КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

• 100 685
  • 735
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Tumbi, за какво се слага стритата дъвка на прах,би ли споделила?Тук,  май нямаме такава...
 Simple SmileА втасването и аз го правя в леген с топла вода и в него една тенджера за спагети/голяма/слагам козунака да втасва.

# 376
Днес пробвах една от рецептите на Ради Стамболов от козуначената му книга, струва ми се, че ще стане много добре - още малко имат да се доопекат, но тестото стана страхотно, втаса хубаво и ухае чудесно.

Може ли рецептичка, моля

включвам се вече в темата, че вече пека първата доза козунак за тази година Simple Smile
минават ми някакви идеи за бонбнонени бейби козуначета, които ако се получат ще споделя по-късно
иначе рецептата, която най ми пасна е тази на танита

# 377
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.109594275839134.12293.1 … 869166&type=3
ето ми козунаците  Laughing
Вкусни са, слади, то и плънката е доста. Струва ми се че се препекоха, защото и коричката е тъмна и вътре стоят не жълти, а кафеви.

# 378
jijo223 - благодаря за отговора  bouquet - явно при мен е неприложим, защото както писах нямам функция долен плюс вентилатор! Simple Smile

За новаците - да си кажа - преди години замесих един козунак за първи път - беше на ръка - е стана повече от добър - имаше забележки, но определено предизвиках овации - следващите години(да кажем 3 поредни) обаче претърпявах все неуспехи и то прогресивно ставаха все по-зле и по-зле и накрая се отказах от козунаците и месенето им на ръка! Mr. Green

Когато си купих машинката за месене - реших пак да пробвам - е първите ми рецепти бяха плачевни, колко пъти хвърлях преди да се науча незнам! Embarassed Но, не е било един и два пъти! Joy  Сега още се уча - предимно по отношение на печенето, обаче определено мога да кажа, че си хапвам много добри козунаци Sunglasses - ще ми се да станат идеални в един момент! Laughing

Така, че не се отказвайте - за мен Рецептата на Скарлет с разясненията на Тандури е ИДЕАЛНИЯ вариант за начинаещ!   Препоръчвам я с две ръце! Peace

Имам и един въпрос - за тези, които слагат СТЕВИЯ - по принцип стевията - харесва ли ви!? newsm78 Аз я намирам за ужасно горчива и не мога да я понасям в кафе или нещо друго - колкото й странно да е - на мен страшно много ми горчи - дори не мога да лизна нещо, което е със стевия- страхувам се, че може бие вие харесвате вкуса на стевията и заради това не я усещата в козунака!? newsm78

И още нещо - препоръчайте ми подсладител, който мога да слагам - дори да е вреден - искам да впечатля едни хора - с  козунак и съм склонна да сложа 1 лъж. аспартам - само й само да е сладък! Embarassed?

# 379
  • от точка К до точка С и обратно
ssiillvvyy , стевията горчи само, когато е предозирана. Всяка сутрин си пия кафето със стевия. Слагам по 2-3 капки.  Бих ти препоръчала да комбинираш стевия със захар - аз лично не бих използвала никога аспартам Naughty!

# 380
ssiillvvyy , стевията горчи само, когато е предозирана. Всяка сутрин си пия кафето със стевия. Слагам по 2-3 капки.  Бих ти препоръчала да комбинираш стевия със захар - аз лично не бих използвала никога аспартам Naughty!

На мен ми горчи кафето дори и от 1-2 капки!? newsm78 И то направо непоносимо - незнам защо така се получава! Ако пия чисто кафе нямам такъв проблем - не ми горчи по този начин!

Иначе определено ако слагам в козунак ще си комбинирам и захар и подсладител!

А за аспартама - и аз гледам да го отбягвам, но според мен ние си го ядем в купешките неща - дори и да не го пише на етикета - за мен всичките купешки козунаци са с подсладител! Може и да не е аспартам - просто препоръчайте някой подсладител, няма да намалям количеството захар - ще сложа съвсем малко само да увеличи вкуса! Embarassed Наистина искам да прибегна до тази хитрост! - мисля, че няма да убия никого с 1 такъв козунак! Embarassed

