваш когато ти дойде реда,после пак чакаш за решението,така че поне половин ден ще си там/....и си преснимай всичко-епикризи,изследвания,документи...защото всичко,което представиш,остава при тях.

# 266
Опитай на 032/633-177.Аз съм звъняла на този телефон за друга информация и бяха много любезни и изчерпателни.Решението за трудоустрояване ми го дадоха още същия ден/но копието за работодателя пристига при него доста по-късно,защото го пращат служебно и доколкото разбрах,трябва да мине през НОИ/.В самия ден се приготви за много чакане/нищо,че има насрочени часове,минаваш когато ти дойде реда,после пак чакаш за решението,така че поне половин ден ще си там/....и си преснимай всичко-епикризи,изследвания,документи...защото всичко,което представиш,остава при тях.

Много ти благодаря,наистина бяха много любезни и ми отговориха за това,което ме интересуваше.Друг е въпроса,че се получи един омагьосан кръг,който доста ме притесни.

# 267
Не,се плаши-изглежда страшно объркано,но винаги има начин да се решат нещата....аз,бях много стресирана и от самото явяване/както и изнервена от дългото чакане/,но в крайна сметка,всичко мина и замина......Въпроса е,дали това трудоустрояване ще ти е от полза/при мен,уви,доведе до напускане на работа,защото не можаха да ми предложат подходящо работно място/.Така,че ако има начин,провери,какви са възможностите за трудоустрояване и според тях да ти пишат предписанията.....И,ако имаш други въпроси-пиши ми на ЛС,ще помогна с каквото мога.

# 268
Julieta23, получи ли вече писмо за повторния ТЕЛК? Да се ориентираме датъчно ще ли е през декемри или чак януари за повторните им решения newsm78. А писмо с препоръчителни %-ти от НЕЛК??

# 269
Здравей,получих писмо от НЕЛК в което пише че ЕР се връща за преосведетелстване в ТЕЛК,но писмо кога да се явяваме пред ТЕЛК с дата не съм получила даже мислех утре да звънна в ТЕЛК в Ст.Загора и да попитам кога ще получа писмо с дата на явяване,абе то стана почти 1 год,докато излезе това решение.

Общи условия

Активация на акаунт