# 381
Здравейте, в събота пробвах да направя козунак по рецептата на Venetta. Всичко беше чудесно, но нещо в печенето се изложих и по средата беше глетав  newsm78 Иначе на конци го докарах, но не знам защо така стана. Пекох го 40 мин. първо на 200 гр. 25 мин. след това намалих на 180 гр, и пекох още 15. Отгоре се запече добре, но отдолу малко се препече, не беше изгорял или с твърда кора, просто леко препечен. Само не разбрах защо стана по средата така newsm78 На по-слаба фурна ли трябва да го пека?
Като цяло много благодаря на Venetta за чудесната рецепта, спазвах я стриктно и стана много лесно и имаше много конци. Край на досадното месене с часове Hug
Дано на Великден му хвана цаката с печененто Wink

А относно стевията и на мен ми е направо ужасна на вкус. Чак ми се повдига от нея Sick
ssiillvvyy, пробвай с фруктоза или глюкоза. Не съм сигурна обаче как стои въпроса с печенето и дали може да се използва в печива.

# 382
Евридика,съблюдавай печенето според твоята фурна.Аз например никога не бих пекла на 200 гр. нито питка,нито козунак,твърде много е за моята,а явно и за твоята,щом вътре е останал глетав.
Печи на 170 поне и виж дали няма да е по-добре.
Ако имаш функция долен реотан с вентилатор най-добре на нея. Peace

# 383
  • София
Момичета ,страхотни сте  Hug !
Записвам се в темата ,с надеждата да успея да направя първия си козунак чудесен.Ще меся на ръка(май е време да си купим машина за хляб Mr. Green) и съм се спряла на коунак Венета ,по ваши препоръки в другата великденска тема.

Елексир ,препоръката ти за печенето ,ще ми бъде много полезна ,но през цялото време ли да пека на 170 градуса на долен реотан с вентилатор?

# 384
Здравейте момичета,големи майсторки сте страхотни козунаци показвате.
Аз до сега не съм успяла да направя читав козунак,освен един,но и той не ме удовлетворява напълно,защото беше с дебели кори.Но няма да се откажа естествено,отскоро имам машина за хляб и започвам опитите отново,спряла съм се на рецепта на Венета,по-точно картофеният козунак,по описание отговаря точно на това,което искам.
Утре ще пиша как вървят нещата при мен,хубав и слънчев ден на всички!

# 385
Относно стевията, аз лично не намирам никакви разлики във вкуса, ползвам я от почти година в кафето и чаят, но явно е въпрос на усещане, защото и други хора са споделяли, че им променя вкуса на напитките.

# 386
Много хубави козунаци видях smile3501 на всички!Ще взема и аз да направя ,щото вие само дразните! newsm62 Само да ви питам на каква температурата ги печете?Аз ако ги пека на по-ниска са ми малко като сурови,а ако увелича градусите-отгоре прегоряват Sad

# 387
Влизам набързо само да се похваля,че вчерашния ми опит беше успешен.Не успях да го снимам,защото докато бях оставила да изтива и вече беше нападнат  Laughing Днес ще правя пак и ако е за показване,ще снимам.Благодаря ви за съветите   bouquet

# 388
  • На топло...
За печенето - всеки трябва да си опознае добре фурната!
Докато схвана моята как пече ми отне повече от година, но не само опити с козунаци. По-скоро сега последното беше такъв, но стана идеален Grinning.
Пека всички сладки теста на 160 градуса с вентилатор. Повече ми съсипват външния вид, а отвътре не се опичат хубаво.
При хляб и козунак слагам на дъното шоличка с вода, за да не изсъхват.

Иначе гледах веднъж предаване за ползата от вентилатор при тестените печива.
Там майсторите пекари обясняваха, че когато тестото не е във форма, а на самата решетка или тавичка от фурната не е добре да се ползва вентилатор, температурата достига равномерно тестото и само при горен и долен реотан, докато при печива във форма е необходимо да се пусне, за да е еднакво нагряването от всички страни.

# 389
Нану и аз горе долу на толкова градуса пека с вентилатор, но това с водата не съм го практикувала. Благодаря за идеята, ще го пробвам!
Аз също четох, че когато не печем нещо, което е във форма или се надига много е по- добре да не ползваме вентилатора.
Козунака почти винаги го пека на вентилатор, но смъквам решетката на малко по- долно ниво, да не е точно по средата. Иначе започват да ми прегарят отгоре. Всичките ми любими рецепти са много захар и страшно бързо карамелизира горната коричка.

Общи условия

Активация на акаунт